fdiker
fdiker (Site Sahibi)
İzmir / Firma

Üyelerimizin Dikkatine

Değerli site üyelerimiz.

Sitemizin dünyaca tanınan 3 büyük fotoğraf makinesi ve ekipmanı üreten markasının Türkiye temsilcilikleri ile yapılan görüşmeler sonucunda alınan kararları sizlere aktarmak istiyorum.

Bu görüşmelerde firmaların site yönetimi olarak bizlerden bir takım kabul edilebilir ve haklı ricaları gündeme gelmiştir.

Bu ricalardan en önemlisi; sitemizde "test" adı altında açılan topiklerde makinelerin konusunda uzman ve ehil olmayan kişilerce tanıtılması, performans ve teknik detay diye bir takım doğru/yanlış bilgilerin verilip, yorumlanıp, bu yorumların da kesin yargı olarak "test sonucu" olarak duyurulmasının ürün ve firma imajına zarar verebileceği düşüncesini bizlere aktarmışlardır.

Ayrıca bu konuda şimdiye kadar yapılan test ve benzeri isimlerle, bazı incelemelerin de, üyelerimizin yanılmasına neden olduğunu site yönetimine gelen üye şikâyetlerinden anlamaktayız.

Bu rica ve üyelerimizden gelen bu tür yakınmalar üzerine, yanlış anlamalara yol açmamak, üyelerimizin zarar görmelerini engellemek ve sitemizde bu işin belirli bir düzene oturtulabilmesi için fotoğraf makinesi testlerinin sadece site yönetimi ve site yönetiminin belirleyeceği kişiler tarafından yapılmasına karar verilmiştir.

Site üyelerimiz eskiden olduğu gibi kendi kullandıkları makineler hakkında görüşlerini, "izlenimler", "paylaşımlar" veya "yorumlar" adı altında yapabilirler. Bu paylaşımların, makinelerin genel kullanım özelliklerinin olumlu veya olumsuz kişisel deneyimlerden öteye geçmeyecek biçimde aktarılması gerekmektedir. Bu paylaşımlar içinde herhangi bir firmayı karalama, kötüleme veya reklâm amaçlı ifadeler bulunması durumunda site yönetimi olaya müdahale edecektir.

İlgili firmalar, test için gerekli makine ve ekipmanın temin edilip bu testlerin tarafsızlık ve profesyonelce yapılması için her türlü teknik desteğin sitemize aktarılması konusunda bizlere yardımcı olacaklarını bildirmişlerdir.

Bu sebeple arkadaşlarımızın site içerisinde "test" adı altında, kullandıkları makineler için açtıkları topikler silinecektir.

Bunun sonucu olarak; sitemiz içinde yeni çıkan, güncelliği olan veya en çok testi istenilen ürünlerin incelemeleri için ayrı bir bölümün hazırlanmasına başlanmıştır. Bu çalışmalar içinde söz konusu firmaların da kendi adlarına bölümler oluşturularak siz değerli üyelerimizin ve firmaların buluşmasına imkan sağlanması amaçlanmıştır.

Sitemizin tüm üretici markalara, bu markaların Türkiye temsilcisi firmalarına eşit mesafede olma kararlılığının gereği olan bu kararların anlayış ile karşılanmasını umuyorum.

Saygılarımla

Tarih: 13 Ağustos 2006, 00:01 - İp: 81.***.**8.46
rokomet
rokomet (üye)
Ankara / Amatör

Sn. burkay, kontrast, antika, tolga
öncelikle şunu belirteyim, tecrübelerinizden süzdüğünüz bilgi dolu seviyeli mesajlarınızı dikkatle takip ediyor ve kişisel dağarcığıma katabildiğimi katıyorum.

"Test"; uzmanlık isteyen bir uygulamadır diyorsunuz kısaca.. Bende önceki pil örneğimi aslında kısaca "birkaç kez doldurup boşaltma" şeklinde kısaca geçmiştim. Yazdığım gibi bu kelimeye takılmanın çokta anlamı yok diye düşünürüm.
Pek çok otomobil satıcısı, bizleri yeni modellerini "test" etmemiz için showroomlarına çağırmakta..
Başka bir örnek, pek çok kozmetik üreticisi raflara standlara "tester" yani örnekler koymakta.
Yada bir öğretmen öğrencileri için sınav öncesi mini bir "test" yapmakta..
Konu dağıtmayı yada örnekleri çoğaltmayı istemiyorum ama bu gibi başka örneklere baktığımızda söz konusu "test"lere muhattap kişilerin "uzman" yada kriterleri çok iyi bilen kişiler olduğu söylenebilir mi?
Affınıza sığınarak tekrarlıyorum. Test kelimesine takılınmamalı.. Hem "Değerli üyeler" olarak hemde "Forum Yönetimi" olarak.. bence yeni düzenleme ve kurallar konusunda bu "test" kelimesi çıkartılmalı..
Belki şöyle bir ayrım olabilir.. Resmi yada onaylı test.. kişisel test..
kontrastın dediği gibi Objektif test konusuna girersek bu konu hiç kapanmaz sanırım
Saygılarımla

 

Tarih: 19 Ağustos 2006, 12:26 - İp: 81.***.**9.247
osmanlı
osmanlı (üye)
İzmir / Amatör

Rokomet'in yorumunu okuyunca aklıma geldi.

Şimdi arkadaşlar bir makina düşünün.
Örneğin D200.

Bu makinayı 10 tane profesyonel ve kendini kanıtlamış fotoğrafçıya 'test' ettirin.Bu 10 kişinin de makina hakkındaki yorumları birebir olabilir mi?

İmkansız.

Kimisi makina hakkında çoğunlukla iyi,kimisi ise kötü yorumda bulunabilir.

Bu yüzden sitenin yapacağı testinde yüzde yüz sağlıklı olacağı sonucuna varamayız.

Aynı şekilde herhangi bir arkadaşımızın,bir amatöründe tamamen sağlıklı bir test yapacağını kesin cümleler ile ifade edemeyiz.

Ve yine arkadaşımızın söylemiş olduğu gibi sitede Resmi Test adı altında firmaların uygun gördüğü kişilerce bir test yapılabilir.

Birde Sitenin Amatör başlık altında açılan bir yerinde Kişisel Test adı altında açılabilir.

Ben kendi fikrimi söylersem,2 başlığıda takip etmek isterim.
Ama hangisine daha fazla güveneceğim diye sorarsanız,amatör test'e güvenirim.Yani makinasını kullanırken burada bizimle bilgi ve tecrübesini paylaşan ev kullanıcısı arkadaşlar..

Çünkü onlar bu işi maddi karşılık gözetmeden yapan insanlar.

Buradan şöyle bir sonuç çıkmasını istemem:

Site para karşılığı makinaları test edip,yanlış yönlendirme yapıyor da demek istemem.Elbette siteninde gelişimini sürdürmesi için belli harcamaları finanse etmesi gerekir..Ancak Sitede test yapan arkadaş kimse ona daha fazla güveneceğim aşikardır.

Bu sebeple ben kalan sahalar bizimdir felsefesini aklıma getiriyorum.

Resmi ve Gayri resmi Testler...

 

Tarih: 19 Ağustos 2006, 14:30 - İp: 85.***.**2.28
f gelincik
f gelincik (üye)
Kocaeli / Stüdyo Fotoğrafçısı

SANKI BU KONUDAKI BAGZI YORUMLAR SILINMIS GIBI GELDI. ZANNEDERSEM YANILMIYORUM

 

Tarih: 19 Ağustos 2006, 14:43 - İp: 85.***.**5.198
xtolga
xtolga (üye)
İstanbul / Amatör

rokomet ve Osmanlı, ikinizin de söylediklerinde de doğruluk payı çok fazla. Rokemet ın dediği gibi test kelimesine çok da takılmamak gerekir. Bir önceki sayfada buna değinmiştim. İmza kısmımdaki adreste bende inceleme yaptım ama adına test değil de ürün inceleme dedim.

Testlerin tarafsızlığı konusuna gelince, testlerde objektif olmak çok da zor. Çünkü testi yapan kişi, kendi tecrübesi ve bilgisi doğrultusunda kişisel değerlendirmesini yapacak. Bizlerde okurken, X kişisi Y ürünü hakkında şunları demiş diye söyliyeceğiz. Ama testleerde objektif kalınması gereken bir konu var. Müsadenizle örnekle açıklamak istiyorum. Az önce sıcağı sıcağına iki çekim yaptım, Biri Nikon D200 diğeride Canon Eos 1Ds, (fotoğraf vesikalık kart üzerinden çektim)






İki fotoğrafıda aynı değerde çektim. Bu iki fotoya bakılarak makineler hakkında çok şey söylenebilir. Fakat Çekimler esnasında d200 ü elmle tuttum, 1ds yi sabitledim. iki çekimde de ışık koşulları aynı değildi. Yani objektif davranmadım. Örnek olacak test çekimlerinde tüm kriterlere dikkat edilmeli, yoksa yanıltıcı sonuçlar çıkabilir.

Saygılar

 

Tarih: 19 Ağustos 2006, 15:20 - İp: 212.***.**0.50
kontrast
kontrast (üye)
İstanbul / Meraklı

xtolga d200 renkleri harika sizin bu testinizden sonra d200 alacagım

 

Tarih: 19 Ağustos 2006, 15:40 - İp: 81.***.**2.162
rokomet
rokomet (üye)
Ankara / Amatör

xtolga tüm saygımla bazı yanlışlarınızı (BENCE) düzeltmek istiyor ve test kelimesine takılınmaması gerektiğini sizin örneğinizle bir kez daha önemle vurguluyorum.

Siz testten ziyade iki makineyi kıyaslamışsınız. Kelimeye takılınmamalı diyen kişi olarak buna bir test bile demiş olsak test edilen iki unsurun eşit şartlarda test (kıyaslanması gerektiğini) edilmesi gerektiğini sanırım mantık GEREĞİDİR.
iki öğrencinin matematik bilgisini test ederken birine aritmetik işlemleri sorarken diğerine quantum fiziğinden sorgularsak bu onları kıyaslamaktan ziyade bilgilerini "test" ettiğimiz anlamına gelir.
Kavram kargaşasını gidermek için burada kavramları tanımlamaktan uzak durmak istiyorum. Ayrı bir tartışma konusu sanırım. hem o kadarda derin bir bilgiye sahip olmadığımı sanıyorum.
Test kelimesini geçelim önerimi birde şu örnekle altını çizmek isterim
Rokomet markasıyla bir dijital SLR yapıp satışa sundum. dedimki 15 mp.. iso 3200 10 fps 5 inc lcd felan fişmekan..
bunlar aslında çoğu abartı ama reklam takdiği icabı böyle lanse ettim. netfotograf.com ilede anlaşma yapmadım. bu özelliklere bakarakta burdan herhangi bir arkadaş para verip aldı benim üretimim makinayı. kullanmaya başladıkça buraya yazdı.. 15 mp nerdeee 3-5 mp ancak gelir.. iso3200 de çekilen fotoda noise den başka hiç birşey görünmüyor.. 10 fps ne gezer 0,5 fps olsa öpte başına koy 5 inç lcd ise ayrı bir aparat sadece makineyle satılmıyor.. Bütün bunları tespit edip buraya yazınca yaptığı şey kişisel izlenim mi .. bence makinayı test etti bu arkadaş.. buraya yazarken başlığını kişisel izlenim diye yazacak dimi.. anlaşma yaparsam öyle yazmak zorunda.. komik şeyler dimi..
bence bu konuyu uzattık.. Site sahibinin kararını yakında göreceğiz bizimkisi fikir teatisi ve beyanı.. bizde komple siteyi test ederiz..
seviyorum bu siteyi (ve emeği geçenleri)

 

Tarih: 19 Ağustos 2006, 15:41 - İp: 81.***.**9.247
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

valla ben de d200 icin oluyorum.. ama almaya kalksam kesin bosanma kagidini da imzalamak zorunda kalirim herhalde..
....
kivanc merhaba..
iki sayfa once yazdigini gormemisim.. aradan 8 dakika gecmis ama..
siteden gitmeyecek olmana sevindim.. su sitede iyi muhabbetimin oldugu insanlardan birisin gercekten ve gitmene gercekten uzulurdum..

"Bu makinayı 10 tane profesyonel ve kendini kanıtlamış fotoğrafçıya 'test' ettirin.Bu 10 kişinin de makina hakkındaki yorumları birebir olabilir mi?

İmkansız.

Kimisi makina hakkında çoğunlukla iyi,kimisi ise kötü yorumda bulunabilir.

Bu yüzden sitenin yapacağı testinde yüzde yüz sağlıklı olacağı sonucuna varamayız. "

kesinlikle haklisin burada.. her kisinin yorumlari bir parca da olsa farkli olacaktir.. ama kotu yorum konusu cok farkli.. mesela benim 350d'mi ele alalim.. kac sitede bu makine kotudur dendi? veya d70s icin konusalim.. profesyonel siteler her zaman tam not verdiler degil mi?

"Ama hangisine daha fazla güveneceğim diye sorarsanız,amatör test'e güvenirim.Yani makinasını kullanırken burada bizimle bilgi ve tecrübesini paylaşan ev kullanıcısı arkadaşlar..

Çünkü onlar bu işi maddi karşılık gözetmeden yapan insanlar."

amator teste guvenmezdin kivanc.. profesyonel testlere guvenirdin yine de.. ama yeni makinesini alan kisinin makinesinin hakkini vererek kullanmadigini dusunurdun..
yeni makine alan amator kisinin izlenimleri benim acimdan bir yere kadar onemlidir.. cunku bilirim ki, amator bir insan o makineyi kullandiginda nasil zorluklarla karsilacak..
ben 350d'mi aldigimda, ilk iki-uc hafta (belki de daha da uzun..) dogru surust fotograf cekememistim kivanc.. aldigimda sitede 350d testi diye konu acip, bu makine iste boyle fotograf cekiyor deseydim sence kac kisi 350d'ye guvenirdi sitede?
ama ben sunu biliyordum ki, makineyi hakkiyla kullandiktan sonra super sonuclar almak mumkun..
...neyse soylemeye calistigim, test isini bilerek yapacak olana guvenmek lazim..

...

 

Tarih: 19 Ağustos 2006, 15:56 - İp: 62.***.**2.10
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

eskiden insanlar "ama hukumdarim" deseler, carmaha gerdirilirlerdi.. burada boyle yaptirimlar da yok arkadaslar.. sadece "test" sozcugunu kullanmak yasak.. test mest yok, TIP ..
saka bir yana, "test" kelimesini forumda kullanmak hic de onemli degil aslinda.. cunku nasilsa, profesyonelce test yapilmaya baslanacak.. ve insanlar bilecekler ki, birisi sitedeki yeni makinesini kullanmaya baslayan tarafindan yapiliyor digeri ise daha profesyonelce..
ama surasi da bir gercek ki, insanlar zaten profesyonelce yapilmis testlere heryerde rastlayabiliyorlar internette..(tabii buradaki turkce olacak..) ama yine de forumlara gelip kararlarini veriyorlar.. is boyle olunca da, yine test olsun sitemizde, yani profesyonelce; ama insanlar da, ne olur, "test" kelimesi yerine mesela inceleme adi altinda yazsinlar goruslerini deniyor.. bunun altinda buzagi aramaya gerek yok.. "test" yazmamak bu kadar onemli olamaz dogrusu..
sonucta yanlis yonlendirilen insanlar da oluyor amator testlerden.. bu yuzden deniyor ki, arkadaslar, bu test olayini daha bir dikkatle, daha bir arastirarak yapacagiz.. ve bu iste forumdaki arkadaslardan da yararlanacagiz.. ama tecrubeli insalardan..
dolayisiyla yanlis bir yonlendirme de olmayacak; o makinenin hakkini verecek testi yapilmis olunacak..

kelime manalarina baktigimizda, "inceleme" demek hic de yanlis olmayacak zaten.. cunku makineyi alan kisi, kendi goruslerini bildirecek.. ama test olayinda, o makinenin testi yapilacak.. (yine testi yapanin gorusleri olacak ama mesela cekimlerde, teknik hata yapilmadan fotograflar alinmaya calisilacak.. dolayisiyla insanlar, o testi okuduklarinda, "haaaa.. bu makine boyle de cekebiliyormus demek.." diyecekler.. o yuzden de makine hakkinda dogru izlenime kavusmus olunacak..)
...

 

Tarih: 19 Ağustos 2006, 16:27 - İp: 62.***.**2.10
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

vedat, iste dogru cumleyi soyledin.. bizler de siteyi test edelim bakalim.. evet, siteye bir sans versin herkes, bakalim neler olacak.. insanlar da test demesinler de incelemesini yapsinlar forumda.. bakalim getiri ve goturuleri neler olacak..
aslinda buna bir oyunmus gibi de yaklasilabilir.. test diyen ebelenir gibi..
...
sonucta yeni baslanacak bir uygulama bu.. dogru mu yanlis mi olacagini zamanla gorecegiz..
kimsenin "test yapiyorum" diye ortaya cikmamasi isteniyor.. bir uyalim arkadaslar.. zaten kaldi ki eskisinden farkli birsey de olmayacak.. test ya da inceleme.. yine insanlar kendi fikirlerini belirtecekler.. (biktim vallaha ayni kelimeleri yazmaktan.. )

 

Tarih: 19 Ağustos 2006, 16:36 - İp: 62.***.**2.10
buffalo
buffalo (üye)
Ankara / Amatör

dadanagast, ben sizin kadar iyimser değilim maalesef
3. sayfada yazdım fikirlerimi, orada kimseyi kırmak gibi bir niyetim yok. kırdıysam özür dilerim. fakat sitenin bir kullanıcısı olarak fikirlerimi açıklarım, bu siteye ve kullanıcılarına saygımdandır.

reklam elbette çağımızın bir gereği. klasik reklam anlayışı kendi ürününü övme, üstün özelliklerini öne çıkarma ve rakiplerinden üstün göstermeyi kapsıyor. bunda anormal bir şey yok. insanlar pek kanmıyor bu reklamlara, sonuçta o ürünü alacaksa alıyor.

ancak yakın zamanlarda ortaya çıkan ve gittikçe yaygınlaşan bir reklam türü var. bunu nasıl anlatsam bilemiyorum. dilerseniz bir örnekle açıklayayım;

PCNet dergisini 6 senedir her ay alırım. dergi bir de dijital fotoğraf dergisi çıkarmaya başladı. dergi editörlerine güvenim vardır, tarafsız davranırlar, okur kitlesiyle aralarında güvene dayalı bir iletişim vardır. gittim o dergiyi de aldım. almaz olaydım. yukarıda sözünü ettiğim reklam anlayışının ürünüydü dergi. her sayfasında, hatta kapağında bile, hp fotoğraf makinesi var. bunlar reklam şeklinde değil, bir konudan bahsediyorlar, yanında hp makine resmi, photosoptan bahsediliyor, sayfada hp resmi.
manzara nasıl çekilir konusunda ilgisiz bir hp resmi daha.
ayrıca makine incelemeleri var orada, hp lere övgüler dizilmiş.
ben hp makineleri severim, hatta kullanıyorum da. pek çok kişiye de tavsiye etmişimdir. ama bu kadarına pes!
okuruyla olan güven ilişkisini paraya çeviren bir dergi! artık PCNet dergisini almıyorum!!!

bu anlayış gittikçe artıyor, işinin ehli bir fotoğrafçı bir makine inceliyor. övgüler yağdırıyor. makinenin eksik yanları göz ardı ediliyor. tüketici de gidiyor alıyor.
ben eski reklam şeklini yeğlerim, varsın desinler'' bizim ürün muhteşem'' diye.
böyle prof. dergilerin, sitelerin, tv programlarının içine gizli olarak saklanmış reklamlar daha zararlı.

burada hemen bir parantez açıp, sitenin yeni test mantığına bir noktada hakkını teslim edeyim. evet, zaman zaman çok anlamsız incelemeler oluyor. canon s3-sony h5 başlıkları böyledir genelde. kullanıcı rakip makineyi incelemeden'' s3 h5 ten çok daha mükemmeldir ya da h5 dururken s3 almak anlamsızdır'' diyebiliyor. ya da canon dururken başka marka alınmaz, sony a100 piyasayı süpürecek şeklindeki başlıklar elbette zararlıdır ve silinmelidir. onu kabül ederim.

ama burada konu bu değil.

3 firmanın rahatsızlığı söz konusu ve rahatsızlığın getirdiği bir rica var. bu firmalar neden rahatsız? gerçekten çok detaylı bir inceleme mi talep ediyorlar? yoksa ''kelllerini mi kapatıyorlar''? kullanıcı başlıklarından neden rahatsızlar? dahası bu üç firma kim?
ben bu üç firmayı tahmin ediyorum aslında , hatta ikisinden eminim, ama kim olduklarını yazmayacağım.

işin ehli kimse kavramı bana anlamsız gelir. örneğin yıllardır donanım dergilerini takip ederim. bu sitelerde sık sık işlemci testi yapılır. ve tuhaftır bu donanım editörleri testlerde hep intel işlemcileri birinci yaparlar.
amd nin 64 bit devrimini öylesine geçiştiren editörler intel in yeni nesil işlemcilerini coşkuyla karşıladılar. ama işin ehli olmayan , bilgisiz kullanıcılar kendileri blog sayfaları açıp test yaptılar. sonuçlar tam tersiydi!

prof. sitelerde yapılan fotoğraf makinelerinde test kriterleri çok farklı. son kullanıcıyı çok ilgilenidirir mi bunlar? %100 crop her kullanıcı için önemli midir? noise oluşumu her şey mi demektir? yoksa aslında kullanıcıların büyük kısmı noise kavramından haberdar bile mi değildir? en önemli kriter neden fiyat/performans değildir?

elbette çok faydalıdır bu incelemeler, örneğin dpreview incelemeleri. herkesi usta fotoğrafçı saymamak gerekir. amatör bir adam o sitelere gidiyor, vay be ne biçim çekmiş makine diyor. kendisi de alıyor. sonuç hayal kırıklığı olabiliyor.
internette binlerce amatör kendi sitesini, kendi blog sayfasını hazırlıyor. ben bunlardan çok faydalanıyorum. bunlar büyük sitelerin incelemelerinden daha tarafsızdır bence.

sonuçta eski fikrimi hala muhafaza ediyorum. bu konu

 

Tarih: 21 Ağustos 2006, 10:27 - İp: 85.***.**7.15