fenerlee53
fenerlee53 (üye)
İstanbul / Amatör

Yeni Başlıyorum

Herkese kolay gelsin öncelikle.....

Ben Canon 60 D alacaktım ve arkadaşım ona o parayı verecegine git 5 D al dedi....
şimdi 5D daha pahalı oldugu için kafam karıştı....
ben almışken tam almak istiyorum sonra 1 sene sonra keşke 5D nie almadım demek istemiyorum

Ben Potre İnsan Manzara Doğa resimleri çekmek istiyorum bana arkadaşım 50mm , 200mm ve 17-40 L serisi lens alırsın seni uzun zaman götürür isteklerini karşılar dedi ama ben tam güvenemedim....

Bana Yardımcı olursanız evinirim 60D alırsam 5D 'de göremiyecegim ne olur ?

Tarih: 7 Aralık 2010, 22:11 - İp: 78.***.**2.99
samettopal
samettopal (üye)
Ordu / Amatör

hiçbir şey olmaz.yanlış anlamayın ama bence arkadaşınız hiçbir şey bilmiyormuş.yeni başlayan birine 5d gibi büyük karışık ve full frame bir makine bir de üstüne milyarları bulan lensler önermek ne kadar mantıklı???çok ama çok mantıksız.hatta 60d almanıza bile gerek yok fakat daha sonra büyük ve ağır bir makine alsaydım keşke diyecekseniz bütçenizde uygunsa 60d alıp yanına 18-135 veya 15-85 gibi genel amaca hizmet eden bir lens alıp daha sonra ihtiyaçlarınıza göre milyarlık lenslere yönelmek çok daha mantıklı.örneğin kullandıkça makro fotğraflara yönelmek isteyeceksiniz.belki macro konusunda ilerlemek isteyeceksiniz.bir de o lenslerin üstüne birkaç milyar verip kaliteli bir macro mu alacaksınız?dediğim gibi tak-dolaş bir lens alıp hem makineyi öğrenmiş hemde ilerde ihtiyacınız doğrultusunda bir lens almış olursunuz.selamlar saygılar....

 

Tarih: 7 Aralık 2010, 22:43 - İp: 78.***.**2.91
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

Teknik olarak :

5D'nin sensörü 36x24mm boyutunda, 60D'ninki ise bundan hem enden hem boydan 1.6 kez daha ufak (alan olarak 2.5 kez). Sonuç olarak 5D biraz daha net ve biraz daha gürültüsüz görüntü verir. Bir de geniş açı lensler, 5D üzerinde harbi geniş açıdır.


Pratik olarak:

Sizin durumunuzdaki birisi hiç titretilmeden, mükemmel fokuslanarak çekilmiş bir fotografı 90x60cm'lik poster olarak bastırıp 30cm'den bakmadıkça aradaki kalite farkını algılayamaz. Elde edeceğiniz görüntünün kalitesi küçük sensörden çok önce titreşim, kötü ışık, yanlış fokus vs. gibi sebeplerle sınırlanacaktır.


Sonuç olarak:

Canon 1000D alın, tasarruf ettiğiniz parayı lense yatırın. Lense yatırım yaparken kırmızı noktalı EF lensleri tercih edin, beyaz noktalı EF-S lenslerden uzak durun. IS lensleri tercih edin. Geniş açı saplantınız varsa kendinize bir tane de Canon EOS filmli makina edinin, aynı lensleri kullanırsınız.

 

Tarih: 8 Aralık 2010, 02:48 - İp: 88.***.**0.189
ozansan
ozansan (üye)
Yurtdışı / Reklam Fotoğrafçısı

Arkadasiniz size full-frame makina 5D yi onermis ama daha bismillah deyip normal bir DSLR ile tanismadan ve kiyaslama kriterlerin gelismeden boyle bir makinadan ne sen bir verim alirsin nede cikaracagin is makinanin hakkini verir.Daha net falan diye Antika arkadas girmis olaya ama olayin netlik ile alakasi yok kesinlikle.Her makina net cekebilir ancak fark sensor ne kadar buyuk ise ve MP ile destekleniyorsa daha iyi croplama yapmanada o kadar olanak verir hepsi bu.Daha cok genis aci ve konu odakli alan derinligi fotografciligina yoneliceksen,daha genis aydinlik-karanlik dengesi istiyorsan full frame ile avantajlarini gorebilirsin tabikide ancak boyle ozel bir amacin yok ise israfdan baska bisey degildir yapilan.
Yukaridaki aciklamalara katilmakla birlikte,Antikanin onerdigi Antika bir makinada almazdim tabikide.En azindan senin isteklerin o kadarda dusmeye gerek olmadigini isaret ediyor.
Sonuc olarak 5D al,ama yanina buyuk boyut cikti alan pro bir yazici,buyuk bir ekran,dosyalari islemek icin iyi bir program ve PC,ve tabiki iyi lensler almaya gucun yetmeyecekse hic bulasma.Ayagini yorganina gore uzat.Ne kadar senin yorgan???


#ozansan' tarafından 08.12.2010 08:08:08 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 8 Aralık 2010, 08:05 - İp: 221.***.**6.23
kurab_canavari
kurab_canavari (üye)
Aydın / Amatör

ben makina alımında bazı temel şeylere bakarım.

fotoğraf makinası ile ne yapmayı planlıyorum?
1- hayatımda fotoğraf makinası sahibi olmadım merak ediyorum
2- stüdyoda kullanacağım
3- uzun süre kullanacağım çünkü fotoğraf hobim var
a- dışarıda kullanacağım (kuş, makro,doğa, gezi)
b daha çok aile ortamında ve kapalı mekanlarda kullanacağım (seminer, düğün, hatıra)

4- fotoğraflarımı stock photos amaçlı çekip satıp para kazanacağım
- tanınmış format
- büyük dosya boyutu
- raw, envai jpg türevleri
- büyük megapiksel
- en az noise
- en kaliteli alan derinliği/bokeh
- en .kaliteli lensler
- en ..

liste temelde bu amaçlarla başlar ve böyle uzayıp gider. amacınızı belirledikten sonra bu amaçlara uygun makina ve lens alımına başkalayabilirsiniz.

hayat hiçbir zaman bizim istediğimiz gibi gitmiyor. bazen önümüze fırsatlar çıkarıyor. şansa ve ilerlemeye inanıyorsanız içinizden geçeni alın derim. mesela 5d almış olsan farzedelim ki bir iş almış olsan yada stock photosta iyi işler çıkartmaya başlarsan makina seçimi ve arkadaşınızın tavsiyesi doğru olacaktır. öte yandan hatıra amaçlı yada -amatör diyelim- bu tarz fotoğraflar için orta halli gövde ve iyi bir lens alırsanız işiniz görülür.

stüdyoda 550d de işi görür ama 5dmk2 görsel tatmin açısından daha olumlu sonuç verir. büyük baskılarda büyük sensör az noise doğru renkler süper olur.

her şey bir amaca hizmet eder.



tabi birde şu var. kuş çekimnlerinde yüksek zoomlu lens ve crop faktörlü makina idealdir. 5d almak akıl karı değildir. bu yüzden hem lensi alınır fiyatta olan hemde crop faktörlü olan hemde doğa şartlarında sizi yarıyolda bırakmayacak olan MARKA ve bu markanın istediğiniz kriterlere cevap veren makinaları alınır.


60D alırsam 5D 'de göremiyecegim ne olur ?
eğer yukarıda saydığım sebepleri okursan ve ihtiyacını ii belirlersen bu soruya sen cevap verebilirsin.
stok fotoğrafçılık yada stdyo fotoğrafçılığı işinde bu aradaki fark belli olur. ama amatör seviyede çekimler için (10x15 baskı yada monitörden görülebilecek çekimler) gözle görülür fark etmez. sadece karşınıza çıkacak fırsatlar için iyi bir ön hazırlık/temel/altyapı olur.

 

Tarih: 8 Aralık 2010, 08:40 - İp: 85.***.**4.162
gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

arkadaşın, forum camiasında da sıklıkla gorebilecegin, HİÇBİRŞEY BİLMEDEN İNSANLARA MİLYARLAR HARCATAN ADAM sınıfına giriyor.

*********

arada zerre fark yoktur.
al dedigi lenslerin alakasızlıgı da zaten gosteriyor durumu.
boş konuşmak bedava.
allahtan bir baskasına danısmayı dusunmussun de 4-5000 liraya varacak masraf yapmaktan kurtulmuşsun...
yazık günah,

insanların bilgileri dısındaki konularda bile bu kadar rahat konusması, yada boyle insanlar yuzunden para harcanması...


**********************

gelelim konuya,
60d yi sevdiyseniz 60d alın kit lensi her ne ise onunla.
yok almışken iyisi olsun mantıgı güdüp alıyorsanız, hiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiçç fazladan para vermeye gerek yok: 500d-55d ikisinden birisini alın.


üstünde 18-55 is ile.

*********************

fotografcılıkta basamakları koşarak cıkmak size maddi zarardan baska birsey getirmez.
yavas ve emin adımlarla tartarak cıkarsanız hem maddi hem manevi yonden daha cok tatmin olursunuz.

18-55+500d ikilisi gibi bir setle (ya da severek karar verdiyseniz 60d+18-55 gibi bir set) baslayın.
oncelikle fotografcılıgın temelini ogrenin. diyafram nedir, enstantane nedir, iso nedir, kompozisyon nedir, kadraj nasıl olusturulur, makinenin ustunde yazan bu harfler rakamlar neyi ifade eder, lensin ustundeki sayılar nedir...

sonrasında siz ne tarz fotograflar cekmekten hoslanıyorsunuz bir görün, belki sokak fotografcılıgına merak salacaksınız ve o kit lens size omur boyu yetecek, belki portreye merak duyacaksınız ve bir 50mm f:1.8 yada mesela bir 85mm f:1.8 alacaksınız..kit lensle beraber sadecebu ikisini kullanacaksınız (ben boyle yapıyorum)
belki makroya merak salacaksınız ve 100mm f:2.8den baska bir lense ihtiyac duymayacaksınız.

belki kus fotografcılıgına merak salıp bir 400mm alacaksınız, yada mimari iç mekan cekimleri için bir geniş acı 10-22 falan???

ya da hem geniş acı olsun hem tele objektif olsun hem az biraz makro ceksin diyeceksiniz. 18-55 yanına bir 70-300 alacaksınız...
belli bir seviyeye gelen fotografcılar genelde 1-2 lens kullanır, cantalarında, evlerinde 5-6 ileri seviye lens olsa bile....
geri kalanlar ya satmaya kıyamadıkları, ya bigun lazım olur dedikleri ya da koleksiyonluk lenslerdir...

********
ama siz bırakın hangi lense ihtiyacınız oldugunu, hangi makineyi alsanız arada ne fark oldugunu bilmiyorsunuz. yanlıs anlamayın bunu ters bir anlamda soylemiyorum...
500d+18-55 in uzun vadede sizi hiç pişman etmeyecek bir set oldugunu dusunuyorum.
sonrasında (eger alırsnaız) aldıgınız lensler bu makinelerle de aynı fotografı ceker,1000-2000 fazladan verdiginiz makinelerlede...

#gaijin' tarafından 08.12.2010 10:41:04 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 8 Aralık 2010, 10:25 - İp: 88.***.**8.140
  • 1