fdiker
fdiker (Site Sahibi)
İzmir / Firma

Üyelerimizin Dikkatine

Değerli site üyelerimiz.

Sitemizin dünyaca tanınan 3 büyük fotoğraf makinesi ve ekipmanı üreten markasının Türkiye temsilcilikleri ile yapılan görüşmeler sonucunda alınan kararları sizlere aktarmak istiyorum.

Bu görüşmelerde firmaların site yönetimi olarak bizlerden bir takım kabul edilebilir ve haklı ricaları gündeme gelmiştir.

Bu ricalardan en önemlisi; sitemizde "test" adı altında açılan topiklerde makinelerin konusunda uzman ve ehil olmayan kişilerce tanıtılması, performans ve teknik detay diye bir takım doğru/yanlış bilgilerin verilip, yorumlanıp, bu yorumların da kesin yargı olarak "test sonucu" olarak duyurulmasının ürün ve firma imajına zarar verebileceği düşüncesini bizlere aktarmışlardır.

Ayrıca bu konuda şimdiye kadar yapılan test ve benzeri isimlerle, bazı incelemelerin de, üyelerimizin yanılmasına neden olduğunu site yönetimine gelen üye şikâyetlerinden anlamaktayız.

Bu rica ve üyelerimizden gelen bu tür yakınmalar üzerine, yanlış anlamalara yol açmamak, üyelerimizin zarar görmelerini engellemek ve sitemizde bu işin belirli bir düzene oturtulabilmesi için fotoğraf makinesi testlerinin sadece site yönetimi ve site yönetiminin belirleyeceği kişiler tarafından yapılmasına karar verilmiştir.

Site üyelerimiz eskiden olduğu gibi kendi kullandıkları makineler hakkında görüşlerini, "izlenimler", "paylaşımlar" veya "yorumlar" adı altında yapabilirler. Bu paylaşımların, makinelerin genel kullanım özelliklerinin olumlu veya olumsuz kişisel deneyimlerden öteye geçmeyecek biçimde aktarılması gerekmektedir. Bu paylaşımlar içinde herhangi bir firmayı karalama, kötüleme veya reklâm amaçlı ifadeler bulunması durumunda site yönetimi olaya müdahale edecektir.

İlgili firmalar, test için gerekli makine ve ekipmanın temin edilip bu testlerin tarafsızlık ve profesyonelce yapılması için her türlü teknik desteğin sitemize aktarılması konusunda bizlere yardımcı olacaklarını bildirmişlerdir.

Bu sebeple arkadaşlarımızın site içerisinde "test" adı altında, kullandıkları makineler için açtıkları topikler silinecektir.

Bunun sonucu olarak; sitemiz içinde yeni çıkan, güncelliği olan veya en çok testi istenilen ürünlerin incelemeleri için ayrı bir bölümün hazırlanmasına başlanmıştır. Bu çalışmalar içinde söz konusu firmaların da kendi adlarına bölümler oluşturularak siz değerli üyelerimizin ve firmaların buluşmasına imkan sağlanması amaçlanmıştır.

Sitemizin tüm üretici markalara, bu markaların Türkiye temsilcisi firmalarına eşit mesafede olma kararlılığının gereği olan bu kararların anlayış ile karşılanmasını umuyorum.

Saygılarımla

Tarih: 13 Ağustos 2006, 00:01 - İp: 81.***.**8.46
burfak
burfak (üye)
İstanbul / Amatör

fdiker'in yazısını yeni okudum ve şok oldum. Altında sert tepkiler beklerken alkışlar anca 3. sayfada bitti.
kendi kendime "nasıl yani, nasıl tepki yok buna?" diyordum ilk sayfalarda.

"Site üyelerimiz eskiden olduğu gibi kendi kullandıkları makineler hakkında görüşlerini, "izlenimler", "paylaşımlar" veya "yorumlar" adı altında yapabilirler. Bu paylaşımların, makinelerin genel kullanım özelliklerinin olumlu veya olumsuz kişisel deneyimlerden öteye geçmeyecek biçimde aktarılması gerekmektedir. Bu paylaşımlar içinde herhangi bir firmayı karalama, kötüleme veya reklâm amaçlı ifadeler bulunması durumunda site yönetimi olaya müdahale edecektir."

yukarıdaki paragraf çok havada bir paragraftır.
"test" başlıklı konular aslında kullanıcıların o makine hakkındaki fikirlerini toparlamaktadır. aynı fikirlerin farklı konuları serpiştirilmesi olayı daha iyi yapmaz.
"karar veremiyorum X makinesi mi yoksa Y mi? gibi başlıklı konulara yazılan fikirlerin iyi ama başlık "test" olunca bu fikirlerin kötü olmasını anlamıyorum.
Mesele başlıksa, başlığını edit'lesin arkadaşlar, test yerine "düşüncelerim, izlenimlerim yazsınlar". içinde yazdıklarına kim ne diyebilir ki? arkadaş diyor ki mesela "ben bu makinenin şurasını sevmedim." bu bir izlenim de olabilir, testin parçası da. aynı konuda makinenin birden çok yönüne değinilmesi, (görüntü kalitesi, hızı, pratikliği... ) o yazıyı test yapmaz. yani başlık değişince o konuyu test yapan bir şey kalmaz. ha bir de "test sonucunu" "izlenim sonucu" yaparız olur biter.

tabii bu bizi bambaşka bir noktaya getiriyor. Eğer bu iki test-izlenim (veya her ne denilebilirse) değişikliğe karşın hala bu firmalar tarafından istenmeyen durum devam ediyorsa, bu, bu sitede düşünce özgürlüğü kısıtlanıyor demektir. bu, her yazılan şeyin "test parçası" kapsamına girdiğini gösterir ki, bu da forum dahilinde kimsenin bir ürün dahilinde kendi düşüncesini yazamaması sonucuna gider.
lütfen bu son cümlemi daha iyi anlamak için aynı mesajın bir "test" konusunun içinde, bir de adı test olmayan konunun içerisinde tavsiye olarak yazıldığını düşünün.

ilker abi demiş ki,
"kontrast, insanlar test konusu actiklarinda, zaten kendileri acisindan degerlendiriyorlar makineleri.. ocaklilar acmissa konuyu, kendi goruslerini yansitacaktir.. kendi izlenimlerini.. ve bu kisiden kisiye farklilik gosterecektir, gostermek zorunda.. "

zaten yazılan her şeyden yazarlar sorumlu değil mi? onların fikirleri değil mi?
kaç tane gazete var aynı dilde yayın yapan? bir tane olmamasının sebebi de bu değil mi? herkes her şeyi farklı yorumlayacaktır. bu yüzden tek bir gazete de yok bir dilde yayın yapan.
olmamalı da.

forum üyeliği bir kısım insana açık olsaydı bence bahsedilen uygulama yapılabilirdi, yapılmalıydı fakat şu an herkes istediğini yazabiliyor ki, önemli olan aynı makine hakkında birden fazla kişinin kendi fikirlerini yazabiliyor olması. yazmalı da tabii ki.


Başlıklardan "test" kelimesinin kaldırılmasının pratikte bir sorun olacağını sanmıyorum. yeni konu açacak kişi test yazmaz başka bir şey yazar. eğer mesele bununla hallolacaksa tamam.
benim korktuğum şey, "izlenim" konularının da "bu bir test" denilerek silinmesi.


"Bu paylaşımlar içinde herhangi bir firmayı karalama, kötüleme veya reklâm amaçlı ifadeler bulunması durumunda site yönetimi olaya müdahale edecektir."

yine burada yazılarınlara göre, yazılanların reklam mı, kötüleme mi yoksa karalama mı olup olmadığına kim karar verecek?

ben diyorum ki X markasının şu ürünü güzel, bu ürünü de güzeli galiba X ürünü şu seviyeyi tutturdu.
bu şimdi (yine yukarıdaki yazıdan alıyorum) "olumlu kişisel deneyim" mi yazdım, yoksa "reklam amaçlı ifade" mi kullandım?

pratikte burada takılıp kalırız gibi geliyor.


------------------

ya da olaya en başından bakıp şu soruyu sormak istiyorum.
Site yönetimi ve biz yazarlar/okurlar arasında danışıklı dövüş mü olacak?
biz "test" yazmayacağız, onlar da müdahale etmeyecek.

müdahale ederlerse bütün yukarıda yazılanlara

 

Tarih: 17 Ağustos 2006, 23:50 - İp: 84.***.**4.92
burkay
burkay (bilir kişi)
Ankara / Firma

Sevgili arkadaşlar ,
Fikret beyin bu açıklamasını okuduğumda yüreğime su serpilmişti...Zira her ne kadar iyi niyetlede yapılsa birileri bir makine alıyor ve başlıyordu o makine ile ilgili başından geçenleri "izlenim " adı altında yazmaya bazı arkadaşlar o kadar ileriye gidiyorlardı ki yaptıklarını farkında olmadan "test" olarak adlandırıyorlardı..Oysaki yazılanları okuduğumuzda yapılanın aslında ne bir test ne de bir izlenim sadece duygusal bir bağ olarak akla gelenlerin yazılmasıydı...Ve bu yazıları okuyan arkadaşlar o makine hakkında eksik yada hatalı bilgiye sahip oluyordu özetlemek gerekirse "ağzı olan konuşuyordu"
Ben bu başlığı okuyunca "nihayet bir çeki düzen geldi" bu işe diye sevinirken bazı arkadaşların doğmamış çocuğa don biçtiklerini gördüm ve üzüldüm...Kaygılarınız haklı yada haksız ancak çözüm önerinizin olmaması kötü..Bu bağlamda ne olmalı eskisi gibi devam mı edilmeli yoksa gerçekten makineler bilen kişilerce mi irdelenmeli? Bir stüdyo fotografcısı olarak ben Fikret beyin yorumlarından yaralanacağımı düşünürken sizin ne gibi açılımınızın olduğunu da merak ediyorum...



#burkay' tarafyndan 18.08.2006 00:39:58 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 18 Ağustos 2006, 00:32 - İp: 85.***.**1.219
xtolga
xtolga (üye)
İstanbul / Amatör

Bu sayfalarda daha önce yapılan, test, izlenimler, görüşler incelemeler, aslında birer test değil. Bizlerin açtığı bu başlıklarında test ya da inceleme olmasının aslında çokda önemi yok. Sonuç olarak forum altında tartışarak herkes görüş bildiriyor. x in incelediği makineye Y de görüş bildiribiliyordu.

Gerçek anlamda test olabilmesi için. Bu testlerin işin ehli kişilerce yapılması uygundur. Testler firmalar tarafından gönderilecek makineler üzerinde site yönetimi veya site yönetiminin belirleyeceği kişiler tarafından yapılabilir. Test yapacak kişilerinde inceleceği ürünün muadillerinide bilmesi gerekirki değerlendirmeleri sağlıklı olsun. Testlerde asla firmalarla duygusal bağ kurulmamalı bütün firmalara eşit mesafede olunmalı. Testi yapan kişi ise yazı ve örnek fotoğraflarla testini hazırlayıp testini bitirmeli ve yoruma kapalı olmalı.

Ancak, kişilerin kendi makinelerini değerlendirmeside asla engellenmelidir. Çünkü kişinin sahip olduğu makine hakkındaki görüşleri kişiyi bağlar. Firmaları etkilememesi lazım. Hiç bir firmanın kalkıpta benim makinemi satın aldın neden beğenmiyorsun demeye hakkı yok. Ayrı bir bölümde arkadaşlarımızın kendi kullandıkları makineleri hakkında görüş bildirmeleri, değerlendirme yapmaları doğru olur. Bu kişisel değerlendirmelerinde çok faydalı olduğunu düşünüyorum.

Kimseyi rencide etmeden dengeleri iyi kurmak lazım. Bir orta yol bulunacağına inanıyorum.

#xtolga' tarafyndan 18.08.2006 09:36:18 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 18 Ağustos 2006, 09:33 - İp: 212.***.**0.50
fdiker
fdiker (Site Sahibi)
İzmir / Firma

Burada, bu oluşuma hangi gözlükle baktığımız bence çok önemli.

Alınan kararı eleştiren arkadaşların büyük çoğunluğu, "özgürlüklerinin kısıtlanacağı" kanısında ki, ben söz konusu firmalarla-markalarla-makinelerle ilgili “görüşleri süzgeçten geçirecez işimize gelmeyeni sileriz” demedim hiç bir yerde. Tabiiki firmayla/ürünle ilgili görüşlerinizi bugüne kadar nasıl belirttiyseniz bundan sonrada belirteceksiniz. Kişisel ve mesnetsiz saldırı olmadığı sürece kolay kolay konu silmediğimi birçok arkadaş bilir. "Tüketici Sorunları" bölümünü incelerseniz, birçok firma ile ilgili şikayetlere rastlarsınız ve emin olun bazı firmalardan sert mailler de aldım. Bu sitede benim 5 yılım var, sabahladığım gecelerim var eğer siteyi satmayı-kaybetmeyi düşünseydim, çok ciddi rakamlarla gelen tekliflere siteyi verir geçerdim.

Kişisel fikrim, “test” olarak yayınlanmış yazı “budur” olarak algılanmaya çok daha yakın vede suistimal edilmeye açık. "Test" başlıklarına düzen verilmesi, firma ricasından öte benim de uzun süredir el atmayı düşündüğüm bir konuydu. Bu saatten sonra, bu kadar kalabalık bir yerde firmaların ürün tanıtımlarını makine testiymiş gibi yayınlamayacağını biri garanti edebilir mi? bana. Bu kadar maddi ve maddiyatla ölçülemeyecek emeğin olduğu bir ortamda, X firmanın elini-kolunu sallayarak birçok platformda reklam bütçelerinden ciddi bir pay ayırarak yaptıklarını, burada hiçbir bedel ödemeden yapmaları/yapabilmeleri, bana/bize saygısızlık değil mi? Çok merak ediyorum, bilgisayar ve sektörel dergilere de bu kadar kolay ürünlerini koyabilirler mi? Bilgi paylaşımına diyeceğim bir şey yok ama işin içinde reklam olunca bazı düzenlemeler olmalıydı vede olacak.

Bu siteye günde yaklaşık 8 bin kişi giriyor. Bu seviyelerde olmasının en büyük nedeninin, hiçbir firmanın bünyesinde olmayışından kaynaklandığının da bilincindeyim. Firmaların bir şekilde sitede olması tüketiciye zarardan çok fayda getireceği düşüncesindeyim. Sitede olmaları, sitenin onların olacağı anlamına gelmez. Yeni ürün tanıtımlarında firmalar zaman zaman Türkiye'nin çeşitli yerlerinde bazı organizasyonlarda bulunuyorlar. Bu organizasyonların bazıları da neden netfotograf üyeleri için olmasın?

Üç marka dışındaki firmalarla henüz görüşme imkanımız olmadı. Testler yayınlanmaya başlayıp, belli bir düzene oturduktan sonra diğer firmalarla da görüşeceğiz tabiî ki. Daha hiçbir test yayınlanmamışken bile 4.ncü bir firmadan bu oluşumun içinde olmak için sinyaller almak bile mutluluk verici. İlk makine geldi ve 1 hafta 10 güne kadar ilgili bölümü açarak ilk testimizi yayınlayacağız. Bu doğrultuda desteklerini isteyeceğimiz üyelerimiz olacak. Şimdiden desteğini esirgemeyecek arkadaşlara teşekkür ederim.

Saygılarımla

 

Tarih: 18 Ağustos 2006, 11:01 - İp: 81.***.**8.46
xtolga
xtolga (üye)
İstanbul / Amatör

Bir Test bölümümüz olacak bir de değerlendir me kısmımız. Değerlendirme kısmında bazı sorunların yaşanmaması için. Kişilerin değerlendirdikleri ürünlerin kendilerine ait olduğunu belirtmek gerekir. Bilmem ne incelemesi gibi değilde kendine ait olan ürünün değerlendirmesi olarak belirtildiğinde gelecek tepkilerin de önüne geçilmiş olur.

Test kısmıda yazı ve fotoğraflardan oluşan yoruma kapalı bir makale gibi olur. Forum sayfalarında testler üzerinede tartışmalar yapılabilir.

Beni tavsiyelerim şimdilik bunlar.

 

Tarih: 18 Ağustos 2006, 14:22 - İp: 212.***.**0.50
rokomet
rokomet (üye)
Ankara / Amatör

Bende bir reklamcı olarak Sn. kontrast'in ifadelerine katılıyorum. Bende aynı şeyleri düşündüm ama kontrast kadar profesyonel bir dille izah edemedim sanırım.
Sn. fdikerinde belirdiği gibi forumda sayısı çok olmamakla birlikte reklam amaçlı topikler açıldığını görüyoruz. Hatta bazan bu reklam amaçlı topiklerde yazılan mesajlar "Fakirin kuru inadı" misali anlamsız ve yersiz iddia şeklinde bile olabiliyor. ve tabiki bunlar "gizli reklam" kategorisinde.
Herkese açık bir sitede bunun önüne geçmekte nerdeyse imkansız.
Anlaşma yapan ve reklamı için para ödeyen firmalarında "rica"ları çok mantıklı bu bakımdan. Ben bir reklamcı olarak bu siteye para vererek reklamımı yayınlatsam ve yazılan mesajlarda adım kötü ve karalayıcı şekilde kullanılsa ya buna engel olunmasını isterim yada reklam vermeyi yani siteye para vermeyi keserim.
Yapıcı eleştirim şu olabilir.Resmi ve desteklenen "test" adı altında başka bir bölümde olur. Söz konusu firmalar diğer bölümlerdeki mesajlara yalan veya yanlış olsa bile müdahale edemezler (site yönetimi aracılığı ile bile olsa). Yani daha önce yazan arkadaşların fikrine katılarak bu doğrultuda oy kullandığımı belirmek istedim.
test kelimesine takılmak tabiki doğru değil ama bir örnek vermek isterim.
Kendi kaynaklarımla bir makina aldım. Bu makinanın reklamlarında ve katalogunda tam dolu bir pil ile yaklaşık 400-450 çekim diye bir ifade var. Özellikle bunu "test" etmek için birkaç kere dolu pili boşalttım ve hiç birinde 300 ü bile geçemedim.. şimdi bu testmi yoksa kişisel izlenim mi? kişisel izlenimimi sizinle paylaşım yapmışsam içinde test kelimesi geçmeyen bu konuyla ilgili mesajımı yazdığımda, sözkonusu firma (anlaşmalı-reklam veren) bu mesajıma müdahale yolunamı gider yoksa reklamlarındaki ve katalogundaki bu ifadeyi değiştirme yolunamı.. Diğer bir ihtimalle benim memnuniyetsizliğimi gidermek için bana yeni pil gönderdiğini yada makineyi bakım için istediğini varsayarsak ve iş neticede değişmez ise bana sus payımı verir..
çok yazdım sanırım..hem mesajı hem senaryoyu
afaki şeylerle uğraşıyoruz sanırım bu "üyelerimizin dikkatine" konusunda
Geçmişte yazdığım bazı mesajlardan birkaç şey hatırladım.
osmanlının test için makine arzusu konusunda tavsilelerim olmuştu.. bu test konusunu daha ciddi düşün şöyle olursa böyle olur gibi şu an burada karara bağlanan kurallara benzer şeyler önermiştim.
hatta başka bir mesajımda...X firması bana test için bir makine versin (hediye yada hibe yada test hizmeti karşılığı) en iyi makina o olur en büyük firma o olur gibilerinden şeyler yazmıştım..

sancılı bir konu.. site yönetimine kolaylıklar.
şahsen ben olsam bu siteyi bu gün söz konusu büyük firmalardan biri 20-30 bin ytl teklifinde çoktan satıp yeni bir site açmıştım bile..
paragöz bir insanmıyım..hayır..
ama emek ve zaman harcadığım birşeyden de para kazanmak isterim. İşimi severek yaparım ama sevdiğim birşeyide parayla değişmem..

 

Tarih: 18 Ağustos 2006, 18:23 - İp: 81.***.**9.247
kontrast
kontrast (üye)
İstanbul / Meraklı

xtolga burfak ve rekometin açıklamlarında gozden kacmaması gereken izahlar var.

özellikle rekometin "batarya test" örnegi bu noktada çok önemli bir hale geliyor.

bildigim kadarıyla dslr kullanıcları icin "objektiflerin standart kalitede olmayışı" gibi bir sorun var. Yani aynı markanın aynı model objektifi çogu zaman aynı kaliteyi vermiyor gibi bir durumda var.

Haliyle kullanıcıların bütünsel değil ama kısıtlı testleri de bizler için çok önemli.

Bir batarya testi yada bri iso testi kullanıcılar tarafından "testleri test emek " adına bile yapılabilir.

 

Tarih: 18 Ağustos 2006, 20:24 - İp: 85.***.**9.135
burkay
burkay (bilir kişi)
Ankara / Firma

sevgili rokomet,
en basitinden pil "test etmek "bile görüldüğü gibi test bilgisi gerektiriyor...400-450 çekim olarak tanımlanan sayı makinenin TFT LCD si kapalı,flaşı kapalı peş peş yapılan çekimde kastedilen sayıdır.

Madem konu pil ben de sizlere sorayım benim Toshiba L10 laptopun pilinin dayanma süresini...Bu süre nasıl hesaplanıyor?

 

Tarih: 18 Ağustos 2006, 21:44 - İp: 85.***.**2.239
xtolga
xtolga (üye)
İstanbul / Amatör

Biraz konu dışına çıkmış olocaağız ama kısaca bende pil konusuna değineğim.

Pil ömürleri verilirken, yapılan ölçümler CIPA standartları nda geçerlidir.

Bu standartların gerçekleşmesi için

-Sıcaklığın 23 derece olması lazım
-LCD ekranın çekimlerin yüzde 50 sinde açık olması lazım
- Kamera açıldıktan 30 saniye sonra çekime başlamak lazım. Her 30 saniyede bir çekim yapılması ve her çekimde flaş yakılması lazım
- Hr çekimde zoom kolunu teleden Wide konumuna getirmek ve bir sonraki çekimde tersini yapmak gerekir.
-Kamerayı her 10 çekimde bir kapatmak gerekir

Bu şartlar altında yapılan incelemelrde eldi edilen çekim sayısı standart olarak kabul ediliyor. Bizler bu şartlara uymayacağımız için elde edeceğimiz sonuçlar verilen rakamların çok üstünde veya altında olabilir.


Burkay beyin laptopunun da buna benzer bir hesaplama yöntemi vardır .

Konuyu fazla dağıtmadan hepinize iyi geceler arkadaşlar.

 

Tarih: 18 Ağustos 2006, 22:28 - İp: 85.***.**6.131
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

Pil testi yapacak veya yapilmis bir pil testini yorumlayacak arkadaslarin once shu ashagidaki sayfada bulacaklar CIPA DC002 standardini mi okumalari gerekiyor ?

http://www.cipa.jp/english/hyoujunka/kikaku/cipa_e_kikaku_list.html


Sanirim bir notebook'un pil harcamasiyla ilgili standart IEEE (www.ieee.org) tarafindan belirlenmistir. Hemen shunu soyleyebilirim bir bilgisayarin pil harcama durumu bir fotograf makinasina gore cok zor standadize edilebilir. Ayni sekilde bilgisayarin hizinin da ifade edilmesi cok zor.

 

Tarih: 18 Ağustos 2006, 22:39 - İp: 88.***.**0.107