ral
ral (üye)
İstanbul / Amatör

Pentax K100d İlk İzlenimler

selam
bugün sirkeciden pentax k100d 18-55 ve 50-200 objektif ile satın aldım toplam 1500 ytl 2 adet uv filtere ile 1530 ytl verdim(garantili) . sd card hariç.
ilk izlenimlerim çok olumlu, gövde yapısı, ele oturması, işçilik kalitesi, gayet iyi...alırken mağazda 350 d ile birkaç örnek foto çekip karşılaştırma imkanım oldu (bilgisayarda bakarak) pentax daha iyi sonuçlar verdi, zaten almamda da bu kendi denemelrim etkili oldu. anti-shake özelliği iyi iş yapıyor, ve bence bu örnek resimlerde asıl farkı yaratan kit objektiflerin farkı oldu, pentax ın kit pbjektifleri gayet keskin resimler veriyor(anti-shake katkısı ile)gövde kalitesi, 350d-400d den çok üstün arkadaşlar şimdilik bu kadar umarım yakında zaman bulur makineye alışır örnek fotolar yüklerim

Tarih: 26 Ekim 2006, 22:49 - İp: 88.***.**6.225
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

fotograflar cok iyi ral..

murgur, tabii ki govdede.. makinedir fokusu yapan, lens degil..

 

Tarih: 30 Ekim 2006, 12:49 - İp: 86.***.**0.120
ral
ral (üye)
İstanbul / Amatör

tesekkurler dadangast
makineye ısınma dönemindeyim , sanırım zamanla daha iyi resimler çekerim, havalarda bozdu burada dış mekan uygun ışık şansımız azaldı...henüz çok yeni makine ...çok zamanım da yok.
genel olarak makine oldukça iyi arkadaşlar , almayı düşünenlere özellikle fiyat performas olarak tavsiye ederim.
şimdiye kadar gördüğüm tek başarıszlığı iç mekan da sarımsı ışık veren ampuller(tungsten) varsa auto white balance doğru sıcaklığı vermiyor..bu durumda tungsten seçeneğini elle seçtiğinizde sorun çözülüyor...flöresan ışığında gerçeğe çok yakın..ama tabi en doğrusu elle ayarlamak...
iso performası geçekten çok başarı iso 1600 de kabul edilir noise başarısı var...yani çok gerekliyse 3200 bile kullanılabilir...makinenin iso su bilindiği üzere 200 en başlıyor..acaba 100iso da olasydı performasa katkısı ne olurdu bilmiyorum.lcd ekranının görüntü kalitesi mükemmel diyebilirim.

 

Tarih: 30 Ekim 2006, 13:09 - İp: 88.***.**8.126
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

ral merhaba..

merak etme yalniz degilsin bu konuda.. bende k100d yok ama seni yalniz birakmam..

k100d gibi cok ucuza maledilebilen bir dslr'in olmasi cok onemli.. bircok kisinin eminim ki kafalarinda olusan soru isaretleri var k100d ile ilgili.. ama bunlari burada cozumlersek, insanlarin k100d'ye biraz daha yakinlasabilmelerini saglayabiliriz..

ral lutfen daha fazla fotograf yuklemeye calis.. ve cektigin fotograflardan, yuzde yuzluk yakinlastirdiktan sonra kesimler alip burada yuklersen, kameranin ve lenslerin performansi hakkinda cok yardimci olmus olursun..

.........
AWB modundayken sarimsi renge kaymasini okudugum testte de belirtmisler.. ama bu noktada sunu dusun, bir dslr kamera aliyorsun.. raw modunda cekim yap.. raw modunda cekim yaptiktan sonra wb'nin ne oldugu onemli degil.. sen sonrasinda istedigin gibi degistirebilir, ince ayar yapabilirsin..

ben 350d ile hicbir jpeg cekmiyorum mesela.. cunku kameram yeterince hizli raw cekerken ve benim istedigim asil fotograf kalitesi.. asil fotograf kalitesini raw ile elde edersin..
makineden cikan jpeg'ler her zaman istedigin gibi gorunmezler.. gorunmuyor diye de bilgisayarda islersen, goruntu kalitesinden kayiplar olmaya baslar.. ama raw cektikten sonra istedigin gibi oynayabilirsin.. kaliteden kayip olmaz..

raw formati dslr'larin en buyuk avantaji gercekten de.. kontrast, renk derinligi, dynamic range daha fazladir raw'da..
o yuzden raw cekelim, raw'a ozendirelim..

...ayrica eger ki jpeg cekilecekse, ben olsaydim, daylight ozelliginde tutardim makineyi.. eger ki cok daha soft, guclu renkler almak istiyorsan da cloudy veya shade modlarina alip kullanabilirsin.. flash modu da cok iyi sonuclar verir.. (tabii sendeki k100d'de isimleri nasil bilemiyorum.. eminim cok benzerdir veya aynidir hatta..)

.................

k100d'nin iso performansi gercekten mukemmel..
iso 100 olsaydi senin icin avantaji degil, dezavantaji olacakti asil..
iso 100 olmasinin nedeni, sony'nin bu sensoru o sekilde tasarlamasi, film'lerdeki asa 200'un cok daha populer olmasinin sebepleri de var ve iso'yu 200'den baslatmakla iso 3200'e daha kolay cikilabilmesinin olanagi..
bu bir artidir ral..
sonucta iso800'e kadar zaten noise falan yok.. iso100'e ihtiyacin yok..
.......

 

Tarih: 30 Ekim 2006, 14:36 - İp: 86.***.**0.120
ral
ral (üye)
İstanbul / Amatör

ok sağol....dedikleri uygulamaya çalışacağım...senin makinede çektiğin raw formatındaki resmi ..bilgisayarda başka hiçbir işlem yapmadan save as jpeg e dönüştürsen ...makinenin kendi içindeki jpeg dönüştürücüye göre çok daha iyi mi netice alıyorsun....
bir de makineyi alırken yanımdaki arkadaşın ısrarı ile uv fitreler de aldım(resimleri de öyle çektim), okuduklarıma göre bu optik kaliteyi düşürebiliyormuş. sence bu doğru mu ..çünkü fotoğrafçılıkla uğaraşan bir çok kişi bu uv filtreleri sürekli kullanıyor...şimdi uv siz ve uv li 2 çekim yaptım ...aynı görünüyor...ama değişik ışık şartlarında ne olur bilmiyorum........

 

Tarih: 30 Ekim 2006, 15:02 - İp: 88.***.**8.126
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

selam ral..
eger ki raw formatinda cekiyorsan, sonucta jpeg'e cevirirken onunde birsuru alternatifler olacagi icin yapiyorsun bunu.. mesela beyaz ayari gibi.. beyaz ayarini degistirmek cocuk oyuncagi.. degisik modlara tikliyorsun, fotograf, sanki o beyaz ayarinda cekilmis gibi gorunuyor ekranda.. o yuzden direk cevirme diye bakma olaya..
makine mi daha iyi jpeg'e cevirir yoksa sen mi?
tabii ki sen.. cunku sen gorerek, zevkine gore secim yapacaksin bilgisayarinda.. makinede ise, ayni auto levels yapmis gibi olursun.. makine 12bit'teki raw'i alip 8bit'e ceviriyor.. ve tabii ki kirpmalar yaparak..
ayrica makine icerisinde sendeki photoshop yok.. sen raw formatinda cekip, 16 bit yapip fotografi isleyebilirsin photoshop'da.. cok daha genis bir renk duzleminde.. highlights veya golgelerde kayiplari en az yasayarak..
eger ki kameralar, photoshop'daki gibi karmakarisik algoritmalarda isleyebilseydi fotograflari cok da gerek kalmayabilirdi.. ama yine de olurdu, cunku sen kendi zevkine gore isliyorsun..

makinenin sana verdigi jpeg'den daha iyisini yapabilirsin bilgisayarinda.. ama yeterli bilgin yoksa ayni olmayabilir de..
sana tavsiyem, raw isleme programlarini test etmen.. sonra photoshop ve degisik plug-inlerini kullanman.. zamanla daha iyisini kazanmayi ogreniyorsun..

.............

eger ki uv filtresinin kalitesi dusukse, kaliteli optigi olan lensinin uzerine taktiginda, goruntu kalitesini dusurur.. ama iyi bir uv filtresi takarsan, anlayamazsin farki..
UV filtresini sadece lensim yere duserse camini korusun diye takmamamiz gerekiyor.. uv filtresi asil olarak gozlerimizi koruyor.. uv filtresini lenslerinden hic cikarma ral..

ben de degisik denemeler yaptim, uv filtreli ve filtresiz olmak uzere.. ama fark goremedim dogrusu..
pazarda satilan uv filtrelerinden degil de belli bir markasi olanlardan alinirsa hicbir sorun olmaz..

 

Tarih: 30 Ekim 2006, 15:40 - İp: 86.***.**0.120
sobzln
sobzln (üye)
Eskişehir / Meraklı

K100d ile K110d arasında ne fark var?

 

Tarih: 30 Ekim 2006, 15:59 - İp: 85.***.**8.63
xtolga
xtolga (üye)
İstanbul / Amatör

K100D de gövde üzerinde titreşim önleme özelliği var diğerinde yok, tek fark bu

 

Tarih: 30 Ekim 2006, 16:40 - İp: 212.***.**0.50
kontrast
kontrast (üye)
İstanbul / Meraklı

ilker hazır bit demişken benim sana sorum olacak.

Şİmdi jpeg modunda 8bit. Oncelikle jpegde 8bit demek icin her bir renk kanalının mı 8bit yoksa rgb nin mi 8 bit oldugunu varsayıcaz.

Raw da ise 12 bit diyorsun. Bu bir raw standartımıdır?

 

Tarih: 30 Ekim 2006, 17:03 - İp: 88.***.**0.22
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

aslinda k110d'nin neden varoldugunu bilebilmek tamamen bilmece gibi.. k100d'nin fiyati zaten uygun.. alan mutlaka ki titresim onleme sistemi olsun isteyecek..
gel gor ki, demin buradaki fiyatlarina baktim.. gordugum kadariyla, ayni satici, k100d'yi 470 pound'a satarken k110d'yi 390 pound'dan satiyor.. yani arada 80 pound'luk fark var.. bu fark benim tahminimce daha da acilacak.. k110d'nin fiyati tahminimce 300 pound'a kadar gerileyecek..
ve yine tahminimce, k110d'nin cikarilis amaci nikon'un d50s'ine rakip olabilmek.. cunku d50'nin body fiyati 315 pound'a kadar dusmus durumda..

k100d ise 400d, a100 ve d80 kategorisinde yer aliyor.. hatta 400d'den 10 pound daha pahali k100d.. ki olmasi da cok anormal degil dogrusu..

 

Tarih: 30 Ekim 2006, 17:04 - İp: 86.***.**0.120
xtolga
xtolga (üye)
İstanbul / Amatör

K100 kullanan arkadaşlar bir sorum olacak, Ben şu an ;Pentax ta kullanıyorum ve Sony A100 de kullanıyorum. Pentax istDL focusta çok yavaş kalıyor. A100 de böyle bir sorun yok. Peki K100 deki focus hızı nasıl?

 

Tarih: 30 Ekim 2006, 17:12 - İp: 212.***.**0.50