bariss
bariss (üye)
Bursa / Amatör

Yardımlarınızı Bekliyorum. Hangisi..

Merhaba netfotograf.com üyeleri.
Forumda ilk mesajım. İnşallah geriside fotograflarla birlikte gelecek. .Biraz uzun oldu ama sabırla okuyup cevap yazarsanız gerçekten sevinirim.
Hobi olarak başladıgım fotografçılıkta bir miktar yol katederek amatör duruma geldigimi düşünüyorum ve hobi ile başlayan merakımı giderek geliştirmek istiyorum.
Yaklaşık 6 aydır dslr makinaları,lensleri,teknikleri inceliyorum.Fakat elimde bi makina olmadıgından somut olarak bi bilgim yok.Hepsi teorikte.Önümüzdeki 2 hafta içinde giriş seviyesi bi dslr makina almaya karar verdim.
Bütçem 1800 ytl civarı.Üzerinde düşündügüm makinalar nikond40-d50-d70s ,canon eos400d,sonya100 ve pentax k100d
Forumdan takip ettigim kadarıyla d40 ın af motoru yok.Nikonun bazı lensleriyle bile çalışamıyormuş ki diğer lenslerle hiç çalışmaz bu yönden.Ama internetten gördügüm kadarıyla şekli şemali tasarımı güzel duruyor.Elde ettigimiz fotograflarda bir okadar kalitelidir diye düşünüyorum.Fakat AF desteginden yoksun oldugu için bir adım geri duruyorum
Sony de ve pentax ta titreşim önleme özelliğinin olması + gibi duruyor.Sayın ocaklilar,hbaykal ve muratsen in sony ile çekmiş oldugu fotografları gördüm.Makina profesyonel ellerde çok iyi sonuç veriyor demekki.75-300mm lensininde baya başarılı oldugunu gördüm.Fakat edindigim bilgilere göre sony nin tek eksisi iso degerinin 800 ve üstüne çıktıgında fotografta istenilmeyen durumlar oluşturması.Fakat ben 800 iso ile bile çok nadir fotograf çekecegimi düşünüyorum.O yüzden bu - benim için o kadar zararlı gözükmüyor.Bu makinanın başka eksisi varmı bilmiyorum.Varsa eger bildirirseniz sevinirim.
Pentax ise ucuzluguyla cezbediyor insanı.Bu makinenin de iyi sonuç verdigini bi çok yerde okudum.Sitede de inceleme yapılmış ,fotograflar fena değil gibi duruyor.Fakat bir türlü ısınamadım pentax a
Canon a baktıgımda ise gövde çok şık.2"5 lik lcd kullanılmış.Gövdeye toz koruma sistemi entegre etmişler.Videosunu izledim yapılan yorumlarıda okudum.Uzun vadede iyi bir özellik(Bu sistem sony de varmıydı?).Biliyorum fotograf kalitesini etkilemiyor fakat sony ile canon 10mp saglıyor diğer makinalara göre çekici geliyor bu durum.Bazı kişiler diğerlerine göre küçük olan canon un cmos sensörüne iyi değil demişler fazla croplamaya sebep olur kaliteyi azda olsa düşürür demişler.Sizler neler düşünüyorsunuz?Canonda digic 2 işlemci kullanılmış bunun avantajları/dezavantajları nelerdir bu konuda pek bir bilgim yok.Bu konuda bilgilendirirmisiniz beni?.Ve canonun lensleri diğer markaların lenslerine göre daha düşük performans gösteriyor ve diğer lens ler canon gövdeye uymuyor diye biliyorum.Sanırım bir aparat ile birlikte takılabiliyormuş.Bu ne derece doğrudur ?
D50 ile D70s e baktıgımda aman aman bi fark göremiyorum sadece seri çekim hızı ve enstantene değerleri d70s te daha yüksek.Seri çekim faydalı olabilir fakat 1/8000 enstanteneyi kullanacagımı pek düşünmüyorum.Bunun yanında body de ufak değişiklikler var.(D50 nin body si ele çok iyi oturuyor diye duydum ve canonun body si iyi degil diyorlar.Fakat diğerleri ile kıyasladıgımda çok çekici duruyor)Üstelik nikon makinalar hem mp olarak hem tasarım olarak diğerlerinden geri kalmış gözüküyorlar.Bu özellikler d80 modelinde giderilmiş fakat o makinaya gücüm yetmez ve giriş seviyesini biraz aştıgını düşünüyorum.
D50 nin diğer bir + özelliği ise noise konusunda burdaki makinaların hepsinden daha başarılı oldugu.dpreview.com da da açıkça belirtilmiş.Bir sitede ise aynı değerler ve aynı açıdan çekilmiş aynı pozlar var.D50 ile diğer makinaları karşılaştırdıgımda d50 bariz kendini belli ediyor(Bana sanki taraflı olarak çekmişler gibi geldi).Fakat bunlarda eski makine oldugundan diğerleri ile karşılaştırdıgımda birazcık itici geliyor.Sonuçta elde ettigimiz fotograflara bakmak gerekiyor.Nikonun fotografları en temiz en keskin fotograflar diyorlar.Ama o fotografları çekebilmek içinde makineya ısınmak gerekli diye düşünüyorum
Durumum bu çok kararsızım hangisini tercih etsem diye.Hepsinin birbirine göre üstünlüğü var

Tarih: 12 Ocak 2007, 00:33 - İp: 85.***.**2.52
asinan
asinan (üye)
Sakarya / Amatör

Uykum yoktu sonuda kadar okudum uykum geldi Şaka bir yana ben olsam pentax k100d body alır yanınada 17-70sigma alırım. Ama body iyi olsun sonra lense bir ara yatırım yaparım derseniz K10D alırım. Bu arada sonuna kadar okuma niyetindeydim ama okuyamadım bunuda itiraf ediyorum K10D gövde olarak çok çok iyi ele oturması ve malzeme kalitesi son bi hatırlatma

 

Tarih: 12 Ocak 2007, 00:39 - İp: 88.***.**9.247
serbes
serbes (üye)
Bursa / Meraklı

Ben sadece yerle ilgili bilgi vereyim.
Zafer plaza da Yalçınlar ve Teknosa da Sony Canon ve Nikon modellerini (en azından bazılarını) görebilirsiniz.

Pentax ı ise görebileceğimiz yer ne yazık ki yok. En azından benim bulabildiğim yok.

Bu arada Bursa da konuyla ilgili Bufsad diye bir dernek var. Derneği arayıp rica ederek üyelerinde olan makinaları görme yada fikir alma şansınızı kullanabilirsiniz.

http://www.bufsad.org/



#serbes' tarafından 12.01.2007 00:46:22 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 12 Ocak 2007, 00:44 - İp: 85.***.**6.248
bariss
bariss (üye)
Bursa / Amatör

Cevap yazdıgınız için teşekkür ederim arkadaşlar
asinan dedigin makinanın diğer lerine göre neden baskın oldugunu teknik detaylarını açıklayabilirmisin?Kagıt üzerinde en iyi sonucu görmek istiyorum bunun yanında makinanın şık kullanılabilir olmasını isiyorum.

serbes dediğiniz yerlere bakmıştım 1 ay kadar önce fakat sadece d70s ile karşılaşabilmiştim.Dediginiz dernektende haberim var.Arayıp yardım almayı bende düşünmüştüm.Şuan pek zaman ayıramadıgımdan ertelemek zorunda kalıcam

(Saatlerdir makina inceliyorum yorum okuyorum resimlere bakıyorum inanın kafam bi dünya oldu.Yanlış ifade ettigim yerler varsa affola)

 

Tarih: 12 Ocak 2007, 01:07 - İp: 85.***.**2.52
asinan
asinan (üye)
Sakarya / Amatör

Bu makinanın en son biten yani en sıcak testi: http://www.megapixel.net/reviews/pentax-k10d/k10d-gen.php
Bu testi bir incele önce. Zaten alma noktasına geldiğinde bütün kafandaki modelleri eline al bir bak. Eline aldığında işte budur aradığım makina dediğini al çok fazla araştırma kafan iyice karışır almadan soğursun.

 

Tarih: 12 Ocak 2007, 01:18 - İp: 88.***.**9.247
serbes
serbes (üye)
Bursa / Meraklı

Sevgili Bariss,

Size konuyla ilgili bir PM yolladım bende bursada olduğumdan.

Kolay gelsin...

 

Tarih: 12 Ocak 2007, 01:20 - İp: 85.***.**6.248
bariss
bariss (üye)
Bursa / Amatör

asinan dediğin incelemeyi yarımyamalak ingilizcem ile okudum.Link için teşekkürler.SR den özel kaplamasından falan bahsedilmiş.İso değerleride performansıda iyi duruyor.Fakat bana 1 boy büyük gibi içimde ısınmıyor zaten pentaxa.Geleceğe yönelik baktıgımda ise beni sıkıntıya sokmayacak modelleri tercih etmek isterim.Bu makinadan sıkılınca satmak istedigimde satabilecekmiyim?Olurya biyerine bişey olur teknik servisi yeterlimi sağladıgı teknik destek yeterlimi şeklinde baktıgımda digerlerinden geri kalıyor pentax bence.Aslında benim içime sony yada canon siniyor.Sony ile çekilen fotograflarda keskinlik netlik çok güzel canonun fotografları ise bi sıcaklık duygusu yaratıyor.Ama aklımdada Nikon kalıyor.Birini birinden öne çıkaracak somut birşey istiyorum.Bi anlık hamleyle almam lazım yoksa daha çok düşünücem

serbes yorumun için teşekkür ediyorum.

İşin ustalarındanda yardım bekliyorum

 

Tarih: 12 Ocak 2007, 02:42 - İp: 85.***.**2.52
ricoz
ricoz (üye)
İzmir / Amatör

Selamlar,

Bir çok kişinin yaşadığı sıkıntıları siz de yaşıyorsunuz. Fakat SLR modellerde ilk adım çok önemli. Çünkü genelde hangi marka ile başlarsanız o marka ile devam ediyorsunuz. Bunun sebebi ise zamanla yaptığınız lens ve diğer aksesuar yatırımları oluyor.

Gövde seçiminde sizin için önemli olan konuları belirlemeniz gerekmekte. Bunların en başında bence ergonomi geliyor. Cihaz ne kadar üstün özelliklere sahip olursa olsun elinize oturmadığı zaman hep bir sıkıntı yaşıyorsunuz. Teknik olarak 4 seçkin markayı elinizden geldiğince incelemişsiniz. Bir de elinize alıp onu hissetmeniz gerekli diye düşünüyorum.

Hangi markayı seçerseniz seçin mümkün olduğunca yeni teknolojilere yakın durmaya çalışın. Çünkü sizde iyi biliyorsunuz ki dijital dünya hızla ilerliyor.
Kafanızı karıştırmak istemediğim için şunu veya bunu alın diye marka belirterek bir seçim yapmadım.

Şimdiden hayırlı olsun...

 

Tarih: 12 Ocak 2007, 11:33 - İp: 85.***.**0.84
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

Bariss,


Amacin fotograf cekmek ise dogru tavsiye coktan gelmis ama sen MP, marka, islemci, ISO, 2.el gibi onemsiz seylere taktigin meseleyi iskaliyorsun.

Istersen bunlar neden onemsiz tek tek bakalim:

1. MP : 6MP gayet yeterli bir cozunurluk. Diyelimki 10MP pesinde kostun ve aldin. Bakalim kullandigin lens 10MPnin hakkini verecek keskinlikte goruntuyu dusruyor mu sensorun uzerine ? Veya sarsinti onleme sistemin olmadigi icin goruntu bulaniyor mu? Her 2 durumda da aslinda az detay iceren bir goruntuyu saklamak icin 2-3 kati daha buyuk dosya yaratmaktan baska hicbir halta yaramaz o fazladan MP. 10MPnin hakkini vermek icin gercekten pahali bir lense, tripoda ve bolca isiga ihtiyacin var (bkz. ISO olayi)

2. ISO: Fizik knunlari geregi ne kaaa buyuk sensor, ne kaaa az MP, o kaaaa az gurultu (noise). Bahsini ettigin makinalarin hepsinin sensor boyutu ayni (Canon'un birazcik daha ufak). Demekki gurultuyu belirleyen yegane unsur MP olarak kaliyor geriye denklemimimzde. Herhalde ayni markanin 6MPlik modelinin ayni markanin 10MP modelinden daha az gurultu urettiigne dikkat etmissindir. Tabii sorabilirsinki farkli markalarin ayni MPye sahip modelleri arasindaki fark nereden kaynaklaniyor ? Goruntu islemeden, Kimi firma goruntuye fazla dokunmamak icin gurultuye bir halt yapmiyor, kimisi goruntuyu bulandirmak pahasina gurultuyu gizliyor.

3. Islemci: Islemcinin hizdan gayri senin icin onemli hicbir onemli yani yok. Sanirim sozkonusu makinalarin hepsi senin icin yeterince hizli. Haaa birde makinayi bir tripodun uzerine koyup sadece ve sadece "test chart" cekip, sonra da mercekle deteylardaki farki izlemek icin aliyorsan, islemcinin bir onemi olabilir sanki. Canon hem hizda hemde goruntu islemede en iyi islemciye sahip ama labaratuvarda degilde gercek hayatta resim cekerken ne kadar onemli, cidden tartisilir.

4. Marka: Pentax 80 yillik firma, ilk Japon SLRini ureten firma. Pentaprizmayi icad eden firma, 35mm ile yetinmeyip profesyonel orta format SLR ureten bir firma. Yarin oburgun sensor boyutlari o seviyeye gerlirse, sanirim bundan en karli cikacak olanlar ellerinde Pentax 645 bulunduranlar. Bir tek sen ismini bunca zaman duymadin diye mi kotu marka oluyor, isi gercekten bilenler Pentax'a hakettigi saygiyi gosterirler. Sony, gitsin TV walkman uretsin diyenler var. O salaklara sormak lazim: Bugunku fotograf makinalari gecmisin SLRlarina mi yoksa video kameralara mi daha cok benziyor diye, kaldiki Minolta artik Sony'nin bunyesinde.

5. Ikinci el: Bunlar artik fotograf makinasi degil. Bunlar artik bilgisayar. 2.el ederleri de o kadar, yok birinin digerinden bir farki.

Ne onemli:

1. Sarsinti onleme: Ben kullandim, ise yariyor. Kullananlara sor, kullanmayanlarin veya sadece eline bir kere alip da denemis olanlarin yuruttukleri fikire itibar etme.

2. Dogru pozlama: Bu en onemlisi. Nikon D70 dogru pozluyormus, D200 de oyle, ama D40, D50, D80 o kadar guvenilir degillermis (E-0.7 en dogru ayarmis). Bendeki KonicaMinolta 5D, dogal isikta ve kendi flasiyla hic sasmiyor, (harici flasla ozellikle wireless calisirken bir hayli dikkatli olmak lazim), ne kadar kurcalarsam kurcalayayim, sonucta makinanin fabrika cikisi ayari hep en dogru sonucu verdi, Sony'nin sistemi Minolta'ninkinden daha gelismis, bu yonde bir sikayet duymadim. Canon'da kafadan ayari EV-1'e getirmeyi unutma. Pentax hakkinda bir fikrim yok, bunun icin Pentax sahibi arkadaslara sormak lazim.


#antika' tarafından 12.01.2007 11:56:13 tarihinde düzenlendi.


#antika' tarafından 12.01.2007 13:04:24 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 12 Ocak 2007, 11:51 - İp: 85.***.**5.175
bariss
bariss (üye)
Bursa / Amatör

rifat ve antika cevaplarınız için teşekkürler.

İlk aklımda kalanı söylileyim.Tamam pentax ı yeni duyuyorum şu sıralar fakat ben ona kötü makine dememiştim sadece içime sinmiyor demiştim .MP in öenmli olmadıgını biliyorum ama sadece aynı ve biraz daha fazla diğer özelliklere sahip makinaları nikona göre çekici hale getiriyor.Nikonun sitesinde de açıklama yapılmış zaten d40 modelinde mp yarışına girmeyecegiz diye.

"Fizik knunlari geregi ne kaaa buyuk sensor, ne kaaa az MP, o kaaaa az gurultu (noise)." demişsiniz.Benim anladıgım sensör aynı boyutta kalır MP atarsa daha fazla gürültü oluşacagı fakat "Herhalde ayni markanin 6MPlik modelinin ayni markanin 10MP modelinden daha fazla gurultu urettiigne dikkat etmissindir." burda dediginiz ile çakışıyor sanırım dalgınlıkla yanlış yazdınız.

Sonuçta bir fotograf makinası alıcam.Elde ettigim fotografın kalitesi önemli diğerleri arka planda kalmalı.Fakat dedigim gibi daha önce hiç slr kullanmadıgım için hangisi daha güzel sonuçlar veriyor bilmiyorum.Tamamen forumlarda okuduklarıma dayalı yorumlar yapabiliyorum.Çekilmiş fotograflara bakıyorum fakat amatör-prof herkez bişeyler eklediginden bi fikir oluşturamıyorum.

Bi şekilde bazılarını elemeliyim.D50 ve D70s bunlardan hangisi daha iyi sonuç veriyor?d50 nin gürültü-iso perf. daha iyi denilmiş.

D40 ta yaşanan problemi tam olarak yazabilirmisiniz?Nasıl sonuçlar doğuruyor?

eos400d üzerinede kötü bi yorum bulamadım şimdiye kadar.

Bu makinalar aynı lensleri kullanabilirmi?Örneğin sony bi makinaya nikkor lens takılabilirmi?

 

Tarih: 12 Ocak 2007, 12:33 - İp: 85.***.**2.52
bitpire
bitpire (üye)
İstanbul / Amatör

bariss;

Antika bir amatöre gerekli olan bütün bilgileri vermiş. Bundan sonra sorduğun sorular laboratuarlık sorular ve laboratuara bir girdin mi inan kolay kolay çıkamazsın.

"Herhalde ayni markanin 6MPlik modelinin ayni markanin 10MP modelinden daha fazla gurultu urettiigne dikkat etmissindir."

Evet burayı dalgınlıkla yanlış yazmış Antika. Daha az olacak.

d40'ta yaşanan problem makinede fokus motoru olmaması. Bu nedenle sadece fokus motorlu lenslerle otofokus yapabiliyor, motorsuz lenslerle manuel fokus yapmak zorundasın. Sony'de nikkor değil ama Minolta lenslerini kullanabilirsin. Diğerlerini birbirinde kullanamazsın.

 

Tarih: 12 Ocak 2007, 13:03 - İp: 213.***.**5.242