muzafferacar
muzafferacar (üye)
Manisa / Meraklı

Nikon D90 I D7000 İle Değiştirmek

Değerli üyeler bir kaç evvel Nikon D90 almıştım ve severek de kullanıyorum. Ancak kısa süre önce D7000 alan bir arkadaşım aklıma girdi. Daha doğrusu D7000 in kendisi aklıma girdi

D90 a göre artıları Magnezyum alaşımlı gövdesi olması, 16.2 MP lik yeni sensörü ki bir çok sitede en yüksek puanları almış bu sensör (gerenk dinamik aralık, gerek iso başarımı gerek color reproduction açısından)

Beni özellikle 39 noktalı yeni AF sistemi cezbetti. Ciddi bir esneklik sağlıyor çünkü. Saniyede 6 kare sürekli çekim hızı, 1/8000 shutter hızı, çift hafıza kartı alması ki birine jpeg diğerine RAW atayabiliyorsunuz, bu gibi özellikleri ile D90 dan bir adım ileride bir makine.

Video anlamında da ciddi artıları var ama ben onlarla pek ilgilenmiyorum açıkçası.

Bu makineyi kullanan ya da tanıdığı birileri kullanan değerli üyelerden d90 ile kıyaslama rica edeceğim. 1.000 TL civarı bir fark ödeyerek almaya değer mi?

Tarih: 10 Mayıs 2011, 10:13 - İp: 62.***.**2.1
vedatcan33
vedatcan33 (üye)
İçel / Amatör

merhabalar acil yardımınıza ihtiyacım var canon 600 d su anda mersinde 1440 tl nikon d90 ise 2150 tl canon 18 55 lens veriyor nikon ise 18 105 VR kit veriyor çok arada kaldım nikon 2008 yapımı ve turkce menu yok 12 mp lik bir makine doner ekranı yok ama nikonun çekimlerine baktıgımda hayran kaldım lutfen acil yardım edin ??

 

Tarih: 9 Kasım 2012, 16:27 - İp: 88.***.**2.223
muzafferacar
muzafferacar (üye)
Manisa / Meraklı

hocam burası hiç yeri değil doğru konu başlığı değil bir kere. Ancak elma mı armut mu diye soruyorsunuz, D90 ile Canon 600D yi kıyaslamak doğru olmaz çünkü aynı segmentte makineler değiller. D90 ın Canon muadili 60D dir öyle düşünün. 600D nin Nikon muadili ise D5100 dür. Fiyat bandı itibariyle 600D nin muadilini arıyorsanız Nikon D5100 e bakın. D90 fiyatı için söylediğiniz seviye için ise 60D yi görün derim. Bu arada D90 için fiyatınız pahalı. İstanbuldan 1.700-1.800 TL bandında sıfır spot ürün alabilirsiniz rahatlıkla. Sanalpazar.com sitesine de bakın derim. Güvenli ticaret mantığı ile çalışıyor. ürün geliyor beğeniyorsanız beklediğiniz gibi ise ödemeyi onaylıyorsunuz. Canon 60D yi 18-135 lensi ile 2.200 TL ye kadar bulmanız mümkün, daha yeni makinesi olması shutter hızı gibi iso başarımı gibi gövde yapısı gibi yine döner ekranı olması gibi artıları nedeniyle D90 a göre tercih edebilirsiniz.

 

Tarih: 9 Kasım 2012, 16:58 - İp: 62.***.**4.1
carpediem1302
carpediem1302 (üye)
Şanlıurfa / Amatör

valla ben temmuz ayında d7000 amerikadan aldım. bu zamana kadar kullandım bütün testleri yaptım hiç bir sorun yok.ama bu aşırı pozlama olayını kesinlikle inkar edemeyiz.bazı durumlarda çok çok rahatsız ediyor.ama kısaca ben cok memnunum

 

Tarih: 17 Kasım 2012, 12:52 - İp: 46.***.**5.251
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Gecen gun AF noktalari/kullanimi ile ilgili bir yanilgiyi yazdim; su fazla pozlama konusunda bir seyler karalamak isterim. Aslinda, sikayetci olanlar bir topik acip altina da fazla pozlanmis fotograflari ekleseler , cok daha iyi olur.

Nikonun 1/3, 1/2, 2/3 stop fazla pozladigi neredeyse 6-7 yildir konusulur - ilk makinam D80 zamaninda da vardi. Acik soyleyeyim, ben de ilk zamanlar - sagolsun biraz da Ken Rockwell'e kanip - gercekten makinanin fazla pozladigina inanmistim. Aradan gecen yillar, bahsedilen "over expose" sorununu cozmedi ama benim bu konuyla ilgili gorusumu degistirdi . Simdiden soyliyeyim, sizinkini de degistirecek.

DSLR Matrix metreleme/olcum sistemlerinin - siz uzerine dusmeden/makinaya yardimci olmadan her zaman %100 dogru pozlama yapmasini bekleyemezsiniz.

AF noktalari konusunda yazdigim gibi, makinaya %100 dogru fokus icin nasil TEK noktadan AF yaptirmaniz gerekiyorsa, poz metrelemesi icin de yine tek noktadan SPOT olcum almaniz gerekir. O noktanin neresi olacagi, sizin fotografcilik bilginize, o kadrajda ne istediginize kalmis ( ben cogu zaman, manual modda deneme yanilmayi daha uygun buluyorum )

Sonucta matrix olcumde makina, sizin cevirdiginiz kadrajdan ortalama olcumler aliyor ve bir algoritmayla istenileni tahmin etmeye calisip, bir pozlama degeri sunuyor. Bunun her seferinde mukemmel calismasini bekleyemezsiniz. Aydinlik arka plan var, karanlik arka plan var - pozlamayi yaniltacak 40 tane durum var.

En basitinden - diyelim kadrajda %1 buyuklugunde bir nokta cok parlak ve patliyor ( %1 az sanilmasin - PC ekraninizda 3 x 3 cm buyukluge denk gelir ) Dijital fotografcilik kurallarina gore, fotograf degeri olan bir calisma cekiyorsaniz, pozlamayi kadrajin en aydinlik noktasini patlatmayacak sekilde yapmaniz ideal.

Gel gelelim, aile / gezi / ani vs fotograf cekiyorsaniz - veya o parlayan nokta kadrajin crop ile elenecek kadar kenar kisimlarindaysa - kadrajdaki minik patlamalarin hic bir onemi yok. Gidip o beyaz noktaya gore pozlama yapilirsa, kadrajin cogu, yuzler, ana objeler karanlik kalacak.

Nikon matrix pozlama algoritmasini , her seferinde o beyaz noktayi patlatmayacak sekilde yazsa, kullanicilarin %90'i makinalarinin 1-2 stop az pozladigini soyler - fotograflarin da belki 2/3'u yanlis, cok karanlik pozlanir.

Siz fotografciysaniz ve makinanizin bir kadraji matrix modda fazla pozladigini goruyorsaniz ( ki LCD ekran/highlights ozelligi bu is icin var ) buna gore onlem alacaksiniz. Ya SPOT/NOKTA olcume gececeksiniz, ya da Manuel moda. Secilen AF noktasinda spot olcum bu is icin ver . ( Poz telafisi de tabi kullanilabilir ama kadraj her oynadiginda, telafi miktarinin da degismesi gerekir - pozlama olcumu degisebilecegi icin )

Ustelik ayarladiginizda ( Nikonlarda ) - matrix modda iken bile - bir yuzuk parmagi dokunusuyla spota gecmeniz, oyle cekmeniz mumkun.

Dijital cag ile beraber makina pozlama sistemlerinin cok bir onemi kalmadi. Film cekmiyor, cektiginiz fotografin sonucunu 3-5 gun sonra almiyorsunuz. Sonuc saniyesinda LCD ekranda. Bakacak, duzeltecek tekrar cekeceksiniz. Ona vaktim yok, manzara cekmiyorum, poz kaciyor diyorsaniz da o zaman makinaya dogru pozlama YAPTIRTMAYI , dogru noktadan spot olcum aldirtmasini bileceksiniz. ( O proesyonel/studyo/moda fotografcilarinin kullandigi el pozometreleri de bu ise - istenilen noktadan spot olcum almaya yarar )

Taslar zamanla ve tecrubeyle oturacak, bir sure sonra fazla pozlamadan bahsetmeyecek olacaksiniz derim.

Isterseniz ekleyin su fazla pozlanmis kadrajlari - uzerinde konusalim.



 

Tarih: 17 Kasım 2012, 18:11 - İp: 96.***.**5.17
turk
turk (üye)
Balıkesir / Meraklı

Nikon fotoğraf makinalarındaki hatalı pozlama sorunu D7000 e özgü bir sorun olmadığı için, bu konuda verilecek bilgi ve görüş alışverişlerinin, yüklenecek örnek fotoğrafların yeni bir başlık altında yapılması daha uygun olur.
Bu sayede aynı sorunu yaşayan D7000 kullanıcıları dışındaki diğer Nikon kullanıcılarıda konuyu okup, faydalanabilir.

 

Tarih: 18 Kasım 2012, 00:39 - İp: 78.***.**6.147
buzlucam
buzlucam (üye)
Yurtdışı / Meraklı

OVERexpose u halletmek kolay fakat şu yağ lekeleri sorunu bana illallah dedirtti , bir arkaşın ricasıyla 3-5 ürün çekimi yasptım fotografları incelediğimde dha 4-5 ay önce temizlediğim sensöre rağmen fotograflar spot yağ lekesi dolu insanı deli ediyor...

 

Tarih: 18 Kasım 2012, 23:29 - İp: 78.***.**8.1
carpediem1302
carpediem1302 (üye)
Şanlıurfa / Amatör

http://forum.netfotograf.com/dslr-teknik/isik-patlamasi-57627-1.html

 

Tarih: 19 Kasım 2012, 10:26 - İp: 46.***.**8.217
muzafferacar
muzafferacar (üye)
Manisa / Meraklı

Sn paperman in uzunca anlattığı pozlama ayar ve kullanımını ben de zaten D7000 ile alakalı şikayetimde kısaca belirtmiştim. Şöyleki makine hem mevcut pozlama değerini artırma azaltma hemde spot matrix ortalama pozlama yapmak gibi imkanlar veriyor ise zaten bunun sorun olduğundan söz edilemeyebilir demiştim. bende kişisel kullanımımda çokça farklı pozlama alternatiflerini kullanıyorum. Ters ışıkta portre çekerken flaş da kullanılmayacak ise nokta ölçüm yaptırmak dışında bir çözüm yok örnekse matrix modda sürekli modelin yüzü karanlık çıkar. Ancak ortalama kulanım şartlarında sürekli bir aşırı pozlama eğilimi bence yine de "problem" değilse bile hoş değil. Fotoğraf yüklemekten ziyade çok net verebileceğim bir örnek, halen kullandığım Nikon D5100 ile ortalama kullanımda hiç bir pozlama telafi ayarı yapmadan da ortalama sonuçlar alıyorum. D7000 de benzer şartlarda sürekli aşırı pozlanmış karelerle karşılaşmak (düzeltilebilir bile olsa) can sıkıcı. Aynı sensörü kullanan iki makine, biri olağan diğeri olağan dışı ise bir gariplik bir hata çalışan algoritmada bir doğru olmama durumu söz konusudur demekki.

Bu arada canon makinemde denememiş olmakla birlikte nikon makinemde denediğim işe yaran bir husus, zor ışık şartlarında özellikle gökyüzü patlıyor ise matrix modda bile olsa netlemeyi gökyüzü ağırlıklı yapıyorum (netleme ile pozlama eş zamanlı çalıştığı için) sonra biraz aşağı asıl kadrajıma kaydırarak fotoğrafı çekiyorum ve gökyüzü daha doğru pozlanmış oluyor. Bu durumda evet aşağıdaki ağa.lar kayalar vs görece az pozlanmış oluyorlar ama wiew nx deki shadow protection özelliğinden ya da PS daki gölgele/vurgula özelliğinden bu alanı düzeltmek mümkün oluyor. Aksi halde patlamış gökyüzünü hiç bir şekilde düzeltemiyorsunuz. (raw çekildi ise belki az da olsa düzelebilir)

özetle zaten profesyonel olmayan bir kullanıcı olarak makinelerimin bana sunduğu tüm pozlama özellik ve kapasitelerini elimden geldiğince kullanmaya özen gösteriyorum. Ama iddiam şudur ki D7000 benzer şartlarda bile özellikle çok ışıklı ortamlarda sürekli aşırı pozlama eğiliminde idi. bence bu 2.016 pixel mi nedir kullandıkları ölçüm sistemi alakalı bir sorun. önceki tüm modellerde hemen hemen aynı olan ve D5100 de de kullanılan sistem gayet sorunsuz çalışıyor oysa.

 

Tarih: 21 Kasım 2012, 16:40 - İp: 62.***.**4.1
buzlucam
buzlucam (üye)
Yurtdışı / Meraklı

d7000 de pozlama sorunu var, bu bir gerçek, bunun ışık ölçümünü bilmekle noktasal ölçümle ortalan ağırlıklı ölçümle matrixle vs... ile alakası yok her zaman sürpriz yaratabiliyor, tripodla sabitle tek noktadan ölçüm al spot ortala alan ağırlıklı veya matrix 10 tane çekim yap bu değerler bile birbirini tutmayabiliyor bu durumdayken aynı objektifi sök tak tripoddan hiç indirmeden bakıyorsun over expose lu yerler normale dönmüş veya tersi. yani bu makinadaki en büyük sorun hiçbir zaman stabil çalışmaması hem odakta hemde ışık ölçümünde gerisi hikayedir benim gözümde bir sürü makina kullandım veya denedim d7000 her zaman tekrar tekrar kontrol gerektiriyor çektiğinizi diğer makinalarda bu drece stabil olmayan bir durum yok.. Bunun ışık ölçümünü bilmekle de pek alakası yok kesinlikle.. d7000 sürpriz makina doğru noktasal ölçüm almayı bilmekte değil sorun .. LCD den bakmak her zaman çözüm değil anlayamayabiliyorsunuz lcd de bilgisayarıda her yere taşıyıp her çekimde bakacak halimiz yok malesef. BU MAKİNA STABİL ÇALIŞMIYOR.. HER KONUDA BU BÖYLE.
TRİPODLA SABİTLE AYNI YERDEN ÖLÇÜM AL 100 Çekim yap tamamen farklı sonuçlar çıkıyor... bunun bilgiyle alakası kesinlikle yok bence...

#buzlucam' tarafından 25.11.2012 13:51:24 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 25 Kasım 2012, 13:45 - İp: 78.***.**2.224
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Pozlama problemi ile ilgili eklentilere, bu amacla acilmis topiktan devam edelim.

TIKLAYIN

 

Tarih: 25 Kasım 2012, 18:10 - İp: 96.***.**5.17