egiray
egiray (üye)
İstanbul / Amatör

Olympus E510 Daki 2 Fokal Çarpan

Selamlar e510 almayı düşünüyorum. Bir web sitesinde mücevher satışı yapmak istiyorum. Yani mücevher fotoğrafı çekeceğim.

Ama bunun yanında bu kamerayı normal hayatımda da kullanmak istiyorum (Geziler, arkadaşlar, dışarı çıktığımda...).

Ürünü bhphoto.com dan almayı düşünüyorum. (inşallah gümrükle ilgili sorun yaşamam).

E510 da fokal çarpan 2. Bunun sonucunda çekimlerimde alan derinliği azalacak mı? Dpreview dan okudum ve anladığım kadarıyla azalacak aslında ama daha önce bu konu aklıma gelmemişti. Siparişi verme ve yanına bi kaç şey daha eklerken fark ettim. Şimdi sony a100 mü alsam diye düşünüyorum.

Bir de hazır yazı yazmışken şunu da sorayım(cevap gelmezse başka konu açarım).

Standart kit lenslerle birlikte close up lens ve wide converter da almayı düşünüyorum. Aslında mücevher olayları için gerçek bir makro lens almam lazım biliyorum ama henüz o işe başlamadım onu sonradan da alabilirim. Şimdilik close up sanırım işimi görecektir.
fokal çarpanın 2 olması close up ın fonksiyonunu da değiştirir mi?

Bu arada 0.45x wide converter almayı düşünüyorum. 14-45 zuiko lens'e taktığımda 14mm yi 35mm film formatında 28 yapan makina .45 ile 12.6mm mi yapacak.
Ayrıca wide converterler hakkında fazla yazı bulamadım. Bu konuda tavsiyeleriniz ne olabilir.?

Şimdiden teşekkürler

Tarih: 6 Mart 2008, 05:50 - İp: 85.***.**9.246
a_hamit
a_hamit (üye)
İstanbul / Firma

mücevher satışı yapacak olsam (yani o kadar maddi imkanım olsa ) gider garantili mal alırım

diğer yandan Olympus yerine canon yada nikon alırım (lens bulmakta zorlanmam heleki macro lens ler)

ve diğer yandan bi tanede çadır alırdım

 

Tarih: 7 Mart 2008, 22:12 - İp: 85.***.**1.36
gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

gercek makro lensleriniz olmadan tatmin edici sonuclar alabileceginizi sanmam.
bencede makro lens konusunda sıkıntı cekmeyeceginiz markalara yonelmenız daha mantıklı olur.

 

Tarih: 8 Mart 2008, 02:24 - İp: 88.***.**2.80
rokomet
rokomet (üye)
Ankara / Amatör

tabi hasselblad falan alın hatta..
madem mücevher işine giriyorsunuz saçın parayı..
zaten bu forum çözüm arayanların değil, parayı şeyden şaapanların mekanıdır.
neyse,
aklınızdaki a100 seçeneği daha yaygın kullanımda olduğu için ve bilinenleri daha fazla olduğu için tercih edilebilir. Genelde converter ile çekim yapanların çokta memnun olmadığı yazılıyor.
Ama bence sizin işinizi görür. Zaten internet için gerekli çözünürlük e510 olsun diğer güncel dslr ler olsun çok çok fazla veriyor. Alan derinliği konusunuda çok dert etmeyin. Poşotop diye bir konu var, dekupe ile her türlü alan derinliğini yapay olarak (bu konuya özel) sağlarsınız. Para kazandıkça daha üst düzey dslr ve objektifler alırsınız.

 

Tarih: 8 Mart 2008, 09:49 - İp: 88.***.**6.93
oldman
oldman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Canon da Nikon da lens sıkıntısı yok Olympus da var.. Yok böyle bi şey..Olympus da makro lens alırken hiç sıkıntı yaşamazsınız. Her türlü amaca yönelik 5 çeşit makro lensi bulunmaktadır. Ayrıca 2 tip tele converter ve extension tube uda ilave olarak bulunmaktadır.Sıkıntı yok..Zenginlik var..Makina alırken araştırın deneyin gönlünüzden geçeni alın.. Sürüye katılıp katılmamak sizin bileceğiniz bi şey..

 

Tarih: 8 Mart 2008, 11:04 - İp: 78.***.**3.4
a_hamit
a_hamit (üye)
İstanbul / Firma

rokomet benim fikir ve düşüncelerimden sanane
garantili mal almak ne zamandan beri para saçmak olmuş
zaten bu forum çözüm arayanların değil, birilerine laf sokanların mekanıdır.
ben hiç bir forum sitesinde kişileri aşağılayıcı küçük düşürücü kalp kırıcı kelimeler yazmadım yıkıcı değil hep yapıcı oldum ama şu senin yazdığına bak yakıştırıyormusun kendine


egiray e-510 çok güzel makine slr makinelerin hepsi güzel hiç bir slr kullanıcısı bu makine kötü demez ben e-510 sırf canlı önizlemesi için alıcaktım yanında birde 70-300 lens alayım dedim fiyat neredeyse 2 katına çıktı öte yandan canon na bakıyorsun googlede bi taratman yeterli bi dünya lens çıkıyor karşına şimdi lens sin kırılsa 150 ytl ye lens bulabiliyorsun 70-300 500 ytl ye ulaşmıyan fiyatlarda
kardeşimin oyun konsolları hakkında söylediği bi kelime vardı -tekken olmayan konsolu ne yapayım şimdi bende slr için söylüyorum -tamron 17-50 yi kullanamadığım slr makineyi ne yapayım... ileride makineyi satmaya kalktığında rahat satabileceğin 2 model canon ve nikon bunun dışındakileri zor satarsın
a100 temiz 2. el almak istersen sitede satmak isteyen arkadaşlar var 1000 ytl panctom arkadaşımız satıyordu

 

Tarih: 10 Mart 2008, 00:54 - İp: 88.***.**8.138
egiray
egiray (üye)
İstanbul / Amatör

aslında ikinci el lens almak isteyenler için canon nikon avantajlı türkiye koşullarında gerçekten. geçen hayyam pasajına gittim. herkes canon nikon al başkasını alma diyor. olympus u bilmiyorlar yani gerçekten e510 diye bir modelin varlığından haberleri yok. insan bilmediği şeyi tabiki tavsiye edemez. bence e510 özellikleriyle o çok çok övülen d400 ü 80d yi geçer.

IS benim için önemli. Şimdi dışarı çıkmışım garsona kamerayı vericem güzel yakışıklı bi resmimi çektircem yanımda da kızlar falan. garsona verdim kamerayı adama viewfinderdan bakmasını ve elini titretmemesini falan mı söylicem. direk oto ya getirip standart compact kameralar gibi çekebilsin. yani diyeceksiniz ki o zaman bir tane da compact al. ama evde slr varken de compactla takılma fikri aklıma yatmıyor.

Olympusun kit lenslerinden biri 14-42 öbürü 40-150. olympusların fokal çarpanları nikon ve canon gibi 1.5 olmadığından bu lensleri onlara göre kıyaslarken 1.25 ile çarpmak lazım yakın değerini bulmak için. yani 35mm ye göre nikon 18-55, 27-82.5 iken. olympus 28-84 e denk geliyor. 40-150 ise 80-300 e geliyor.

bu arada olympus e510 türkiyede gerçekten aşırı pahalı 2100ytl civarında satıyordu yalçınlar. sonya100 ise 1250ytl idi (300 canon geri ödemesi varmış).

daha siparişi vermedim ama sanırım bhphoto dan alacağım. gümrüğe takılırsa da araştırmama göre 1000ytl ye 300ytl vergi ödeyeceğim ama yine de burdan almaktan iyidir. ilerde de macro lens almak istersen ya birine getirtirim ya da yine kargosunu vergisini falan filan öderim artık napalım.


close up lensler hakkında
http://www.waynesthisandthat.com/closeuplenses.html

bu güzel bir site.

bu arada bizim türk forumlarında çok tartışma ve laf dalaşı görüyorum ama yabancı forumlarda hiç rastlamadım konu dışı, kişisel muhabbetler. aslında her ikisine birden şaşırıyorum. onlarda nasıl adamlar hiç kavga çıkartmıyorlar ya hheheh

 

Tarih: 10 Mart 2008, 04:06 - İp: 78.***.**6.9
egiray
egiray (üye)
İstanbul / Amatör

bu arada bu iş için macro lens almalısın tavsiyenize teşekkür ederim. ama close up lensi duyan birinin macro lensi de duymuş olması gerekiyor mantıken. ve $400 a macro lens varken $25 a close up filtre varsa da mantıken ne farkları var diye düşünmüş olmam gerekiyor.

ya aslında şimdi acaba slr like mı alsam diye de düşünmeye başladım. canonlarda ne güzel remote capture ile zoom da yapıyordum 1cm den de çekiyordum. sadece zoom yapınca odaklanamıyordu onun için de raynox dcr150 alırdım. Slr olayına girmeden önceki planım buydu.

bu arada macro lens konusunu hala anlamış değilim hiç slr tecrübem yok sayılır herşeyi teorik olarak internetten öğreniyorum. şimdi macro lenslere bakıyorum objeye en fazla 20cm falan yaklaşabiliyorum. peki full frame 5cm e 5cm bişeyi nasıl çekicem tam anlayamadım.

 

Tarih: 10 Mart 2008, 04:18 - İp: 78.***.**6.9
rokomet
rokomet (üye)
Ankara / Amatör

sevgili a_hamit
aramızda daha önceden bir husumet varmı bilmiyorum, hatırlamıyorum.. Pek çok kişiyle, forumun samimi havasına güvenip samimi bir diyaloğa giriyorum, kimi yaşından dolayı bunu anlamıyor kimi özel durumundan dolayı anlamıyor ve hemen bir karşılıklı kişisel münakaşa kıvamına getiriyor mesajlaşmayı. Şimdi senin alınganlığın yaşından mı yoksa özel durumundan yada gününden mi bilmiyorum ama sana laf sokayım diye yazmadım güzel kardeşim. Yani şahsınla alakalı birşey yazmadım. arkadaş dar bütçesiyle belli konudaki fikir sormuş ama konu yine canona nikona gelmiş, Yani sende bunu anla, yakında taşıma çantası sorana canon nikon denecek hale geliyor durum. tartışalım ama tartaklamadan.
Diğer yandan söz konusu mücevher fotoğrafını genel reklam fotoğrafçılığında değerlendiriyorumki bu sektördeki genel kanı hasselblad veya eşdeğeri makinalardır.
Birkaç gün önce sony markasının genel reklam çekimleri elime geçti.. Hemen hemen bütün ürünleri için katalog çekimleri yapılmış. büyük bir çoğunluğu hasselblad, hatta çok daha ilginç bir nokta söyleyim a700'ün fotoğrafları Phase One P25 back ile çekilmiş, Reklam sektöründe bu tür makinalar kullanınca obj. seçeneği çok daralıyor. 2-3 obj. ten birini kullanmak zorunda kalıyorsunuz. Bu objektiflerin çoğu çaptan dolayı çok düşük f değerlerine sahip. Stüdyo ortamı ve ışıklandırma mükemmele yakın olduğu için iso:50 ile yapılıyor neredeyse tüm çekimler.
Bütün bunların konumuzla ne alakası var ? niye yazdım..
e paylaşım..
egiray giriştiği fotoğrafçılık konusunda profesyonel anlamda biraz bilgi sahibi olsun diye..
gerçi son yazdığı mesajınla egiray beni bitirmiş durumda ama sağlık olsun...
Birincisi profesyonel amaçlı kullanmak istediğin bir fotoğraf makinesini garsona vercek !!!!!!!!
ikincisi 5 cm boyundaki bir şeyi fullframe çekecek. !!!!!
fullframe = 24x36 mm

ayrıca a_hamit.. laf sokmak dedinde aklıma geldi..
sana değil ama sen hatırlattın.. panç, dtcan, attaa ve diğer potansiyel a100 satıcısı arkadaşlara burdan selam ediyorum.. a200 piyasada ve fiyatını buraya yazmayacam. Samimiyetlerine güvendiğim bu arkadaşlar ve değerli dtcan hocam sanırım beni anladı

 

Tarih: 10 Mart 2008, 09:58 - İp: 85.***.**3.143
egiray
egiray (üye)
İstanbul / Amatör

heheh rokomet valla abicim bu olaylarda dediğim gibi acemiyim acemi ve komik şeyler söyleyebilirim

hakkaten dediğin doğru ürün fotoğrafı çekmek hakkında çok az kaynak var fotoğrafçılık üzerine. hep çiçek böcek. anlamış da değilim ne zevki var böcek çekmenin. ben zaten aslında fotoğraf hobisine pek gönül vermiş biri değilim. sokaklara çıkıp istanbulu çekme olayları bana çok ters heheh. bu arada yanlış mı düşünüyorum bu e510 live view ve Is ile garsona verilebilecek bir slr kamera değil mi? Bence(hiçbir veriye dayanmadan tahmin ediyorum) çoğu slr sahibi kamerasını en az bir kere vermiştir başkasına kendisini çekmesi için. Yani o kadar para vercem başkalarının resmi olcak sonra facebook profiline vesikalık koycam hahah.

Neyse şimdi esas ben magnification value nasıl ve neye göre hesaplanıyor lenslerde onu anlayamadım. Macro lensler croplanmadan ne kadarlık bir alanın fotoğrafını çekebiliyor minimum? Benim [MinimumFocusDistance*tan(MinimumAngleofView)]*2 hesabıma göre zuiko 14-42 çapı 27cm olan bir alanı çekiyor yaklaşık olarak. Bu da benim için fazla.

Aslında tam olarak ne istediğimi söyleyeyim. Objeye 20-25cm den çekim yapacağım ve çektiğim 2cm lik ürünü croplamadan kullanacağım. Bunun için ne yapmam lazım? Belki saçma bir soru oldu ama bunun cevabını hakkaten bulamadım şimdiye kadar. Bugün de araştıracağım.

 

Tarih: 10 Mart 2008, 12:28 - İp: 78.***.**6.9
egiray
egiray (üye)
İstanbul / Amatör

ilk sorumun cevabını alamadım. kusura bakmayın kafam da karışık olduğundan yazılarım biraz karışık ve anlaşılması zor ben de okuyunca fark ettim.

Şimdi bildiğiniz üzere canon kameralardaki image sensor ile olympus lardaki farklı boyutlarda. Canon larda fokal çarpan (veya crop factor) 1.5 iken olympuslarda 2. Şimdi bu fark macro çekimllerimi nasıl etkileyecek? Yani canonda da 1:2 olympus da da 1:2 magnification veren bir lens. Pratikte aynı sonucu mu verecek? Yoksa olympus daha az alanı mı çekecek? Field of View olayını soruyorum.

Ayrıca bu crop factor farkı close-up lensler için bir avantaj mı yoksa dezavantaj mı sağlayacak. Yoksa değişen birşey olmayacak mı?

 

Tarih: 10 Mart 2008, 14:33 - İp: 78.***.**6.9