tayfuntuna
tayfuntuna (üye)
İzmir / Amatör

Slr Mı Yoksa Slr-benzeri Mi?

Bu soruyu soran onlarca insan olduğunu tahmin ettiğimden, açıklama ihtiyacı hissettim.

Bilmeyenler için kısaca bahsedelim, SLR-Benzeri denen kategori, gövde yapısı ve ince ayar imkanı ile SLR makinelere benzeyen; ancak lensleri değiştirilemeyen ve daha küçük sensörlere sahip olan ve dolayısıyla SLR makinelerden biraz daha zayıf performans sergileyen kameraları kapsar. Giriş seviyesindeki kompakt makineleri yeterli bulmayan, yavaş yavaş kendini aşmakta olan kullanıcılara hitap eder.

Ben de bu soruyu kendime sormuştum ve SLR-Benzeri almaya karar verdim, yeni aldığım Panasonic-Lumix FZ38'i de blogumda tanıttım. Merak eden arkadaşlar buyursun:

http://tayfuntuna.blogspot.com

Tarih: 23 Mayıs 2010, 10:23 - İp: 78.***.**4.213
bolubeyi
bolubeyi (üye)
Ankara / Amatör

en kötü slr en iyi kompakttan iyidir.

 

Tarih: 24 Mayıs 2010, 10:48 - İp: 193.***.**8.55
ozansan
ozansan (üye)
Yurtdışı / Reklam Fotoğrafçısı

Yani tum tecrubemizle insanlara tek bir makinaniz var olacaksa ve birseyleri dogru yapmak yada guzel sonuclar almak istiyorsaniz bir DSLR sahibi olun diye ikna etmeye calisiyoruz ama maalesef anlatamiyoruz.Burda tecrubeye guven yok sanirim.Arada girip tum ayrintili bilgileri veriyoruz sirf insanlar yanlis ata oynamasin diye.Tabi bazilarini Arap yada Ingiliz ati ile,bazilarinida eger sut satacaksa bir sutcu beygiri memnun edebilir fazlada zevkler ve renkler olayina girmemek gerekir.Hani dedigimiz makinalar arasindaki fiyat farki ,Ingiliz ati ile sutcu beygirinin arasindaki fiyat farki gibi devasa olsa susacaz oturucaz yerimize ama oylede degil artik yani paraniza yazik etmeyin,yapmayin gozunuzu seveyim...

 

Tarih: 24 Mayıs 2010, 11:10 - İp: 221.***.**6.23
tayfuntuna
tayfuntuna (üye)
İzmir / Amatör

O tabir bizim uydurduğumuz bir şey değil, bizzat yabancıların "DSLR-Like" tanımından alınıp kullanılıyor. Benzer denmesinin sebebi de kasasının iri olması, cebe sığmaması.

Yoksa fotoğraf kalitesinin farkı tartışılmaz elbette.

 

Tarih: 24 Mayıs 2010, 13:42 - İp: 78.***.**0.23
fipar
fipar (üye)
Afyonkarahisar / Meraklı

İşin doğrusu DSLR-Like kategorisi de tam olarak bir fikir vermiyor;
Şöyle ki, mesela bu kategoride yer alan bir Sony R1 var mesela... Sadece objektifi değişmiyor ama APS-C sensör taşıyor yani FF olmayan her DSLR nin kullandığı büyüklükte bir sensör. Yine Sigma DP1 ve DP 2 var ya da Leica X1 var...Hepsinde de sensör boyutu büyük, DSLR de kullanılanr ebatta yani.
Sonra işte micro konsept makineler var ve bunlarda objektif de değiştirilebiliyor:
Olympum EP1, EP2, EPL1
Panasonic G1, GH1,GF1
Samsung NX10
Sony Nex3 ve Nex5
gibi, bu makinelerin tamamında DSLR de kullanılan büyüklükte sensör mevcut

Yani sadece sensör ebatı ayırıcı bir ölçü değil,
DSLR olması için bir makinenin objektifinin değiştirilebilir olması ve görüntünün vizöre bir ayna mekanizması ile iletilmesi gerek. (aslında objektifi değiştirilebilir ve ayna mekanizmalı bir makineye kompakt makine sensörü konulsa bunun da adı D-SLR olur)

DSLR-Like makinelere gelince çok kaliteli objektifi olan R1 gibi makinelerin dışındakilerde anlamsız bir mega zoom hadisesi var.Tabiatı gereği zoom çarpanı arttıkça kalite iyice düşüyor, bu kaçınılmaz.

Bir de ekseriyetle küçük sensör kullandıkları için ilk olarak iso performansları çok kötü ; ikinci olarak da alan derinliği kontrolü bu makinerle imkansız: Yani (zaten F:1,8 veya 2,8 gibi düşük diyafram bu makinelerin çoğunda mümkün değil) düşük diyafram seçseniz bile arka planı flulaştırmak gibi bir şeyi yapamıyorlar.

Gittigidiyor'un DSLR bölümüne bakın, 500 TL civarında ikinci el DSLR almak mümkün.
Bu durumda DSLR_like bana anlamsız geliyor.

 

Tarih: 24 Mayıs 2010, 16:56 - İp: 78.***.**8.142
pazarbey
pazarbey (Avukat)
Kütahya / Amatör

( Pazarbey'in bu konuda söyleyecekleri tecrübeye dayanmaz, çünkü Pazarbey her ikisine de sahip olmakla birlikte sadece DSLRlike kullandı, DSLR kullanmadı hiç. Pazarbey'in DSLR ile testchart çekip alım-satım-iadesini yapmaktan başka birşey yaptığını gören olmadı henüz )
Antika bişey demiyorum sana.

 

Tarih: 24 Mayıs 2010, 19:34 - İp: 78.***.**2.163
kumköy34
kumköy34 (Objektif)
İstanbul / Meraklı

 

Tarih: 24 Mayıs 2010, 19:47 - İp: 88.***.**5.0