macrolog
macrolog (üye)
İstanbul / Meraklı

Nikon D90 Alıyorum.. Ama..

İyi günler, daha önce 2 ay Canon Rebel XTI kullandım (ödünç), ve 2002 yılından beri fotoğrafçılıkla ilgiliyim, normalde Canon makine seven ve çevresine Canon tavsiyeeden biriyim. Macro fotoğraf çekmeyi çok seviyorum.. Ancak diğer bir şey de Video.. Kısa film çekim denemelerim oldu.. oldu ama hayal gücümü pek yansıtamadığımı farkettim bas-çek makinelerle.. Bir ingilizce öğretmeniyim ve bu işi hobi olarak yapıyorum..

Şimdi kısaca kendimden bahsettikten sonra, Nikon D90 18-105mm kitli modelini almak istiyorum.. 8Gb SDHC kartla birlikte almayı düşünüyorum

Nikon'u seçtim çünkü

+Cmos sensörü gece çekimlerinde çok iyi.. www.vimeo.com/d90 izlemenizi tavsiye ederim

+Canon 450D'ye göre daha küçük boyutlara sahip..

+18-105mm VR lens ile birlikte geliyor..

+D300 ile aynı görüntü işlemcisine sahip, yapısı çok benziyor..

Şimdi.. aklıma takılan yönü, 18-105mm benim birçok ihtiyaacımı görebilir, kullandığım Canon en fazla 55mm'ye ulaşıyordu ve zoom denen bişey yoktu.. 105mm normal bas-çek makinelerde ne kadar bir optik zoom'a denk gelir?

Okuduğum makalelerde önemli olan başlangıç ve bitiş mm si olduğu söyleniyor ve direk 5x- direk 8x diyemeyeceğimizi söylüyorlar..

Ben bu makineyi,

potre çekimlerinde (çocuklar.. çocuklar.. çocuklar.. :D)

manzara ve doğa çekimlerinde.. (yolculuk yapmayı severim..)

ayrıca Video çekimlerinde.. (kısa öğrenci filmleri, amatör öğrenci biyografi yada otobiyografi türünde belgeseller..)

Bütçemi çok aşsada bu makineyi almak istiyorum.. Beni tek üzecek şey makinenin fiyatı önümüzdeki yıl diğer markalar da bu tarz video çeken makineler çıkardığında (Canon çıkardı zaten) düşer mi.. Yani taksitleri bittiğinde (bana 2300 YTL'ye mal olacak) makine yarı fiyatına gerilerse çok üzülürüm..

Bir de pasaklı biri olmasam da.. D80'de lens temizleme yokmuş, D90'da var mı biliyor musunuz? D80 le pek bir alakası kalmamış (CCD-CMOS).. Belki lensle birlikte temizleme sistemi de eklemişlerdir.. :D

Genel olarak ilk DSLR'sini alcak yada D90 alacak birine önerilerinizi cevaplarınızı bekliyorum.. Teşekkürler..

+

Tarih: 13 Ekim 2008, 10:11 - İp: 88.***.**3.214
macrolog
macrolog (üye)
İstanbul / Meraklı

Bu "vay efendim nasıl olurda dslr makina da video çekim olur mu hiç ay ne banal(!)" görüşüne de hasta oluyorum .. herkes artist.. herkes sanatçı .. Fotoğraf makinasında video çekmek basit halk işi aman aman..

 

Tarih: 20 Ekim 2008, 09:21 - İp: 88.***.**3.214
puskas
puskas (üye)
İzmir / Amatör

varsın çeksin canım istemeyen kullanmasın.. dert etmeyin bu kadar !! yarın öbürgün çok sevdiğiniz canonda, sonyde koyar aynı şeyi şaşmayın..!!

 

Tarih: 20 Ekim 2008, 09:58 - İp: 78.***.**2.18
gencavukat
gencavukat (üye)
İstanbul / Amatör

Nikon D 90 ın şuanki fiyatı nedir?

 

Tarih: 29 Ocak 2009, 18:04 - İp: 88.***.**6.136
jimbo
jimbo (üye)
İstanbul / Amatör

D90 şu anda dünyada özellikleri itibarıyla en beğenilen makina. D80.den tamamen farklı. inceledim ve almaya karar verdim. Amerika.dan getirtebilirseniz daha iyi.bahsettiğiniz sensor temizleme -yüksek iso-920k 3 inç ekran zaten D3-D300-D700 ve D90.da aynı. Naçizane tavsiyem body + 18-200 VR lensle alırsanız tüm ihtiyaçlarınızı karşılar. . Ayrıntılı teknik bilgiler için nikon.com.tr faydalı olur. kolay gelsin

 

Tarih: 29 Ocak 2009, 20:42 - İp: 88.***.**1.125
jimbo
jimbo (üye)
İstanbul / Amatör

her türlü DSLR bilgi ve incelemeleri için testfreaks.com ve letsgodigital.org/en gayet başarılı ve faydalı siteler.

 

Tarih: 12 Nisan 2009, 12:21 - İp: 85.***.**9.188
simonare
simonare (üye)
Yurtdışı / Meraklı

şu video olayına bende değinmek istiyorum fakat benimki farklı bir bakış açısından olacak. Burada herkesin farkında olarak veyahutta olmayarak bildiği birşey var ki oda teknolojinin hızının devasalığıdır. birçok insan teknolojiyi sadece zevkleri için kullanırken bazılarıda teknolojinin içinde yaşamayı ve ilerisi için düşünmeyi artık benimsemiştir. Bunları söylememin bir sebebi benim şuanda hayatımın teknolojiye ve bilgisayarlara dayalı olması ve bunun tek sebebi küçüklüğümden elektronik ve teknolojiye olan ilgim'den çok mesleğimin de bilgisayar mühendisliği olması. Kanaatimce birçok insan teknoloji olaylarına sabit fikirlerle yaklaşmakta ve saplanıp kalmaktadır. Buna bir misal buradaki DSLR makinede Video çekilebilmesi olayıdır. Fakat unutulan bir nokta var ki eskiden DSLR da yoktu onun yerine SLR vardı ve birgün dijital ortamda çekileni görebilmek tamamen hayal'den ibaretti.

Bugünlerdeki gündem DSLR bir makinenin HD video çekebilmesi. Peki herkes bu HD'nin yüksek kaliteli video çekim imkanı sağladığından ziyade ne için ve nasıl bize bu kadar yüksek video çekim imkanı verebildiğini biliyormu? evet belkide birçok kişi öğrenmiştir ama herkes değil! bunun bana göre sebebi HD'nin bile hale daha yeni bir kavram olması, eskimemiş olması.

HD geldi gelirken DVD lerin bize yetmediğini gördük. Hemen yeni hazırlıklar yapıldı güzel birde isim bulunarak ortaya Blue Ray teknolojisi çıkartıldı.

yani benim burada vurgulamaya çalıştığım eskiden imkan ve ihtimali bile olamayacak şeyler bugünün çarpıcı teknoloji olaylarına dönüştü. Hatırlayanlarınız vardır daha 10-12 sene evveline kadar kullandığımız taşınabilir diskler 5.5 inçlik kapasitesi 720kb olan disklerle sınırlıydı. bugün elimizdeki bir Blue Ray diskinin kapasitesi 50GB'a kadar çıkabiliyor. Yani artik eskiden imkansız olan birçok şey gerçek.

Yanlız unutulmaması gereken birşey var ki bu yeniliklerin hiçbirisi bir anda olmadı. Bu yöntemler ve teknolojiler bulunduğu anda da üretilmiyorlar. Herşey bir stateji ve hatta pazar oyunu. Bugün sizin saçma bulduğunuz DSLR makinelerdeki film çekme özelliği yarın belkide bir fotoğrafı çektiğiniz kalitede olacak hatta belkide daha üstün olacak.

konuyu dağıtmadan artık kapatmak istiyorum fakat 1-2 örnek daha vermek istiyorum. ilk örneğim bir mutfak aracından olsun. Mikro dalga. bundan 20-25 sene evvel bir tabağın bir aletin içinde döneceğini ve o aletin içi ısınmadan sadece içine koyduğunuz nesnenin ısınacağını düşünürmüydünüz. 2. örneğim ise biraz daha farklı bundan yine 15-20 sene önce cebinizdeki bir aygıtın sizin her nerede olursanız olun telefonda konuşmanıza izin vereceğini düşünürmüydünüz. hade düşündünüz diyelim ya fotoğraf çekeceğini? peki çekdi diyelim ya sizin buldunduğunuz noktayı göstereceğini? tekrar gösterdi diyelim, ya sizin adınıza kararlar vereceğini ve size tavsiyelerde bulunacağını?

işte elektronik dünyada yaşadığımızı bunlar kanıtlıyor ve bundan sonra sabit fikirlere takılmak yerine dünyamızın nasıl bir hal aldığını ve neyin içerisinde olduğumuzu farketmeliyiz. Ha kabullenirmiyiz onu bilemiyorum zira teknoloji insanı olmama rağmen ben böyle bir elektronik dünyayı kabul etmek istemiyorum.

 

Tarih: 3 Mayıs 2009, 03:46 - İp: 131.***.**9.69
macrolog
macrolog (üye)
İstanbul / Meraklı

simonare konuyu hortlattığın için teşekkür ederim..

Konuyu açtıktan sonra, düğün dernek işlerim oldu ve D90'ıma kavuşamadım (ama sevdiğime kavuştum )

O zamandan bu zamana pek bişey değişmedi, fiyatı aynı.. bir hevesle alanlardan satanlar oldu sadece..

Ben de yeniden gözlem altına aldım makineyi.. Bugün bir yarışma için fotoğraf çekme ile görevlendirildim, eşimin Sony DSC-w90'ından iğrenim resmen..

Bu arada D90'a alternatif olarak D5000 çıktı..

İncelemeerine baktım.. farklar özetle şöyle

D5000 / D90

* boyut 1 inch küçülmüş ama üstteki LCD bilgi ekranı gitmiş onun yerine info tuşu eklenmiş, halihazırdaki LCD ekrandan bakılıyor

* LCD çözünürlüğü kırılmış, 920bin den 270bine

* malzeme kalitesi biraz daha düşük, daha plastik duruyormuş

* focus motoru makinede değil, lenslerde,

* burst modu azcık daha yavaş

+ D90dan farklı olarak özne takipli focus var ama vddettiğini yerine getiremiyormuş..

* işlemci falan aynı..

ABD'den gelme ürünlerde D90 18-105mm 2200YTL

D5000 18-55mm 1600YTL civarı..

D90 alamıyorum ve bunlar çok öneml değil diyenlere duyurulur..

Ben mi? hala D90 diyorm ama takipdeyim.. ömrüm böyle beklemeyle geçmez umarım

 

Tarih: 23 Mayıs 2009, 11:43 - İp: 88.***.**3.214
gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

diger cevapları okumadım, direk konunuz uzerıne yorum yazıyorum..

d90 cok iyi bir makine, nikonun fiyat politikası cıldırtacak kadar sabittir, d80ler hemen hemen ilk cıktıkları fiyata satılıyor hala,oyuzden fiyat dususunden korkmanıza gerek yok
kaldıki bu makineyı süs olsun diye almıyorsunuz fotograf cekmek için alıyorsunuz,
bu makinenin fiyatının dusecegi zamana kadar onlarca yuzlerce cok guzel fotograf cekebilirsiniz.hayatınızın fotografını cekebilirsiniz.
300-400 lira düşmesi cok fark yaratmaz sanırım bu durumda ki oda enaz 2-3 yılı bulur.
-----------

18-135 mm lens 135/18=7,5 kat yakınlastırma saglar..
ancak bu kompakt bir makinedeki 7.5 x zooma eşit degildir tabiki..
ama basit bir hesap yaparsak

135mm 1.5 crop faktorunu eklersek "200mm" civarında bir degere denk gelir..
normal standart bir kompakt makine "36mm" degerinden baslar.kullandıysanız gozunuzde canlandırın..

"200/36=5,5" yanı bir kompakt makinede 5-5,5 x zoom yaparsanız d90da 135mmde (200mm)cekim yapmakla hemen hemen aynı yakınlıgı saglayacaktır.

-----------
18-135 iyi bir aralık bu bakımdan işinizi fazlasıyla gorecektir..
video cekimine gelirsek,,dslr de video cekimine karsı degilim ama bunun dslr-like yada kompaktlar gibi uzun video veya belgesel cekecek kadar uzun cekimler yerıne daha kısa surelerde kullanılması taraftarıyım,sahsen bu ozelligin,makro fotografcıların cok işine yarayacagını dusunuyorum, fotografnı cektiginiz bocegin,makro boyutlarda videousnuda arsviinize katma acısından faydalı olabilir ama bir video gibi uzun sureli video cekmenın makineye ve sensore zarar verecegini dusunuyorum..
handycamlerin fiyatları bukadar dusmusken, bu makineyle video cekmeyi dusunmezdim acıkcası..
tabi sizin takdiriniz..
----
almayı dusunuyorsanız,aklınızda bir soru işareti olmasına gerek yok, d5000 de malesef yurtdısında ucuz olmasına ragmen turkiyede d90a yakın bir fiyata satılıyor ve bildigim kadarıyla govdede af motoru yok..
bu durumda d90 almak tabıkı daha dogru

 

Tarih: 25 Mayıs 2009, 20:53 - İp: 78.***.**7.29