decibell
decibell (üye)
İstanbul / Amatör

Pentax K10d Spot Işık Ölçümü

Merhaba,
K10D kullanıcısı olarak bir konuyu sizlerle paylaşmak istiyorum. Bir arkadaşımın uyarısı ile farkına vardım. K10D ile merkez harici odak noktasına göre spot ışık ölçümü yapılamadığını fark ettim. Spot ışık ölçümünü sadece merkez noktaya göre yapıyor. Ürün kitapçığında da bunu belirtmiş zaten. Bu durum eşdeğer diğer makinalara göre bir eksiklik midir. Ayrıca, menüyü kontrol ettiğimde, custom settings kısmında "Link AF point and EA-(oto fokus ile pozlamayı bağla)" fonksiyonunu gördüm. Detay açıklamasına baktığımda "çok parçalı (multi segment) ışık ölçümünde fokus noktasına göre ayarlama yaptığı yazıyor. Bu özellik spot poz ölçümü yerine kullanılabilir mi?
Bu konuyu yorumlarınıza sunuyorum.

Tarih: 11 Şubat 2008, 22:16 - İp: 85.***.**4.20
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

Spot ölçüm; genellike, merkezdeki spot ölçüm alanından yapılır. Bazı makinelerde, merkez dışındaki AF noktalarından da spot ölçüm almak mümkün, ama bunun olmaması (bence) büyük bir eksiklik olarak kabul edilmemelidir.

Spot ölçümün amacı kadraj içindeki küçük bir alandan ölçüm alabilmektir, ki bu alanın kadraja oranı, makineden makineye veya modelden modele farklılık gösterebilir.

Kadraj içindeki her hangi bir noktadan spot ölçüm almak demek, o fotoğrafın mutlaka o ölçüm değerleriyle çekileceği anlamına gelmez. Çekilebilir veya o ölçüm değerleri bir referans olarak kabul edilip, poz değerleri o referansa göre değiştirilebilir. Veya, farklı noktalardan birden çok refereans alınıp o değerlere göre bir ortalama alınabilir. Bunların hepsi, çekilecek o pozda sizin neyin nasıl olmasını istediğinize bağlı olarak değişir. Bu nedenle, referans alınacak nokta, merkezdeki spot ölçüm alanına denk getirilip ölçüm alınır, o değerlerle çekilecekse poz kilitlenir, kadraj değiştirilerek çekilebilir, çekilmeyecekse makinenin verdiği değerler dikkate alınarak, fotoğraf çekilirken (M modunda veya pozlama telafisi yapılarak) farklı pozlama değerleri uygulanabilir.


Link AF point and EA-(oto fokus ile pozlamayı bağla)" fonksiyonunu gördüm. Detay açıklamasına baktığımda "çok parçalı (multi segment) ışık ölçümünde fokus noktasına göre ayarlama yaptığı yazıyor. Bu özellik spot poz ölçümü yerine kullanılabilir mi?

Hayır, çünkü "çok parçalı (multi segment) ışık ölçümünde" demiş. Buradan anladığım, makineniz matrix ölçümde yapacağı hesaplamada, netlik yapılan noktadaki ışık şartlarına daha fazla ağırlık (önem) veriyor. Bu seçim de, yine o anki çekeceğiniz pozda sizin ne istediğinize bağlı. Çekilen her pozda poz değerlerinin netlik yapılan noktaya göre olması gerekir diye bir kural yok.

 

Tarih: 12 Şubat 2008, 10:02 - İp: 212.***.**5.84
enderk74
enderk74 (üye)
İstanbul / Amatör

Merhaba;

Yazdığınız yoruma katılıyorum. Spot ölçüm yapıp kadrajı değiştirmek çok kullanılan bir yöntem. Ancak Nikon D80 makine kullandım. Nikon D80 AF noktasına göre ölçüm alıp pozlayabiliyor. Bu bence artı çok iyi bir özellik. Kadrajı değiştirmeden AF noktasına göre ışık ölçümü zamandan tasarruf sağlıyor. Canon kullanan arkadaşlarımdanda biliyorum Canonlardada bu özellik var. Yinede dediğiniz gibi, fotoğraftan ne beklediğinize ve en önemlisi beklentinize uygun çekebilmekte. Teşekkürler.

 

Tarih: 12 Şubat 2008, 19:44 - İp: 88.***.**0.147
  • 1