cicimen
cicimen (üye)
İstanbul / Meraklı

Shake Reduction, Vibration Reduction,...

Merhabalar,

Amerika'ya gidecek bir arkadaşıma fotoğraf makinesi aldırmayı düşünüyorum. Fakat bir önceki makinemi almam da olduğu gibi yine kafamda bir sürü soru işareti oluştu. Fotoğraf çekerken özellikle az ışıklı ortamlarda yaşadığım en büyük sorunlardan biri uzun enstanteneden kaynaklanan titrek görüntüler.

Nikon makinelerdeki vibration reduction veya Canon'lardaki image stabilization özelliği lenslerin üzerinde oluyor. Aynı lenslerin vibration reduction özelliği olanlarıyla olmayanları arasında büyük fiyat farkı var. Yani makineyle beraber 2-3 lens kullanmam gerektiğini düşünürsem çok büyük bir meblağ feda etmem gerekecek.

Pentax ve Sony'lerde ise titreşim önleme özelliği body'nin içinde bulunuyor ve Nikon ve Canon'un aksine daha ucuz lensler kullanarak titreşimi önleme özelliğine sahip olabilirim.

İlk sorum yukarıda yazdığım şeylerde bir yanlış bilgi var mı? Çünkü yukarıda yazdığım makinelerin hepsini kullanmadım. İnternetten edindiğim bilgiler.
Bu teknolojilerdeki kalite farkı nedir?
Her türlü lens için titreşim önleme özelliğine gerek var mıdır?

Aklımdaki makineler Nikon D-90, Pentax K20D, Canon 500D.

İhtiyacım olan lensler de bir tane standart zoom, bir tane geniş açılı lens belki bir tane de telephoto lens.

Aklımda aslında sadece D-90 vardı. Fakat lens seçimi konusunda sıkıntıya düştüm. Fakat en uygun makineyi arama gafletine düştüğüm için kafam daha da karıştı. Yardımcı olursanız sevinirim.


Tarih: 8 Haziran 2009, 09:08 - İp: 85.***.**1.106
t_yaman
t_yaman (üye)
İzmir / Amatör

Öncelikle tebrikler, burada soru soran birçok kişiye göre iyi araştırmış ve modelleri belirlemişsiniz. Ayrıca belirlediğiniz modeller de gayet iyi. Ben K20D kullanıcısıyım ve makinemden çok memnunum ancak diğer iki model de gayet güzel.

Bu teknolojilerdeki kalite farkını sormuşsunuz, aslında bunun tam bir ölçüm sistemi yok, elde çekim yapılıyor ve titreşim önleme belirleniyor tabi insan eli farklı titriyor. Hangisinin daha efektif olduğuna dair çeşitli söylemler mevcut. İki teknoloji arasındaki farkları, bildiğim kadarıyla yanıtlayayım;

-Lenste titreşim önleme olunca, vizörden baktığınızda da titreşim önlemeli olarak görürsünüz ancak gövdede titreşim önleme varken, vizörden titreşim önlemeli görmezsiniz.

-Malumunuz lensin ekonomik ömrü gövdeye göre çok daha uzun. Gövdeler yenilendikçe, titreşim önleme kabiliyetleri de iyileştiriliyor dolayısıyla mevcut lenslerden, zamanla daha iyi performans alma olanağı doğuyor. Lenste önleme olunca bu sözkonusu değil.

Her türlü lens için titreşim önlemeye gerek varmıdır? diye sormuşsunuz
Aslında titreşim önleme daha çok tele lensler için lazım denir fakat ben 50mm lik bir lenste de titreşim önlemenin avantajını fazlasıyla görüyorum. Aslında gövdede titreşim önlemenin bence asıl avantajı da bu. Yani hadi lenste titreşim önlemeli tele lensi buldunuz ve aldınız, titreşim önlemeli makro lens bulabilecekmisiniz? Ya da 50mm prime lens var mı titreşim önlemeli? Yok. Makro lens varmış diye duydum sadece artık fiyatı nedir tahmin edemiyorum.

En uygun makine diye birşey yok, yazdıklarınızın hepsi de uygun ve mantıklı. Ben listenizdekilerden Pentax K20D den yana oy kullanırım (ABD fiyatı inanılmaz ben de ABD den aldım) ancak kafa karıştıracak durum da yok. Hayırlı olsun.

 

Tarih: 8 Haziran 2009, 09:26 - İp: 78.***.**5.148
ocanic
ocanic (üye)
İstanbul / Meraklı

Teknik açıdan daha iyi bilgiler yazılacaktır....Kısaca ben şunu söyleyebilirim titreşim önleyici ister gövdede olsun ister lenste olsun bir yere kadar...Belli bir noktadan sonra tripot şart olur.

 

Tarih: 8 Haziran 2009, 09:38 - İp: 78.***.**6.243
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

http://forum.netfotograf.com/photo_technics.asp?msg_id=37560

 

Tarih: 8 Haziran 2009, 11:36 - İp: 88.***.**3.75
t_yaman
t_yaman (üye)
İzmir / Amatör

Teknik açıdan daha iyi bilgiler yazılacaktır....Kısaca ben şunu söyleyebilirim titreşim önleyici ister gövdede olsun ister lenste olsun bir yere kadar...Belli bir noktadan sonra tripot şart olur.

Buna katılmıyorum, daha doğrusu titreşim önleme ile tripod un birbirinin muadili olması fikrine katılmıyorum, kıyaslamak anlamsız. Evde, düşük ışıkta çocuğunuzu çekeceksiniz, tripod mu kuracaksınız? Ya da tersi olarak titreşim önlemeye güvenip tripodsuz makro da pek başarılı olmaz (çok ışık yoksa). Tamamen farklı konular bence.

 

Tarih: 8 Haziran 2009, 12:03 - İp: 78.***.**5.148
gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

bir k200d almanız bence daha iyi olur..


"İhtiyacım olan lensler de bir tane standart zoom, bir tane geniş açılı lens belki bir tane de telephoto lens"


18-55 ve 55-200 yeterli olacaktır.. geniş acı 18mm yeterli olmazsa daha sonra dusunulebilir..

 

Tarih: 8 Haziran 2009, 13:44 - İp: 78.***.**5.10
ocanic
ocanic (üye)
İstanbul / Meraklı

Tayfun abi elbette titreşim önleme ile tripod un birbirinin muadili olması düşünülemez.Benim demek istediğim titreşim önlemede bir yere kadar...

Gece çekimlerinde elde 5sn pozlama yaparak iyi sonuç alabilen adam büyük adamdır o başka

 

Tarih: 8 Haziran 2009, 14:37 - İp: 78.***.**6.243
t_yaman
t_yaman (üye)
İzmir / Amatör

Sevgili Muhammed haklısın, elbette titreşim önleme de bir yere kadar, tripod şart

 

Tarih: 8 Haziran 2009, 14:53 - İp: 78.***.**5.148
pazarbey
pazarbey (Avukat)
Kütahya / Amatör

pentaks almayınız.

 

Tarih: 8 Haziran 2009, 16:21 - İp: 88.***.**3.238
kadirirkin
kadirirkin (Objektif)
İzmir / Profesyonel Fotoğrafçı

her lensi kullanabilme özgürlüğü açısından body de olması avantaj.

tripod her zaman kullanma şansı olmadığı için aynı değerlendirilmemelidir.

bir gösteri,konser çekiminde tripod taşınmaz.
ama düşük enstantane ile bile elde çekim gayet iyi oluyor.(body de titreşim önleme olan kullandıım)

 

Tarih: 8 Haziran 2009, 17:06 - İp: 85.***.**9.67
cicimen
cicimen (üye)
İstanbul / Meraklı

Herkese ilgisi ve cevapları için çok teşekkür ederim.

Tayfun Bey,

Aslında ben de 1 senedir K10D kullanıcısıyım. Makinemden memnun olmadığımı söyleyemem. Yeni bir makine almamın sebebi de K10D'yi bir arkadaşıma verecek olmam. Yoksa uzun süre daha kullanabilirdim. Makineyi beraberinde gelen 18-55 mm kit lensle kullanıyordum. Işığın sorun olmadığı durumlarda çok güzel fotoğraflar elde ettim. Fakat mekanın loş olduğu durumlarda genelde bulanık ve karanlık görüntüler elde ettim. Geçen hafta bir arkadaşımın Sony alpha350'siyle evde çekimler yaptık. Sonuçları karşılaştarınca benim görüntüler onunkine göre daha koyu çıkıyordu. Açıkçası onun fotoğrafları daha çok hoşuma gitti. Bu fark belki lens farklılığından kaynaklanıyor diye düşündüm. Ama onun Sigma 18-125 lensi de aynı f değerlerine sahip ve çekerken de aynı enstantene ve diyafram açıklığı değerlerini kullandık. ISO ayarlarımı da farklı değerlerde denedim. Ama sonuç çok değişmedi.

Shake reduction olarak Sony ile bir karşılaştırma yapmadım. Fakat kendi denemelerimde Shake Reduction açık ve kapalıyken çok farklı sonuçlar elde etmedim. Makinemdeki shake reduction mekanizmasında bir sorun vardır belki ya da ben de.



Pazarbey,

Siz niye Pentax almamayı öneriyorsunuz? Yoksa latife mi yapıyorsunuz sadece?


Gaijin,

2 ay sonra Sibirya turuna çıkacağım. Sibirya'daki geniş platolarda geniş açılı bir lensle çok güzel görüntüler elde edebileceğimi düşünüyorum. İnternette ve başka yerlerde gördüğüm kadarıyla geniş açılı lensler manzara fotoğraflarına çok güzel bir hava katıyor. Alan derinliği ve perspektifteki değişiklikler benim için geniş açılı bir lensi seçim sebebi. Telephoto bir objektif aslında şu an önceliğim değil.

Ama 10-20 ya da 30 mm.ye kadar çıkan geniş açılı bir lens alırsam onun yanına ek olarak standart çekim ve az da olsa zoom yapabileceğim bir lens de olması gerekiyor diye düşünüyorum.
Gördüğüm kadarıyla geniş açılı bir lens için diğer alacağım lense göre daha çok para harcamam gerekecek. Bu lensler içerisinde vibration reduction özelliği var mı ya da gerek var mı? Bunun dışında f değerleri dışında dikkat etmem gereken bir şey var mı?

 

Tarih: 11 Haziran 2009, 02:46 - İp: 85.***.**0.95