mesuts
mesuts (üye)
Hatay / Amatör

Slr Like

daha önce Canon a550 kullanıyordum şimdi biraz daha gelişmiş bir makina almak istiyorum birza araştıma yaptım Panasonic Lumix DMC-FZ18, NIKON COOLPIX P80, CANON power shot S5 IS arasında kaldım ne alacağıma karar veremedim yardımlarınızı bekliyorum

Tarih: 7 Temmuz 2008, 13:43 - İp: 212.***.**9.2
fujisever
fujisever (Objektif)
Hatay / Amatör

eğer imkanınız varsa abd den bir dslr getirtin derim. çok uyguna kaliteli bir makine alabilirsiniz.. bir tanıdığınız filan geliyorsa oralardan..

yok ben türkiyeden alacam, param da yetmiyor dslr ye yetmiyor, illa dslr like alacağım diyorsanız, ben derimki raw çeken bir model alın.. bir nebze dslr ye yakın kalite elde edersiniz en azından...

ama çok önemli değil, ben vakit geçirmek için, anı hatıra filan çekmek için bir makine arıyorum diyorsanız, en ucuzunu alın, sakın fazladan bir kuruş yatırım yapmayın dslr like makinelere...

kolay gelsin, beklentilerinizi tam bilemediğimden, geniş bir açılım getirmeye çalıştım...

 

Tarih: 7 Temmuz 2008, 15:20 - İp: 78.***.**5.253
t_yaman
t_yaman (üye)
İzmir / Amatör

Merhaba;
Canon un geniş açısı 36mm den diğerlerininki 28mm den başlıyor ve bence önemlidir bu, ayrıca canon 12x zoom a sahip diğerleri 18x. Like makina da bence bu da önemli. Nikon 10 MP Panasonic 8MP ve sensör ebatları aynı gibi. Bu sebeple mantık olarak Panasonic FZ 18 daha az gürültülü görüntü vermesi lazım ama tecrübem yok. Bence Panasonic Lumix FZ18 en iyi seçenek (lensi de leica olunca daha sempatik geliyor) olur.

Fujisever;
Bu arada "RAW çekince DSLR ye bir nebze yakın kalite elde edilmesi" konusunu biraz açabilirmisiniz? Yani DSLR nin kalitesini sensör ebatları, lensler, ya da çok noktadan pozlama özellikleri gibi nedenlere borçlu olduğunu sanıyorum. RAW ın makina dışında dönüştürülünce kalitesinin DSLR ye yakın olacağı pek aklıma yatmadı. RAW çekip beyaz ayarı müdahalesi ya da pozlama telafisi ayarı gibi düzenlemeler elbette kullanışlı oluyor ona birşey diyemem.

 

Tarih: 7 Temmuz 2008, 17:00 - İp: 78.***.**5.148
fujisever
fujisever (Objektif)
Hatay / Amatör

benim makinem 6 mp. raw çektiğimde 12 mp görüntü veriyor.. üstelik renk kontrast ve keskinliği ayarlayabiliyorum bozmadan...

ve beyaz ayarını iyi yapamıyor kompaktlar. raw da ayarlamak ve istediğin tonu vermek çok daha kaliteli bir iş oluyor...

tabi bunlar fotoğrafçılıkta çok titiz göze sahip olanlar için.. anı hatıra fotoğraflarında pek aranmayan unsurlar olabilir, yani aramayabilirsiniz bu özellikleri... ne var ki fotoğraf bilginiz, görgünüz ve zevkiniz arttıkça , olmazsa olmaz olacaktır bu işlemler...

selamlar..

 

Tarih: 7 Temmuz 2008, 17:42 - İp: 78.***.**5.253
t_yaman
t_yaman (üye)
İzmir / Amatör

6MP sensörden interpolasyon yapmadan nasıl 12 MP elde ediyorsunuz? Bu konuda bazı yazılımlar var (Genuine Fractals gibi) ama direkt dönüştürmeyle nasıl oluyor anlamadım. Like makinaların beyaz ayarlarının daha başarısız olduğuna pek katılmıyorum zira artık hepsinde hem auto hem de ışığa göre seçim var dolayısıyla beyaz ayarı meselesinde DSLR den çok farklı değiller bence. Ayrıca gerek alan derinliği gerekse renk doygunluğu gibi konularda DSLR nin yakınından geçebileceklerini sanmıyorum (hangi gözle bakarsanız bakın).
Selamlar bizden;

 

Tarih: 7 Temmuz 2008, 18:39 - İp: 85.***.**8.42
fujisever
fujisever (Objektif)
Hatay / Amatör

valla onu fuji mühendislerine sorun
benim makinemin öyle bir özelliği var...

alan derinliği konusunda zaten ben de hem fikirim..

o yüzden eğer imkanınız varsa dslr alın dedim arkadaşa...

 

Tarih: 7 Temmuz 2008, 19:08 - İp: 78.***.**5.253
t_yaman
t_yaman (üye)
İzmir / Amatör

Benim merak ettiğim raw çekerek fotoğraf kalitesinin artıp artmadığıydı o sebeple sordum biraz. RAW çekince malum sizinde belirttiğiniz gibi beyaz ayarı, tonlama ayarları vs kayıpsız yapılıyor ancak RAW sayesinde çözünürlüğün artmasını ilk defa duyduğumdan şaşırdım biraz. Makina içindeki dönüştürücü kötüyse PC de dönüştürme sonucu makinanın çekebileceği en iyi görüntüyü elde etmek mümkün ama bunu RAW çekerek like makinayla DSLR kalitesine yaklaşma mantığıyla bağdaştıramadım bir türlü. Fuji mühendislerine bunu sorarım sormasına da müşterileri değilim, siz rastlarsanız ricacı olacağım sizden bir zahmet soruverin .

 

Tarih: 7 Temmuz 2008, 19:31 - İp: 85.***.**8.42
fujisever
fujisever (Objektif)
Hatay / Amatör

size çok ayrıntılı bir cevap verebilirdim, hatta fotoğraf destekli, fakat yarın istanbul yolcusuyum pek vaktim yok.. ama inanın raw çektiğimde ayrıntı da renkler de zenginleşiyor, ccd 12 mp sıkıştırma yapmadan çekiyor...
jpeg çektiğimde 6 mp veriyor. üstelik üzerinde fotoşopta oynadığımda bozulma oluyor, en azından 200 asanın üstünde, raw da daha iyi noise başarısı elde ediyorum...

 

Tarih: 7 Temmuz 2008, 21:03 - İp: 78.***.**5.253
t_yaman
t_yaman (üye)
İzmir / Amatör

Ziyanı yok sabırlıyımdır beklerim ben. Hatta dönüşte bu konuyu bence teknik kısmında bir dile getirin derim (ben hatırlatırım). Zira 6MP sensöre sahip makinanın raw çekimle 12MP çözünürlük vermesi ve küçük bir sensörün RAW 12MP de daha iyi noise özellikleri göstermesi herhalde birçok kişinin ilgisini çeker, bence üzerine epey konuşulabilecek teknik bir konu olur. Bu arada size inanmadığım gibi bir kanı oluşmasın, bence çok enteresan bir konudan bahsediyorsunuz ilgim ondan dolayı arttı.

 

Tarih: 7 Temmuz 2008, 22:06 - İp: 85.***.**8.42
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

Fuji'nin sensörünün özel yapısı nedeniyle MP olarak tanımlanan degerin 2 katı daha fazla foto detektör ihtiva eder. Sanirim Fujisever'in elindeki makinanin sensörü de bu mimariye sahip.

Sözkonusu ekstra dedektörler esas olandan çok daha ufa. Fuji bu küçük dedektöre "R" ismini vermiş, büyük olan ise "S". "S" dedektörün çoktan satürasyona giridiği yüksek ışıkta "R" dedektör devreye giriyor, highlight bölgelerde kırpılmayı engelliyor. Sonuç olarak Fuji'nin bu sensörü çok yüksek kontrastlı kadrajları daha iyi gösteriyor yani daha yüksek "dynamik range"e sahip, filme daha yakın sonuç veriyor, en azından Fujiyi pazarlayanlar böyle iddia ediyor.

Detaylı bilgi için :
http://www.dpreview.com/news/0301/03012202fujisuperccdsr.asp

Şimdi gelelim RAW çekim olayına :

Sorunun cevabı buraya kadar yaptığım açıklamada gizli: RAW, sensör mimarisine bağımlı bir format. O markanın o modeli piyasadan kalkınca, ilgili RAW formatı da tarih oluyor.

Dahası RAW daha fazla yer kaplar. Daha büyük olduğu için işlemesi de zordur, seri çekimde makinayı yavaşlatır.

Günümüzde fotograf baskı cihazları JPG'den başka format kabul etmiyorlar. Baskı alacaksanız RAWun hiçbir faydası yok.

Fotografçılıkta esas olan olay anında mümkün olduğunca çok poz almaktır, iyi olmayanları elemektir. RAW çekimden sonra her pozu bilgisayarda tek tek gerekir. Bu sebeple çok vakti veya asistan tutacak kadar parası olanları saymazsak, profesyoneller fotografı daha ilk elde adam gibi çekmeye önem verirler, zira 100-200 pozu sonradan düzeltmeye ne zamanları ne de mecalleri vardır.

Ayrıca adam gibi çekilmeyen bir poz, RAW da olsa, sonradan ne kadar ellenirse ellensin adam olmaz.

Uzun lafın kısası RAW çekmeyin, RAW çekin diyenlere de "Acaba bunu gerçek tecrübeye dayanarak mı söylüyorsunuz?" sorusunu yöneltin.


#antika' tarafından 07.07.2008 23:08:55 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 7 Temmuz 2008, 23:01 - İp: 85.***.**6.34
t_yaman
t_yaman (üye)
İzmir / Amatör

Yani Antika hocam, diyecek kelime bulamıyorum artık , "eğitimde son nokta", bak bu oldu.

ama inanın raw çektiğimde ayrıntı da renkler de zenginleşiyor

Peki bu durumda yine bir karışıklık var. Fujiseverin dediğine göre RAW çektiğinde bu kaliteyi yakalıyor, ancak Fujifilm makinesine bu tip bir sensör yerleştirdi ise, JPEG çekimi ile de aynı kaliteyi yakalaması gerekmez miydi? Mesela K10D de siz de bilirsiniz ki JPEG dönüştürücü PRIME pek başarılı değil kayıplara neden oluyor, ancak RAW çekip Camera Raw da dönüştürünce daha çok ayrıntı elde ediliyor (Dpreview testlerine göre), burada da benzer bir durum olabilir mi?

Bu RAW çekme konusunda aslında size katılmamak elde değil. İlk başlarda hep raw çekiyordum ama artık direkt JPEG çekmeye çalışıyorum, gerçekten de çekim sonrası değil çekim öncesi fotoğrafa özen göstermek bana daha zevkli geldi.

 

Tarih: 7 Temmuz 2008, 23:33 - İp: 85.***.**8.42