drtamer
drtamer (üye)
Malatya / Amatör

Samsung 815, Dpreview

Yorumlarınıza sunulur.

http://www.dpreview.com/reviews/samsungpro815/

Tamer

#drtamer' tarafından 07.12.2005 19:22:45 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 7 Aralık 2005, 19:19 - İp: yok
tekno
tekno (üye)
İstanbul / Amatör

Sevgili @caglareral;

Minolta Dynax 5D üzerindeki kit lensten çok memnunum. Ben net ve rankleri canlı fotoğraf çeken makinalardan hoşlanırım. Ama bu arada fazla abartmasıda hoşuma gitmez. Örnek vermek gerekir ise, Fuji s9500'deki fluluk ve Sony R1 deki aşırı beyaz beni rahatsız eder. Nikonvari fotoğraflara daha çok alışığım desem belki daha doğru olur. Minolta 5D işte bu ayar bir makina. Gerçekten çok ve canlı renklerde ve abartmayan bir tarzı var. Zaten www.pbase.com'dan amatör fotoğrafları incelersen ne demek istediğimi daha iyi anlarsın. Üzerindeki kit lens birçok internet sitesinde okuduğum yazıda kit lens olarak satılan lenslerin en kalitelilerinden gibi bir yorum vardı. Bu beni etkilemişti. Cidden kullandıkça çok memnun oluyorum, çok tatmin edici. İlk önce ben bu makinayı 70-210mm lens ile almıştım sonra 75-300mm'de olduğunu görünce kullanmadan değiştirmeye gittim. İlk önce bana Sigma 70-300mm biri DL normal diğeri DL APO lens önerdiler, ancak ikiside ikinci eldi. İkinci el almak istemiyordum ama bir deneyeyim dedim. Fotoğraf makinam yanımdaydı. Zaten üzerindeki 18-70mm lens ile AF hızında en ufak şikayetim yok, süper hızlı desem abartmış olmam. Sigma lensleri takıp 70mm ve 300mm'de farklı uzaklıktaki objelere AF ile fokus yaptırmayı denedim. 70mm'de motor sesi duyulup zoom yaptı yavaş değildi. Ancak 300mm de her iki lenste de ve değişik uzaklıklara fokusta ciddi yavaşlık sezinledim, yani diyebilirimki ortalama 2-3sn sürdü zoom'un kilitlenmesi. Daha sonra birde orjinal minolta 75-300mm ile deneyeyim dedim. Yine 75mm ve 300mm'de değişik uzaklıklardaki objelere AF ile zoom yaptım. Sigma ile mukayese edilemeyecek kadar hızlı ve sessizdi. Zaten o nedenle sigma'dan vazgeçtim, ikinci el almakta istemiyordum aslında. 75-300mm ile çektiğim resimler de var, 300mm'de hem aydınlık hemde ışığı az ortamlarda çekimler yaptım, fotoğraf kalitesi konusunda hiçbir fark yok. Kesinlikle çok mutluyum. Genelde zoom lenslerde kalite ve ışık gibi değerlerin bozulduğu söylenir ama ben kesinlikle rahatsız olmadım, bana çok ciddi bir fark yok gibi geliyor. Ayrıca, minolta lensleri nikon ve canon lenslerinden çok daha ucuz.

LCD ekranına gelirsek, öncelikle Minolta Dynax 5D'nin menü tasarımı süper. Nikon'da Canon'da incelemiştim. Menü çok iyi tasarlanmış ve çok kullanıcı dostu, rahat anlaşılıyor. Bu açıdan menünün görüntüsü yönünde pixel sorun olmuyor. Dediğnde haklısın, daha büyük LCD'de daha fazla çözünürlük istiyor insan. Benim incelediğim makinalar içinde LCD çözünürlüğü en iyi olan Pnasonic FZ30'du, ama ekran ufak olduğu için çok ta bir fark anlayamıyordun. Dediğin gibi LCD büyük olmalı ama çözünürlüğüde yüksek olmalı. Ama diyeceksin bunun Minolta 5D'de olumsuz bir yanını gördünmü, bence sorun olmuyor, şu ana kadar olumsuz bir yönü yok. LCD ekranı oldukça başarılı. Daha önemlisi gündüz ışığında LCD ışığını minimuma alsan dahi herşeyi ayırt edebilecek kadar güzel bir geriden aydınlatması var. Yazın sanırım en alt seviyeye aldığım aydınlatmayı biraz arttırmam gerekebilir. Yani bu anlamda da başarılı.

Kullandıkça daha iyi anlamaya başladığım ve en güzel yönü, makinanın cidden müthiş kullanıcı dostu tasarlanmış olması. Mesela, en çok kullanılan ayarlar makinanın üstüne yerleştirilmiş. Çekim yaparken gözünü vizörden ayırmadan ayarları yapabiliyorsun. Vizörünü zaten çok beğendim. Çok aydınlık ve detaylara hakim olabildiğin bir vizörü var. Ayrıca vizörden elinin sarsıntısının derecesini bile görüp, sarsıntıyı azalttığında çekimini yapabiliyorsun. Zaten sarsıntının çok kritik seviyeye geldiği anlarda ikinci bir uyarı çıkarıyor ki, "hımm şimdi o zaman bir tripod kullanmam daha iyi olacak galiba" diyorsun.

Şu an benden bu kadar, öğrenmek istediğin başka konularıda da seve seve cevaplamaya çalışırım.

 

Tarih: 11 Aralık 2005, 04:52 - İp: 85.***.**9.163
drtamer
drtamer (üye)
Malatya / Amatör

Sevgili Tekno,
Öncelikle verdiğin karar için kutlarım. Kameranı güle güle kullan. Sanırım bu konusa Dadanagast'ın da objektif yorum ve önerileri faydalı oldu. Minolta gerçekten Türkiye'de hakettiği ilgiyi göremedi. Tabii, bu konuda pazarlama problemleri de etkili olmuş olabilir. Ben de 2 yıldır Minolta A1 kullanıcısı olarak özellikle AS özelliği ve kullanım keyfi (az menü, çok eksternal düğme ile fonksiyonlara kolay ulaşım)açısından çok memnunum. Zaten söylenen şu "Canon ve Nikonların yapımında mühendislerin, Minoltaların üretiminde de profesyonel fotografçıların görüşlerinin daha çok alındığı". Ben de hala 7D+28-75, 2.8 veya Nikon D200+18-200VR arasında gidip geliyorum. Neden 7 dersen body'i 5D kit fiyatına (750 € alabilecek olmam. (şu an kız kardeşim avrupa parlementosunda stajda, bir-iki aya kadar dönecek). Bu süre içinde D200 review'i çıkar ve çok başarılı bulunursa bekleyip 2006'da gideceğim bir USA kongresinde D200 alabilirim. Bu arada çıkacak review'de d200 problemli görülürse 1-2 ay içinde 7D alabilirim.
Acele etmeyeceğim.Çünkü hala beni çok memnun eden bir makinem var.
Tamer

 

Tarih: 11 Aralık 2005, 13:49 - İp: 193.***.**2.10
caglareral
caglareral (üye)
İzmir / Amatör

sevgili tecno çok teşekkür ederim. ben aklıma geldikçe sana sormaya devam edicem. mesela şu an aklıma gelen sorum şu. mesela nikon coolpix 8800 350mm tele zoom karşılığı 10x zoom'a denk geliyor. sendeki zoom 300mm zoom objektifin yakınlaştırması neye karşılık geliyor? 10x'ten çok daha fazla olacağını tahmin ediyorum.. ayrıca aldığın zoom objektifin fiyatı neydi ve konica minolta 5d'yi body olarak almak mümkün müdür. çünkü ocak ayında minolta 18-200mm objektifin piyasaya giraceğini söylemiştin. çünkü tek bir objektif ile tüm ihtiyacımı karşılamak istiyorum. geriye sadece macro temini kalıcak ama dadanagast(ilker) bana macro'yu tele zoom ile de sağlayabileceğimi söylemişti. çok tatmin edici sonuç vermese de bu şekilde de olabilir muhakkak ama acaba makro özelliğini de barındıran tele objektifler varmıdır? ya da bu yeni gelecek 18-200mm objektif beni bu bakımdan da tatmin eder mi?

 

Tarih: 11 Aralık 2005, 13:56 - İp: 85.***.**9.70
pazarbey
pazarbey (Avukat)
Kütahya / Amatör

Hakikaten minolta yeterli tanıtımı yapamıyor.Mesela z3 s2 ye yakın özellikleri olan bir makna ama bu özelliklerini canon gibi tanıtamadı.
Tek kötü yanı fotoğraf kalitesi.Ama 5d sanırım bunu çözmüş görünüyor.Nerede ise nikon gibi keskin görüntüleri var.
Ayrıca şimdiye kadar kminolta kadar kolay kullanımlı bir menü sistemi görmedim.Hiçbir makina bu kadar kullanışlı meniye sahip değil.

 

Tarih: 11 Aralık 2005, 13:58 - İp: 85.***.**9.205
applemac
applemac (üye)
Konya / Amatör

sevgili caglareral,
ben aynı zamanda canon A1 kullanıyorum.. ve üç takım lensim var.. bu lenslerden birisi 70-200 tele ve aynı zamanda makro çekim yapabiliyorsun. yani senin söylediğin gibi makro özelliği barındıran lens diyebiliriz..
ama makro lensler kadar keyif verdiğini söyleyemem.. arkadaşlar katılır mı bilemiyeceğim bu söylediklerime.. sağlıcakla..

 

Tarih: 11 Aralık 2005, 14:33 - İp: 85.***.**3.216
caglareral
caglareral (üye)
İzmir / Amatör

peki makro çekim yapmak istediğin zaman bu makro özellikli lensini makro çekime nasıl hazırlıyorsun yada ayarı nasıldır?

 

Tarih: 11 Aralık 2005, 14:38 - İp: 85.***.**9.70
tekno
tekno (üye)
İstanbul / Amatör

Sevgili @caglareral;

- "300mm zoom objektifin yakınlaştırması neye karşılık geliyor?" demişsin.
= KM 5D'nin fokal çarpanı 1.5'dur. Bu durumda şöyle bir hesap yapılıyor. 300x1.5'den ediyor = 450mm. Normal birebir durum olan 35mm'den yola çıkarsak bu da; 450/35= 12.85x diyebiliriz.

-"ayrıca aldığın zoom objektifin fiyatı neydi" demişsin.
= Ben 70-210mm'i geri verip üstüne 80YTL saydım. Aslında hesap yaparsak toplam hesabın içinde 330YTL'ye geliyor. Ama benden sonra bir arkadaşıma daha birlikte "Konica Minolta 75-300mm f/4.5-5.6 II" aldık. Satıcı garantisi ile (EFTAŞ garantisi yok, kaçak gelmiş ama orjinal kutusu içinde sıfır alet) 2 UV filtre ve 2 Polarize Filtre ile 300YTL'ye pazarlık ettik ve aldık.

- "konica minolta 5d'yi body olarak almak mümkün müdür." demişsin.
= Açıkçası sadece body olarak araştırmadım. Ancak eminimki, piyasada çok az bulunduğundan ve genelde hep paketler içinde 18-70mm lens olduğundan sana sadece body vereceklerini hiç sanmıyorum. Eğer piyasada çok bol olsaydı birileri sana lensini çıkarıp body üstüne de bir miktar fiyat koyarak verebilirlerdi. Dediğim gibi çok çok düşük ihtimal yüzde bir bile değil bence Çünkü makinayı rahat bulamıyorsun, az sayıda var. EFTAŞ ocak ayında yeni lensler ile birlikte yeni makina ithal edecek. Ama onlarda lens ile birlikte kutulanmış ürünler olacaktır. Sanırım 5D'yi Türkiye'de sadece body olarak almak çok uzun süre mümkün olamayacak. Ya kaçak bulursan veya ikinci el, bu mümkün olabilir. Birde birkaç yerde ikinci el KM 7D vardı. Son olarak, ben incelediğim kadarı ile hiçbir makinayı (Nikon olsun Canon olsun) ikinci el olmadıkça, sadece body almanın hiç ekonomik olmadığını gördüm. Kit ile body arasındaki fiyat farkı 40-50$ oluyorki kesinlikle değmez, üstelik KM 5D üzerindeki kit lens cidden diğer markalarınkinden çok çok daha kaliteli.

- "bu yeni gelecek 18-200mm objektif beni bu bakımdan da tatmin eder mi?" demişsin.
= Açıkçası bu lensin ocak ayında geleceği bilgisini ben direkt olarak EFTAŞ'dan aldım. Ancak bu lense ilgi duymadığım için özelliklerini araştırmadım. Yine yukarıda dediğim gibi kit içinde çıkan 18-70mm lens çok kaliteli olduğu için, 18-200mm gibi bir lense ihtiyaç duymadım ve teleyi arttırmak içinde 300mm'lere çıkmak istedim. Ve yine kit lensi kadar başarılı olan 75-300mm olanını aldım. Bu şekilde 18-200mm değilde, 18-300mm'lik bir aralıkta makinamı kullanma şansım oldu.


Bu arada fotoğraf makinasının menüsünde ayarlar kısmının üçüncü sekmesinde "CLEAN CCD" diye bir özellik çıkıyor. Bu Olympus'larda olan ve sensör üzerinde olabilecek tozlardan kurtulmayı sağlayan bir özellik olma ihtimali çok yüksek. Ben daha henüz kirletemediğim için denemedim, denesemse sonucunu anlayamam sanırım Ama bu özelliği kullandıktan sonra makinayı "off" konumuna getirin gibi bir bilgi var. Bunu araştırmak ve öğrenmek lazım. Eğer Olympuslar gibi çok yüksek derecede bir titreşim ile sensöre biriken tozları düşürüyorsa süper bir özellik daha derim. Aslında bunu yapması çok anormal değil, çok normal, çünkü bu makinadaki AS (Anti Shake) özelliği sensöre (CCD'ye) monteli ve sensörü oynatarek titreşimi engelliyor, toz içinde bu sensörü bu sistemi kullanarak titreştirip tozlarını düşürebilmesi bana çok mantıklı geliyor.

- "peki makro çekim yapmak istediğin zaman bu makro özellikli lensini makro çekime nasıl hazırlıyorsun yada ayarı nasıldır?" demişsin.
= KM 5D üzerindeki 18-70mm lens ile benim sonradan aldığım 75-300mm lens üzerinde kocaman büyük harfler ile "MACRO" yazıyor zaten. Ancak daha önce incelediğim sigmalar gibi objektif üzerinde normal ve macro gibi iki farklı durumu seçebileceğin bir sürgülü tuş yok. Zaten sigmalar için o macro sürgülü tuşunun macro kiliti olduğundan bahsetmişlerdir. Yani objektifi macro'ya almak için değilde belli bir ayarda macro'yu kilitlemek için dediler. Açıkçası benim daha önce kullandığım makinaların body'leri üzerinde Macro tuşu vardı. Ama KM 5D'de body'si ve kullandığım iki lenste de kocaman MACRO yazmasına rağmen bir macro

 

Tarih: 11 Aralık 2005, 15:49 - İp: 85.***.**3.143
serbes
serbes (üye)
Bursa / Meraklı

Sevgili Tekno,

Minolta 5D bilgileri için çok teşekkür ederim.
D-Slr olarak sanıyorum fiyat/performansta şu an için en uygun makina 5D.

 

Tarih: 8 Mart 2006, 19:37 - İp: 85.***.**4.244
pazarbey
pazarbey (Avukat)
Kütahya / Amatör

http://www.idealo.de/preisvergleich/OffersOfProduct/381450_-dynax-5d-18-70mm-75-300mm-konica-minolta.html

 

Tarih: 9 Mart 2006, 00:56 - İp: 88.***.**2.108
psila
psila (üye)
Tekirdağ / Amatör

ben aldim bu makinadan yaaa üff ben mutluyumki. moralimi bozdunuz benim ama yinede mutluyum ben bu makinayla

 

Tarih: 23 Nisan 2006, 23:03 - İp: 81.***.**0.46