bladegs
bladegs (üye)
Yurtdışı / Meraklı

Sizce Slr-likeler D-slrnin Sonumu?

arkadaslar yurt disinda oturdugumdan dolayi fotograf makinelerine ilgim cok yogunlasti ve 3-4 ay inceledikten sonra su karari verdim... ama bu karari vermemde ozellikle fotografcilarin, magazacilarin, saticilarin , goruslerine basvurmam ozellikle rol oynadi... dslr-like dedigimiz sabit objectifli makinelerin yakinda d-slrnin yerini alacagi ve d-slrnin yavas yavas popularitesini kaybedecegi yonunde... izlenimlerime gore yakinda en dusuk degerden yaklasik 1000mm araliklarinda cekim yapabilen profosyonel makinede ne bulunuyorsa bunlari fazlasiyla icinde barindiran makinelerin piyasaya cikacagi fiyatlarinin tahmin edilmek uzere cok yuksek olacagi ve bunlarin adlarinada super d-slr olacagi gorusu agirlik kazaniyor... eger sizinde bu konuda her hangi bir izlenimleri varsa bizlerle paylasirsa cok memnun olacagiz...

Tarih: 7 Aralık 2008, 16:09 - İp: 88.***.**5.194
k.etkisi
k.etkisi (üye)
İstanbul / Amatör

d SLR makineler her şeye rağmen profesyonel anlam da slr like lardan fersah fersah öndeler... işlemciler ne kadar büyürse büyüsün , vizörden gerçek görüntüyü görmek apayrı bir duygu... Teknoloji ilerler vizör görüntüsü ile işlemci görüntüsü(slr like lardaki ) aynı olur o zaman slr like a gerek kalmaz...SLr lika makineler gece çekimleride daima zorlanıyor neden? lens farkından ...slr makinelerdeki lens seçenekleri neredeyse snırsız...yani her lens bir makine...ama diğerinde ne lens varsa onu kullanıyorsunuz ki zamanla lensin sizi sınırladığını görebiliyorsunuz.. Fotograf çekerken ah keşke demeyeceksiniz bence... objektif çıkarmaktan imtina edersenizde 28-300 veya 15-270 bir objektif işinizi görecektir. Slr like larınbu anlamda slr lerin yerini alması pek mümkün görünmüyor en azından 15 yıl içinde

 

Tarih: 7 Aralık 2008, 16:21 - İp: 94.***.**0.234
kurab_canavari
kurab_canavari (üye)
Aydın / Amatör

Pozlu makinelerde kalkacaktı sözde ama hala kullanan kitlesi var. ama öyle ama böyle kullanıyorlar.
Teknoloji gelişsin dslrler çöpe gidecek olsun hiç gözünün yaşına bile bakmam. Varsın gelişsin.
Yani ileriye dönük yatırım yapmayacaksan -ki senin alım-satım yapmayan sadece kullanıcı olduğunu varsayıyorum,
sana ve bana bu meseleler şimdilik uzak konular. konuşmak için erken konular.
Al makineni kullan. DSLRmi? -like mi? Bilemem. Orasına sen karar vereceksin.
DSLR'nin popülaritesini kaybetmesi bence şimdilik ufukta görünmüyor gibi.
Çok temel mantık;
DSLR-LİKE - DSLR bunlar aynı olsalardı ikisinede ya DSLR derlerdi yada DSLR-LİKE derlerdi. Bence bu farklar hep böyle gider düşüncesindeyim.


Bunlar kişisel görüşlerimdir uzman görüşü değildir.

 

Tarih: 7 Aralık 2008, 16:34 - İp: 78.***.**8.247
acarmob
acarmob (üye)
İzmir / Amatör

Tavukmu yumurtadan,yumurtamı tavuktan felsefesi gibi...
Pozlamadığın fotoğraf sizin değildir bence...
DSLR'imin çıkardığı ses'e canım feda... Bahsettiğiniz makinalar şehrin en lüks lokantasına gidip,tablodot yemek zevkini verecektir inanın buna...Selamlar...

 

Tarih: 7 Aralık 2008, 16:50 - İp: 78.***.**0.36
t_yaman
t_yaman (üye)
İzmir / Amatör

Bana da tam tersi olurmuş gibi geliyor
Neden DSLR yerine SLR like alınırdı? like makinalar video da çekerlerdi, nispeten daha küçüktüler ve hafiftiler, tek uzun fokal aralıklı bir lense sahiptiler yani lens tak çıkar derdi yok, illede vizörden değil de monitörden netleme yapardınız, daha ucuzdular.
Şimdi DSLR le de video çekiyor, monitörden netleme yapıyor, uzun fokal aralıklı bir lens alırsınız mesela Tamron 18-270 var her koşulda işinizi görür. Üstelik otomatik modu sayesinde kullanımı da kolay ve çok ucuz DSLR ler çıktı. Ve şu son zamanlardaki olympus un micro 4/3 sistemi sayesinde küçüklük ve hafiflik meselesinde de çok mesafe katedildi. Yani like makinelerin DSLR lere göre sahip oldukları avantajların hepsi ortadan kalktı. Bu durumda like makine almanın pek bir manası kalmadı, yani ortadan kalkarsa like makineler kalkar, yerini DSLR lere bırakır. Üstelik like makineler daha küçük sensörlere sahip olduklarından (Sony R1 hariç) fotoğraf kaliteleri düşüktür, netlemeyi monitörden yaptıklarından da netleme hızları daha yavaştır.

Bir de şu çok uzun fokal aralıklı lens meselesi var. Mesela "en düşük değerden 1000 mm ye kadar olan lens" çıkmış olsun. en düşük değer de 10mm olacak haliyle. Şimdiki lenslerde 18-250 mm aralığını bile yeterince kaliteli sonuç vermiyor diye eleştirirken bu aralıktaki bir teknolojinin olduğunu sanmıyorum. Profesyonel çekimler hala prime lenslerle yapılıyor, yüksek MP ye sahip makinelerin çözünürlüğünü ancak prime lensler sağlayabiliyor. Dolayısıyla like ların DSLR nin yerini alabileceğini hiç sanmıyorum ama tersi mümkün.

 

Tarih: 7 Aralık 2008, 19:27 - İp: 85.***.**7.131
canbasri
canbasri (üye)
Çanakkale / Meraklı

DSLR kullanan biri asla like daha iyi olur demez.....Ayrıca en düşük değerden 1000mm ye çıkabilen lensin hiç bir işe yaramayacağını bilir....Profesyonel anlamda dslr ı bitirecek olan cihaz yakın gelecekte çıkacak olan çok büyük boyutta film çekebilen chazlar olacak....Düşünün 30 mp boyutlarında film çekebilen bi cihaz....Futbol maçında ..Adam istediği kareyi filmin içinden alıp kullanacak.....Düğünde sürekli çekilmiş görüntülerden en doğal en güzel gülümsenmiş kareyi seçeceğiz.....DSLR ın tek düşmanı Ultra Very Mega Super High Defination kameralar olacak....(ismi adıma tescil ettireyim bari şimdi gidip nasıl olsa lazım olacak!!)

Bu arada 5d mark2 hd video örneklerine bakmanızı öneririm zira filmi durdurduğunuzda dslr ile çekilmiş bir resme bakıyor oluyorsunuz....Dehşetcengiz....

 

Tarih: 7 Aralık 2008, 19:42 - İp: 88.***.**6.29
fipar
fipar (üye)
Afyonkarahisar / Meraklı

Firmalar deli gibi DSLR satıyorlar,
Nikon D40 ile satış rekorları kırdı ve giriş seviyesi DSLR fiyatları DSLR-Like almayı anlamsız kılıyor.
Olympus, Panasonic gibi markalar DSLR ile DSLR-Like arası modeller çıkarttılar:
Objektif değişebiliyor ama ayna yok, optik vizör yok!
Muhtemelen geleceğin DSLR-Like konsepti böyle bir şey olacak.
DSLR ise ayrı bir müşteri kitlesi ve meraklısı bulunduğundan; optik vizörün cazibesi ve avantajları filan değerlendirildiğinde gelecekte de var olmaya devam edecek bence

 

Tarih: 7 Aralık 2008, 19:50 - İp: 88.***.**0.243
panctom
panctom (Objektif)
İzmir / Amatör

TAM TERSİ..

Son 2 yıldan beri DSLR modeller, LİKE modellerin ipini çekti.

en basitinden bu sitedeki forumlar.. Kompakt bölümü sinek avlıyor, DSLR topiği daha hareketli..

 

Tarih: 7 Aralık 2008, 20:45 - İp: 88.***.**5.168
e0s
e0s (üye)
İstanbul / Reklam Fotoğrafçısı

DSLR like makinaların iyi yanı objektifinin, geniş açı, tele ve macro kombinasyonunu bir arada bulundurmasından, birde anlamayan kişiler baktığında görüntüsünün büyüklüğünden DSLR gibi profosyonel makinaymış gibi gözükmesi.

fotograf kalitesi açısından hiç bir farkı yok bence.

SX1 almışsın yada IXUS 980IS almışsın. fotograf kalitesi bakımından farkı yok bence.

Orta format bile fiyat düşürmeye başlamışken,Bence gelecekte herkes DSLR makinalara yönelecek,FF DSLR makinalar 1500-2000 dolar gibi rakamlara satılacak.

 

Tarih: 12 Aralık 2008, 20:23 - İp: 212.***.**2.199
puskas
puskas (üye)
İzmir / Amatör

kısacası slr-like hiçbir zaman bir d-SLR özgürlüğünü, kalitesini veremez.. tam tersi olur.. zaten yakın zamandaki en büyük kanıt d40'ın piyasayı süpürmesi örnek gösterilebilir..

 

Tarih: 12 Aralık 2008, 22:10 - İp: 78.***.**5.85
  • 1