ardabalkan
ardabalkan (üye)
Eskişehir / Amatör

Öyle Bir Makine Arıyorum Ki...

Ben 5 yıl kadar önce Kodak DX6340 almıştım. Bu makine 3.1 MP 4X optik zoom özellikli bir dijital kameraydı. Ne amatör kameraydı, ne de profesyonel. D-SLR like hiç değildi ama o kadar güzel fotoğraf çekiyordu ki, onunla çektiğim kadar güzel ve kaliteli fotoğrafları daha sonra SLR kameralarımla bile yakalayamadım.

İşte ben şimdi yeni bir kamera almak üzereyim ve buna benzer bir kamera arıyorum. Pırıl pırıl, renkleri son derece doğal, kaliteli fotoğraflar çeken bir kompakt kamera...

Kodak, Canon, Nikon, Sony, Panasonic.. Bunların kompakt ve D-SLR like modellerinin en popüler olanlarını araştırdım ve henüz aynı tadı veren bir kamera göremedim. Orjinal fotoğrafları 1/1 boyutlarda inceleyince hepsinin foyası ortaya çıkıyor. Detay yok. Eski kamerama en yakın detayı sadece Canon Powershot SX100 IS adlı makinenin örnek fotoğraflarında gördüm.

Bu konuda fikri olan deneyimli ve objektif üyelerin düşüncelerini yazmalarını bekliyorum. Lütfen sadece bir kamera kullanıp kendi kamerasını övecek forum fareleri yazmasın.

Tarih: 11 Aralık 2008, 09:45 - İp: 194.***.**9.244
coexist
coexist (üye)
Kocaeli / Amatör

bence fotoğraf makinesi kadar fotoğrafı çeken kişinin de fotoğrafta çok büyük payı vardır ve canon s-3, canon s-5 kullandım şu anda da fujifilm s9000 kullanıyorum. bence canon'un sx100 IS modeli yerine sx10 IS modelini tercih etmelisin sx 100 IS ile düşük ışıkta ve flaş olmadan gelen (tabi daha önce de belirttiğim gibi fotoğrafı çeken kişi de çok önemli) fotoğraflar çok da net ve başarılı gelmedi bana...
yine de seçim sizin....

 

Tarih: 11 Aralık 2008, 10:55 - İp: 88.***.**1.47
ardabalkan
ardabalkan (üye)
Eskişehir / Amatör

Teşekkür ederim. İbre Canon Sx10 ve Canon Sx1' e doğru kayıyor zaten. Umarım sizin gibi birkaç makine deneyimlemiş arkadaşlar yazmaya devam eder.

 

Tarih: 11 Aralık 2008, 11:08 - İp: 194.***.**9.244
puskas
puskas (üye)
İzmir / Amatör

slr ile kompaktı aynı kulvara koymuşsun.. slr ile fotoğraf çekmek ciddi anlamda bilgi birikimi gerektirir... o yüzden çekememişsindir...

 

Tarih: 11 Aralık 2008, 11:36 - İp: 78.***.**3.53
canbasri
canbasri (üye)
Çanakkale / Meraklı

3.1 MP imiş eski makineniz...Ondaki temiz görüntüyü başka hiç bi kompakt makinede bulamazsınız.....Ama aldığınız yeni 8-10 mp lik makinenizi 3 mp çekecek ayara getirirseniz olağanüstü görüntü alabilirsiniz...Sony H serisi Canon S serisi....Mp yükseldikçe kalite düşer....Dediğim gibi o harika fotoları tekrar görmek isterseniz yani tam boyut yaptığınızda ayna gibi görünsün isterseniz 12 mp lik makinenizle 5 mp fotolar çekin.....Aksi Mümkün değil....Dslr alırsanız bi nebze daha tatmin edici olacağı kesin....

 

Tarih: 11 Aralık 2008, 11:47 - İp: 88.***.**7.46
puskas
puskas (üye)
İzmir / Amatör

ark.lar saçmalamayın yüksek mp detay zenginliği sağlar fotoda.. atıp tutmayalım... kendinizi bilgilendirin..

 

Tarih: 11 Aralık 2008, 12:05 - İp: 78.***.**3.53
ardabalkan
ardabalkan (üye)
Eskişehir / Amatör

Sevgili puskas' ın biraz aceleci olduğu kesin. Fotoğraf makinelerinin çekim teknikleri, CCD veya CMOS algılayıcılar arasındaki farklar ve işleyiş şekilleri, D-SLR, D-SLR-like ve Kompakt makineler arasındaki farkları gayet iyi biliyorum ve uzun zamandır D-SLR makineleri kullanıyorum. Şu anda iyi bir D-SLR sahibiyim. Yukarıdaki mesajımı okuyan birinin kompakt makinelerle D-SLR makineleri aynı kefeye koyduğum gibi bir izlenim edinmesine de şaşırdım.

Megapiksel yükseldikçe detayın artması konusunda da yanılıyorsunuz. Megapiksel değerinin tek başına yükselmesi tamamen sahte bir iyileşme sağlar. Bir dijital fotğrafın kaliteli olmasını sağlayan etkenleri buraya üye olan herkes iyi kötü biliyordur. Megapiksel değerinin yüksek olması gerekir. Algılayıcı (sensör) boyutunun 35mm film boyutuna mümkün olduğunca yakın olması gerekir. Makinenin lens takımının iyi bir markanın elinden çıkmış olması, yansımayı ve distorsiyonları engelleyici elemanlar barındırması, beyaz renkli objelerin kenarlarındaki renk saçılmalarını engelleyici elemanlar barındırması gerekir. Makinenin görüntü işleyicisinin de en doğal renkleri oluşturabilecek kadar yetenekli olması gerekir. Bunun dışında yatay ve dikey çözünürlük faktörlerinin (henüz kullanıcılar fazla farkında değil) 100 dpi üzerinde olması gerekir. Günümüzde kompakt makinelerin çoğu 72 dpi veya 96 dpi kaydeder. Sözünü ettiğim Kodak DX6340 230 dpi kaydediyordu. Canon' un SX serisinin ise 180 dpi kaydettiğini gördüm.

Megapiksel değerinin yüksek olması üretici firmaların başvurduğu ilk hileydi. Bir süre kullanıcılar arasında fırtına gibi estiyse de, sonra fos olduğu ortaya çıktı. Sonra ISo savaşı başladı. Oysa yüksek ISO değerleri pratikte hiçbir işe yaramayan bir özellikti. Söylesenize, 6400 ISO ile hangi ışık koşullarında neyin fotoğrafını sağlıklı bir şekilde çekebilirsiniz? Bu ISO değerinde tüm fotoğraflarınız çaput gibi çıkar.

Velhasıl-ı kelâm, bir dijital makineden ne beklediğimi iyi bildiğimi düşünüyorum. Bu açıklamalar ışığında konunun yeniden değerlendirilmesi gerekiyor. Selâm ve esenlikler.

 

Tarih: 11 Aralık 2008, 12:31 - İp: 194.***.**9.244
puskas
puskas (üye)
İzmir / Amatör

@ardabalkan ark.ım getir dx6340'ını aynı kareleri çekelim, sonra ekranda açıp %100 crop yapalım bakalım kim detayda en iyi... bırak dpiları falan kafa karıştırma işleri bunlar.. mor saçaklanmadan bahsetmeye çalışmışsın onuda anlatamamışsın...

yani bunu bi sen gördün bütün dünya aptal kaldı göremedi.. herkes slr aldı sen 6340 aldın bahtiyar oldun... güldürme beni ya.. yukarda kalkıp nikon, canon gibi üst düzey makineleri senin kodakla aynı kefeye koyup benim makinem en iyi demişsin.. hâlâ benim dediğim yanlış anlaşılmış gibi kelimeler sarfediyorsun.. ya yazdığını bilmiyorsun ya da yazdığının arkasında değilsin...

al sana detay biri dx6340 test çekimi diğeri 450d insafsızlık yapıp d700de getirmedim yani..

dx6340
http://www.imaging-resource.com/PRODS/DX6340/FULLRES/D63OUTAP1.HTM

450d
http://www.imaging-resource.com/PRODS/XSI/FULLRES/XSIOUTAP1.HTM

senin dx6340 yerlerde sürünüyo

 

Tarih: 11 Aralık 2008, 13:44 - İp: 78.***.**3.53
e0s
e0s (üye)
İstanbul / Reklam Fotoğrafçısı

sevgili ardabalkan yazdıklarınızın büyük bir kısmı doğru ama dpi konusunda yanılmışsınız.

işlemcinin mevcut pikselleri 72,96,230,300 dpi olarak dizmesi fotogaf kalitenizi yakından yada uzaktan etkilemez.Sadece baskı aşamasında etkisi vardır piksellerin diziliminin.

Sizin söyleminizden yola çıkarak tezinizi şöyle çürütebilirim ki Canon compakt makinalar 180dpi olarak dizerken mevcut piksellerini, DSLR canonların tamamı 72dpi diziyor.EOS 1Ds mark III gibi bir makina bile 72 dpi dizilim yaparken kalitesiz bir sonuç çıkmış mı oluyor ortaya.

Makinanın işlemcisinin mevcut pikselleri kaç dpi dizdiğinin önemi yoktur fotografik kalite açısından, baskı aşamasında yüksek kalite alabilmek için istediğiniz dizilimi siz kendiniz belirleyebilirsiniz zaten.Photoshopta crop atarken fotografınızın enlem ve boylamda ki gerçek pikse ldeğerlerini px cinsinden yazarak çözünürlük kısmınıda istediğini dpi değerini girerek istediğiniz gibi dizilim yapabilirsiniz.

Yaptıktan sonrada aynı fotografları 72dpi ve 300dpi olanları tekrar pc de bakınız bir değişiklik olmadığını görürsünüz.

Değişiklik baskı aşamasında gözükür.

 

Tarih: 11 Aralık 2008, 14:08 - İp: 85.***.**8.136
e0s
e0s (üye)
İstanbul / Reklam Fotoğrafçısı

bu arada puskas verdiğin örnek foto linklerini birdaha verme,kadınlardan soğuyorum valla
o ne be öyle daha güzel birisi yokmuydu çekmek için.

 

Tarih: 11 Aralık 2008, 14:11 - İp: 85.***.**8.136
ardabalkan
ardabalkan (üye)
Eskişehir / Amatör

eOs teknik açıklamalar için teşekkürler, bu konuda aydınlanmış olduk. puskas, tanımadığınız bir ortamda, bilgi sahibi olduğunuz bir konuda gerçek insanlarla tartışsanız, aynı üslubunuzla mı konuşursunuz bilmiyorum ama pek hoş bir üslubunuz yok. Ben DX6340' ı EOS450D ile kıyaslayacak değilim, kıyaslamadım da, anlatamadığım nokta bu. DX6340' la çektiğim fotoğrafları özlediğimi yazdım hepsi bu. Fotoğraftan fazla anlamayan bir üye bile elbette 6340 ile 450D' yi karşılaştırmayacaktır.
Burada insanlara makineler konusundaki fikirlerini sorduk ama aldığımız yanıtlar çok farklı. Biz Türk insanı ne kadar kimlikten uzak, tartışmayı bilmeyen ve fikirlere saygı duymayan bir hâl aldık, ne zaman herşey bu kadar bozuldu bilmiyorum. puskas, isterseniz artık bu konuda tartışmak yerine, sorduğum soru ile ilgili kullanıcıların deneyimlerini ve makineler konusunda söyleyeceklerini yazıp okuyalım.
Selâm ve esenliker.

 

Tarih: 11 Aralık 2008, 14:27 - İp: 194.***.**9.244