cnytklc
cnytklc (üye)
İzmir / Amatör

Pentax K200d Yada K100 Super

arkadaşlar uzun süredir bir kaç fotoğrafçılık sitesindeki forumları takip ediyorum. gerçekten bilgisi ve deneyimiyle paylaşım içinde olan iyi niyetli arkadaşlar ve ustalar da var, marka fanatiği olup, kafa karıştırmaktan başka bi iş yapmayan zaman zaman tartışmalarda seviyeyi unutan kişiler de.tabi benim durumum da olduğu gibi bu işe merakı olan yeni başlamak isteyen kafası karışık kişileri daha da karmaşa içinde bırakıyorlar.
benim size sormak istediğim şeyse; aklımda iki makine var. k200d ve k100 super.uygun fiyatları, sağlamlıkları seçimimde etkili oldu.

öncelikle ben daha önce bas-çek kamera sıyla kendi çapında fotoğraflar çekmeye çalışmış biriyim.daha önce hiç d-slr kullanmadım, bu işe ayıracak bütçem de kısıtlı.edindiğim bilgilere göre her markanın eksiklikleri ve avantajları kendine göre.mükemmel yok.işin aslı merak ,emek vermek ve yetenek.yani şu an da elimde hasselblad ya da leicanın en üstün modelleri olsa da birşey değişmez.kendimi geliştirebileceğim kullanım kolaylığı olan ve sağlam bi makinem olsun istiyorum.ayrıca anladığım kadarıyla ortalama bi makine edinip asıl yatırımı lense yapmak gerekiyor.böyle düşündüğüm için bu iki makine yi gözüme kestirdim. aralarında çok fark varmı sizce özellik olarak.bazı arkadaşlar 6 mp olmasını oldukça olumsuz özellik olarak görüyor.6 mp ile 10 mp arasında gerçekten o kadar fark varmı.en azından benim ayarım da bir kullanıcı için.

Tarih: 2 Şubat 2009, 19:45 - İp: 85.***.**6.158
cnytklc
cnytklc (üye)
İzmir / Amatör

teşekkür ederim hocam.bunu öğrendiğim iyi oldu.konu belki başlığından uzaklaşacak ama sony a300 de düşündüğüm makinelerden biriydi.k200d ile a300 ü karşılaştırınca hangisi alınır.en azından genel bir karşılaştırmada hangisi daha ağır basar

 

Tarih: 6 Şubat 2009, 10:00 - İp: 212.***.**2.26
t_yaman
t_yaman (üye)
İzmir / Amatör

k200d ile a300 ü karşılaştırınca hangisi alınır.en azından genel bir karşılaştırmada hangisi daha ağır basar

Bu bence zor bir soru

İkisi de çok beğendiğim makinalar. Kendim Pentax kullanıcısıyım ve bundan dolayı çok memnunum. Ancak Sony, özellikle de A300 öyle yabana atılacak cinsten bir makina değil. Birbirine göre artı eksileri var.

Pentax K200D: Su ve toza karşı izolasyon, gövdeden titreşim önleme kabiliyeti, kaliteli kit lens, eski yeni tüm Pentax uyumlu lenslerin kullanılabilmesi, kullanım ergonomisi, Sony ye göre daha yaygın lens ve aksesuar bulunabilmesi. Pentax çok kaliteli makina yapıyor bunu rahatlıkla söylerim, işçiliği, dayanımı filan süperdir, zaten çelik kasa.

Sony A300: Gövdeden titreşim önleme, muhteşem liveview özelliği, kaliteli kit lens, çok iyi iso yönetimi, katlanabilir LCD. Ayrıca Sony DSLR konusunda ciddi bir atılım yaptı, her geçen gün yeri sağlamlaşıyor (Mesela A900 modelini çıkararak FF makina üreticisi 3 firmadan biri oldu, ciddi bir yatırım bu). Kaldı ki Sony nin fotoğrafçılık altyapısı da Minolta, yani oldukça köklü.

Benim Pentax ta canımı sıkan liveview eksikliği, Sony de ise canımı sıkan vizör ün biraz küçük olması.

İkisinin de kit fiyatı aynı, Sony nin kit lensinin aralığı 18-70 ve çok iyi bir aralık bu.

Kişisel fikrim burada Sony A300 + kit lens daha ağır basıyor.

 

Tarih: 6 Şubat 2009, 11:34 - İp: 78.***.**5.148
ogel
ogel (üye)
İstanbul / Amatör

t_yaman, bir kucuk duzeltme yapalim;

K100D ile "Super" arasinda bir fark daha var: O da HSM motorlu lenslerin kullanilabilmesi. Aslinda bir ucuncu fark daha vardi (2 GB'dan buyuk SD kartlari kullanabilme) ama bu fark yazilim guncellemesi ile ortadan kaldirildi.

 

Tarih: 6 Şubat 2009, 13:55 - İp: 88.***.**8.163
t_yaman
t_yaman (üye)
İzmir / Amatör

_yaman, bir kucuk duzeltme yapalim;
K100D ile "Super" arasinda bir fark daha var: O da HSM motorlu lenslerin kullanilabilmesi. Aslinda bir ucuncu fark daha vardi (2 GB'dan buyuk SD kartlari kullanabilme) ama bu fark yazilim guncellemesi ile ortadan kaldirildi.


Evet haklısın ogel, atlamışım bunu. düzeltme için teşekkürler

 

Tarih: 6 Şubat 2009, 14:01 - İp: 78.***.**5.148
cnytklc
cnytklc (üye)
İzmir / Amatör

t_yaman a300 daha tercih edilesi geliyor sana anladığım kadarıyla.ama bana pentax ın görüntü kalitesi daha iyiymiş gibi geliyor. bi kaç sitede her iki makineyle de çekilmiş bi çok fotoğrafı gördüm.pentax ın renkleri daha hoşuma gitti.zaten pek çok sitede image kalitesin de ve body sağlamlığında pentaz ı üstün tutuyo.

http://www.cameralabs.com/reviews/Pentax_K200D/verdict.shtml

http://www.cameralabs.com/reviews/Sony_Alpha_DSLR_A300/verdict.shtml

http://www.imaging-resource.com/IMCOMP/COMPS01.HTM

sony a300 ün kit lensinin aralığı ve eşsiz live view ı var.üstüne bi de katlanır lcd ekran.ama pentax ın sağlamlığı ve imaj kalitesi benim kafamı kurcalıyor. mesele image-resorurse sitesinde ki karşılaştırmalarda pentax ın renkleri daha güzel gibiydi.ne dersiniz.



 

Tarih: 6 Şubat 2009, 15:48 - İp: 212.***.**2.26
cnytklc
cnytklc (üye)
İzmir / Amatör

ayrıca şunu sormak istiyorum.live view güzel bi özellik ama bu kadar vazgeçilmez birşeymi.yani image quality nin önüne geçebilirmi tercih ederken.okuduğum bildiğim kadarıyla ustalarda hep vizörden çekim yapmayı öneri taviye ediyo özellikle bu işe yeni başlayan arkadaşlara.kafam bu yüzden karışık işte.

 

Tarih: 6 Şubat 2009, 15:54 - İp: 212.***.**2.26
t_yaman
t_yaman (üye)
İzmir / Amatör

cnytklc;
Siz de belirtmişsiniz iki markanın birbirine göre üstün olduğu taraflar var.
Eğer Pentax ın imaj kalitesinin daha iyi olduğunu düşünüyorsanız ya da Pentaxla çekilmiş fotoğraflar daha çok hoşunuza gidiyorsa Pentax alın elbette, aslolan fotoğraf çekmek gerisi hikaye. Pentax ın fotoğraf kalitesini ben de çok severim.

Liveview çok önemli mi sorusuna gelince. Ben makina alırken liveview i bir kıstas olarak almam benim için asıl kriter vizör ancak herşey aynı bir liveview farkı varsa, olanı seçerim. Ancak burada şöyle bir durum var;
Pentax ın vizörü daha ferah. Zaten Sony liveview sensöründen dolayı vizörü küçültmek zorunda kalıyor. Mesela benim için vizör önemli, ancak liveview ve katlanabilir LCD makro çekimlerde tripot üstünde kullanışlı olabilir. Fakat asla bir mecburiyet değil tabi. Ustalığın vizörden çekim ya da ekrandan çekimle bir alakası olmaz bence. Nasıl daha güzel fotoğraf çekiyorsan o önemli. Ancak vizorden çekerek makinayı yüzüne dayar ve daha sabit tutarsın, ekrandan çekerken o zor biraz.

Bir de şöyle bir durum var. Bana göre kağıt üstünde A300 daha mantıklı geldi ancak ben kendime alacak olsam Pentax alırım elbet. Nedenine gelince Pentax ın ergonomisi harikadır. Kullanmayan pek anlayamaz bunu ancak burada marka fanatizmi yapıp herkese Pentax al da denilmezki Sony A300 ü çok sevdim ancak ergonomisi çok da hoşuma gitmedi açıkçası. Bu arada Pentax ın üst LCD si var Sony nin yok, onu da belirtmeyi atlamışım. Bazen çok kullanışlı oluyor özellikle tripot üstünde.

Kafa karıştıracak birşey de yok, ikisi de çok iyi. Bence iki gövdeyi de elinize alın, hangisine daha çok ısınırsanız onu tercih edin.

 

Tarih: 6 Şubat 2009, 16:47 - İp: 78.***.**5.148