pazarbey
pazarbey (Avukat)
Kütahya / Amatör

Sigma Sd 10

Arkadaşlar bu makinayı bilen varsa biraz yardımcı olsun. gerçekten 10 mp mi yoksa interpalasyornmu. İyimidir kötümüdür. kalim pil kullanıyormuş. Kaç çekim yapıyor.Tavsiye edermisiniz.Fotoğrafları nasıldır.

Tarih: 31 Ekim 2005, 19:01 - İp: yok
ceko
ceko (üye)
İstanbul / Haber Fotoğrafçısı

"FAVEON-X3 teknolojisi, günümüzde en çok kullanılan Mozaik sensör teknolojisine rakip olarak geliştirilmiştir. Bu teknolojide, mozaik sensör teknolojisinin tersine, sensör'ün üzerindeki tüm pixeller üç ışık türüne de (yani R-Ğ-B ye) duyarlıdırlar. Su an için, SIĞMA firmasının SD9 dijital fotoğraf makinesinde kullanılan bu teknoloji, mozaik teknolojinde interpolasyondan kaynaklanan yan etkileri ortadan kaldırmayı amaçlamaktadır. Bu sebeple, 3 MP (MegaPixel) bir FAVEON-X3 sensörü, 9MP'lik bir mozaik sensörün performansını gösterebilmektedir.Özetleyecek olursak, bu üç teknoloji arasında en heyecan verici olan son bahsettiğim FAVEON-X3 teknolojisidir. dijital fotoğrafçılıkda, konvansiyonel filmin yerini tam olarak tutabilecek bir teknoloji olarak görünmektedir. Fujifilmin getirdiği SUPER CCD teknolojisi ilgi çekici olmasına rağmen, bu teknikte interpolasyonun kullanılması rahatsızlık uyandırmaktadır. Interpolasyon ile 45 derece açıyla yerleştirilmiş sekizgen pixellerden dörtgen pixeller oluşturulması ortaya bir takım yan etkiler çıkarmaktadır. Neticede interpolasyon olmayan bir bilginin komşu hücreler yardımıyla tahmin edilmesi demek, ne kadar basarili olursa olsun gerçek bilginin aynisi değildir." (Fotoğrafya. gen.tr)

Bir diğer açıklayıcı adres ve heralde en doğrusu: http://www.foveon.net/

Bu teknolojiyi Sigma veya Foweon niye daha fazla geliştirmiyor merak ediyorum doğrusu. Foweon'un ayrı bir şirket olmasından kaynaklanan bazı sorunlar olduğu söyleniyor. Yani büyük makine üreticileri şirketi kendi bünyesine katmaya çalışıyormuş ve Foweon bu şirketlere direnmeye çalışıyormuş. Bunlar arasında hepimizin ballandıra ballandıra anlattığı fakat sensör bile üretemeyen markalar da varmış. Bu da size bir fotoğrafçı dedikodusu olsun

 

Tarih: 2 Kasım 2005, 13:46 - İp: yok
gorkemkgo
gorkemkgo (üye)
Bursa / Meraklı

ocaklılar link için teşekkürler...

artık soru işareti filan kalmadı kafamda.

Bu arada fotografya'daki piksellerin fiziksel yerleşimine göre yorum yapacak olursak. Faveon tipi sensörün çözünürlüğü mozaik tipi sensöre göre 2 katına arttırdığı söylenebilir.

RGRGRGRG
GBGBGBGB
RGRGRGRG

Renk bilgisi G'ye görebelirleniyor ve her 2 birimde bir G piksel olduğuna göre mozaik tipi sensör kullanan cihazlarda gerçek çözünürlük söylenen değerin yarısıdır diyebiliriz.


Ceko, benim mantığıma göre senin 3MP'lik alet 6MP'lik bir mozaiktipi sensörlü makine ile aynı çözünürlüğü sağlıyor ama 9MP'lik ile değil. Senin Sigmayı Nikon'dan daha keskin bulmanın nedeni bu olabilir D70=6MP

Arkadaşlar bir konuya daha dikkatinizi çekmek istiyorum çözünürlük farkı sadece yatayda oluyor dikeyde böyle bir farklılık oluşmuyor.(tüm satırlarda G olduğu için)

İlave olarak G'nin komşu R ve B'deki bilgiyi kullanmasının yan etkisi olmaması gerekiyor. İnsan gözü bunu algılayacak hassaslıkta değil.

Size 10 puanlık bir uzmanlık sorusu ???

D70s/EOS350D'de kullanılan sensörler mozaik tipiyse üreticinin 8MP ve 6MPden kastı acaba sensörde 8M ya da 6M G piksel olması mıdır? Yoksa bu sayıya G ve B pikseller de dahil midir?



Bayramda geldi, yaşasın baklavalar, şekerler...

 

Tarih: 2 Kasım 2005, 14:28 - İp: yok
burkay
burkay (bilir kişi)
Ankara / Firma



#burkay' tarafından 08.05.2010 14:11:56 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 2 Kasım 2005, 15:17 - İp: yok
pazarbey
pazarbey (Avukat)
Kütahya / Amatör

Abiler anlatıldığı gibi ise ben alamam.Bana basçek makina lazım.BEn ne bilirim avb yi falan.
5d veya 50 d alacağım.
yeter bana.

 

Tarih: 2 Kasım 2005, 15:20 - İp: yok
burkay
burkay (bilir kişi)
Ankara / Firma

sen özetle ne istiyorsun ve bu güne kadar hangi makineleri kullandın? bu işe kaç para ayırdın?

 

Tarih: 2 Kasım 2005, 15:23 - İp: yok
ceko
ceko (üye)
İstanbul / Haber Fotoğrafçısı

Burkay söylediklerinde haklısın. Ama ben bu makinenin daha çok stüdyo makinesi olduğunu duymuştum, ona rağmen almıştım. Stüdyodan ziyade dış mekan çalıştığım için. Ama dış mekanda da stüdyoda da diğer makinelerden kat be kat iyi sonuçlar elde edildi.
Pil harcama konusunda ben denemedim pilin ne kadar gittiğini ama diğer makineleri de kullanan biri olarak bi fark göremedim. zaten fazla tüketseydi pili dikkatimi çekerdi. SD 10'da çözmüşler zannedersem pil sorununu.
Bir diğer konu seri olmaması evet haklısın diğerleri kadar seri değil ama şöyle düşünmek lazım diğer makinelerle RAW çekmeye kalkın bakalım ne kadar zamanda kayıt edecek. ben denedim S2 pro ile raw çekmem çok zamanımı alırken Sigma ile çok kısa sürüyor. Hemen hemen Jpeg çeker gibi kısa sürede tamamlıyabiliyor kayıt işlemini.
Yetkili servis konusunda bir bilgim yok, makinemde herhangi bir sorunla karşılaşmadığım için olsa gerek. Bir kere Özgür Fotoya sensörü temizlettim o kadar.

 

Tarih: 2 Kasım 2005, 16:20 - İp: yok
gucsav
gucsav (üye)
Ankara / Profesyonel Fotoğrafçı

foveon x3 teknolojisi kimyasal yöntemi baz alarak fizikteki en temel kural üzerine geliştirilmiş bir teknolojidir. bilindiği gibi filmler katmanlardan oluşur fizikte ise beyaz renk 3 rengin karışımıdır rgb ve diğer ara renkler 3 ana rengin 2 li kombinasyonlarından oluşur.foveon un yapmaya çalıştığıda budur.düşen ışık 3 katmandada işlenip o noktaya düşen ışık renk şiddetine göre tek renk oluşmaktadır. örnek r1 g1 b1 sonuç beyaz r1 g0 b0 sonuç kırmızı r1 b1 g0 sonuç mor gibi. 3 katmanda toplam 10 milyon piksel var ancak bunların kombinasyonu alındığı için tek katmanda 3 milyon piksel oluşuyor oluşan fotoğraf(imaj) 3 milyon piksellik hafızada ise toplam 10 milyon piksellik bilgi mevcut.
sayın ocaklıların gönderdiği metindeki gibi efektif piksel 10 milyon ancak efektif çözünürlük 3 milyon. fakat her renk te 3 pikselin verisi bulunduğu için keskinlik daha fazla oluyor. klasik diyebileceğimiz ccd lerde ise tek bir yatay düzlemde her piksel tek tek olduğu için her biri üzerine düşen ışığı tek tek okuyup yazıyor efektif piksel ile efektif çözünürlük aynı oluyor ancak renk oluşumu çevredeki fotodiot larla beraber olduğu için bir foveon kadar keskin olmuyor.ancak foveonda düşen her foton tek bir pikseli değil üç katmandaki fotodiotları etkiliyor oysa normal bir ccd de her foton tek katmanda bir fotodiot etkileniyor yani foveon da bir foton için 3 diot giderken diğerinde 1 tane gidiyor.fotoğraf sitelerinde yazılan çözünürlükler bu yüzden bu şekilde ama fotoğraf keskinliğine gelince tabii kş olay farklı

#gucsav' tarafyndan 02.11.2005 17:50:12 tarihinde düzenlendi.


#gucsav' tarafyndan 02.11.2005 20:09:21 tarihinde düzenlendi.


#gucsav' tarafyndan 02.11.2005 20:13:46 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 2 Kasım 2005, 17:48 - İp: yok
huzun_seli
huzun_seli (üye)
İstanbul / Amatör

Gucsav eline sağlık bu kadar açıklama arasında en tatmınkarı sanırım senınkıydıı...

 

Tarih: 2 Kasım 2005, 18:18 - İp: yok
gucsav
gucsav (üye)
Ankara / Profesyonel Fotoğrafçı

huzun-seli teşekkürler amaç doğruyu öğrenmek.bu arada herkesin bayramı kutlu olsun.

 

Tarih: 2 Kasım 2005, 18:24 - İp: yok
pazarbey
pazarbey (Avukat)
Kütahya / Amatör

1000 euro ayırdım.
orite vc2110
mustek 4000
kon min.z2
kon min z3
canon s2

 

Tarih: 2 Kasım 2005, 18:46 - İp: yok