sadevolkan
sadevolkan (üye)
Eskişehir / Amatör

Olympus E-450 Görüş Ve Önerileriniz

Merhaba arkadaşlar,
Bende bir çoğunuz gibi fotoğraflara düşkün ve yakından ilgilenen biriym. Uzun yıllardır dslr almayı planlıyor ancak sürekli erteliyordum ta ki şubat ayında 18-105mm ile Nikon D90 kullanma deneyimi yaşayana kadar. Tarifsiz bir şeydi ve böylece bu ilgimi daha fazla ertelememeye karar verdim. Küçük hafif ve giriş seviyesi için uygun bir makina arıyorum daha çok ham fotoğraflar çekip photoshop ile retouching çalışmalarımda kullanmak istiyorum. Neden Olympus'un e-450 düşünüyorum?
+ Öncelikle Dslr olması malum raw formatına ihtiyac duyuyorum
+ Ufak ve hafif olması
+ Kit lens ile ilgili yorumların genel olarak pozitif olması
+ Fiyat olarak çok cazip olması Türkiye'de ki fiyatı[700-800] tl.
Yakın bir arkadaşım vasıtasıyla yurt dışından temin etme imkanımda var ve ebay'de fiyat neredeyse 340 $ a kadar düşüyor. Buyüzden gözüme gittikçe alınabilir geliyor.

Kararsız kaldığım noktalarda ise engin deneyimlerinize ve görüşlerinize ihtiyac duyuyorum.

Şuan benim için en çok kafamı karıştıran nokta, "titreşim önleme sistemi" şöyle bir yazı okudum;
"Olympus diğer makinalarında titreşim engelleme sistemini sensöre koymuş, sadece bu makinada sensörde titreşim engelleme sistemi yok. Yani üretilen lenslerde de titreşim engelleme olmadığı için seçeneğiniz kalmıyor. Ancak panasonic in leica lenslerine kalıyorsunuz ki onlar da çok pahalı."

Bununla ilgili bir kaç sorum var.
*Entegre titreşim engelleme sisteminin olmaması ne tür problemleri beraberinde getirir?
*Bu sistemin olmaması gece çekimlerinde büyük olumsuz sonuçlara sebep olur mu?
*Yazıda bahsi geçen panasonic lens fiyatları ne düzeydedir?
*Ayrıca sizin tespit ettiğiniz başka problemler var mı?

Daha öncede bahsettiğim gibi daha çok ham ve portre fotoğraflar çekebilmek için giriş seviyesi bir makina arıyorum. En azından nekadar başarılı olup olamayacağımı görmek ve deneyim edinmek adına.

Yardımcı olursanız çok sevinirim.
Şimdiden ilgilenen herkese teşekkur ederim.

Tarih: 13 Nisan 2011, 13:39 - İp: 88.***.**4.43
sadevolkan
sadevolkan (üye)
Eskişehir / Amatör

İlgilenen ve yorumlarını eksik etmeyen arkadaşların hepsine teşekkur ediyorum. Eleştrileri dikkate alarak Nikon ve Canon un bir kaç modelini de inceliyorum anladığım kadarıyla birazda beklenti işi. Günlerdir deviant ta E450 ile çekilmiş bir kaç fotoğrafı inceliyorum bazıları gerçekten çok iyi bazıları özellikle gece cekimleri pek aradığım tadı vermedi fakat fiyatıyla değerlendirdiğimde dslr deneyimi için cok makul geliyor. Bununla birlikte 200 300 lira daha arttırıp canon ve nikonunda alternatif modelleri var ilk defa başlıyacağım için aslında ilk makinayı bir basamak olarakda görüyorum sonuçta fiyatı nekadar arttırırsam o derece güzel aletler var. Böyle bakınca 600 - 700 Tl lik bir rakam bu beklentimi çok cazip hale getiriyor.

Almışken iyi bir şey alıp arkaya bakmamak mı yoksa basic bir makina alıp bu işi biraz öğrenip sonra daha üst düzey bir makinaya mı geçmek konusunda kafamda soru işaretleri var. Yani en basitinden şöyle, ben yılların fotoğrafcısı değilim sadece bu olaya meraklı biriyim, haliyle benim gözüm bu işi yapan arkadaşların gözü kadar seçici değil nikon d90la yok denecek kadar az bilgimle, diyafram deklanşör hızı ve iso gibi değerlerle hafif oynamalar yaparak m modda kendime göre çok başarılı sonuçlar aldım ancak şu var ki bir fotoğrafcının gözüyle durum bambaşka olacaktır. Yani şunu söylemeye çalışıyorum iyi bir fotoğraf makinası benim kusurları mı öreterse bu benim için negatif bir durum mudur? Karar veremediğim nokta alabildiğim en iyi makinayı alıp her şeyi bu makinayla mı öğrenmek mi iyi yoksa e450 gibi fiyatı çok makul ve ufak bir makina alıp sıkıntısıyla ceremesiyle bu işi öğrenmeye çalışmak mı iyi karar veremiyorum.

Olumlu veya olumsuz yorumlarınız için tekrar tekrar teşekkur ediyorum cünkü karar verme aşamasında gerçekten çok aydınlatıcı oluyorsunuz.

 

Tarih: 14 Nisan 2011, 12:36 - İp: 88.***.**9.175
gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

tabi olaya iki farklı boyuttan bakmak lazım.

son mesajınızdan sonra, sizin durumunuzda; 600-700 lira dslr işine girmek için gercekten dusuk bir rakam.(iyi anlamda)
yani evet, olympusla bu işe baslayıp kendinizi geliştirip sonrasında baska makinelerle devam edebilirsiniz.
ya da aynı fiyata ikinci el bir (mesela canon 1000d-nikon d40x) dslr alıp bunda da acemilik devresini gecirebilirsiniz.

sonucta iki makinede aynı mantıkla calısıyor ve ikisininde fotografcılıgı ogrenme acısından eş faydası olacaktır.
hatta olympus daha faydalı olabilir (daha kısıtlı calısma kosullarının yaratıcılıgı tetikledigini dusunuyorum)

**********

burada olympus almanızı onermeme nedenimiz ortak sanırım.
hali hazırda kullandıgı ve dort elle sarıldıgı sistemin (4:3) malesef gorunur bir geleceginin olmaması.
yani olympus alıp ilerledikce gecebileceginiz daha iyi bir makine olmaması.
ama ucuz ve iyi bir ogretmen olması acısından alınabilir.
cok masraf yapacagınızı sanmıyorum lense vesaireye. sonrasında canon,sony veya nikona geciş yaparsınız.


 

Tarih: 14 Nisan 2011, 13:02 - İp: 88.***.**8.140
sadevolkan
sadevolkan (üye)
Eskişehir / Amatör

Herkesin genel olarak eleştirdiği noktalardan bir tanesi sanırım bu 4:3 sensor buna rağmen olympus'un bu sistemi övmesi enterasan sizlerle konuşana kadar pozitif bişey olduğunu sanıyordum. Şuana kadar gördüğüm kadarıyla Canon 1000d'nin sonuçları benim gözümde çok daha iyi, (muhakkak e450 den memnun olup çok daha iyi sonuç elde eden arkadaşlar vardır) özellikle renkleri dikkatimi çeken özelliklerden birtanesi. Ancak şöyle bir şey daha var raw formatını tercih edeceğim ve çalışmalarımı photoshopta kullanacağım için bildiğim kadarıyla "beyaz dengesi"nin eğer yanlış biliyorsam düzeltin ham fotoğraflar için hiç bir önemi yok. 1000d nin ham fotoğraflarınıda görmeden buyüzden ikisini kıyaslayamıyorum.
Ve şu noktada size kesinlikle katılıyorum "daha kısıtlı calısma kosullarının yaratıcılıgı tetikledigini dusunuyorum". Ancak 4:3 sensor konusuna ve yaptığınız pozitif eleştirilere baktıkca sanırım bu noktada sıkıntı yaşayabilirim. Sayenizde elimde güzel bir opsiyon burdaki yardımcı olan arkadaşların hepsinin sayesinde. Sanırım tercihlerimi "ucuz fiyat" "2. el bir makina" "0 ama biraz daha üst bir model" arasında yeniden değerlendirip bir sonuca varıcam. Çok pahalı bir şey almak istemiyorum dediğim gibi şimdilik sınırlarını görebileceğim ve işin tekniğini kapabileceğim ve deneyim edinebileceğim bir makina istiyorum. Değerlendirmeleriniz için tekrar teşekkurler kolay gelsin.

 

Tarih: 14 Nisan 2011, 15:00 - İp: 88.***.**9.175
ozansan
ozansan (üye)
Yurtdışı / Reklam Fotoğrafçısı

4/3 un cikma sebebi daha kompak yapida ve kucuk dslr uretmek idi ancak bu isde pek basarili olamadilar.E5 yada E30 gibi prpfesyonel seviye makinalarida cikartma ihtiyaci hisseden bir firma,en azindan tek bir sensore bagli kalmamaliydi.

Yaptiklari tek guzel sey daha cok bayanlara hitap eden ve onlarada hos gelen micro 4\3 denilen pen serisini cikarmalari oldu.Su anda bayanlar tarafindan revajda olan bu makinalar,degisik filtreleri ve hos tonlari ile hem goze,hemde kompak yapilari ile hafif ama kaliteli arayisinda olanlara hitap ediyor.Bayagi bir meraklisi var ama her keseyede hitap etmiyor tabikide...

Yani olympus kucuk ve kompak makina olayina odaklanacaksa bu sistemde bir sorun yok ancak DSLR sektorunde ve Prolara hitap eden makina yapmayi planliyorsa,kusura bakmasinlar hicbir artilarini goremiyorum...

 

Tarih: 14 Nisan 2011, 15:02 - İp: 219.***.**6.57
emircetiner
emircetiner (üye)
Adana / Amatör

Üstadım zaman biraz geçmiş ama ben genede yazayım
ilk önce elimden bir çok makina geçti ve bir çoüuda halen durmaktadır kullanmaktayım işin açıkcası bu nikon canon muhabbeti beni biraz baydı her şeyden önce at binicisine göre şahlanır. bunu unutmayalım fotoğraf sanatçısının markaaya değil makinaya alışması gerekir onun için makinayı elkinize alıp denemeniz lazım makina size sıcak mesajlar veriyorsa markalar üç aşağı beş yukarı aynıdır.
ben nikon d70, d90, d700,
canon 450d, 550d
sigma sd14, sd9
sony a100, a390
olympus e300, e500, e450
fuji s2 pro
makinalarını gayet keyifle kullandım bunlardan bazıları özellikle sigma ve olympusları elimden çıkartmamaya özen gösteriyorum nedeni canon larda kim ne derse desin renklerin soft olması netliğin tam istediğim gibi sağlanmaması özellikle detayda kayıplar vede bodylerin malzeme kalitesi beni canonlardan uzak tuttu nikonlar renkler fena değil (çok abartmamak lazım nikonu) malzeme kalitesi üst düzey ama netlik genede istediğim gibi değidi onun için nikon lardanda vazgeçtim
sony malzeme kalitesi netlik ve renk açısından canonlardan üstün sonuçlar vermiştir hatta ccd kullanan a100 renk oknusunda baya iddalı sonuçları vardır. cmoslar malum renkde biraz sapıtıyorlar
sigmalar gözümün nurudur. feriştahı gelse onları benden alamaz birçok kusurları var ama verdikleri görüntü kalitesini hiçbiri vermez.
gelelim olympusa benim yan tabanca olarak tuttuğum makina serim dir harcı alem kullanıyorum olympusun lensleri özellikle manual lenslerinin kalitesini ne nikkorda nede canonda gördüm müthiş lensleri var vede bence olympusun en önemli yanlarından biri renkleri çok iyi bence nikon kadar iyi renklere ve nikonlardan daha keskin bir görüntüye sahipler olympuslar gece çekimlerinde düğün dernek fotoğrafçısıysanız biraz sizi oyalarlar gün ışığında muhteşem sonuçlar verirler. birde olympus bodyler çok sağlamdır. yanlız e450 biraz ufak bir makina benim ellerde biraz büyük e 450 nin kusuru ne derseniz belki boyutları diyebilirim.
işin özü makinaya ısınmanız lazım üstadım gidin görün illa belli markalara takılmayın makina size sıcak geliyorsa iş bitmiştir. inanın üç aşağı beş yukarı hepsi aynı noktaya geliyor sonuçlar çok değişmiyor.
bu arada yüksek iso içinse mesela ben 400 iso üzerini kullanmam ne olursa olsun 400 iso üzeri sonuçlar çok tatmin edici gelmiyor bana enstantanem yetmiyorsa harici ışık kullanırım iso derdim kalmaz illa 1600 - 3200 isoda çekecem ışık kullanmayağım da demem şahsen 400 isodada sonuçları çok farklı değil makinaların ben diyeyim

 

Tarih: 8 Ağustos 2011, 02:36 - İp: 178.***.**3.15
buzlucam
buzlucam (üye)
Yurtdışı / Meraklı

mADEM eski konu tekrar dirilmiş o zaman bende bir kaç şey yazayım uzun süre olympus e-510 kullandım canon ve nikon başka makineleride kullanma şansım oldu, şu anda Nikon d7000 im var, ve olympusdan sonra bu makinanın netliği beni hiç tatmin etmedi, olympusun kit objektifi nikonlardan en az 10 kat net nikonun en ust seri objektifleri ancak o netlikte ama görüntü nikonda yinede flu.., gövdede titreşim önleme e-510 da vardı oldukça kolaylık sağlıyor, yani marka hikaye olympus objektif kalitesi şahane... tek bir sorun var ışık ama oda göreceli bir kavram iso başarımı da nikon d7000 den kötü değildi.. Şimdi bunu yazdık 30 kişi saldırıya geçer ama gerçekler böyle..

 

Tarih: 8 Ağustos 2011, 11:40 - İp: 85.***.**6.12
emircetiner
emircetiner (üye)
Adana / Amatör

evet aynen öyle zuiko lenslerin kalitesi gerçekten üst düzeyde
bu formatta zuiko lensler ki hele manuel olanları gerçekten çok iyi sonuçları var. keskinlikleri mükemmel renk kayıpları ve sarkmaları yok denecek kadar az
ayrıca 4/3 sensörler yabana atılacak sensörler değiller yapılarının incelenmesi lazım avantajları var kim ne derse desin ben kullandığım gözümle gördüğüm şeye inanırım nerdeyse tüm markalar elimden geçti. kim ne kadar derse desin olay makine ile fotoğrafçı arasındaki bağla biter yoksa boynuna meşur markalardan birini asıpda dolaşmak kimseyi bir yere getirmez . makinaların hepsi en nihayetinde aynı sonuca ulaşır. fotoğrafta ömürleri boyunca ortalama 60 x 40 cm baskı alacak arkadaşların böyle nikon canon polemiklerine girmelerine ben pek akıl erdiremiyorum at yarıştırır gibi canon nikonu ezdi yok nikon hepsini döver yok başka markalar tu kaka muhabbetini aşmamız lazım hepsi değerli markalar hepside güzel sonuçlar verir. önemli olan fotoğrafçının gördüğünü beyninde yorumlaması kendi bakış açısıyla o yorumu hakim olduğu makina aracılığıyla bize yansıtmasıdır dostlar . her markanın ufak tefek avantaj ve dezavantajları vardır ama bunu büyültmemek futbol takımı tutar gibi taraf tutmamak kimseyide etkilememek lazım markaya çok takılmamak gerekir neyde rahatsan onda üretirsin.
ayrıca olympus gibi fotoğrafın köklü firmalarından olan bir kuruluş bazı şeyleri tabiki görüp tartıp adımlarını ona göre atıyordur bir bizde var canon mu nikonmu muhabbeti dışarda olay farklı olympusun avrupa , amerika ve uzak doğu satışları gayet başarılı bence lider olamayabilir ama topu atacak gibide durmuyor buda nikon ve canonun karşısında ezilmediğini gösterirki bununda bir nedeninin olması lazımdır. Aldığı ödüllerde cabası

 

Tarih: 8 Ağustos 2011, 23:35 - İp: 178.***.**6.250
najdorf
najdorf (üye)
Ankara / Meraklı

Söylediklerinizde haklı yönler var ama fazla da abartmamak lazım (lens için konuşmuyorum).

En basitinden, piyasada 5d mark 2 gibi efsane bir model varken kusura bakmayın ama görüntü kalitesi açısından bakıldığında olympus e-5 bile yanından geçemez.

 

Tarih: 9 Ağustos 2011, 00:03 - İp: 78.***.**2.246
emircetiner
emircetiner (üye)
Adana / Amatör

üstadım birincisi evet abartmamak lazım ama 5d mark 2 yi abartmamak lazım
güzel makina kullandım ama canonların genelinde olduğu gibi renk ve keskinlik yönünden 21 mp lik bir makina izlenimi bana yaşatmadı size foveonu kullanan sigma sd14 makinaları öneririm bir deneyin bence vede esas efsane bence sigma sd1 dir 48mp görüntü verir .
ikincisi 5dmark2 orta üstsınıf bir makina onun sınıfı nikon d3x, sony a900, eos1d mark ııı yada yeni sigma sd1 şimdi o makinayla e450 arasında bir kıyaslama biraz komik kaçar
makinalar bence abartılmamalı benim elimden gerçekten çoğu geçti konumuz başlangıç aşamasındaki bir kullanıc için aranan makina e 450 iyimidir kötümüdür. ortalama bir kullanıcı için ha 8mp ha 10 ha 20 olmuş pek bir farkı olmaz hatta cropluların alan derinliğindeki netlik avantajları yeni başlayan ve orta düzeye yakın kullanıcılar için avantaj bile olabilir.
kaldıki e 5 de güzel makinadır hakkını yememek lazım kaya gibi makinadır

 

Tarih: 11 Ağustos 2011, 00:37 - İp: 178.***.**0.72
najdorf
najdorf (üye)
Ankara / Meraklı

5D Mark II yi ben abartmıyorum. Bunca yıldır kullanan amatöründen profesyoneline fanatik nikoncusundan pentaxcısına insanların izlenimini aktardım. Siz ise bence böyle değil diyerek kişisel görüşünüzü ortaya koyuyorsunuz. Hangisinin daha çok dikkate alınacağı aşikar. sd14 ün ise herhangi bir yönüyle çok başarılı bir model olduğunu düşünmüyorum. Sonuçta esamesi okunmuyor. Yine de fotoğraf kalitesine göz atmam gerek.

Öte yandan efsane demek en yüksek mp ye en yüksek kaliteye sahip olan değil insanları bir şekilde mutlu eden makinedir. Bu mantıkla d90 ve 550d bile artık efsane bir modeldir ama yine de söylüyorum mark ii görüntü kalitesi ile bu sıfatı gerçekten hakediyor. 2500 dolarlık bir makine olduğuna inanmak zor.

Ayrıca kaç kişi hobi amaçlı bir uğraş için gidip sd1 alır? Ben söyleyim hiçkimse. 7500 dolarlık Sd1 ile 5D yi kıyaslamak 5D ile e-450 yi kıyaslamaktan çok daha komiktir. Kaldı ki ben 5d ile e-450 yi kıyaslamadım. e-5 bile görüntü kalitesi açısından mark ii nin çok gerisindeyken e-450 gibi bir modeli abartmanın yersizliğinden dem vurdum. Yoksa kimseye başlangıçta tam format önermek gibi bir düşünceye sahip değilim.






#najdorf' tarafından 11.08.2011 09:51:07 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 11 Ağustos 2011, 04:36 - İp: 78.***.**4.121