yucelcakiroglu
yucelcakiroglu (üye)
İstanbul / Amatör

Sony Alpha 100 Kullanımı Üzerine

dslr makineleri kullananlar arasında amatörlerin genel olarak zorlandığı konulardan birisi de makinenin teknik özellikleri.

eminimki bir çoğunuz ( benim olduğum gibi) gerek menülerde gerekse mod ve fonksiyon kadranı üzerindeki özellikleri en verimli ve neyi ne zaman kullanma konusunda sıkıntılıyız.

sizinde değerli katılımlarınızla isterim ki makinemizin özelliklerini en verimli şekilde kullanalım.

ben inanıyorum ki sony kullanıcıları sony e gönülden bağlı ve görüyorum ki forumda sony kullanıcıları kenetlenmiş. lütfen iyi bildiklerimizi bu platformda paylaşalım ve öğrenmek istediklerimizi bilen ağabeylerimize arkadaşlarımıza danışalım.

umarım hepimiz katkı sağlayacağız nede olsa bilmemek değil öğrenmemek ayıp. en nihayetinde kullanma klavuzlarımız bize neyin nasıl kullanılacağını teknik olarak değilde konuyu bildiğimiz varsayılarak biçimsel olarak sunuyor.

a 100 aşkına...

Tarih: 13 Mayıs 2007, 20:36 - İp: 85.***.**5.74
buffalo
buffalo (üye)
Ankara / Amatör

Şaka yapıyorum be canvaner

Merson un yüklediği fotoğrafta polarize var sanırım, köşelerden ve renklerden öyle anlaşılıyor. Eğer ki renk temsilinden de vivid seçildiyse biraz sıcağa meyilli renkler hakim oluyor fotoğrafa.

 

Tarih: 7 Haziran 2007, 19:42 - İp: 85.***.**3.78
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

Renk biraz izafi bir konu. Ben Merson'un fotografının renk tonunu beğendim.

Mesela akşam/sabah alacakaranlıkta harika renkler yakalamak mümkün, ama hiç de doğal değil. Yani aslında burada yapılan iş en doğru rengi yakalamak değil de daha çok en güzel rengi yakalamak.

Bunu bir kere belirttikten sonra doğru rengi tutturma olayına gelelim, tabii hala önemli olduğunu düşünüyorsanız. Üşenmiyor gücenmiyorsanız yanınızda gri/beyaz bir kumaş taşıyın, manuel olarak renk ayarı yapın.

Veya gunduz "shade" , gece "tungsten" modunda tutun. Ona bile üşeniyorsanız AWB'de tutun, gereğinden fazla sapma varsa sonradan GIMP'de (Windows/Mac kullanıcıları Photoshop'ta) düzeltin.

Tabii bütün bunlar JPG çekim için, RAW çekenlerin renkleri tutturamadıkları için makinayı suçlamasınlar lütfen, çevrim yaparken ayarları adam gibi yapın, yoksa hiç kasmayın yekten JPG çekin.

Merson'un fotografının esas derdi renkte değil pozlamada. Arka plandaki gökyüzü çok aydınlık, makina gökyüzünü satürasyona sokmamak için pozlamayı azaltmış, dolayısı ile yeryüzü karanlık çıkmış. Bu makinanın hatası değil, en doğrusunu yapmış. Eskiden filmli makinada olsaydı problem olmayacak bu durum, dijitalde ciddi sorun teşkil ediyor, maalesef dijitalin dinamik aralığı (dynamic range) film kadar iyi değil henüz.

Merson gökyüzünü karartan bir filtre kullanmalıydı bence.


#antika' tarafından 07.06.2007 23:12:33 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 7 Haziran 2007, 23:08 - İp: 85.***.**3.165
merson
merson (üye)
Manisa / Amatör

antika,
Yorum ve açıklamalarına teşekkür ediyorum. Söylediğin gibi hala filmli slr zamanından kalma alışkanlıkla çekiyorum. Daha çok ve değişik ayarda çekip dslr nin ayrıntılarını öğrenmem lazım.
Sony için sitede 3 ayrı başlık olması, bakmak için gerçekten çok zaman alıyor, bu konuda seçim yapalım. Önce başlık sahipleri düşüncelerini söylerse ona göre şekillenir sanırım, ortak nokta bulunur düşüncesindeyim.

 

Tarih: 8 Haziran 2007, 08:28 - İp: 88.***.**9.224
keremd
keremd (üye)
Tekirdağ / Amatör

Sony için sitede 3 ayrı başlık olması, bakmak için gerçekten çok zaman alıyor, bu konuda seçim yapalım. Önce başlık sahipleri düşüncelerini söylerse ona göre şekillenir sanırım, ortak nokta bulunur düşüncesindeyim.

Ben de katılıyorum,aslında 2 başlık yeterli olur.Birisi çekilen fotoların paylaşımı için diğeri teknik yardım,bilgi paylaşımı için uygun olur.Böyle takip edtmek çok zor oluyor gerçekten

 

Tarih: 8 Haziran 2007, 09:51 - İp: 85.***.**6.5
ozhisar
ozhisar (üye)
Ankara / Amatör

Kendi çapımda Canon400d ile Sony A100 arasında bir kıyaslama yapıyorum. Sony sarsıntı önleme özelliği, kit lensin canonun kit lensine göre kaliteli oluşu fiyat performans oranını iyi olması vb gibi özellikleriyle öneçıkıyor. Fakat 800- 1600 iso da yüksek noise veriyor.
Canon ise 800- 1600 iso da gayet güzel fotograflar çekiyor ve isminin verdiği bir güven var fakat gövdede görüntü sabitleme özelliği yok.
İkilemde kaldığım nokta ise az ışıklı ortamlarda net fotoğraflar çekmek için sony de 100-200 isoda görüntü sabitleyiciden faydalanmalı yoksa canon da 800-1600 iso kullanarak perde hızını 1/60 altına düşürmeden çekimler yapmalı.
Hangisini tercih edersiniz veya daha iyi olur
Tabi Canon da sarsıntı önleyici lens kullanabilirsiniz ama onlar da çok pahalı.
Teşekkürler

 

Tarih: 8 Haziran 2007, 12:37 - İp: 212.***.**5.228
buffalo
buffalo (üye)
Ankara / Amatör

Ben yüksek isoyu seven biri değilim, tüm makineler moise üretir,en iyisinde bile yüksek iso ile çektiğiniz fotoğraflarda kalite bozulur.
Işık yetersizse yüksek iso son çözüm kaynağı olmalı.
iso 100 ve iso 1600 ile çekilmiş iki fotoğraf arasında-hangi makineyle çekilirlerse çekilsinler- çok ama çok kalite farkı vardır.
Son zamanlrda nikon ve canon sahipleri öyle bir hava estiriyorlar ki sanki 1600 asada tertemiz sonuç veriyor makineleri. Öyle bir şey yok. iso 1600 de çekilmiş bir makro düşünemiyorum.
Ama bu demek değil ki A100 1600 isoda çok başarılı, rakipleri kadar iyi değil.

merson@bence daha önce açılmış iki konudan devam edelim....

 

Tarih: 8 Haziran 2007, 12:49 - İp: 85.***.**3.78
halet
halet (üye)
İstanbul / Amatör

6 aylık sony alfa kullanıcısıyım ama forumnuzu yeni buldum hepsini hızla okumaya çalışıyorum. Çok eski Sony kullanıcısıyım ama alfa ile bayağı bocaladım. Aksesuar bulma problemi yaşadım sonunda deklanşör kablosunu yurdışına giden bir arkadaşıma ısmarladım.
Bir de ben mi bulamadım yoksa yok mu bilmiyorum ama fotoğraf çekerken kılavuz çizgilerini görmek istedim Galiba öyle bir fonksiyonu yok. Eğer bu özellik varsa biri bana yazabilir mi
Teşekkürler

 

Tarih: 15 Haziran 2007, 09:52 - İp: 194.***.**5.245
buffalo
buffalo (üye)
Ankara / Amatör

A100 ün vizörü tam olarak böyle.
Ne eksik ne fazla.Çizgilerden herhangi birine ya da merkeze fokus yapabilirsin. Kadrajı ayarlamakta da yardımcı oluyor.

 

Tarih: 15 Haziran 2007, 23:55 - İp: 85.***.**5.199
halet
halet (üye)
İstanbul / Amatör

Teşekkürler diğer çizgiler yok demek ki

 

Tarih: 16 Haziran 2007, 09:48 - İp: 85.***.**2.172
buffalo
buffalo (üye)
Ankara / Amatör

Evet yok, DSLR lerde böyle şeyler genelde kullanılmıyor.

 

Tarih: 16 Haziran 2007, 10:55 - İp: 85.***.**5.199