as
as (Üye)
İzmir / Doğa Fotoğrafçısı

Pentax K10d Nin Renkleri

Arkadaşlar Hüseyin (kontrast) arkadaşımızın açtığı benzer başlıklı konuya örnek olması açısından bu topiğe fotoğraflar yükleyeceğim.

Fotoğraflar adobeRGB renk ve DNG formatında çekilmiştir.

Fotoğrafların tümü raw olduğu için adobelihgtroom da açıldılar.Fotoğrafların renk ve kontrast ayarları tamamen kendi monitörüme göre yapıldı.Bu fotoğraflardaki renk tonlaması muhtemelen baskıda değiştirilecektir.O kısmı hakkında pek bilgim yok.Ben sadece çekmesini bilirim.Baskı işi daha farklı bilgiler gerektiriyor.
Fotoğrafların orijinal ham renklerine mümkün olduğu kadar müdaheleden kaçındım ki makinanın 5400 kelvin deki algılaması hakkında fikir sahibi olabilelim.Bana kalsa doygunluğu ve kontrastı biraz daha arttırır göze hoş gelen bir renk doygunluğu yaratabilirdim ama en az müdahele ile buraya yüklemenin daha doğru olacağını düşündüm.
Bundan sonraki renk yorumlarının D70S ile çekilip P/S da renkleri değiştirilip işte K10D nin renkleri gibi devşirme bir fotoğraf üzerinden yapılmayıp K10D ile çekilmiş gerçek fotoğraflar üzerinden yapılması sanırım daha doğru olacaktır.

Fotoğraflar ham olarak elimde olduğu için istediğiniz taktirde kelvin değerlerini istediğiniz gibi değiştirip renk ayarları ile oynama şansım var.Ayarları değiştirilmiş aynı veya başka fotoğraflarda yükleyebilirim.

NOT: Fotoğraflardaki cilt renkleri hakkındaki yorumlarınızı merakla bekliyorum.Daha Sonra burada gördüğünüz K10D nin cilt renklerini Hasellblad H1d nin fotoğrafları ile de karşılaştıracağız.
Bakalım Hasel in renkleri ile K10D nin renkleri arasında ne kadar fark varmış onu da göreceğiz.
Bu sayede Hasel sahibi profesyonel stüdyoların neden ikinci fotoğraf makinası olarak ,çıktığından beri Pentax K10D yi tercih ettiğinide sanırım anlayacaksınız.



Pentax K10D




Pentax K10D



Pentax K10D






#as' tarafından 24.05.2007 15:06:48 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 9 Mayıs 2007, 16:40 - İp: 88.***.**4.18
rokomet
rokomet (üye)
Ankara / Amatör

evladım tebrik ederim fevkaladenin fevkinden heyeti umumiyeti bülbüliye faminörünü doğru bastı... pardon bu başka yarışmaya hazırladığım replikti..

gelelim rötüşlara...
Adnan hocam yiğidi öldür hakkınıda ye.. sen eski görevine geri dön kontrastı bu siteden at.. yoksa bize laf düşürmeyecek adam iyi.. dee işte desi var.. shadowlarda kırmızıya kaçma var.. notum 10 üzerinden 9 konturst için..

fotoğraf sahibi olarak senin yaptığın rötüşa gelince..renkler güzel fakat modelin bacaklarında hala sorun var.. notum 5 üzerinden 4,5...

bende rötüş yapabilirim sorun değil ama işin ehilleriyle aşık atmak doğru değil.. ben kontrastın ilk yaptığının biraz daha ötesinde manipülasyonla adımı duyurmak niyetindeyim.. eğer ısrar ederseniz aynı fotoğraf üzerinde yaparım ama benim tercihim aynı modelin bir merdivene oturmuş ve elinde çanta olan modeli..
rötüş olarak daha problemli bir yüz seçseydiniz daha belirgin olurdu rötüşünüz..
bol röşütlü günler

 

Tarih: 11 Mayıs 2007, 15:22 - İp: 85.***.**0.239
kontrast
kontrast (üye)
İstanbul / Meraklı

 

Tarih: 11 Mayıs 2007, 16:07 - İp: 88.***.**0.54
as
as (Üye)
İzmir / Doğa Fotoğrafçısı

Rokomet ben bu notlardan hiç bir şey anlamadım.Ne o biri 10 üzerinden diğeri 5 üzerinden.


Mesut hocam senin içinde yaptığım işlemi kısaca özetliyeyim.

1) Mankenin görünen ten renkli bütün vucuduna musk uyguladım.Bu maskın dozunu varsa ciltteki hataları tamamen kapatmıyacak ama gözü de rahatsız etmiyecek dozda uyguladım ki fotoğrafın doğallığını bozmamaya çalıştım.

2)Kıyafete hiç bir işlem uygulamadım.Çünkü zaten baskıda bir takım renk değişimlerine uğrayacağı için deformasyonu en az da tutabilmek için hiç müdahelede bulunmadım.

3)Mankenin açıkta kalan ön bacağına uygulanan blur ve mask diğer taraflarına uygulanandan daha fazla.Çünkü orada kapatılması gereken cilt hataları vardı.Fakat burada şunuda ilave edeyim yine aynı bacaktaki ışık patlamasına dokunmadım.

4)Mankenin saçlarında dışa doğru açılmış saçları temizledim.

5)Zemin rengini arka fon a uydururken gölgelerin hafifce kalmasına özen gösterdim.

6) Kadraj ayarı yapıldı.

Bu kadar.







#as' tarafından 11.05.2007 16:48:02 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 11 Mayıs 2007, 16:15 - İp: 88.***.**9.64
kontrast
kontrast (üye)
İstanbul / Meraklı

bende kendi hatalrımı soyleyeyim.

1) bu topiğe fotograf gondermekle hata ettik

BUgun cuma. İşlerimizin en yogun oldugu gun

Normalde bu çalışmanın hakkı bir saattir. Adnan hocam ben senin hatarlını yazsam saatler sürer. Bugun cuma oldugu icin senin hatalrını anlatacak uzun vaktim yok. Ama cumartesi işler dusuk oluyor o zaman akşama kadar anlatırım

Bu arada adanan hocam ben zeminle filan ugrasmadım. Zahemt edip siz cekerken supurseydiniz ya. Kendinize yakıştıramadınız mı Fotografcı olduysanız pis olmak zorunda değilsiniz




 

Tarih: 11 Mayıs 2007, 16:31 - İp: 88.***.**0.54
as
as (Üye)
İzmir / Doğa Fotoğrafçısı

Hüseyin hatalarımı yaz hocam bende göreyim,bileyim öğreneyim.

Sen sanıyorum fotoğrafı hemen basıp müşteriye en çarpıcı şekilde verecek portre çalışması gibi düşünüp işlemişsin.
Ben özellikle kıyafetlerin aslına uygun kalmasına dikkat ettim.Çünkü burada önemli olan mankenden ziyade kıyafet.
Moda katalog çekimlerinde kıyafetin aslına en uygun şekilde kalması lazım.Kıyafette renk değişimlerinin,desen karışmalarının olmaması lazım.

Fotoğrafa bakış açılarımız farklı olduğu için yapılan işlemlerde farklı olmuş.

Zemin konusu ise iş süpürmekle kalmayıp zeminde ayak izleri görünmeye devam edeceği için mutlaka yine üzerinde çalışılması gereken bir konuydu.
Ama şimdi sen süpürtmekle kalmayıp birde zemini boyasaydınız da dersin.
Buraya yüklenen fotoğraflarda zemin rengi vb. hiç bir değişiklik yapılmadı.Sadece Raw lar jpeg e çevrilip bir parca usm uygulandı.

Not: Aşağıdaki yazıda Hüseyinin bence yaptığı hatalar bölümünü siliyorum.O bölümü yazmamdaki amaç seni eleştirmek değil sana katkıda bulunmaktı.



#as' tarafından 11.05.2007 16:52:36 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 11 Mayıs 2007, 16:43 - İp: 88.***.**9.64
rokomet
rokomet (üye)
Ankara / Amatör

vakitsizlikten manipülasyon adına çalakalem özensiz bişi yaptım.. 50 tanede hata yaptım.. ama fikir olsun diye koyuyorum

(adnan hocam kontrastı atmana gerek kalmadı siteden.. kendi isteği ile gidiyor galiba.. baksana sinirlendi küstü)



orjinalide koyalımda ne olduğu anlaşılsın.. aradaki farkları bulmaca oyunu



#rokomet' tarafından 11.05.2007 17:05:25 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 11 Mayıs 2007, 16:55 - İp: 85.***.**0.239
kontrast
kontrast (üye)
İstanbul / Meraklı

valla adnan abi.

Sen istedigin kadar elbiseyle oynama. O elbiseyle ne kadar oynanacak haberin var mı? Sen oyle cumleler kurmusun ki "studyo fotografcıları hemen secer blur verir yalla print" şeklinde anlaşılıyor.

Studyocu arkadaşlarımda bundan muzdarip. Kendilerini belkide ifade edecek kelime belkide zaman bulamadıkları icin nedense kendileri hep boyle bu işi ucuzlatan-arabesk yoöntemler kullanan kişiler olarak yeni nesil insanlara aktarılıyor.

Galeride filanda baska forumlarda da cok sahit oluyorum.

Elbise ya da herhangi bir ürünün baskı asamasına kadar hangi aşamalardan gectiğini daha önceki işimde bizzati uygulayıp sorunları ve çözümleri ezberleyen biriyim.

Senin burda elbiseye dokunmadım demen cok "havada" bir söz. Çekim sonrasında asıl vurgulanan diyelimki elbise nelerden geciyor nelerden. Renk yönetimi.

Renk yönetimi oyle Rgb -cmyk levels filanla olan şeyler değildir. Ciddi anlamda bir bilgi birikimi ve tecrube gerektirir. BUnuda o konuda uzmanlaşış insanlar yapar. Grafik-renk ayrımı-matbaa süreclerinde uygulanan renk yönetimi asıl senin elbisenin rengini verir.

Konsept dedim.. Kreatif ve art direktorleriniz varsa onların kafasında oluşan bir konsept vardır. Ya da kafasınd olmasa bile bir konsept yaratılmalıdır. Buna göre her fotograf her şekilde olabilir. Soft olabilir sert olabilir. Rötuşlu olur rötuşsuz olur. Baskın renk olur , olmaz.

Burda da iki farklı insandan iki farklı tarz izledi insanlar. Ürün rengini sen orda cekip gordugun icin benden daha iyi bilip bendeki rengine karşı bir şaşkınlık yasamıs olabilirsin. dogrudur.. Bilmediğim bir kıyafetin rengini dokunmam diye bir mantık guderek bir çalışma yaparsam o da olmaz.

Çunku butun resme kontrast verip sadece elbiseye vermessen puslu olur. Lokal mudahale ancak o işin ve ürünün uzmanı kişiler tarafından kıyas şeklinde yapılır.

Önemli olan ilk çekimde en doğru ve işlenebilir goruntutyu almaktır. Bunu da ancak sen bilebilirsin biz yabancıyız. Ben sadece bir fotografı o anki durumuma gore yorumladım. Aynı fotografı şu an ve daha sonra bin farklı şekilde yorumlayabilirim.

Açıkcası bu konuda doğruyu aramak diye bisey yoktur. Ürün detay ve renk olarak kendini gsoterdikten sonra geriye kalan hersey kişilerin estetik anlayışı geregi anlam kazanır.

(modelin eteginden bir parca kestiysen scannerda tara gonderde renk karşılaştırması yapayım)

 

Tarih: 11 Mayıs 2007, 16:59 - İp: 88.***.**0.54
as
as (Üye)
İzmir / Doğa Fotoğrafçısı

rokomet hakikaten kontrast aldı topunu gitti.Bir daha bizimle oynamıyacak sanırsam.

Rokomet yaratıcılık iyide bu fotoğraf basılmaz hocam.

 

Tarih: 11 Mayıs 2007, 17:02 - İp: 88.***.**9.64
rokomet
rokomet (üye)
Ankara / Amatör

haklısın adnan hocam,
bunu grafikerlerimden biri baskıya hazırladım diye yapsa, döverim hatta meslekten afaroz ederim.
az önce o mesajı editledim yanına orjinalide koydum.. maksat manipülasyon adına bir örnek göstermek..

ama senin "basılmaz" teşhisi sebeplerinide merak ettim..

işin uygulanma aşamasında birsürü başka kriter devreye girerek gerek rötüş gerekse arkaplan maniplasyon konusunda bunlar uygulanacaktır.. işin kitabında yazan "ürüne dair PR araştırması" na yönelik artdirektör uygulamalarıdır. ama çoğunlukla buna insiyatif sahibi karar verir.. Patron/Genel Müdür/Halkla ilişkiler/Reklam müdürü vs..

benim yaptığım sadece poşotop müdahalesine bir örnek.. daha sonra rahat bi zamanımda işin nasıl pazara süreleceğine dair kendi fikrimce bir çalışma yaparım.. sayfa yapısı da buna dahil..

kontur, murat kim ?

 

Tarih: 11 Mayıs 2007, 17:17 - İp: 85.***.**0.239
as
as (Üye)
İzmir / Doğa Fotoğrafçısı

Hüseyin normalde bu tür fotoğraflar ajansa ham olarak verilir.Fotoğrafın işlenmesi ve matbaa kısmı ayrı kişilerce yapılır.
Kıyafet ne kadar çekildiği gibi kalırsa basım sırasında o kadar orijinaline yakın renkler elde edilir.Mesela detayda kayıp veya renk değişimi olursa sonradan kıyafeti eski orijinal haline getirmek baskıda gerçek renkleri alabilmek o kadar zor olur.
O yüzden ben kıyafetteki renk ve detaya hiç müdahele etmedim.
Ki bu fotoğrafın işlenmemiş ham hali sende de var.Sen ondan görebilirsin.

Stüdyocu arkadaşların sıkıntılarını az çok bende biliyorum.
Ama içlerinde otomatik modda kompak makinalarla çekim yapanlarında olduğunu,müşteri kapmak için neredeyse bedava ya çekim yapanların olduğunu düşünürsek konu çok farklı noktalara gider.

Örnek vereyim bir ürün çekimi (gıda) için günlük 250usd. istediğim yaklaşık 40-50 ürünlük bir işi başka stüdyocu gelipte ben tanesini 1.5 ytl. ye çekip basarım deyip,40-50 ytl. için akşama kadar uğraşmayı göze alıp fiyat kıranlarda ,mesleği bu derece ayağa düşürenlerde maalesef yine bu meslekten insanlar.

Sonra müşteri bir dahaki çekimleri bedavaya yaptırmayı ister ve sana sokakta beni daha önce kazıklamış diye selam bile vermez.
Ben bunları hep yaşadım ,gördüm hocam.




#as' tarafından 11.05.2007 17:35:18 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 11 Mayıs 2007, 17:24 - İp: 88.***.**9.64