simonare
simonare (üye)
Yurtdışı / Meraklı

Slr Kamera & Kit Tavsiyesi

Öncelikle merhabalar,

ben şu aralar amatör olarak ve hobi amaçlı SLR kameralara ilgi duymaya başladım ve sonunda kameramı almaya karar verdim fakat bildiğiniz gibi iyi bir SLR kamera alacaksanız fiyatları bi hayli yüksek ve iş sadece kamera'yı almakla bitmiyor. Lensler kamera ile bütünlüğü temsil ediyor ve kameranızı alırken, ona uygun olarak lensinize de para ayırmalısınız. işte bu noktaada benim sıkıştığım 2 konu var: 1.'si marka seçimi 2.'si ise lens seçimi. altta şuana kadar kafamda oluşturduğum 4 çeşit opsiyon var ve ben hangisini seçmem gerektiğine karar veremiyorum zira herkesin kendine ait düşünceleri var ve canon ile nikon beyaz ile siyahı karşılaştırmaya benziyor.

Canon için
1. Canon EOS 50D + EF-S 17-85 + EF 70-300 ISU
2. Canon EOS 50D + EF-S 18-200

Nikon için
3. Nikon D90 + 16-85mm f/3.5-5.6G ED VR AF-S DX Nikkor Lens + Nikon AF-S VR 70-300 f/4.5-5.6G IF-ED
4. Nikon D90 + Nikon 18-200MM F3.5-5.6G IF-ED AF-S VR DX

Fiyatlar
1. 1568 STG
2. 1287 STG
3. 1567 STG
4. 1200 STG

ben hep 1. ile 3. seçenekler arasında kalmıştım fakat 2 lens alıyor olmam rahatlık bakımından beni zorlayabilir diyerekten 2. ve 4. seçeneklere de göz atmak mecburiyetinde kaldım.
Öncelikle sorum 1. ve 3. seçenek ile 2. ve 4. seçenekteki lensleri karşılaştırırsak tek lens almak mı daha mantıklıdır yoksa 2 lens bulundurup duruma göre lens değiştirmek mi daha uygun olur.

diğer sorum ise makine seçimiyle ilgili. gidip yerinde inceledim ve her iki makine de elime çok iyi oturdu. Makinelerin eksilerini ve artılarını elimden geldiği kadar okuyup anlamaya çalıştım fakat bilgim yeterli olmadığı için kendim için hangisinin daha iyi olabileceğine karar veremiyorum.

kafamda birkaç soru var
1. aceba Canon 50D başlangıç düzeyinde biri için anlaşılması zor bir kameramıdır
2. hareketli nesne cekimlerinde hangi kamera daha iyi iş yapar.
3. nikon D90 saniyede 4.5frame cekim yapabilirken, Canon 50D de bu değer 6.3frame e kadar çıkıyor ve makine burst mode da 2 ayrı çekim hızı imkanı sağlıyor. Aceba bu benim için gerçekten gereklimidir.

aslına bakarsanız soruları uzatıp gidebilirim çünkü kafamı karıştıran noktalar tek değil. emin olduğum şey seçtiğim lenslerin her iki makine içinde orta ile üst düzey arası lensler olduğu ve aynı şekilde bu kameraların da orta düzey profosyonel kamera oldukları. karar veremediğim nokta hangi kamerayı hangi lens veya lenslerle almam gerektiği.

Arkadaşlar yorum yaparken lütfen somut şeylerle yorum yapınız çünkü gerçekten çok internette çok fazla şey okudum ve elimden geldiğince araştırmaya çalıştım. bence nikon veya bence canon diye kestirip atmak hiçbir işime yaramayacakdır. Titizce yorum yaparsanız bu başlık sadece benim için değil, bu tip merağı olan birçok arakadaşımız için yararlı olur.

Teşekkür Ediyorum

Tarih: 30 Nisan 2009, 14:32 - İp: 131.***.**9.69
simonare
simonare (üye)
Yurtdışı / Meraklı

gaijin değerlendirmelerin için çok teşekkür ederim. kamera önerilerini dikkate almaya çalışacağım. Benim burda amacım zaten bilgi edinmek fikir alışverişi yapmak. ARtık başlığın gidişatına göre de düşüncelerime bir yön vereceğim.

paperman inanki 2 makine ile ilgili de birçok kıyaslama ve değerlendirme okudum. bu değerlendirmeler genelde d90 vs 50d vs d300 şeklindeydi. bazı durumlarda 2 li kombinasyonlar halinde değerlendirilmişlerdi. Yinede karar vermem zor mesela en basiti 1/4000 shutter speed ile 1/8000 arasındaki fark kullanıcıya nekadar yansır onu dahi bilemiyorum zira pratiğim yok herşey netten edindiğim teorik bilgilere dayalı.

canon 50d ile nikon d90 karşılaştırmasına gelince okuduğum kadarı ile 2 makine'ninde birbirinden üstün bi hayli yönü var. 50d nin en üstün özelliklerinden biri hareketli nesne çekimlerindeki performansı imiş. fakat mesela nikon ISO performansı bakımından açık ara önde görülüyor. neye nasıl karar vereceğimi bilemediğim için lenslere yoğunlaşmaya başladım. enazından bir lens kombinasyonu beğenerek o kombinasyona uyan bir makine almak daha mantıklı geldi zira lensin önemi kameradan fazla gibi geliyor.

diğer bir soru canon'un lenslerimi daha iyidir Nikon'un lensleri. bu soru aslında bmw mi mercedesmi tarzı bir soru oluyor ki 2 sininde klası farklı. yani aslında benim ana sıkıntım amatör biri olarak ben bunu yapacağım ve bunun için işte bunu almalıyım diyemiyor olmam.

aslına bakarsanız hangi kamerayı seçersem seçeyim pişman olmayacağımın farkındayım. belkide markete gidip 2 sinide deneyip işte budur diyip birini almak gerekiyor. bilemiyorum.

saygılar.

#simonare' tarafından 30.04.2009 22:24:51 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 30 Nisan 2009, 22:21 - İp: 131.***.**9.69
gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

simonare, yine kendin belirttigin için diyorum lütfen yanlıs anlama,
50d yada d90 almaktansa 450d veya d60 alman yeterli olacaktır..
işine yarayacak hiçbir fark gormeyeceksin bu makineler arasında..
aradaki fiyat farkını, yine "ilk etapta" ihtiyac duymayacagını dusundugum halde kaliteli lenslere yatırman cok daha yerınde olur..
ocakliların çok bilen bizler topicini okumanı tavsiye ediyorum...


http://forum.netfotograf.com/dslr_slrlike_reviews.asp?msg_id=33649

 

Tarih: 30 Nisan 2009, 22:31 - İp: 78.***.**6.122
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Gaijin , ( + T-Yaman )

Ilk cümlen dışında soylediklerine itirazım yok - daha önce de kategoriler konusunda benzer fikirler belirttik . Zaten dedigim gibi sizdeki literatur/ arastırma benden iyi . Ama şu D90 ve 50D konusunda cizgiyi çok sert çekmişsin gibime geldi " kesinlikle aynı sınıftır " derken .

Ezber sevmiyorsunuz biliyorum ama şu dergileri biraz ciddiye ( What Camera) alın be abicim ...Biz 1 biliyorsak , bu sektörün içindekilerin 3 bildigini kabul etmek lazım. Onceden soyledigim bir seyin tekrarı olacak ama senden benden önce Canon/Nikon sormaz mı " hop , yanlış kategorileri kıyaslıyorsun " diye bu derginin editorlerine...
Yani adamlar Canon 50D'yi , Nikon D300'e yakın görüyorsa ( arada zaten sadece 150 pound fark var ) , vardir mutlaka bir bildikleri diye dusunmek lazım . ( direk itiraz etmektense )

edit : Diyecegim , şu çizgiyi sert çekmeyelim . Yoksa hangi makina,hangi sınıfta derdinde filan değilim ...Konu saptı yine zaten

#paperman' tarafından 01.05.2009 05:13:21 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 1 Mayıs 2009, 04:54 - İp: 96.***.**9.175
simonare
simonare (üye)
Yurtdışı / Meraklı

Adını şuanda hatırlıyamıyorum fakat bugün okuduğum bir dergide D90 ile 50D aynı sınıfa giriyordu fakat dergi sanırım fiyatları baz alarak sınıflandırma yapmıştı. Buda bi kritermidir tartışılır.

Umarım bu konuya diğer bilgili arkadaşlar da katılır. Farkı fikirler edinmek benim için çok iyi olacakdır.

 

Tarih: 1 Mayıs 2009, 15:58 - İp: 131.***.**9.69
gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

dergilerin karsılastırmalarına bakarsak cidden cok acaıp seylerle karsılasırız, turkiyede işler normal yurumuyor malesef..
dergi yazarları kendileri ifade ediyor makineleri denemek için bazen aylarca beklediklerini, firmalardan gelirse bazen bir iki gun inceleme sansı bulduklarını,hangisi gelirse onu test ettiklerini vs..
karsılastırma siteleri cogunlukla megapiksel sayısına gore karsılastırma yapıyor ,bunun nedenıde aynı sensor boyutunda aynı megapikselde iso performansını daha iyi test edebilmek..sınıfla alakalı bir durum yok yani ortada...
---------------------
kesin sınırlar cekmiyorum,sadece bu iki makine için konusuyorum aynı sınıfın makineleridir diye,bunuda ben soylemiyorum,onlarca saygın inceleme sitesi soyluyor..

-----------
bakın misal
canonun 350d-30d-5d-1d si varken nikonun d40-d80-d200-d2si vardı..
d200 5d ile karsılastırılamaz cunku biri ff..
1d d2 ile karsılastırılamaz cunku biri ff..
ama bu markanın en ust modeli buydu..
yanı ona rakip olarak cıkardıgı model buydu..
nıkonun d40-d60ında govdede af motoru olmaması karar vermeyi cok etkiliyor ama nıkon koymak istememiş,kendi stratejisi bu yonde..bu durumda 450d-d60 ile aynı sınıfta ama bastan bir artısı var..
yanı bu 450d yi bir basamak uste tasımıyor,sadece satın alma tercihinde bir artı saglıyor.
d90da aynı sekilde,birisi giriş seviyesidir demişti,ama bakınca 50d den ustun yanları var. e bunu nasıl cevaplıycaz?
giriş seviyesi bir makinenin ust seviye bir makineden daha ustun yonleri olabilirmi?
----
fiyat olarakda d90 giriş seviyesine yakın bir model degil..
uzun lafın kısası d90 50d ile aynı seviyede bir makinedir, d300 yıne bu seviyenin buyuk abisi olabilir..

 

Tarih: 1 Mayıs 2009, 18:53 - İp: 78.***.**0.15
trenci
trenci (üye)
Uşak / Meraklı

merhabalar simonare...

senin kaldığım seçenek sıkıntılarını 3 ay kadar önce ben de yaşadım, seninkinden biraz farklı olsa da...

uzun süredir dslr almaya karar vermiştim, 2 yıldır başta forumumuz olmak üzere interneti talan ediyordum. son zamanlarda okuduklarımdan etkilenerek -biraz garip olacak ama- iki lens makina tercihimin önüne geçti; carl zeis 16-80 ve nikon 16-85. bu iki lens hakkında o kadar iiyi yorumlar vardı ki bende saplantı haline geldi; ne olursa olsun bu iki lensten biri olacak, bu lenslere uygun bir makina alacaktım.

derken birden bire Almanya'ya gitme durumu çıktı, gitmeden önce kafamda 2.500 TL civarı bütçe vardı. uç nokta olarak sony a700 + CZ 16-80 ve nikon d90 + 16-85vr ikilisini seçtim. bunların Türkiye fiyatlarını araştırdım; firma garantili ve spot olarak.

Almanya'ya gittiğimde ibre nikona döndü ve aldım. nikon d90, 16-85 lens, kata çanta, hoya uv filtre, 8 gb. sandisk ultra cart ve kart okuyucu (gümrükten aldığım vergi iadesinden sonra) 2.800 TL civarına geldi.

aldığım mağaza Münih'in en eski ve en büyük fotoğraf mağazasıymış. 3 gün boyunca inanılmaz bir sabırla tüm sorularımı yanıtladılar. (Almanca falan da bilmiyordum, akrabamın çevirmenlik aracılığıyla)

kit olarak verilen 18-105 ve ayrıca 18-200 lenslerini de sordum tavsiye edermisiniz diye;
(18-105 ladığım lensten 300 euru kada daha ucuz, 18-200 ise 50 euro daha pahalıydı)
18-105'i hiç tavsiye etmedi, ucuz bir lens olmasına rağmen o parayı haketmeyen bir lens olduğunu söyledi. 18-200 ise aralığı nedeni ile çok tercih edilen bir lens olmasına rağmen tavsiye etmedi, her aralıkta keskinlik vermez dedi. doğru olan o aralığın iki lensle kapatılmasıdır dedi. 16-85'i ise o da yerlere göklere sığdıramadı, genel kullanım olarak kesinlikle olması gereken ve çok kalite bir lens dedi. 70-300 veya tavsiye olarak 80-400 ile devamını getirirsen çok iyi bir setin olur dedi.

gaijin'in her fırsatta söylediklerine de kesinlikle katılıyorum bu arada; benim için nikon d60 da yeterli olurdu. şimdi bana sorsan en iyi dslr hangisidir desen nikon d90 derim, en kötüsü hangisidir desen yine nikon d90 derim. başka bir makina kullanmadım. 2500 TL gözden çıkrmıştım ve mutlaka 16-85 olacaktı, d90 aldım. d60 alsam pişman olurmuydum; muhtemelen hayır. d300 alsam daha mı iyi olurdu, yine hayır. sadece şunu söyleyeyim, teknosada 18-105li d60'ı elime alınca pek hoş duygular yaşamadım.

biraz uzun oldu ama sonuç olarak imkanın varsa makinaları istediğin lensli olarak eline al, kurcala. bir fiyat belirlediysen altına in ama kesinlikle üzerine çok çıkma. aldıktan sonra keşke demeyeceğin, gözün arkada kalmayacak seti al, keyfini çıkar.

 

Tarih: 2 Mayıs 2009, 13:25 - İp: 85.***.**9.189
simonare
simonare (üye)
Yurtdışı / Meraklı

Merhaba,

çok teşekkür ederim trenci. inan ki yorumun benim için çok yararlı oldu. aynı kombinasyonu kurmuşsun ve sonuçtan son derece memnun olduğunu söylüyorsun. bana profesyonel bir ağabeyim 18-200 ile şimdilik rahat edersin alırsın her ihtiyacını karşılar şimdilik şeklinde konuşarak tavsiyede bulundu fakat ben o pahalılıktaki bir lensi alıp sonradan pişman olmak istemiyorum. iyisi 2 lens alırım alamazsam da 1 lens alır ilerde 2. sini yanına ilave ederim diye düşündüm. Zaten yakın çekimlerde 16-86'in dezavantajını pek hissedeceğimi sanmıyorum.

Birde şöyle bir durum var. birçok profesyonele baktığımızda sabit objektifler kullandıklarını görüyoruz (zoom yerine) ve bu insanlar o lenslerle rahat edebiliyorlar ve çekimlerini bir hayli daha efektif yaptıklarını savunuyorlar. ben baktığım zaman 16-85 VR lens ile 18-200 VR lens inin ayni teknoloji ile yapıldıklarını görüyorum (bilemiyorum yanlışmıyım) ve aynı özellikleri taşıyan 2 lensin birinin diğerine göre %100'den fazla daha çok zoom değerinin olması bana zaten abes geliyor.

Açıkcası dün gaijin in tavsiyelerini de göz önüne alarak mağazaya d60'ı görmeye gittim. makine d90'a göre daha küçük ve benim el yapıma hiç de uygun değil. Benim elime 50d bile d90'dan daha iyi oturuyor. D90'ı tuttuğum zaman bile parmaklarım anca sığıyor D60'da bu durum imkansız gibi görünüyor.

50d'nin verdiği giriş imkanları daha fazla 90d'ye göre (giriş imkanı derken: dc in, hdmi gibi) ve 50d'yi d90'a göre daha profesyonel görüyorlar. Fakat ISO performansı 50d'nin daha düşük ve birde 50d nin fiyatını haketmediği vurgulanıyor zira birçok kişiye göre 40d'nin sadece birazzz daha gelişmişi olarak görülüyor.

 

Tarih: 2 Mayıs 2009, 17:39 - İp: 131.***.**9.69
kingjames
kingjames (üye)
Bursa / Meraklı

@Simonare

Selam bende yakın zamanlarda 50D makine almayı düşünüyorum.Ve siz Nikon d90'dan daha kötü ISO performansı olduğunu söylemişsiniz şu teste bir bakın nikon d300 ile karşılaştırmışlar;

http://www.dpreview.com/reviews/canoneos50d/page17.asp

Bana 2 makineninde performansı aynı gibi geldi. Üstelik d300 12 mp iken 50d 15mp arada 3mp fark var ama ben performans olarak bir fark göremedim ben hatta internette d90 ve 50d nin 3200 ISO'da çekilmiş karelerine baktım d90 daha fazla grenli geldi bana..

Araştırmalarıma göre; Canon'un tüm nikon makinelere göre İSO'da hep üstün oluşu söz konusu, nereyi araştırsam karşıma bunlar çıkıyor. Kime sorsam canon daha iyi diyor ve ben çekilen karelere bakınca 50D'nin biraz daha iso konusunda iyi olduğu düşüncesindeyim. bence her 2 firmada çok iyi d90 veya 50d alın pişman olmassınız gibime geliyor.

İçinize sinen makineyi alın gaijin daha önce bana 50D ye fazla para verme 450D de işini görür dedi. Buna sonuna kadar katılıyorum. Ama açıkçası benimde içime sinmedi 450D ben zaten basketçiyim ergonomisi bana pek uymadı gerçi 50D ve 5d yi bile elime aldım tam oturmadı elime.

Neyse konuyu saptırmayayım

 

Tarih: 3 Mayıs 2009, 11:13 - İp: 88.***.**8.184
simonare
simonare (üye)
Yurtdışı / Meraklı

Açıkcası kategori olayını ben daha az önemsiyorum. Mesela d90'ın çıkışlarına da bakıldığında 50d'ninv erdiği DC çıkışlarına sahip değil. Fakat zaten kullanacağım çıkışlar da değil bunlar. Herneyse kategöri olayını geçiyorum.

Ben öncelikle karar verirken yararlandığım birkaç materiali paylaşmak istiyorum:

1. Test Freaks 50d vs d90
bu site user ve expert review'lerine dayalı bir site. Burdan oylamalara bakdım öncelikle. Aynı sitede yine 50D nin 40D nin devamından geldiğini ve makine nin çok fazla geliştirilmediğini söylüyor. Bende fiyatını biraz yüksek bulmuyor değilim.

2. Digital Review 4 Kamerayı karşılaştırıyor
bu siteden ise d90 d300 ve 50d nin yan yana karşılaştırmalarına baktım. burada iso ve noise reduction bakımından d90 ile d300 ün aynı teknolojiye sahip olduğu görülüyor. site ayrıca hem D90 ile D300 ü hemde D90 ile 50D yi ayrı ayrı karşılaştırıyor. bu sebeple de güzel bir site. D90 vs 50D, 2 makinenin de birbirine göre üstün yanları dikkat çekiyor ve bakıldığı zaman 50D nin D90üzerinde çok büyük avantajı yok. Senin megapixel dediğin konu ile ilgili yine benim okuduğum bir kaynakta APS-C sensörlerde 12.3 megapixel'in üzerinin performans bakımından çok iyileştirme göstermediği yönündeydi.

3. 4000 kişinin anket sonucu
bu sitede 4000 kişilik bir kullanıcı grubunun oylama sonuçları görülüyor.

4. http://www.digitalrev.com/en/
iso performansı ile ilgili bu siteyi kullandım. bu sitede 50D'nin 1600 iso üzerindeki performansı pek hoş görülmüyordu.

5. Nikkor 16-85mm VR Lens
şu lens ise kararımı değiştirmemin en büyük sebeplerinden biriydi. Çok kaliteli bir lens ve 50d yi alacağım fiyattan düşerek bu lensi alıp yanına da param kalırsa bir 70-300mm almayı düşündüm. 50d nin 17-85 kit lensine baktım. değerlendirmeler okudum ve buradaki ağabeylerimize sordum. hiçbi şekilde bu lens canon'un 17-85'i ile mukayese bile kabul etmiyor. Farklı kombinasyonlar düşünmek de istemiyorum şu başlangıç safhasında

6. flickr
flickr'dan ise 2 kameranın popularitesine bakdım. eklenen resim sayısına göre hangisinin popularitesinin fazla olduğuna bakdım. Sonuçmu Nikon D90'ın populatise Canon 50d ye göre 2 katı yüksekdi. Bunun yanında canon'un 40D deki popularitesine bakdım inanılmazdı. Yani çok az kişi 50d ye ağırlık vermeyi seçmiş. 40D hala açıkları kapatabiliyor.

birde d90 ile çekilen fotoğrafları inceledim onlarda çok güzeldi.

şu şekilde kapatmak istiyorum: 50d ve d90 bana göre başlangıç düzeyi için (gaijin in dediği gibi) yüksek makineler. ve ben 50d almak yerine paramı lense yatırmayı uygun buldum. Zaten alacağım lens'ler de çok güzel lensler. İleride kendimi geliştirdiğim zaman elimde hala bu lensler olacak ve kullanabileceğim lensler olacaklar. Satmamı gerektirecek bir durum olsa bile, lenslerin değerlerini çok kaybedeceğini düşünmüyorum. Bilmiyorum nekadar yanlış nekadar doğrudur.
Sonuç olarak her 2 makinede çok iyi makineler. Yukarıda önerdiğim sitelerde ben sadece nikon almamı gerektirecek şeylerden bahsettim, eğer sen canon 50d ye kararlı isen o sitelerde canon almanı gerektirecek 1000 lerce sebep bulabilirsin ayni benim nikon d90 için bulduğum gibi. Sanırım 2 makine arasındaki seçim birazda tercih meselesi fakat olay şudur ki bir marka ile başlandıktan sonra diğer bir markaya geçiş çokda kolay olmuyor zira biriktirdiğin lenslerinin hepsini satıp, diğer firmaya gitmek heralde birazda katliam olur.

 

Tarih: 3 Mayıs 2009, 15:25 - İp: 131.***.**9.69
simonare
simonare (üye)
Yurtdışı / Meraklı

arkadaşlar buradaki herkese değerli yorumları için çok teşekkür ediyorum.

bugün makine'yi alacağım mağaza'ya D90 almak niyetiyle gittim. Belirttiğim lenslerle birlikte kameramı elime alma zamanı gelmişti. fakat gittiğim an, bir kız mağazadaki tek 70-300 VR lensi satın almakla meşkuldu. 16-85 VR olan öteki lens ise mağaza stoklarında yokdu ve parayı ödemem şartı ile bu lensler anca cuma günü getirilebileceklerdi.

Açıkcası parayı ödeyip de 3 gün boyunca beklemek pek de cazip gelmedi. Adam bir sorun oluşması halinde paramı iade edeceğini söyledi ve bir sorun olmayacağını ekledi. fakat makinenin fiyatını göz önüne aldığımda bekleme fikri açıkcası beni biraz caydırdı ve günün sonunda bir Canon 50D sahibi oldum.

Artık video çekebileceğim bir D90'ım olmayacak ama inanın ki zaten ilk DSLR almayı düşündüğümde aklımda video çekme fikri zaten yokdu. Yani kaybım olmadığını düşünüyorum.

Sanırım bir kaybım şurda oldu. Canon 50D'yi ben kit lensi ile aldım yani Canon 50d + 17-85 IS + 70-300 IS kitini aldım.

burada nikonun 16-85'inin kalitesi, Canon 17-85'e nazaran kısmen daha iyiymiş, fakat zaten işi bilen arkadaşların da söylediği gibi benim bu farkı uzun süre farketmem mümkün dahi olmayacak ve inanıyorum ki farkettiğim zaman geldiğinde zaten daha farklı beklentilerim olacaktır.

Yine, herkese nacizane önerileri için teşekkür ediyorum.

 

Tarih: 5 Mayıs 2009, 20:51 - İp: 131.***.**9.69