burki
burki (üye)
İstanbul / Amatör

Prosumer (dslr-like) V. S. Eos350d

Arkadaşlar selamlar,

Ben de fotograf cekmeye gonul vermiş ve bu camiaya girmek üzere olan bir arkadaş adayınızım... Ufak makinelerle geçirilen 3 yıldan sonra iyi bir makine almaya karar verdim. Uzun uzun araştırmama ve forumlardaki postları okumama rağmen net bir kanıya malesef varamadım. Bu konuda sizin engin deneyimleriniz benim için çok önemli olacaktır, paylaşırsanız sevinirim.

Benim için en önemli iki özellik:
1. Geniş açılı lense sahip bir makine istiyorum. (En azından dönüştürücü lenslerele sağlanabilen) Zoom benim için çok önemli değil.
2. Image Stabilizer(canon), O.I.S(panasonic), Vibration Reduction(nikon) gibi elektronik titreşim engelleme fonksiyonunun mutlaka olmasını istiyorum. Düşük ISO'larda titreşimsiz foto çekebilmeyi istiyorum.

Bu duruma göre;

1-> Panasonic DMC-FZ30 : O.I.S var fakat tüm review'larda çok noise'dan bahsediliyor. Görüntüsünü çok beğendim.

2-> Sony DSC-R1 : Herkes tarafından çok beğeniliyor. Geniş açı (35mm eşdeğeri 24mm) ama Image Stabilizer özelliği hakkında bilgi edinemedim. I.S'siz makine istemiyorum. Ama görünümü süper.

3-> Samsung PRO815 : Güzel gözüküyor ama tüm review'lar çok kötü olduğunu söylüyor.

4-> Canon S3 IS : I.S var ve fotolar kaliteli. Noise hemen hemen hiç yok ama geniş açı değil malesef. (35mm eşdeğeri 36mm Bir de görünümü diğer makineler gibi pro gözükmüyor.

5-> Fuji 9500S : I.S yok , yüksek ISO'da bile noise'siz foto. Geniş açı (28 mm)

6-> Son seçenek Canon 350D: Çok pahalı ama çok kalite olduğunu cümle alem biliyor. Geniş açı lensle süper olabilir ama I.S. var mı öğrenemedim. Muhtemelen SLR olduğu için I.S. yok.

Bu duruma göre bence mantığa en yakını Canon S3 IS gibi geliyor. Ama buna bir de dönüştürücü lens almam gerekecek. O zaman rakam Sony R1'e yaklaşıyor...

Arkadaşlar anlayabileceğiniz gibi çok araştırdım ama karar veremiyorum. Lütfen yardım.

Hepinize şimdiden teşekküler...

Tarih: 17 Haziran 2006, 20:58 - İp: 85.***.**8.91
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

burki foruma hosgeldin..

eger ki onemli olan genis aci ise, hic dusunme ve sony R1 al.. IS olmamasi o kadar da onemli degil, cunku lensin menzili fazla degil.. ayrica yuksek iso'larda bile cok kaliteli ciktilar alabilirsin R1 ile..

 

Tarih: 17 Haziran 2006, 21:04 - İp: 62.***.**2.10
burki
burki (üye)
İstanbul / Amatör

dadanagast, çok teşekkür ederim. Hoşbulduk

Buraya dahil olduğum için mutluyum. Bu platformdan çok şey öğrenip, iyi bir iletişim kuracağımıza inanıyorum.

Benim için evet geniş açı önemli ama bulanık olmayan ve noise'siz foto çok daha fazla önemli. O kadar para verip de başarısız fotolara imza atmak istemiyorum. Benim ellerim çok titriyor çünkü

Evet R1, yüksek ISO'da noise yaratmıyor ama gerçekten kaliteli bir foto için özellikle de gece çekimlerinde ISO değerini kaç tutmak gerekecek? Bu değerde eller titrese bile fotoya yansımayacak mı? Çünkü R1 ciddi pahalı bir makine. Az önce araştırdım 2,300 YTL! Bu paraya değecek mi? Yoksa bu paraya SLR almak daha mı mantıklı? Bu kadar pahalı bir makinede neden IS yok? Gerek mi yok yoksa Sony henüz bu teknolojiyi geliştiremedi mi? Bilgisi olan var mı?

Aynı şekilde Fuji 9500S'de de I.S. olmamasına rağmen yüksek ISO'da iyi kalite sunabilmesi ile bunun telafi edilebildiğini okudum.

FZ30 ve S3 IS 'in de I.S'lerinin çok başarılı olduğunu, extra bir durum olmadıkça ISO100'ün gayet başarılı sonuçlar verdiğini okudum.

bir de ilk postumda yer vermediğim Nikon Coolpix 8800 var. Bu makinede de VR var ama artık üretilmiyormuş sanırım...

dadanagast, senin tavsiyen üzerine R1 'i ilk sıraya alıyorum, tabii biraz daha para biriktirmem gerekecek... ancak bu makineyle ilgili tek korkum fiyat/performans oranı. Sanırım sorunumu anlatabildim.

 

Tarih: 17 Haziran 2006, 23:05 - İp: 85.***.**8.91
kamuran76
kamuran76 (üye)
Kocaeli / Amatör

arceligin sitesinde r 1in fiyatı 1800ytl 6 ay taksıtlı.bende gorunce cok sasırdım istersen bi bak...KAMURAN

 

Tarih: 18 Haziran 2006, 11:50 - İp: 85.***.**5.247
as
as (Üye)
İzmir / Doğa Fotoğrafçısı

burki merhaba foruma hoşgeldin.

Yukarıda saydığın makineler hakkında pek bilgin olmadığı anlaşılıyor.Sana tavsiyem özellikle bazı makinelerin ( R1 in ) noise özelliklerini daha iyi tanıman için Sony R1 test topiğine bir göz atman yeterli.Oradaki 400-800-1600 ve 3200 iso fotoğraflarına özellikle dikkat et.

 

Tarih: 18 Haziran 2006, 12:27 - İp: 85.***.**1.81
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

inanamiyorum, demin yarim saat kadar yazdim ve bilgisayar hata verdi, yeniden baslatmak zorunda kaldim..
neyse.. simdi herseyi tekrar yazmaya calisacagim..
.....
oncelikle selam burki demistim.. selam burki..

fiyat konusunda, benim bildigim kadariyla su anda 1700 ytl'ye kadar dusmus R1'in fiyati burki.. kamuran arkadasimiz 1800 ytl demis, oyledir, 6 ay taksitli olunca mesela.. ve sanirim, sen de istanbulda oldugundan, dogubank'a falan bakma sansin olur; garantisiz fiyati 1300 ytl'ye kadar bulunabiliyormus.. as arkadasimiz seni bu konuda daha dogru bilgilendirecektir..

....
neyse konumuza donelim..
inan benim ellerim de titriyor.. ama bende hic IS'li lens yok.. ama tabii ki uzun milimetrelerde (fokal uzunluklarda) ihtiyacini hissediyorum..
herseyden once, IS'li oldugunda da fotograflarin illaki keskin cikacak diye bir sart yok burki.. IS tabii ki yardimci oluyor, ama biraz daha yavas enstantane kullandiginda IS; "benden buraya kadar" diyecektir..
IS genel olarak 3 stop'a kadar yardimci oluyor.. fuji s9500'in yuksek iso'su sayesinde IS'e fazla ihtiyac olmadigini bildigine gore, sony R1 ile hic mi hic ihtiyacin olmayacagini bilmelisin..
neden?
cunku, sony r1'in yuksek iso'lardaki sonuclari dslr'larinki kadar temiz, kolaylikla iso'yu yukseltebilirsin.. hem de hic cekinmeden..
soyle ki, s9500 icin (fz30 ve s3 is'i bu makineye tercih ederim kesinlikle..) aslinda IS'e ihtiyacin var.. cunku s9500, 300mm'ye kadar zoom yapabiliyor.. bu da en azindan 1/600 saniye enstantaneye (elle cekim yapacaksan tabii.. tripod kullanacaksan istedigini kullan..) ihtiyacin olacak demektir titreme olmasin diye..(hesap icin, mm'yi al, ikiyle carp ve ters cevir.. ) ayni bayagi aydinlik olmasi gerekiyor, degilse mecburen iso'yu yukselteceksin, ustelik r1'deki gibi rahatca degil, elin titreye titreye yukselteceksin iso'yu..
istersen sorularini cevaplaya cevaplaya devam edeyim..
gece cekimlerinde IS de yuksek iso da yetersiz kalacaktir.. makineni bir tripod'a veya bir yere koyman gerekecek.. elle cekim yapmak imkansiz gibi..
tabii ki flash kullanma sansin da var.. ama flash acikken de flash'in etki alani sinirli.. mesela 10 metre, iso 100'de.. yani soyle genis bir alani cekmek istersen, tripod sart olacak..(bu arada yuksek iso'da flash'in etki alani da genisler.. mesela iso 1600'da, o 10 metrelik etki alani, 50 metre olur..)
evet, r1 o paraya sonuna kadar deger.. (nasil atladim ama..)
sony'nin tabii ki o teknolojisi var, ama kullanmasina pek de gerek yoktu diyebiliriz.. diger yandan kullanmamasinin nedeni bir dahaki makinesinde kullanacak olmasi da olabilir tabii; bir arti olarak gosterecektir, mesela sony r2'de..
fz30'de ve s3'de IS'e ihtiyac var ki bunun neden oldugunu gorebiliyorsundur su anda.. cunku 400mm'ye kadar zoom yapabiliyorlar.. yani 1/800..
oysaki sony R1'de, 120mm yani 1/240.. ayrica fz30'de veya s3 is'de iso 200 demek sony R1'de iso 1600 demek gibi.. (cok abartmiyorum aslinda..)
yuksek iso'da mesela iso 100 ile iso 1600 arasinda 4 stop fark vardir..(iso 100-200-400-800-1600 degisimlerindeki hop'lari sayarsan 4 cikiyor.. iso 800'e kadar r1 harika sonuc verdigine gore, r1'in de 3 stop'luk avantaji vardir diyebiliriz fz30 veya s3 is gibi makinelere..
ve son sorun.. dslr almak daha mantikli degil mi?
cevap kisisine gore degisir burki..
dslr alinca masraflar katlanarak cogaliyor acikcasi.. tabii ki daha uzun menzilli bir lens takarak dslr'ini kullanma sansin var (ve tabii ki r1'e de teleconverter takarak 200mm'ey cikartabilirsin.. ama pek kullanacagini zannetmem, cunku hem pahali hem de korkunc agir ve buyuk.. )
ama su da var ki, sony r1'in sonuclari cok iyi.. dslr'la cok kaliteli lensleri kullanarak alabilecegin sonuclari r1 ile alabiliyorsun.. lensi cok kaliteli r1'in ve herseyden iyisi, lensi paketin icinde..
as ile r1 testi konusunda, bendeki 350d ve L sinifi lensin (L sinifi lensler canon'daki en kalitelileri.. ve fiyatlari

 

Tarih: 18 Haziran 2006, 14:28 - İp: 62.***.**2.10
e0s
e0s (üye)
İstanbul / Reklam Fotoğrafçısı

Merhabalar..
Kıyaslama yaptığınız makinalar arasında bir dengesizlik var..
Fz-30,Pro 815,fuji s9500,s3 Is bunlar sensör boyutları ufak makinalar.
R1 ve eos 350D sensör boyutları APS-C formatında.
Ama genede R1 Refleks bir makina değil.o paralar verildikten sonra EOS 350D alınabilir.
Canon da IS Makina üzerin de değil makbul olan Lens üzerindedir.
Bu baktığınız modeller üzerinde Yüksek ISO değerlerin de Özellikle Canon En başarılı sonuçları veriyor.
Canon Zaten Temiz Fotograf oluşturmaktan yanadır.Fokus hızı ve lensin çok sesiz olması bir ayrıcalıktır.
Bence hiç tereddüt etmeden Eos 350D alabilirsiniz.
Başarılar.

 

Tarih: 18 Haziran 2006, 19:13 - İp: 85.***.**3.100
gorkemkgo
gorkemkgo (üye)
Bursa / Meraklı

eOs selam foruma hoşgeldin,

Sana katıldığım ve katılmadığım noktalar var:

(Kıyaslama yaptığınız makinalar arasında bir dengesizlik var..
Fz-30,Pro 815,fuji s9500,s3 Is bunlar sensör boyutları ufak makinalar.
R1 ve eos 350D sensör boyutları APS-C formatında.)

Bu konuda hemfikiriz. Sadece sensör boyutuna bakmak bile makineler arasındaki kalite farkını gösterecektir

(Canon da IS Makina üzerin de değil makbul olan Lens üzerindedir)

Bende 350D sahibiyim fakat aradaki korkunç fiyat farkı yüzünden IS lenslerden uzak duruyorum. Keşke gövde de IS olsaydı. Gövdede IS olması hiç IS kullanamaktan daha makbul olurdu

(o paralar verildikten sonra EOS 350D alınabilir)

R1 haricindeki makineler için doğrudur. Fakat zoom aralığı kullanıcı için yeterliyse, yeni lenslere yatırım yapılmak istenmiyorsa ve 20MB'lık Raw dosyalarıyla uğraşmak ağır gelmeyecekse R1'de çok mantıklı bir seçim. Tabi R1'de gövdeyi değiştirirken o güzel lenste gidecek, ama 350D'de gövde gidecek ama lenslere yapılan yatırım ölmeyecek

Netice itibariyle bence, hatıra fotoğrafçısı değilseniz. Bilgisayarın karşısına geçip PP ile uğraşmaya istekliyseniz ve lenslere ayıracak bütçeniz varsa 350D en iyi seçim.

Ama şunuda unutmamak gerek bugün makinemi ve 4 adet lensi güvenli bir şekilde taşıyabileceğim çanta fiyatlarını sordum. Onlar bile 50-70$ aralığında dolanıyor.
Gülü seviyoruz dikenine katlanacağız artık

 

Tarih: 20 Haziran 2006, 00:10 - İp: 85.***.**7.35
burki
burki (üye)
İstanbul / Amatör

Arkadaşlar tekrar selam

Hepinize çok teşekkür ederim. Gerçekten de çok faydalı cevaplar yazmışsınız.

Ben sizin yazdıklarınızı, Internetteki review'ları, kendi ihtiyaçlarımı iyice gözden geçirdim ve Sony DSC-R1 almaya karar verdim. Zaten son olarak EOS350D ve DSC-R1 arasında kalmıştım.

Dediğim gibi geniş açılı foto çekmek istiyorum. R1'deki gibi 24mm'lik bir lensle ile birlikte EOS350D body gerçekten çok uçuk rakamlara fırlıyor. Toplam sahip olma maliyeti çok artıyor.

R1 ile kendimi iyice geliştirip, makinenin limitlerini zorlamaya başladığım noktada DSLR makinelere geçiş yapabilirim. Ama eminim ki R1'in sınırlarını zorlayacak düzeye erişmem çok zaman alacak.

Şimdi ise harıl harıl bu makineyi nerden daha ucuza alabilirim sorusunun cevabını araştırıyorum. Bu konuda güvendiğiniz ve ucuz olduğunu bildiğiniz yerler varsa yazarsanız çok sevinirim. Hatta bu forumda profesyonel olarak makine satan varsa ondan da alabilirim, yabancıya gitmemiş olur. Bu cumartesi alacağım çünkü makineyi. Diğer bir arkadaşımın yazdığı gibi Arcelik'de de R1 1800 YTL 6 taksitle satılıyor. Bundan daha ucuza bulamazsam Arcelik'ten gidip alacağım kısmetse.

 

Tarih: 21 Haziran 2006, 13:29 - İp: 85.***.**3.164
burki
burki (üye)
İstanbul / Amatör

Arkadaşlar,

C.tesi günü R1 'ime kavuştum... Henüz çok kullanma fırsatım olmadı. Kullandıkça fikirlerimi / sorularımı buraya yazarım.

Bir de R1 için club oluşturuldu mu??? Ben de dahil olmak isterim.

 

Tarih: 27 Haziran 2006, 08:03 - İp: 85.***.**3.164
as
as (Üye)
İzmir / Doğa Fotoğrafçısı

burki makinen hayırlı olsun.Güle güle kullan.

 

Tarih: 29 Haziran 2006, 20:50 - İp: 85.***.**3.166