simonare
simonare (üye)
Yurtdışı / Meraklı

Slr Kamera & Kit Tavsiyesi

Öncelikle merhabalar,

ben şu aralar amatör olarak ve hobi amaçlı SLR kameralara ilgi duymaya başladım ve sonunda kameramı almaya karar verdim fakat bildiğiniz gibi iyi bir SLR kamera alacaksanız fiyatları bi hayli yüksek ve iş sadece kamera'yı almakla bitmiyor. Lensler kamera ile bütünlüğü temsil ediyor ve kameranızı alırken, ona uygun olarak lensinize de para ayırmalısınız. işte bu noktaada benim sıkıştığım 2 konu var: 1.'si marka seçimi 2.'si ise lens seçimi. altta şuana kadar kafamda oluşturduğum 4 çeşit opsiyon var ve ben hangisini seçmem gerektiğine karar veremiyorum zira herkesin kendine ait düşünceleri var ve canon ile nikon beyaz ile siyahı karşılaştırmaya benziyor.

Canon için
1. Canon EOS 50D + EF-S 17-85 + EF 70-300 ISU
2. Canon EOS 50D + EF-S 18-200

Nikon için
3. Nikon D90 + 16-85mm f/3.5-5.6G ED VR AF-S DX Nikkor Lens + Nikon AF-S VR 70-300 f/4.5-5.6G IF-ED
4. Nikon D90 + Nikon 18-200MM F3.5-5.6G IF-ED AF-S VR DX

Fiyatlar
1. 1568 STG
2. 1287 STG
3. 1567 STG
4. 1200 STG

ben hep 1. ile 3. seçenekler arasında kalmıştım fakat 2 lens alıyor olmam rahatlık bakımından beni zorlayabilir diyerekten 2. ve 4. seçeneklere de göz atmak mecburiyetinde kaldım.
Öncelikle sorum 1. ve 3. seçenek ile 2. ve 4. seçenekteki lensleri karşılaştırırsak tek lens almak mı daha mantıklıdır yoksa 2 lens bulundurup duruma göre lens değiştirmek mi daha uygun olur.

diğer sorum ise makine seçimiyle ilgili. gidip yerinde inceledim ve her iki makine de elime çok iyi oturdu. Makinelerin eksilerini ve artılarını elimden geldiği kadar okuyup anlamaya çalıştım fakat bilgim yeterli olmadığı için kendim için hangisinin daha iyi olabileceğine karar veremiyorum.

kafamda birkaç soru var
1. aceba Canon 50D başlangıç düzeyinde biri için anlaşılması zor bir kameramıdır
2. hareketli nesne cekimlerinde hangi kamera daha iyi iş yapar.
3. nikon D90 saniyede 4.5frame cekim yapabilirken, Canon 50D de bu değer 6.3frame e kadar çıkıyor ve makine burst mode da 2 ayrı çekim hızı imkanı sağlıyor. Aceba bu benim için gerçekten gereklimidir.

aslına bakarsanız soruları uzatıp gidebilirim çünkü kafamı karıştıran noktalar tek değil. emin olduğum şey seçtiğim lenslerin her iki makine içinde orta ile üst düzey arası lensler olduğu ve aynı şekilde bu kameraların da orta düzey profosyonel kamera oldukları. karar veremediğim nokta hangi kamerayı hangi lens veya lenslerle almam gerektiği.

Arkadaşlar yorum yaparken lütfen somut şeylerle yorum yapınız çünkü gerçekten çok internette çok fazla şey okudum ve elimden geldiğince araştırmaya çalıştım. bence nikon veya bence canon diye kestirip atmak hiçbir işime yaramayacakdır. Titizce yorum yaparsanız bu başlık sadece benim için değil, bu tip merağı olan birçok arakadaşımız için yararlı olur.

Teşekkür Ediyorum

Tarih: 30 Nisan 2009, 14:32 - İp: 131.***.**9.69
t_yaman
t_yaman (üye)
İzmir / Amatör

Merhaba;
Öncelikle bu iki markayı belirlediğiniz için başka alternatif bir marka üzerinden yazmayacağım.
Canon 50D ya da Nikon D90 ikisinini de çok iyi olduğunu zaten söylemeye pek gerek yok. Sorularınıza cevap vermek gerekirse:

1. Hayır Canon 50D başlangıç düzeyinde anlaşılması zor değildir, çok karmaşık bir menü yapısı yok, oldukça kullanışlı bir menüsü var.

2. Burada birkaç kriter devreye giriyor aslında. Sürekli çekim hızı, çekim hızı ve sürekli odaklama kabiliyeti. Sürekli çekim hızının yüksek olması Canon adına elbette bir avantaj. Çekim hızının Canon da 1/8000 olması da ışığın bol olduğu bir yerde, çok hızlı hareket eden bir nesneyi donduracaktır (kuş için ideal) ve bu konuda da Canon daha önde. Odaklama kabiliyeti hakkında pek bir veri yok ancak Hareketli çekimlerde sürekli netleme kabiliyeti olarak Nikon D300 çok iyi kabul edilirdi. Nikon D90 ın da aynı teknolojiye sahip olduğunu varsayarak daha iyi olduğunu düşünüyorum.

3. Saniye de 4.5 çekim ve Saniye de 6.3 çekimin sizin için gerekli olup olmadığı aslında ne çekeceğinize bağlı. Kuş fotoğrafçısı olacaksanız evet işe yarar bence ama o zaman yukarıdaki lensleri unutun, daha farklı şeyler lazım olacak. Şahsi fikrim bu çekim hızı farkının sizi etkilemeyeceği yönünde.

Kusura bakmayın cevap uzun oldu ama yazdıklarınızın dışında lensler hakkında birkaç tavsiye eklemek istiyorum. Ya iki lensli seçenekler var ya da uzun fokal aralıklı seçenekler.

Bence 18-200 aralıklı lensleri düşünmeyin, bu tip lenslerin görüntü kalitesi tartışılır.

Nikon alacaksanız ilk seçeneği alın ama 70-300 lensi almayın, sadece 16-85 VR li olarak alın. O lens çok iyi bir lens ve genel kullanım için fazlasıyla yeterli. 70-300 le ne yapacaksınız ki?
Tercihim Nikon D90 + 16-85 VR lens olurdu.
Canon için 50D iyi ama kit lensi 16-85 VR ye göre kötü bir seçim olur. Alternatif bir lens de bilmiyorum açıkçası, Hayyamda sormuştum, söyleyemediler.

#t_yaman' tarafından 30.04.2009 17:26:07 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 30 Nisan 2009, 17:25 - İp: 78.***.**5.148
gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

govdelere fazladan bosuna para vereceginizi dusunuyorum..
450d yada d60 fazlasıyla yeterli olacaktır..aralarında ergonomi dısında eksiklik duyacagınız hiçbir nokta olmadıgını dusunuyorum,elleriniz buyuk degilse bu bile bir eksik degil bana gore..
1 ve 2 de canon için yazdıgınız lenslerle 3 te nikon için yazdıgınız 16-85 arasında daglar kadar fark var..
18-200tavsiye etmiyorum..
aynı aralıgı iki lensle kapatan kitler daha mantıklı...

 

Tarih: 30 Nisan 2009, 18:16 - İp: 78.***.**6.122
simonare
simonare (üye)
Yurtdışı / Meraklı

Öncelikle cevaplarınız için teşekkür ederim.

Tayfun bey,

cevabınızda kamera için yazılmış kısımı kendime göre değerlendirdiğim zaman 2 kamera arasında aslında (amatör kullanım açısından) çok fazla fark bulunmadığını görüyorum. bunun yanında araştırmalarım sonucu D90'ın film çekme özelliğini bir tarafa koyarsak, kameranın ISO kalitesi bakımından da bihayli iyi olduğunu öğrendim. nikon için sürekli netleme özelliğini deneme imkanı buldum ve anında netleme sağladığını gördüm tabiki daha başlangıç düzeyinde olduğum için aslında nekadar iyi olduğunu bilemiyorum fakat bu yöndeki izlenimim kendime göre olumluydu.

lensler konusundaki yorumlarınızla ilgili konuşmak gerekirse ben 18-200 ile 16-85 i bolca araştırdım aslında. ingilizce duzeyiniz nasıl bilemiyorum fakat okuduğum bir değerlendirmeyi sizlerle paylaşmak istiyorum zira bu değerlendirmede ozet olarak aslında 18-200 ile 16-85 arasında dağlar kadar fark olmadığını ama yinede 16-85 in daha üstün bir lens olduğunu, daha iyi netlik sağladığını, tam zoomlama yapıldığı zaman resmi daha az bozduğunu bunun yanında kullandıkları teknolojinin (yanlışım yoksa) ayni olduğundan bahsediyor. fakat bununla birlikte adam kapanışda ben olsam 18-200 alırdım diyor. buda beni kararsızlığa iten noktalardan biri. genel olarak değerlendirmek yerine bu linkteki değerlendirmeye de bir göz atarsanız bu konudaki düşüncelerim dahada netleşebilir.


Karşılaştırmanın yapıldığı link:Nikkor 16-85mm VR vs. Nikkor 18-200 VR

diğer bir yandan 70-300 düşünmemin sebebi 18-200 deki rahatlığı 16-85 ile bulamayacağım ve bu nedenle de 70-300 ün benim için iyi bir çözüm olacağıydı. tabiki burda beni tekrardan kararsızlığa iten nokta nekadar sıklıkla 70-300 ü kullanmam gerekeceğiydi. nekadar sıklıkla lens değiştirmeliyim. sizin önerinize göre 16-85 benim için yetecek bir lens ve 85'in üzerine ihtiyacım olmayacak diyorsunuz. birde 70-300'ü düşünmemin diğer bir sebebi lensin gerçekten kaliteli ve uzun süre kullanabileceğim bir lens olmasıydı zira biliyorsunuz ki daha iyi bir zoom lens almak istersem fiyatlar aniden cep yakacak şekilde fırlıyor.

50d hakkındaki düşüncelerime gelirsek. genel değerlendirdiğim zaman Canon un açık ara farkla Nikon dan daha populer olduğunu görüyoruz ve flickr daki ranking'lere bakarsak canon'un açık ara farkla nikondan popularite bakımından önde olduğunu görüyoruz. ama nezaman ki D90 ile 50D ye bakıyorum arada 2 katı popularite farkı var. Ayrıca genel değerlendirmelerde okuduğum ve dinlediğim kadarı ile 50D nin 40D ye oranla çok da gelişmiş bir model olmadığı söylenir. Başka bir iddia ise APS-C sensorlerde 12-13megapixel in üzerinde çok yüksek performans alınamadığı söyleniyor. ayrıca 50d gibi 15mpixellik bir kamera kullanacaksam lensinin de buna göre olması gerektiği söyleniyor. bunun yanında 50d gibi yüksek çözünürlüklü kameraların ancak üstün kalite lenslerle o performansı verebileceği söyleniyor.

ben ilk başlarda 50d üzerinde yoğunlaşırken, şuanda 90d'nin bana yeteceği kanaatine vardım ve zaten işin kamerada bitmediğini düşünürsek ve lenslerin kamera ile bir bütün olacağını düşünürsek yine tercihim nikon d90'a kayıyor. bilemiyorum edindiğim bilgi nekadar doğrudur nekadar yanlıştır zaten bu sebeple sizlerle sohbet edip doğruyu eğriyi öğrenmek niyetindeyim.

Çağdaş bey,

sizin yorumlarınızla ilgili de biraz konuşmak istiyorum. aslına bakarsanız 500d çıkmışken 450d yi hiç düşünmüyorum. yada aklımdan çıkardım diyelim. bana göre canon rebel serisinin uç modeli olarak 500d yi piyasaya sürdü ve bu kamera 40d ile 450d arasında gösteriliyor. fakat fiyatlarını incelediğimiz zaman 500d yi ele aldığımızda verilecek olan paranın büyük oranının video çekme özelliğine gideceğini görüyoruz ki buda bana göre gereksiz. bunun yanında 500d ile 50d nin ingiltere fiyatı tamamen aynı.

d60 ile d90 a gelecek olursak. d90'ı bana profosyonel bir ağabeyim önerdi. onun tavsiyesi ile bu kameraya gittim ve daha aşağıda bir kamera düşünmedim zaten bu 2 kamera'nın ingiltere şartlarındaki fiyat farkı 200Stg ve altında görülüyor. Yani bir daha yeni D90 üzerinde düşünmek çok da fazla cep yakmayacak gibi. Cebimi yakacak olan normal olarak lensler aslında.

ergonomi konusuna gelirsek ki bunun önemli bir konu olduğunu düşünüyorum. d90 ile 50d arasında gerçekten ergonomi farkı var. benim ellerimden çok parmaklarım bihayli uzun. parmaklarım ince ve uzun bir yapıya sahip. burda 50d yi tuttuğum zaman kamera parmaklarıma daha fazla alan sağlıyor ve elime oturuyor fakat yinede d90 üzerindeki denemelerimde de ergonomi bakımından sonuç hiçde kötü değildi.

lens konusuna gelirsek zaten canon'dan ağırlığımı çekip nikon'a yoğunlaşmamın bir sebebi aynı fiyat aralığında daha iyi lensler bulmamdır. bu nedenle sanırım biraz daha nikon vari düşünüyorum.

birçok insan gibi sizde 18-200'e sıcak bakmıyorsunuz. peki benim bahsettiğim 16-85 + 70-300 kombinasyonuna nasıl bakıyorsunuz ve eğer tavsiyeleriniz bunlar yönünde değilse nelerdir.

sanırım çok uzun bir cevap oldu ama inanın ki insanın okudukca değerlendirdikçe bilgilenmeye çalıştıkca aklı karışıyor. takdir edersiniz ki bu tür şeyler heleki yüksek bütçe ayıracaksanız sağlam deneyim ve geçmiş gerektirir ki o bende şuanda yok.

Teşekkür ediyorum.



#simonare' tarafından 30.04.2009 19:34:17 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 30 Nisan 2009, 19:31 - İp: 131.***.**9.69
gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

fakat bununla birlikte adam kapanışda ben olsam 18-200 alırdım diyor.


pazarbey dısında kimsenin boyle birsey soyleyecegine ihtimal vermiyorum odur kesin.
bukadar sacma bir yorumu dikkate bile almayın derim..gercekten sacma bir yorum...
16-85 cok iyi bir lens,18-200le kıyaslama yapmak bile abes, 70-300de ihtiyacınızı karsılayacaktır..fiyat-performans acısından iyi bir lens..
--------------------
sizinde belirttiginiz uzere, d90ı size profesyonel bir abiniz onermiş,bende diyorumki sizin adınızın onunde profesyonel yazmıyor, amatör ve hobi amaclı alınan bir makinede govdeye fazladan para odemenın gerekli olmadıgını dusunuyorum, sizin için fark yaratabilecek ne gibi ozellikler oldugu konusunda uzun uzun tartısabilirim sonucta "hiç" cıkar..

500d dediginiz gibi video ozelligi yuzunden fazladan para,videosuda 20fps oldugu ve continious af olmadıgı için eleştiriliyor,yani uzun lafın kısası pekde onemsenmiyor..
bakın gordunuzmu, 450d den sizin için farkedecek hiçbir ozelligi olmamasına ragmen 500d diyorsunuz..bende işte bunun gereksizliginden bahsediyorum..
alacagınız govdeler arasında sizin için fark yaratacak tek sey ergonomi,amator bir hobi fotografcısı olarak,biriyle yapıp digeriyle yapamayacagınız hiçbirsey yok..
--------------------------------------------

tabiki almak istediginiz 5d bile olsa gidin onu alın benı ilgilendirmez,benım buradaki gorevim,sorumlulugum size harcayacagınız fazladan paranın gereksiz bir harcama oldugunu hatırlatmak..
----

bu 4lu içinde maddiyatın onemi olmasa d90+16-85+70-300 olan kiti alırım..

 

Tarih: 30 Nisan 2009, 19:45 - İp: 78.***.**6.122
t_yaman
t_yaman (üye)
İzmir / Amatör

Sn Simonare;
Ken Rockwell in bu yorumunu daha önce ben de okumuş ve aynı yanılgıya düşmüştüm. Şunu söyleyebilirin ki Nikon'un 18-200 VR lensi, muadillerine göre oldukça iyi ancak 16-85 VR ile kıyaslama kabul etmdiği, bu forumdaki kullanıcıları tarafından defalarca söylenmiştir.

16-85 aralığının başlangıçta yeteceğini düşünüyorum evet çünkü bu lensle manzara da çekersiniz portre de. Yani genel kullanım için ideal bir aralık. Ancak maddiyat önemli dedğiniz için 70-300 VR ye kendinizi zorlamayın demek istedim yoksa 70-300 VR ile de çok keyifli çekimler yapılabilir.

Ben prensip olarak DSLR makina alan birisinin lens değiştirme konusunu dert etmemesi gerektiğini düşünüyorum. Hatta naçizane fikrim, hiç zoom lens kullanmamak çünkü sadece prime lenslerle çekim yapmak en iyi sonucu veriyor. Benim hedefim ileride sadece bu şekilde çekim yapmak. Dolayısıyla 18-200 filan gibi bir aralık bana katliam gibi geliyor açıkçası.

Aslında Canon 50D için bir iki şey söylemek isterim. Canon 40D çok iyi bir makine idi, Canon 50D de ise eksiklikleri giderip daha da geliştirmişler (lense göre ince ayar, daha iyi LCD vs.). Ancak çözünürlük meselesini biraz abartmışlar. Her ne kadar fizik kurallarını aldattıklarını iddia etseler de dpreview testlerine göre düşük gren konusunda Canon 40D nin arkasında kalmış gibi görünüyor.

İyi araştırdığınızı ve iyi muhakeme yaptığınızı düşünüyorum, lens konusunda Gaijin gibi düşündüğümü belirtmiştim zaten. Yaptığınız seçimden (hangisi olursa olsun) pişman olacağınızı sanmam.

#t_yaman' tarafından 30.04.2009 21:00:11 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 30 Nisan 2009, 20:56 - İp: 85.***.**7.98
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Gaijin ,T-Yaman ....

Amacım kafa karıştırmak değil - merak ettiğimden soruyorum ...Bu konuda sizde literatür daha iyi ...

Lensleri bir yana bırakalım ,gövde konuşalım ...Nikon D90 ve Canon 50D - arada kalınacak kadar - aynı sınıf makinalar mıdır ??

Ilginçtir , bu ayki bir dergide Canon 50D ile Nikon D300 kıyaslama testi vardı .( D300 açık ara almış.... )

50D , D300 ile aynı kategori gorulup kıyaslanacak seviyede ise , aynı fiyata ona yönelmek gerekmez mi -D90 yerine ...

#paperman' tarafından 30.04.2009 21:15:45 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 30 Nisan 2009, 21:14 - İp: 96.***.**9.175
t_yaman
t_yaman (üye)
İzmir / Amatör

Sevgili Paperman bu kategori olayı biraz enteresan daha doğrusu muamma. Nikon D90 ı, Canon 50D den daha alt sınıf yapan nedir? Ben aynı sınıf olduğuna dair birkaç yaklaşım gösterebilirim. Ama dediğm gibi yaklaşım, kesin öyledir de diyemiyorum

Fakat şu anda giriş seviyesi makinalar la orta seviye makinalar arasında iki bariz fark dikkatimi çekiyor. Bütün giriş seviye makineler bakın iki ortak özellik göreceksiniz

1. Pentamirror vizör
2. Tek kontrol halkası

Nikon D90 da vizör Pentazprizmadır, ayrıca çift kontrol halkası vardır. Bakın burada bir arkadaş Dpreview in bile Nikon D90 ı giriş seviye kabul ettiğini söylemişti ancak bu konuda yanıldığı daha sonra ortaya çıktı.

Dpreview in Canon 500D önincelemesinin ilk sayfasında Canon 500D için, "video özelliğini barındıran ilk giriş seviye makine" olarak tanımlama yapmış. Oysa nikon D90 daha önce çıktı ve video özelliği var, demekki Nikon D90 giriş seviye muamelesi görmemiş.

Nikon D300 çok gelişmiş makine, orta sınıf demeye insanın dili varmıyor, üst orta sanki. Ama bu üst sınıfa D300 ü sokan nedir? İzolasyon diyeceğim ama o mesela tam bir muamma, çünkü Pentax K10D/K20D'de de var izolasyon hatta giriş seviyesi Pentax K200D'de bile var artık izolasyon, yani sınıflandırma kriteri olmaktan çoktan çıktı izolasyon.

Özet olarak kesin hatlarla sınıflandırmak birçok model için imkansız gibi. Şimdilik bu kriteri sadece bahsettiğim iki madde ile yapabiliyorum. Bu özellikler ne kadar önemli, o da ayrı bir konu, yani sınıf atlatacak kadar önemli mi? Bilemiyorum.

#t_yaman' tarafından 30.04.2009 21:48:49 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 30 Nisan 2009, 21:31 - İp: 85.***.**7.98
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

D90 'i entry level kim demiş ise bayağı yanılmış ..Konuşmamıza bile gerek yok . Direk Amatör sınıf denebilir herhalde .

Dediğim gibi yazma sebebim derginin 50D'yi , kıyaslamak için D90'ı değil D300 seçmiş olması - biliyorsun hep eşdeğer makinaları kıyaslamaya çalışırlar ... O zaman da Pro-Amatör demek oluyor D50 .

Ayni fiyata ben pro-amatör sınıfa gireni almayı tercih ederdim -fazla kafa yormadan.




#paperman' tarafından 30.04.2009 22:00:10 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 30 Nisan 2009, 21:57 - İp: 96.***.**9.175
t_yaman
t_yaman (üye)
İzmir / Amatör

Illa bir kategoriye sokmaya ben de karşıyım . Dediğim gibi yazma sebebim derginin 50D'yi , kıyaslamak için D90'ı değil D300 seçmiş olması - biliyorsun hep eşdeğer makinaları kıyaslamaya çalışırlar ... O zaman da Pro-Amatör demek oluyor D50 . Ayni fiyata ben pro-amatör sınıfa gireni almayı tercih ederdim -fazla kafa yormadan

Kusura bakmayın bu yaklaşıma katılmam mümkün değil, sırf dergi kıyaslamayı D300 le yaptı diye Canon 50D seçilmez, ancak özellikleri kıyaslarsınız, kullanıcı yorumlarını okursunuz, hatta makineleri denersiniz, o zaman iki makineden biri seçilebilir. Ancak Canon 50D seçiminde bir sorun yok tabi, güzel makine.

Örneğin Pentax K20D, ile Canon 450D kıyaslanmıştı dpreview'de. Buna birçok kişi tepki gösterdi, bunlar aynı sınıfmı ki diye. Ancak dpreview daha sonra açıklama yaptı, "kıyaslama yaparken çözünürlükleri yakın makineler kullanılmaya çalışılıyor" diye. Yani onlar da bu şekilde kıyaslama yapmış.

#t_yaman' tarafından 30.04.2009 22:06:48 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 30 Nisan 2009, 22:04 - İp: 85.***.**7.98
gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

d90 ve 50d aynı sınıfın makineleridir..
bu kuşku goturmez,canonun magnezyum govdesi karsısında d90ın daha gelişmiş birkac ozelligide var diyelim tam olsun..
---------------------
amator ileri amator orta acık sag bek gibi acayıp acayıp sınıflandırmaları anlamıyorum acıkcası..
misal sonye bakarsak aynı yıl içinde cıkan a200-a300 ve a350 aynı sınıfın makineleridir..hele a300 ve a350 arasındaki tek fark megapikseldir..
hepsini ayrı bir sınıfa koyma geregini anlamlandıramıyorum.
bu makinelerin ucude canonun 400d-450d, nikonun d40-d60ına rakiptir..
ornegin,nıkon d40-d60a govdede af motoru koymuyor diye nikonun bu modellerini giriş altı diye sınıflandıramayız..
oyle yaparsak piyasada 100 makine,100 seviye olur...
------------
bir markanın belli bir seviye modelinde olmayan cok ozellik bir digerinde olabilir..
zaten her makine aynı ozellikleri sunsa ne anlamı var bircok marka olmasına..
"canon 1 nıkon 1 den iyimi" derdik, cevabıda "ikiside aynı canon yazısınımı seviyorsun nıkon yazısınımı ona gore al" olurdu...
d90 ve 50d aynı kalitede iki makinedir, ortada birde d300 olması durumu degiştirmez,cunku birde d700 var...
onceden mesela d200 varken canonda 5d vardı ama 5d d200ü tokatlar atar..
nikonun d1-d2side 1d serisine denk gelmiyordu ayrıca..
yani markalar birbirinin aynı makineler yaomıyor, bir eksik bir fazla, bilincli tuketici gozun ustundeki kasa gore degil ihtiyacına gore alısveriş yaptıgından her marka ve modelinde alıcısı var..

 

Tarih: 30 Nisan 2009, 22:06 - İp: 78.***.**6.122