justinn
justinn (üye)
Edirne / Amatör

Nikon' Un Af Motorsuz Gövdeleri.

Arkadaslar merhaba.

Bu büyük bir problem midir? Aslında uzun zamandır forumda bi çok konuda bu başlık tartışılıyor. Özellikle Canon sever arkadasların bir kısmı AF motoru konusunda Nikon a cephe almış durumdalar. Gövdede olmayan af zaten lenste mevcut dendiğinde ise motorlu lenslerin pahalı olmasından bahsediliyor. Kısmen haklılarda ama tamamen haklı değiller. Şöyle ki; şu zamanda titreşim özelliği olmayan bir
lens almanın mantıklı olmadığı konusunda sanırım hemfikiriz. 18-105mm , 55-200mm , 70-300mm gibi vr özellikli lenslerde
zaten af motoru mevcut. IS, OS, VC gibi özelliklere sahip lensler fiyat olarakta aşağı yukarı aynı. Peki titreşim önleyici özelliği olmayan lens almanın da mantıklı sayılmadığı şu dönemde AF motorunun dezanatajı nerede kaldı? Evet prime lenslerde. 50mm 1.8G ve 35mm 1.8G gibi lensler, eski D serisi lenslere göre biraz pahalı. burada biraz dezavantaj hissediliyo ama çözülemeyecek kadar büyük olduğunu düşünmüyorum. Biraz da Nikon un AF-S lensleri Pazarlamaya yönelik yaptığı aşikar.

Eğer ki her özelliğim gövdede olsun derseniz Pentax ı tercih eder titreşim özelliği ve AF motoru gibi problemleri gövdede çözmüş olursunuz. O zaman af motoru mantığına dayanırsak, hepimiz Pentax alalım diyor muyuz? Demiyoruz. Üstelik Canon ve Nikon un giriş ve orta seviye gövdelerinde titreşim azaltıcı olmadığını biliyoruz.

Umarım ki bu başlık ve altına yapılan yorumlar yeni makine alıcak arkadaslara faydalı olur.

Arkadaslar, eleştiriye açık bi konu olduğunda hata kusur ve yanlışlık varsa lütfen eleştirmeye çekinmeyin.

Tarih: 9 Haziran 2012, 14:37 - İp: 88.***.**0.137
fdemirhan
fdemirhan (üye)
İstanbul / Amatör

Canon 1986 yılında tüm yapıyı radikal bir karar ile değiştirdi ve EOS sistemini piyasaya çıkardı. Bir anda tüm eski lensler tarih oldu, artık yeni givdelerde kullanılamaz hale geldiler. AF motoru lenste olan bu sistem sadece yeni gövdelerde çalışıyordu, yani yeni lensleri eski gövdelerde de kullanamıyordunuz.

Nikon bu geçişi sancısız ve çok uzun bir vadeye yayarak yaptı. Neredeyse tüm lensler tüm makinelerde kullanılıyor (aslında karmaşık bir tablodur).
Artık tüm yeni lenslerde AF motoru var, üst sınıf olmayan makineleri de gövdede motorsuz yapıyor. Buna alışın. Eski lensleriniz varsa ve kullanmak istiyorsanız gövdede af motoru bulunduran bir makine alın.

Giriş sınıfı gövde alıp eski lensleri kullanmak istiyorsanız elle odaklama yapmanız gerekiyor. Bu arada o lenslerin digital fotografçılığa uygun kaplamalarının olmadığını da hesaba katın.

 

Tarih: 10 Haziran 2012, 01:21 - İp: 85.***.**4.64
puskas
puskas (üye)
İzmir / Amatör

Canon'da Lens ve Bayonet Sistemindeki Önemli Değişikliğin Sebepleri:

EOS sisteminin başarısında en büyük pay şüphesiz sıfırdan tamamen elektronik olarak tasarlanmasıydı. Nikon ve Pentax gibi markaların kullandığı gövdeden AF motoru ve bu motorun lensle olan mekanik bağlantısı, EOS’ta yerini tamamen elektronik sistemlere bırakmıştı. EOS sisteminin EF serisi lensleri de bu sıfırdan tasarlanma sayesinde rakiplerinin ilerisinde özelliklere sahipti:

USM (UltraSonic Motor): Sessiz ve oldukça hızlı netleme sağlayan bu sistem profesyonellerin EOS sistemini tercih etmesinde önemli bir etken oldu.
Geniş bayonet çapı: 54mm’lik iç çapı ile o güne kadar kullanılmış en geniş bayonete sahip olan EOS sistemi sayesinde çok hızlı lensler daha kolay tasarlanabilecekti. 50mm f/1.0, 85mm f/1.2 gibi lensler bu sayede üretilebildi.

Nikon sistemini değiştirmedi ama eski lenslerin sunduğu performansı yenilere oranla ortadadır..

Ayrıca Canon'da bir adaptörle tüm FD lensleri kullanabiliyosunuz..




 

Tarih: 10 Haziran 2012, 09:53 - İp: 78.***.**2.146
fdemirhan
fdemirhan (üye)
İstanbul / Amatör

Puskas,
lütfen Canon sitelerinin basma kalıp reklam laflarını copy paste yaparak bana yanıt vermeyin.

Reklam laflarını bir kenara koyarsak, 'EOS sistemin geniş bayonet çapı var 50mm f/1.0, 85mm f/1.2 gibi lensler bu sayede üretidi' lafı zırvadır. Bu lenslerin EOS öncesi FD versiyonları da var. Kaldı ki daha eski m39 bayonetli 50mm f0.95 canon lensi de var. Bu lensin EOS versiyonu yok.

'Nikon sistemini değiştirmedi ama eski lenslerin sunduğu performansı yenilere oranla ortadadır'. Bu laf sadece Odaklama hızı için doğru olabilir. Optik özellikler ve özellikle kaplamalar bakımından herkesin eski lensi ile yeni lensi arasında fark vardır.

Canon FD serisini optik elemanlı adaptörle kullanmak bir şakadan öteye gitmez. Kullanmış olduğunuzu sanmıyorum, kullansaydınız seçenek olarak yazmazdınız bile. Kullanmış olanlara sorun.


Not: Soru sahibinin sorduğu konu ile alakasız bir yöne gittik. Kusura bakmasın.

 

Tarih: 10 Haziran 2012, 17:36 - İp: 85.***.**4.64
puskas
puskas (üye)
İzmir / Amatör

Reklam laflarını bir kenara koyarsak, 'EOS sistemin geniş bayonet çapı var 50mm f/1.0, 85mm f/1.2 gibi lensler bu sayede üretidi' lafı zırvadır.

Bu FD lenslerin digital için özel kaplamaları ve USM özellikleri varmıydı? Cevap: Hayır..

Zırva dediğiniz şeyler mühendislik detaylardır. Bugün bir kuşu hızlı netleyebiliyorsanız bu lensler sayesindedir. FD lensleri bilmek için kullanmaya gerek yok üzerlerinde diyafram halkaları vardır. Adaptör kullandığınız için diyaframı makineden değiştiremezsiniz ama halka sayesinde bu mümkün..

Kaldı ki daha eski m39 bayonetli 50mm f0.95 canon lensi de var. Bu lensin EOS versiyonu yok.

Olmak zorunda değil adamlar ondan daha hızlı (USM) ve optik kalitesi yüksek lensler üretmişler.. Herşey sizin istediğiniz şekilde üretilmeyebilir.


 

Tarih: 10 Haziran 2012, 18:08 - İp: 78.***.**2.146
fdemirhan
fdemirhan (üye)
İstanbul / Amatör

Yanıtınıza biraz şaşırdım. Demekki yeteri kadar açık yazmamışım.
Bir kez daha yazayım.

'EOS sistemin geniş bayonet çapı var 50mm f/1.0, 85mm f/1.2 gibi lensler bu sayede üretidi' lafı zırvadır. derken şunu söylüyorum:
Bu lensler EOS sisteminden önce de yapılabiliyordu, hatta bunlardan daha açık diyaframlı lensler bile üretilebiliyordu. yaniEOS sisteminin geniş bayonet çapına geçildiği için daha açık diyaframlı lens üretilebildi lafı zırvadır. Daha dar bayonetlerde bile f/0.95 lensi vardı örneğini bu yüzden verdim. f/0.95 lensin Niye EOS versiyonu yok diye sormadım, üretilmesini talep etmedim. Neden üretilmediğinin sebebini de biliyorum, böyle bir lensi de hiç istemedim.

Açık diyaframlı lens tasarımı ile kaplamaların veya lens motorlarının bir alakası yok. Buralarda gizli bir mühendislik detayı filan da yok. Ayrıca ultra açık diyaframlı lensle kuşu hızlı netlemenin de bir alakası yok. Zira günümüzdeki Odaklama sistemleri 2.8 den açık diyaframlı lenslere, 2.8 diyaframlı lenslerden farklı tepki vermezler. Konumuzla ilgili olmada da teknolojik marifet, dar diyaframlı lensle hızlı odaklamakta.

Kuşu hızlı netlemek, makinenin odak sisteminin tepki hızı, tracking servo sisteminin kalitesi ve lensin motor hızına bağlı. Lensteki odaklama motoru burada fark yapıyor, bu yüzden Nikon geride keldı ve lenste motor sistemine geçiyor. Kuş lenslerinde Canon daha iyi durumdadır.

FD lenslere gelince, bu lensleri biliyormusunuz diye sormamıştım. Adaptörle kullanımından söz ediyordum. FD lensin register mesafesi kısa olduğu için mekanik adaptör kullanamazsınız. Optik eleman barındıran adaptör kullanmak zorundasınız. Bu ise fotograf kalitesini oldukça kötü yönde etkiler. Denemiş olsa idiniz tavsiye etmezdiniz dedim.

Sanırım yeterince açık oldu bu defa.

 

Tarih: 10 Haziran 2012, 19:37 - İp: 85.***.**4.64
justinn
justinn (üye)
Edirne / Amatör

Puskas ne iddiacı bi adammışsın be arkadasım.! Yeter yahu konu başından beri.
Bi konunda; Aman ! Seni de benim gibi fanatik ilan ederler sonra demişsin ve aynı yazıyı; Canon 5d'yi 300 TL'lık 50mm f/1.8 ile kullanan insanlar gördüm. Hâlâ bu fiyata bu kaliyeti ve keskinliği veren bir marka olmadı.. Sırf bu lens için bile Canon alırım. noktalandırmışsın. E bu konuda malum ortada. sonrada çıkıyosun beni fanatik ilan ettiler diyosun. haksızlar mı? yada haksız mıyız? Artık lütfen gözlükleri bi kenara bırak yada yazı yazmayı bırak.

Demirhan hocam karşınızdaki insan iddia sever bi insansa her konu böyle amacından çok kolay çıkabiliyor.. Saygılar.

 

Tarih: 10 Haziran 2012, 19:59 - İp: 88.***.**2.198
puskas
puskas (üye)
İzmir / Amatör

paperman, justin, fdemirhan hepiniz hep doğruları söylediniz. Ben birşey bilmiyorum...

Kalın sağlıcakla...

 

Tarih: 10 Haziran 2012, 21:30 - İp: 78.***.**9.141
ozturert
ozturert (üye)
İstanbul / Meraklı

Su anda elimde 11 tane Nikon lens var, bunlarin sadece 3 tanesi AF-S. Cok ciddi sekilde D700'u elden cikarip D5100 ya da D3200 almayi dusunuyorum (hafif ve ufak olsun diye), sonra eldeki lenslere bakip vazgeciyorum. Yuksek ISO'ya artik cok gerek duymuyorum, dinamik aralik olarak da APS-Cler tam karelere yaklasti (en azindan bana yeter).
Nikon bayoneti degistirmeyerek eski lenslerle uyumlulugu koruyarak iyi birsey yapti, ama yeni makinelerine odak motoru ve hatta eski lenslerle pozlama becerisi koymayarak o iyiligin degerini azaltti. Ornegin pompali 80-200 f2.8 muhtesem ve cok uygun fiyatli bir lens, D5100 ile iyi giderdi ama AF yok. Ufacik bakactan odak yapmaya calismak felaket. Bu lensleri kullanmak icin ufak Nikon govde yerine NEX'e bir tane Nikon adaptoru aldim, NEX-5n ile kullaniyorum. NEX ile elle odak yapmak cok rahat. Peki Nikon ne kaybetmis oldu?

 

Tarih: 11 Haziran 2012, 13:05 - İp: 84.***.**1.146
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

Nedense "ezber bozmak" ifadesine gıcığım, bana hep bu ifadeyi slogan yapan Baskın Oran denen zamanın bağımsız milletvekili adayını hatırlatır. Talihsiz bir ifade olmuş.

Bu zat-ı muhterem seçim öncesi bir zaman TV'ye tartışma programına çıkmıştı, şimdi ne olduğunu bile hatırlamadığım konuda teknik olarak fena halde faka bastığı, tarihi gerçekleri altüst ettiği açık bir şekilde yüzüne vurulmuştu, söylediklerinin yazdıklarının yalan yanlış olduğu söylenmişti kendisine. El cevap "Ben profesörüm, bu konuda asla yanılmam" şeklinde olmuştu.

Ben deniz de TV'nin karşısından bu arkadaş adına utanmıştım, Kemal Sunal filmi izler gibi. "Profsan profsun, so what hocam, so what"


Ayrıca yanlış bir ifade olmuş çünkü ortada yanlış bir şartlanma yok, AFS lensler daha pahalı, Nikon'un AF motorsuz gövdeleri ise mütevazi bütçeye hitabedebilen yegane DSLR modelleri. Bunlar elle tutulan gözle görülen somut gerçekler, yoruma açık değil. Benim şahsi yorumum ise "Nikon'un herkesi parası kadar ütmek" istediği.



#antika' tarafından 11.06.2012 16:35:55 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 11 Haziran 2012, 15:42 - İp: 78.***.**2.140
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

AF-S lensler daha pahalı değildir demedik - söylendiği gibi 50mm AF-S 3 kat daha pahalı değildir/1000 TL değildir dedik.

Giriş seviyesi gövdeler için AF-S lensler son derece ucuz - 2. eli de oldukça bol. Alınması düşünülen de alınamayan eski (motorsuz) lenslerin 2.el olacağı düşünülürse, fiyat olarak pek sorun kalmıyor.

 

Tarih: 11 Haziran 2012, 17:12 - İp: 96.***.**5.17