as
as (Üye)
İzmir / Doğa Fotoğrafçısı

Sony Dsc R1 İlk İzlenimler 1. Bölüm.

Arkadaşlar merhaba.
Bu hafta içinde almış olduğum Sony dsc-r1 için ilk izlenimlerimi sizlerle paylaşmak istedim.
Orijinal kutusunun içinden Şarj adaptörü,power kablosu,NP-FM50 model şarj edilebilir pil,objektif kapağı (lens hood),lens camını koruma başlığı,usb kablosu,video kablosu,omuz askılığı,türkçe kullanma kılavuzu ve 2 adet yazılım cd leri çıkıyor.Ayrıca makinenin yanında birde deri çanta veriliyor.R1 almayı düşünenlere tavsiyem bu deri çantayı pazarlık sırasında 50-60 ytl. fiyattan indirim yapabilirlerse almasınlar.Kullanımı hiç rahat değil onun yerine kullanımı daha rahat bir çantayı 10-15 ytl.ye dışarıdan alabilirler.
Yaklaşık 926 g. ağırlığı olan makinenin daha önce compact sınıfı makine kullananlara ağır geleceğini belirtmeliyim.
Benim şuan slr sınıfı bir makinamda olduğu için ağırlık konusunda bir sıkıntım olmadı.
Dış yapısı oldukça kaliteli siyah plastikten yapılmış olup tuşların yerinde ve kullanımında bir kaç günlük alışmadan sonra bir sıkıntı ile karşılaşmadım.
Elektronik vizörü (EVF) LCD ekrandaki tüm bilgileri gösteriyor.Geniş ve parlak evf de görüntüde piksel noktacıkları oluşmuyor.235.000 pixel ile görüntü kalitesi DSLR in optik vizör kalitesini aratmıyacak derecede iyi.Sony bu konu üzerinde bayağı çalışmış.
Serbest açılı LCD ekran 2" olup makinanın üst tarafında bulunuyor.Makinayı ilk defa görenlerin en çok şaşıracağı nokta burası.Kullanımı oldukça rahat ama 2.5" gibi olsaydı çok daha iyi olabilirdi.Çünkü insanlar bu makinaları live preview yüzünden alıyor.
LCD de isteğe bağlı olarak ekran 9 a bölünüp kılavuz cizgileri çıkartılabiliyor.Bu özellikle ufuk çizgisini tutturmakta zorlananların ve çektiği objeyi foto üzerinde istediği yere yerleştirmede kullanacakları yararlı bir özellik.
Ayrıca LCD ve EVF de yine isteğe bağlı olarak ışık histogramı,3 renk histogramı (kırmızı,yeşil,mavi)ayrı ayrı renkler için,birde zebra deseni çekim bilgileri ile birlikte gösterilebilmekte.Bu zebra fonksiyonu çekilecek fotoğraftaki aşırı parlak yerleri yatay çizgiler halinde gösterip çekim öncesi ışık patlamalarını uyararak aşırı pozlamalar için ayar imkanı sağlıyor.
R1 de tek tuşla bas çek ten başka tüm ayarlar manuel olarakta yapılabiliyor.24mm. 120mm.lik 5* Carlzeis T* sınıfı lensi ve DSLR makinalarda bulunan APS-C boyutlu sensörü (21.5-14.4mm.) R1 i diğer dslr-like sınıfı makinalardan ayıran en büyük özelliği.Kaliteli lensi renk kaymalarını ve fotoğrafın köşelerinde ki bozulmaları en aza indirirken keskin görüntüler de verebilmekte.CMOS sensörlü R1 büyük sensörü ile dslr kalitesinde noise performansı sunabilmekte.
Manuel focus ve zoom objektifin üzerindeki ,üzeri kabartmalı plastikle çevrili iki geniş bilezikle yapılabilmekte.
R1 profesyonel dslr e göre en büyük zaafı olan seri çekim ve raw formatlı çekimlerdeki yavaşlığını 2 ay kadar önce piyasaya çıkan msx serisi memory stick pro hafıza kartları ile gidermiş görünüyor.
Diğer memory stick kartlarına göre yazım hızı iki kat arttırılmış bu kart makine alımında tercihiniz olsun.Yaptığım testlerde 24 mb. lık raw +10mp.fine jpeg görüntüsünü 1.5 saniyede,seri çekim modunda deklanşöre tek basışta 3 adet 10mp.fıne jpeg görüntüyü 2sn. de çekip tekrar çekime hazır hale geldiğini gördüm.
Bu değerler R1 in piyasaya ilk çıktığında yapılan testlerine göre yaklaşık iki misli daha hızlı olduğunu gösteriyor.İlerde daha hızlı hafıza kartları ile bu performansın artacağı aşikar.
MSX serisi kartlar şuan için extrem111 cf kartlarından daha hızlı, alacakların dikkatine.
0.68.sn açılış süresi 0.0075 sn. deklanşör gecikme süresi ile R1 açılır açılmaz aynı saniye içinde çekime başlıyabiliyor.
Etkili 8-9 metre flaş menzili olan R1 1/2000 e kadar flaş senkronunu sağlıyor.Bu özelliğin bir çok dslr de olmdığını ve gece çekimlerinde ki en büyük artısı olduğunu görüyoruz.Karanlık ortamlarda auto focus flaşın hemen yanında bulunan ve turuncu renk te ışık veren bir lamba sayesinde yapılıyor.Bu ışığın 5-6 metre ye kadar hızlı bir focus daha uzağında ise focus ta gecikme ve zorlanma söz k

Tarih: 10 Mart 2006, 06:28 - İp: yok
_speed_
_speed_ (üye)
Yurtdışı / Amatör

izmire hic gitmedigim icin bilmiyorum hic kimse neden resim yuklemiyor artik

 

Tarih: 4 Eylül 2006, 20:47 - İp: 83.***.**9.189
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

bilemiyorum valla speed..

 

Tarih: 4 Eylül 2006, 20:50 - İp: 62.***.**2.10
as
as (Üye)
İzmir / Doğa Fotoğrafçısı

İlker selam.
Hocam dün akşam toplandık ,zaten sende biliyorsun.
Öncelikle şunu söyliyeyim Martinik viewfinderdeki bantı kaldırmış.
Yanına extra hafıza kartları alıp seyyar albümünü 24 saat gösterim yapabilecek hale getirmiş.

Kıvanç S9500 ü süs diye yanında gezdirdi durdu.Niye fotoğraf çekmiyorsun dediğimizde ıso 1600 de fotoğraf mı çekeceğim bir de benim makinamda AS mi var abi diyordu.
Flaşlı yaptığı bir çekimi Gantry ile karşılaştırdığında da S9500 ü asansörden aşağıya atmaya kalktı bizde mani olduk makinaya yazık olur atma ,en kötü ihtimalle İlkerin 350D si ile değişirsin dedik te atmaktan vazgeçti. Onada ilk başta razı olmadı ama senin yeni aldığın Tamronu hatırlatınca tamam o zaman değişeyim bari dedi.

Fikret ise yine makinasız gelmiş elindeki laptopun üzerindeki sabit kamerası ile fotoğraf çekmeye uğraşıyordu ama laptop un şarjı bitince o da sadece o akşam çekilipte siteye yüklenmesi muhtemel fotoğrafların elemesini anında yaparak şu şu fotoğrafları galeriye yüklemeyin sonra silerim diye çekilen fotoğrafların arasından elemeyi sıcağı sıcağına yaptı.

Engin ise 30D yi görünce hemen bizim yanımızdan yurt dışındaki annesini arayıp 30D ve 24-105 lens siparişini oracıkta vermekle meşguldü.350D de makinamı oyuncakmı belli değil deyip durdu.

Geceye katılan arkadaşların tümü 30D yi inceleme fırsatı buldu.Yanlız hemen yanımda oturan İmageturk (Güney) 30D yi manuel focus a almış ve makina diğer arkadaşların elinde o şekilde gezmiş.Önce herkes bu makinanın fotoğrafları net çıkmıyor herhalde biz kullanamıyoruz dedi,hatta martinik çektiği onlarca fotoda bir türlü netliği yakalıyamayınca benim H1 im 30D ye 10 basar İlkerin makinasınada 20 basar deyip makina masada bir tur sonunda bana geri geldi.

Sonra ben de makinayı tekrar AF ye alıp 30D ye bir tur daha attırdım.

Daha sonra biralar,rakılar vb. içilip dağıtıldı.Fikret te o saatten sonra çekilen fotoğrafların galeriye yüklenmemesini ,yüklendiği taktirde hepsinin silineceğini söyledi.

E kardeşim sonuçta şişede durduğu gibi durmuyor.

Hocam içlerinde bir ben ayık kaldım. Kıvanç bile içki kokusundan kafayı buldu.

Arada bir muhabbet sırasında siteye de girdik ama sen yoktun.Kulakların herhalde çınlamıştır.

Bizim Gantry Kıvanç ın makinasını asansörden attırmaya kararlıydı ama sonra vazgeçti.

Velhasıl sensiz geçen bir toplantının özeti buydu.Artık daha güzelini seninde olacağın bir zaman yaparız.


 

Tarih: 4 Eylül 2006, 21:14 - İp: 85.***.**8.46
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

valla kiskandim adnan..
ama martinik'in banti cikarmis olmasina da sevindim dogrusu.. kimdi kurban bu sefer? kime cektigi butun fotograflari gosterdi gun boyunca?..
demek 10 basar dedi 30d'ye.. he deyip gecseydin.. AF, MF nedir bilmezler sonra da atip tutarlar..
kivanc'in, icki kokusuyla kafa buluyor olmasi cok iyi dogrusu.. en azindan elindeki parayi ickiye yatirmayip dslr almaya ugrasir.. ne alakaysa..
kivanc da bana benziyor valla.. demek o da sus diye gezdirdi makinesini..
fz30 galip gelince eminim gantry, sevinc naralari atmistir.. uzulme kivanc, s9500 daha iyi..
fikret de baska alem valla.. be nasil studyo fotografciligidir bilmiyorum.. laptop'dan fotograf cekiyor demek.. fikret cag atlamis resmen..
engin de 30d'yi siparis etti demek.. alsin tabii; 350d, 30d'nin yaninda gercekten de oyuncak gibi kaliyor..
...ahhhh ahh.. keske ben de olsaydim..

 

Tarih: 4 Eylül 2006, 21:35 - İp: 62.***.**2.10
gantry
gantry (üye)
Aydın / Amatör

izmiriin kavaklarııııı dökülür yapraklarıııııı of ülen of.
İlker 350D ile 30D'yi yan yana getirdik.Senin makina,30D'nin karnından çıkmış gibi duruyordu

At'dan çıkan tay yavrusu gibi.Tabi burada Serkant koptu gülmekten.
ilker ah ilker kulakların ne alemde cınlamalar gectimi.

anlatılacak okadar çok şey vardı ama yok öyle gelmeden görmeden yaşamadan bilmek

 

Tarih: 4 Eylül 2006, 21:38 - İp: 88.***.**6.142
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

bayagi bir dagitmissiniz ha gantry.. ah valla, ben de olacaktim ki.. gelsin rakilar, mezeler.. dansoz varmiydi gantry?..

 

Tarih: 4 Eylül 2006, 22:19 - İp: 62.***.**2.10
gantry
gantry (üye)
Aydın / Amatör


bu manzaraya dansöz yakışırmıydı?

 

Tarih: 4 Eylül 2006, 22:33 - İp: 88.***.**6.142
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

dansoz her sofraya yakisir gantry..
guzel fotograf bu arada..

 

Tarih: 4 Eylül 2006, 22:44 - İp: 62.***.**2.10
soner25
soner25 (üye)
Erzurum / Amatör

gantry ben siyah beyaz resimleri sevmiyorum.Keşke onu renkli yükleseydin.
Adnan abi gantry geçen hafta inciraltında çektiğim bu resimin gökyüzündeki renkleri çok hoşuma gitmişti.Bakalım siz nasıl bulacaksanız.

 

Tarih: 26 Eylül 2006, 16:31 - İp: 85.***.**2.176
as
as (Üye)
İzmir / Doğa Fotoğrafçısı

Soner selam.
Evet gökyüzünün rengi çok hoş yanlız fotoğrafı biraz küçük yüklemişsin detaylar pek gözükmüyor.900 piksel civarı ideal oluyor.

 

Tarih: 27 Eylül 2006, 15:44 - İp: 85.***.**3.129