paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Sony, Dslt'den Vaz Mi Geciyor ?

Sony tarafindan resmi bir aciklama olmasa da, DSLT - gecirgen aynali DSLR - uretiminin durdurulacagi, sadece aynasiz modellere yonelinecegi soylenir.

Tarih: 26 Mayıs 2013, 09:26 - İp: 96.***.**5.17
karacaciha
karacaciha (üye)
Aydın / Profesyonel Fotoğrafçı

Merhabalar...
Sony'nin SLT'den vazgeçeceğini sanmıyorum.Zira Profesyonel serisini SLT üzerine temellendirmiş durumda..Bunun en somut örneği de SLT A99 modelidir..
Diğer yandan "kiev-19" ifadesine katılıyorum,istikbal aynasızlarda ve elektronik vizörde...

Sayın "paperman" ,"Sony icin musteri deneme tahtasi zaten.." düşüncenize katıldığımı söyleyemem.Sony DSLR sektöründe bir çok ilki gerçekleştirmiş,sürekli arayış ve yenilik içerisinde olan,diğer yandan da profesyonel kullanıcı kitlesini büyütme-kendine çekme çabası içerisinde...İlk çıkardığı FF makinanın ardından son 2.çıkardığı FF makina arasında neredeyse 4 yıl fark var...Bu süreçte diğer markalar onlarca model sundular piyasaya.Tabi Sony de bunu alt segmentte yaptı.Ama aradan geçen 4 yıllık bir süreçte tamamen farklı bir sistemde ve bir ilk olan FF makina üretti.Bir çok yeniliği de beraberinde getirdi.Teknolojinin gelişme sürecinde bazı teknolojik özellikler ilk başta tam verim sağlamayabilir,devam eden süreçte bu özellikler eksileri giderilerek,güncelleme takviyeleriyle vs.daha verimli kullanılabilir hale getirilmeye çalışılıyor firmalarca..Mesela Windows XP'nin Windows 7 den,Windows 7'ninde Windows 8'den daha kararlı bir işletim sistemi olması gibi.

Zamanla yeni teknolojiler eksilerini giderecek ve kullanıcı yararına gelişmeler gösterecektir.

Diğer yandan firmaların sadece para amaçlı üretim-satış yaptığı düşüncesine katılmadığımı da söylemek isterim.Elbette bu firmalar para kazanıyor,temel amaçları bu.Biz sevdiğimiz mesleği ilk olarak para kazanma ,hayatımızı idame ettirme amacıyla yaparız.Ama firmalar bir çok yeni model çıkarırken hayatta kalmak için yenilik üretmek zorunda.Olaya yalnızca lens çeşitliliği ve uyumu açısından bakmamak lazım.Buna karşı olan olabilir.O zaman yeni teknolojiye uyum sağlamayın,analog makina ve lens kullanın.Hatta dijital kullanan varsa daha kapasiteli hafıza kartı almayın 1 gb kart kullanın derim ben de Peki bu mümkün mü?Hayır..Çünkü hepimiz daha iyisini istiyoruz.

Sevgi ve selamlarımla...

 

Tarih: 8 Haziran 2013, 12:39 - İp: 188.***.**7.98
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

" Sony'nin SLT'den vazgeçeceğini sanmıyorum.Zira Profesyonel serisini SLT üzerine temellendirmiş durumda..Bunun en somut örneği de SLT A99 modelidir.. "

Sony'nin maalesef profesyonel seride hic bir iddiasi yok, satislari da yok denecek kadar az. Cikarilan FF modeller de sanki gostermelik - bakin Sony ile DSLR/DSLT dunyasina girerseniz devami vardir diyebilmek icin. Gecmiste A700 serisini bir anda durdurup, 2007-2011 arasinda bu seviyede hic bir model cikarmayinca, A500 serisindekilerin yillarca ilerleyecekleri model olusmamis ve kullanicilardan epey tepki toplamisti.

Yari gecirgen aynanin getirdikleri giris seviyesi kullanicilar icin "heyecanlandirici" olsa da, aynadan dolayi olusan isik kaybi ( ve ISO yukselterek telafisi - sonucunda kalite kaybi), ileri seviye kullanicilarin ve profesyoneller tarafindan kabul gormedi - bir "çıt" fazla kalite icin sensor onundeki "anti-aliasing" filtrelerin bile elenmeye basladigi bir donemde. Elektronik vizor de cabasi ...

Sony bir dunya devi olsa da, basina yansidigi kadariyla son zamanlarda epey sikinti yasiyor - gecenlerde radikal degisiklikler yapildi, farkli sirketleri birlestirildi. Firma borclari tum malvarligi/sirket degerinin %80'inine ulasmis durumda ( $135 milyar dolar borc ). NewYork yonetim binasi satildi, Tokyo yonetim binasi da satilik - borc durumunu duzeltmek icin.

Sonucta Sony'de buyuk degisiklikler/yapilanmanin devam etmesini beklemek normal. Bilindigi gibi son cikan A58 ile ( A57'den cok daha dusuk speklerdeki ) A3x ve A5x serileri birlestirildi ve giris seviyesi tek modele indi.

 

Tarih: 8 Haziran 2013, 21:36 - İp: 96.***.**5.17
baberti
baberti (üye)
İstanbul / Meraklı

SLT sistem makinalarda sanıyorum ki perde yoktur..yani "sensörün önü aynasızlar veya kompaktlar gibi açıktır, yoksa DSLR gibi önünde pozlama perdesi/shutter var da ben mi bilmiyorum?..

şimdi esas soru:

eğer perde yoksa aynasızdan farkı da yok demektir ki bu durumda yarı geçirgen aynanın manası nedir onu anlamaya çalışıyorum...vizör görüntüsünü ayna yansımasından alıyor biliyoruz, peki AF'yi ve pozlama ölçümünü de yukarıya yansıyan görüntüden mi sağlıyor bu teknoloji?..yoksa bu ikisini sensörden mi yapıyor?..

#kiev-19' tarafından 11.06.2013 13:53:23 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 11 Haziran 2013, 13:45 - İp: 176.***.**1.69
ozturert
ozturert (üye)
İstanbul / Meraklı

STLlerde perde var. Aynasızlarda da var zaten. Fotoğrafı oluştururken perde mekanizmasını kullanıyorlar (bazıları ek olarak elektronik perde de kullanıyor).
SLT sistemde otomatik odaklama DSLRlardaki gibi aynadan yansıyan ışıkla yapılıyor (faz bazlı - phase detection). DSLRlarda ayna çekim sırasında kalkıyor, SLTlerde kalkmıyor. Bu yüzden video sırasında SLTler otomatik odaklama yapabiliyor.
Ayna olmadan hızlı odak yapabilen iki sistem var: m4/3 ve Nikon 1. Bunlar arasında sadece Nikon 1 adam gibi hareketli obje izlemesi yapabiliyor, m4/3 sistemde sürekli odaklama çok başarılı değil. Nikon 1 bildiğin DSLR kadar hızlı ve doğru odaklama yapıyor, ayrıca DSLR kadar iyi takip yeteneği var.

 

Tarih: 11 Haziran 2013, 15:59 - İp: 95.***.**6.64
buzlucam
buzlucam (üye)
Yurtdışı / Meraklı

yarı geçirgen aynadan görüntünün ve ışığın tam geçmesi fizik olarak imkansız mutlaka kayıplar olacaktır....

 

Tarih: 11 Haziran 2013, 16:09 - İp: 188.***.**7.253
baberti
baberti (üye)
İstanbul / Meraklı


@ozturert,
aynasızlarda deklanşöre basana kadar sensörün önü açık, çünkü vizör-ekran görüntüsünü sensörden alıyor, SLT sistemde de "deklanşöre basana kadar" sensörün önü açık mı yoksa dslr gibi perde kapalı mı?..

"(bazıları ek olarak elektronik perde de kullanıyor)." derken ne anlamalıyım?.."mekanik perdeye ek olarak" mı, yoksa "mekanik perde yerine" mi?..makina örneği verebilir misin?..

 

Tarih: 11 Haziran 2013, 17:10 - İp: 176.***.**1.69
theyapici
theyapici (üye)
İstanbul / Özel Gün Fotoğrafçısı

para amatörlerde ucuz versiyonda o yüzden böyle bir karar alabilmiş olabilir ama teknolojinin yönü er veya geç aynasız gibi görünüyor.

 

Tarih: 12 Haziran 2013, 13:26 - İp: 85.***.**6.194
karacaciha
karacaciha (üye)
Aydın / Profesyonel Fotoğrafçı

Sony'nin profesyonel seride iddiası olduğunu söyleyebilirim.A99 buna örnektir.Öyle bir iddiası olmasa böyle bir makine çıkarmazdı,dünya kadar para ödemezdi,bir sürü de yeniliği yapmazdı.Bir markayı kullanıcı sayısı veya satış miktarı ile değerlendirmeyelim lütfen.Öyle yaparsak durum fiyat/Mercedes benzetmesine döner,öyle değil mi?A900 ve A850 nin de A700 den sonra satışa çıktığını da dikkatinize sunarım.Sadece bunlardan sonra bir süre duraksadı ve geç de olsa bir profesyonel makine çıkardı.

Ben bir A99 kullanıcısıyım ve yarıgeçirgen aynanın bir eksisini görmedim.İSO yükseltme olayı da yok,normal kullanıyorum.Kalite kaybı da yok.Bunu deneyen olarak sadece ben söylemiyorum.DP test sonuçlarında imaj kalitelerine ve test sonuçlarına bakabilirsiniz.A99 da sabit ISO50 var ve epey kalite farkı var.Dediğiniz gibi iso yükseltmek zorunda kalan bir makina olsaydı içerisine 50 iso'yu koyamazdı değil mi? Ben almadan önce çok detaylı bir şekilde inceledim.Sony A99 ile Mark 3 ün test puanlarının (84) aynı olduğunu da ilave etmeliyim.Test sonuçlarından gördüğüm ve deneyimlerimden anladığım kadarıyle şunu söyleyebilirim:Mark 3 biraz daha yüksek iso kalitesi ve daha hızlı otofokus becerisiyle Sony'nin henüz önünde.Buna rağmen A99 getirdiği bir çok yenilik ve yetenekle Mark 3 ile eşitliği sağlamayı başarmış.Aradan geçen zamanda aşılan sorunlara ve geliştirilen teknolojiye bakarsak 1-2 yıl sonra Sony'nin Canon'u aynı segmentte puan olarak geçtiğini görünce şaşırmayın derim Yani hız grafiğine değil,ivme grafiğine odaklanın..

Elektronik vizöre gelince,dezavantajları olabilir şimdilik ama bunlar azaltıldığında EV'nin daha da genişlediğini göreceğiz.Bu kaçınılmaz.Canon ve Nikon gibi diğer önemli markalarda bu yönde profesyonel makinalar çıkaracak,yarış bu kulvarda sürecek,siz kabul etseniz de etmeseniz de...2008 yılında "canlı vizör" ve "video" makinalarda olacak ve rekabet bu noktada da sürecek demiştim.Beni bu forumda aforoz etmeye kalktılar ) Şimdi Mark 2 ve Mark 3 le klip-film çekiyorlar.Oysa ki canlı vizörü ilk sony çıkarmıştı ve yadırganmıştı.Hatta bazı arkadaşlar fotoğraf makinasıyla film mi çekilir ya?demişlerdi Şimdi kendileri film çekiyor ) Bu noktada 2008 deki iddiamı yineleyeyim "gelecek EV" de...Ben EV den gayet memnunum ve çok avantajını görüyorum,bana yavaş da gelmiyor.Bu arada giriş seviyesi bir kullanıcı da değilim,bunu da ilave edeyim ) 2006 yılında R1 ile başlayan Sony serüvenim sırasıyla A100,A700,A900 ve şimdi de A99 ile devam ediyor.Bir profesyonel olarak Sony beni tatmin ediyor.Bir çok kişi Sony SLR leri yakından tanımadığı ve deneyim sahibi olmadığı için önyargılı bakıyor.Mark 3 kullanan arkadaşlarım bile A99'un özelliklerini görünce ağzı açık bakıyor.Peki, sayın "Paperman",siz hiç A900 veya A99 kullandınız mı?Onu bir sorayım?...

Kısacası A99 bana en başta hız ve kalite kazandırdı ve A900 ile aralarında çoookk fark var.Lütfen onunla kıyaslamayalım Üretilen teknolojiyi de kullanıcı sayısı veya profesyonel ilgiyle de kıyaslamayalım.Zira Audi'yi tercih eden de az toplumda..Bu onun düşük teknolojiye sahip olduğunu veya kalitesiz olduğunu göstermez.Elbette ki toplumda Canon,Nikon gibi markaları tercih eden kullanıcıların bu piyasada var olmaya çalışan diğer markalara yönelmesi kolay değil.Bunu da "yaygınlık" ile açıklayabiliriz.Ama bu yaygın tercih elbette Sony,Olympus,Pentax gibi önemli markaların teknoloji ve yenilik üretmediği anlamına gelmez.Japon halkının hepsinden fazla Pentax'ı tercih ettiğini okumuştum bir yerde,yanılıyor da olabilirim...Bir Nikon kullanıcısı olarak siz,Türkiye'de yada dünyada Nikon kullanıcı oranını söyleyebilir misiniz?%20,%30?canon'a göre daha düşük olması onu kötü bir marka mı yapar?ya da teknoloji üretmediği anlamına mı gelir?

Son olarak Sony'nin borçları,şirket durumu beni ilgilendirmiyor.Ben benim işime yarayacak teknoloji üretiyor mu ona bakıyorum.DSLR piyasasında daha ne kadar ayakta durur,rekabet edebilir bilemem ama ben şu anda durumdan memnunum.Umarım devam da eder.Nikon D800 için sensör üreten bir markanın kolay kolay teslim olacağını sanmıyorum,hele de A99 dan sonra Bana bu profesyonel SLT işinin peşini bırakmayacak gibi geliyor...Onu da ikinci FF SLT makinasını duyurduğunda anlarız.Ya da duyuramadığında...

Saygı ve selamlarımla

#karacaciha' tarafından 17.06.2013 02:39:35 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 17 Haziran 2013, 02:34 - İp: 188.***.**8.27
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Sony 2. bir FF DSLT makina cikarirsa siz hakli cikacaksiniz, cikarmazsa ben - bu kadar basit . Iddianin sahibi de ben degilim bu arada - SonyRumours gibi siteler ...

Gecirgen aynanin 1/2 stop civari isik kaybina sebep oldugu bir iddia degil, Sony tarafindan da kabul edilen bir gercek. Sizin " ben kullandim, ISO yukseltmesi yapmiyor demeniz, duzeltmenin kullanici farkina varmadan " gizli ISO boost " ile yapilmis olmasindan. Yani makinaniz ISO 200 gosterirken, aslinda siz farkinda olmadan ISO 300 gibi gibi bir degere cikiyor. Sonucta pellicle ayna isigin sadece %70'ini geciriyor, %30'unu yukari yansitiyor - semalarda bile boyle. ( Isigin yariya inmesi 1 f-stop'a tekamul ettigine gore, hesap ortada zaten ). Ayna eskidikce gecırgenlıgının azalmasi da sasırtıcı olmaz - cogu plastık urunde oldugu gıbı ( evet ayna seffaf plastık )

Amatorler icin yarim stopun bir onemi olmadigini kabul ettigimi belirteyim ama profesyoneller icin durum oyle degil . Dedigim gibi, sensor ile lens arasina bir sey girmesin diye sensor önü filtreler bile kaldirilirken, araya 45 ( ya da 67 ) derece ile duran yari gecirgen bir ayna girdiginde olusacak kayiplar kacinilmaz. Aynanin dokunulmamasi/temizlenmemesi de gerekiyor ki tozlandiginda veya aradan 1-2 yil gecince seffafligin azaldigi durumda ne olacagi belirsiz.

Bu teknolojinin 20 küsur yil once Canon tarafindan kullanilip, tutmayip vazgecildigini de hatirlatayim.

Fotograf makinalarini arabalarla kiyaslamak dogru degil. DSLRlerde tepedeki marka sayisi 2-3 iken, otomobilde en az 10 marka sayabilirsiniz Audi/Mercedes esdegeri olan. Boeing ve Airbus'dan baska ureticinin ses getirmedigi sivil havacilik/yolcu ucaklari pazari ornegini vermeniz daha dogru olurdu. Bir Bombardier, bir Embraer belki hic bir zaman genis govdeli/uzun menzilli ucak pazarinda iddiali olamayacaktir.

EV sizi tatmin ediyor, memnunsaniz zaten sorun yok. Ama profesyonelleri tatmin etmedigi ortada . Ne studyolarda, ne spor olaylarinda, ne muhabirlerde, ne vahsi hayat fotografcilarinda Sony A99 daha gormedim. Siz onbinlerce dolari lenslere yatiran profesyonellerden olsaniz, akliniza ya Sony FF'ye devam etmezse ne olurum sorusu gelmez mi ?


Sormussunuz - A99 ben kullanmadim, bilgiler okuduklarim ile kisitli ( 15 yil Minolta kullanmisligim vardir gerci ). Ama Elektronik vizoru ve yari gecirgen ayna teknolojisinin kayiplarini bilebilmek icin illa A99 kullanmak gerekmiyor inanin. Yuksek ISO sonuclarina bakmak, diger FF makinalarla test degerlerini kiyaslamak yeterli.



#paperman' tarafından 17.06.2013 06:37:35 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 17 Haziran 2013, 05:35 - İp: 96.***.**5.17
karacaciha
karacaciha (üye)
Aydın / Profesyonel Fotoğrafçı

Ben Sony'nin 2.bir FF SLT çıkaracağına inanıyorum.En azından SLT olmasa da FF makinaya devam edecek düşüncesindeyim Şu ifademi de yenileyeyim,kullanıcı bazlı tercih makine kalitesini belirlemez.Bahsettiğiniz alanlarda Sony kullanıcısı olmaması,zira Pentax kullanıcısı olmaması da o markaları kötülemez.Ona bakarsanız o alanlarda (spor,vahşi doğa,stüdyoyu geçelim bu arada ) Nikon tercihi yapanlar da yok denecek kadar az.Nikon kötü mü?Hayır...Siz hala tercihte takıldnız Biz burada insanların tercihlerini konuşmuyoruz,markaların gelecekte teknoloji üretip üretmemesini konuşuyoruz diye hatırlıyorum ben.Bu konuda da iyimserim ve devamının geleceğini düşünüyorum.

MP3 codec'ini kim geliştirdi biliyor musunuz?Alman Fraunhofer firması.Bu teknoloji 90'lı yılların ortasında çıktı ve günümüzde vazgeçilmez ve her alanda kullanılan bir teknoloji.Bunun devamında MPEG,mpeg2 ve mp4 formatları çıktı,günümüzde en yaygın olarak kullanılan formatlardır bunlar.Peki aynı firmanın ses sıkıştırma teknolojisini 60 lı yıllarda denediğini ve başamadığı için rafa kaldırdığını biliyor muydunuz?Aradan geçen zamanda bu firmayı tekrar aynı projeye yönelten neydi?Cevap gayet basit:Gelişen teknoloji ve imkanlar....Yani Canon o zaman bu imkana sahip değildi şartlardan dolayı.Aradan geçen zaman ve gelişen teknoloji herşeyi değiştirebilir 20 yıl öncesine göre..Ama şimdi yapılabiliniyorsa Canon da yapabilir,yapacak da.Bekleyin görün

Evet,EV nin avantaj ve dezavantajlarını,yarıgeçirgen aynanın eksilerini -artılarını bilebilmek için birebir A99 veya bu tarzda üretilen bir teknolojiyi kullanmak gerekiyor,okumak değil.Pratik önemlidir ve son kullanıcı tepkileri de önemlidir.A99 un iso başarısı ve resim kaitesi oldukça başarılı.Siz DP deki test sonuçlarını incelememişsiniz anlaşılan.Makina alımı öncesi bütün test sonuçlarını Türkçeye çevirdim,yüksek iso sonuçlarını da karşılaştırdım.Testlerin altındaki uzman görüşlerini de okumanızı öneririm.Şunu tekrar belirteyim,iso da Mark 3 ten bir tık aşağı,D800 ile aynı kalitede,Mark 2 den bir tık yukarı bir sonucu görebilirsiniz benim gibi.Böyle bir sonucu size göre ve tabi ki üreticiye göre kayıplı bir teknolojide elde edebilmek küçümsenecek bir başarı mı acaba?Bir de bu açıdan bakalım olaya.

Bu arada ilave edeyim ben de...1999'dan 2006 ya kadar analog ve Minolta kullanmış biriyim

Ben arabalarla kıyaslamadım hocam Tercihler konusunda kıyaslamaya örnek verdim.Bu açıdan da doğrudur.Bir Fiat'ın yedek parça bulma,ucuz bulma,her yerde tamir ettirebilme imkanı varsa bu tercih,yaygın kullanım sebebidir.Siz,yedek parçanız pahalı ve her yerde bulamıyorsanız,her yerde servis yaptıramıyorsaız arabanızı bu da az tercih sebebidir.Spesifik araba markasının onlarca olması onların az tercih edildiği gerçeğini de değiştirmiyor.Kaliteli olmadıkları gerçeğini de elbette...Bosch markası ülkeye girinceye kadar sadece Alamancılarda görebiliyorduk.Ne zaman ülkeye girdi,servis ağını kurdu ve kalitesini halk gördü ve uygun fiyata alma imkanı buldu işte o zaman her evde bir Bosch markasına rastlar olduk.Peki daha öncesinde Bosch kötü müydü? Pazar payını arttırmak iyi teknoloji üretmekle olmuyor sadece.Aynı Sony'de olduğu gibi.Makinalar da böyle.Canon lens bakımından daha fazla seçenek bulunabilen bir markadır.2.el için de geçerlidir bu.Servis ağı da daha yaygındır,daha desteklidir Sony'ye göre.Ben şahsen makine tavsiyesinde bulunan arkadaşlara Canon veya Nikon öneriyorum,bu sebeplerden dolayı.Sony'de yarın bir gün lens konusunda,servis konusunda sıkıntı yaşamasın diye...Sanırım anlatabildim benzetme niyetimi..

Yeri gelmişken..Elimde Carl Zeiss 16-35 2.8,CZ 24-70 2.8 ,Minolta 80-200 2.8 APO G lensler var.Yani A99 ile birlikte o bahsettiğiniz profesyonellerin yarısı kadar yatırım yaptığımı söyleyebilirim.Bu arada o bahsettiğiniz profesyonellerin hemen hemen hepsinin zimmetli makine (para ödemedikleri için) kullanmasından dolayı eğer Sony kullanıyor olsalardı benim yaşadığım kaygının %1'ni bile yaşamazlardı.Bunu siz daha iyi bilirsiniz )Zira profesyoneller Sony kullanıyor olsaydı ve Sony üretimini durdursaydı,para babalarının ve medya kuruluşlarının bunu sorun edeceğini sanmıyorum.Çünkü bir makine muhabire zimmetlendiğinde gözden çıkarılmıştır ve makinanın parasının yüzlerce katı da zaten bir kaç haberde çıkarılmıştır.Öyle değil mi?Bu yüzden bizim gibi son kullanıcıların duyduğu kaygının zerresini duyacaklarını sanmam...

Burada uzun uzun yazıyorum.Şahsınıza alınmayın lütfen.Amacım hem mağdur hem de memnun bir Sony kullanıcısı olarak Sony'ye karşı olan önyargıları biraz olsun kırmak...Maalesef bir çok, Sony ile karşılaşmamış makine kullanıcısı daha bir kaç yıl önce DSLR piyasasına giren bu markanın fotoğraf sektöründe ilk kez gerçekleştirdiği ve diğer önemli markaların sonradan örnek aldığı ve uyguladığı bir çok yenilikten (EV,Liveview,Toz giderme,dönebilen hareketli LCD,DSLR de yüz takibi,Dynamic Aralık geliştirme vb.daha bir çok sayabilirim) haberdar olmadığı gibi;Nikon'un başta amiral gemisi D800 olmak üzere bazı modellerine sensör üretip sattığını da bilmez.Aydınlatayım dedim Şimdilik vazgeçmeyeceğim Sony'den..Ürettiği sürece...Üretmezse...Onu da o zaman düşünürüz

Tekrar saygılar,selamlar


#karacaciha' tarafından 17.06.2013 16:08:50 tarihinde düzenlendi.


#karacaciha' tarafından 17.06.2013 16:15:05 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 17 Haziran 2013, 15:26 - İp: 188.***.**8.27