zenit...
zenit... (üye)
Zonguldak / Amatör

Pentax K10 D & Sony R1 Kararsızlıklar...

Merhabalar!
Kararsızlıklarda konuya hakim olan arkadaşların desteklerini çok kez gördüm.O beklentiyle Pentax k10d kit objektifiyle ve iyi durumda bir Sony R1 arasında sokak fotoğrafçılığına ilgili biri olarak kararsızlıklar içersindeyim.
Sony objektif kalitesiyle öne çıkarken,K10 d de bir dslr oluşu,sağlamlığı ve ileriye dönük geliştirilebilir yapısıyla dikkatimi çekti.
Maksimum 1000 ytl bütçe ile bu ikisi arasında veya önerecekleriniz arasından bir değerlendirme yapmak isterim.İlginiz için şimdiden teşekkürler...

Tarih: 12 Nisan 2010, 23:58 - İp: 88.***.**8.30
t_yaman
t_yaman (üye)
İzmir / Amatör

Yani giriş seviyesi fotoğrafçılıktan ilersi düşünülmüyorsa, fakat resimdeki detay doygunluk keskinlik önemliyse kullanıcı için; R1 bu anlamda ihtiyaçları karşılayamazmı?

Karşılar, hem de fazlasıyla. R1 in fotoğraf kalitesi tartışma konusu değil. Eğer beklenen şey "yüksek fotoğraf kalitesiyse" R1 bunu fazlasıyla karşılar. Ancak güzel fotoğraf elde edebilmek için sadece makinenin görüntüyü iyi alması ve işlemesi yetmez. Makine kullanıcıya bu konuda yardımcı olabilmelidir. NAsıl? Hızlı AF ile, parametre kontrol olanakları ile (çarklar), seri çekim ve perde hızları ile.

@Badboy;
Bence R1 kesinlikle Like makinedir ve likelar la kıyaslanabilir. Ancak size kesinlikle katılıyorum ki, bu kıyaslamada R1 açık ara önde olur. Neden like makinedir diyorum, çünkü bence DSLR ve like ayrımı sadece sensör ebatlarına göre yapılamaz. Lens değiştirilebilirlik, AF mekanizması, vizör yapısı, hatta gövde yapısı bile bu farkı oluşturur. Ama R1 e itirazım yok, harika seçim.

 

Tarih: 17 Nisan 2010, 11:31 - İp: 78.***.**2.105
badboy79tr
badboy79tr (üye)
Kırklareli / Doğa Fotoğrafçısı

Ben genede R1 i like ile dslr arasında bir katagoride değerlendiriyorum. Bence R1 i diğer like lar ile değerlendirmek haksızlık olur. Kendi türünün tek örneği olduğu için ve objektifi değişmediği için like olarak sınıflandırıyoruz. Oysaki bence değil. En iyi like şu an FZ50 dir herhalde. R1 ise başka bişey. Evet dslr da değil ne gövde yapısı, ne değiştirilemeyen objektifi, ne af hızı, ne optik vizörü olmayışı nede apsc boyutundaki sensörüne ve kaliteli objektifine rağmen giriş seviyesi bir dslr ın kit objektifi ile verdiği resim kalitesi ve iso performansı ile kesinlikle bir dslr olmadığının kanıtı. Ama yinede diğer tüm like lardan FZ50 den bile daha iyi iş çıkardığı kesin.

Like ların gövde yapısına baktığımızda dslr ları taklit ettiklerini görürürüz. Ama çok küçük sensörleri ve değiştirilemeyen çok geniş aralıklı, sabit ama kaliteli objektifleri, optik bakaçlarının olmaması, asla bir dslr ın resim kalitesine ulaşamamaları ile çok ayrıdırlar. Hepsi böyledir.

Oysa R1 gövde yapısı olarak çok değişik. Uzaylı gibi. Ne dslr ı ne like ı andırıyor. Kendine özgü bir gövde yapısı var. Sensörü apsc boyutlarında ve cmos. Hiçbir like bu boyutta bir sensöre sahip olmadı. Bu sensör sadece dslr larda olabilir. Objektifi muazzam bir aralıkta değil. Bir dslr sahibinin günlük çekimlerde kullanmak için ihtiyaç duyacağı, fazla distorsiyon yapmayacak ve kaliteden fazla ödün vermeyecek bir aralık. Diafram aralığı çok ideal f2,8-4,5 Keşke tüm kit objektifler bu diafram değerlerinde olsa. Hatta CZ 16-80 olduğu bile iddaa ediliyor ama benim şüphem var. Tüm bu özellikleri ile dslr gibi ama diğer özellikleri ise like lar gibi.

 

Tarih: 18 Nisan 2010, 13:49 - İp: 88.***.**1.209
zenit...
zenit... (üye)
Zonguldak / Amatör

Öncelikle verilen çok değerli bilgiler için teşekkür ederim.
Yıllardır filmli makinaler kullanan,Zenit 122 ile başladığım fotoğrafçılık uğraşı içinde ,her ne kadar değişime; hem ekonomik sebebler,hem dijitalin fotograf kalitesindeki üzerindeki endişimlerimden dolayı uzunca dirensem de dijital slr veya slr like bir makinenin gerekliliğine bu noktada inanıyorum.

Dijital fotograf makinesi kararsızlıkları yaşarken yaklaşık bir yıldır kullandığım Sony F828 makinenin yeterliliklerini ve aldığım sonuçları gözlemleyerek düşünmeye ve sizlere sormaya çalıştım.Bilmem Carl zeiss optiklerin renk sonuçlarını filmli makinelerdeki bazı objektiflerin(Zenitar,Helios,Industar,Jupiter,Pentagon vb.) sunuçlarındaki tada yakın bulduğumdan mıdır;Sony nin bu noktada R1 de kullandığı lens beni çok etkilemişti;ancak Sony R1 sadece objektif kalitesi ve sensörüyle unutulmaz bir makine olarak alınabilirliğini korurken,Üzerindeki yapının giderek eskidiğini,eksikliklerinin fotoğrafçılık uğraşında gelişmEyi amaçlayan biri için sorun teşkil edebileceğini yorumlarınızdan çıkardım.

Nihayet Sony bence bu işte her amatörün kullanması gereken veya tatması gereken bir makine,ancak bugün için alınmayabilir.
Pentax K10 d ye gelince hakikaten kabul görmüş,hem sağlamlığı, lens çeşitliliği,hem işlemcisi ve kit objektifiyle bile olsa yola çıkıp ,uzunca götürebilecek bir makine,yüreğim R1 desede mantığım beni K10 d ye götürüyor.Sanırım mantık fotoğrafçılıkta daha önemli...

 

Tarih: 21 Nisan 2010, 19:28 - İp: 88.***.**3.23
kurab_canavari
kurab_canavari (üye)
Aydın / Amatör

iyi seçim bravo

 

Tarih: 22 Nisan 2010, 19:02 - İp: 88.***.**6.119
badboy79tr
badboy79tr (üye)
Kırklareli / Doğa Fotoğrafçısı

Son olarak şunu diyebilirim R1 in kalitesi ile mutlu olabilen biri K10D nin kalitesi ile asla pişman olmaz.

 

Tarih: 22 Nisan 2010, 21:05 - İp: 88.***.**2.133
kurbaga_kermit
kurbaga_kermit (üye)
İstanbul / Amatör

yerinde seçim...hayırlı olsun şimdiden...

 

Tarih: 22 Nisan 2010, 21:51 - İp: 78.***.**0.82