macrolog
macrolog (üye)
İstanbul / Meraklı

Nikon D90 Alıyorum.. Ama..

İyi günler, daha önce 2 ay Canon Rebel XTI kullandım (ödünç), ve 2002 yılından beri fotoğrafçılıkla ilgiliyim, normalde Canon makine seven ve çevresine Canon tavsiyeeden biriyim. Macro fotoğraf çekmeyi çok seviyorum.. Ancak diğer bir şey de Video.. Kısa film çekim denemelerim oldu.. oldu ama hayal gücümü pek yansıtamadığımı farkettim bas-çek makinelerle.. Bir ingilizce öğretmeniyim ve bu işi hobi olarak yapıyorum..

Şimdi kısaca kendimden bahsettikten sonra, Nikon D90 18-105mm kitli modelini almak istiyorum.. 8Gb SDHC kartla birlikte almayı düşünüyorum

Nikon'u seçtim çünkü

+Cmos sensörü gece çekimlerinde çok iyi.. www.vimeo.com/d90 izlemenizi tavsiye ederim

+Canon 450D'ye göre daha küçük boyutlara sahip..

+18-105mm VR lens ile birlikte geliyor..

+D300 ile aynı görüntü işlemcisine sahip, yapısı çok benziyor..

Şimdi.. aklıma takılan yönü, 18-105mm benim birçok ihtiyaacımı görebilir, kullandığım Canon en fazla 55mm'ye ulaşıyordu ve zoom denen bişey yoktu.. 105mm normal bas-çek makinelerde ne kadar bir optik zoom'a denk gelir?

Okuduğum makalelerde önemli olan başlangıç ve bitiş mm si olduğu söyleniyor ve direk 5x- direk 8x diyemeyeceğimizi söylüyorlar..

Ben bu makineyi,

potre çekimlerinde (çocuklar.. çocuklar.. çocuklar.. :D)

manzara ve doğa çekimlerinde.. (yolculuk yapmayı severim..)

ayrıca Video çekimlerinde.. (kısa öğrenci filmleri, amatör öğrenci biyografi yada otobiyografi türünde belgeseller..)

Bütçemi çok aşsada bu makineyi almak istiyorum.. Beni tek üzecek şey makinenin fiyatı önümüzdeki yıl diğer markalar da bu tarz video çeken makineler çıkardığında (Canon çıkardı zaten) düşer mi.. Yani taksitleri bittiğinde (bana 2300 YTL'ye mal olacak) makine yarı fiyatına gerilerse çok üzülürüm..

Bir de pasaklı biri olmasam da.. D80'de lens temizleme yokmuş, D90'da var mı biliyor musunuz? D80 le pek bir alakası kalmamış (CCD-CMOS).. Belki lensle birlikte temizleme sistemi de eklemişlerdir.. :D

Genel olarak ilk DSLR'sini alcak yada D90 alacak birine önerilerinizi cevaplarınızı bekliyorum.. Teşekkürler..

+

Tarih: 13 Ekim 2008, 10:11 - İp: 88.***.**3.214
smallll
smallll (üye)
Zonguldak / Amatör

ikidiriki 1800 ytl ye geliyor abd satış fiyatı arkadaşın dediği lensle beraber B&H photoda...Araya kargo masrafı gümrük vs girmezse elden getirtme imkanı bulunup...

Hocamın d90 tav olmasının asıl sebebi büyüklüğü veya diğer özellikleri olduğunu düşünmüyorum...Hem fotograf çeksin hemde video çekimi olsun sadece bu...
bende bunu düşüneceğine yurtdışından yada gittigidiyor tipi sitelerden orta karar bir dslr ve 250-400 arası minidv al herikisinide en güzelinden yap hatta para artma ihtimali var tabii alacağı makineye göre değişir bu miktar ama ...
mesela ben 650 dolar(830 ytl idi o zman) sony a300 aldım 18-70 ile...
yanına 400 e dvd yazma özelliği minidv alabilir rahatlıkla d90 yurtdışı fiyatına göre hala 600 ytl civarı para artıyorki buda güzel bir lens demektir...

biizmki tabii ki sadece fikir...

 

Tarih: 14 Ekim 2008, 01:12 - İp: 88.***.**5.60
bisquit
bisquit (üye)
Antalya / Meraklı

mini dv ile de uğraşmaya gerek yok aslında. sd karta kaydeden bi kamera alsa kafidir kanımca. canon fs100 modeli sanırım. tr'de bile 650 lira civarında satılıyordu ki abd'de daha ucuza gelir. mini dv'deki gibi kaset derdi, kasetten pc'ye aktarma derdi gibi sorunlar olmayacak en azından.

 

Tarih: 14 Ekim 2008, 08:43 - İp: 62.***.**1.61
macrolog
macrolog (üye)
İstanbul / Meraklı

Arkadaşlar öncelikle tüm cevaplar için tek tek teşekkür ediyorum..

Önerilerinizi de beyin fırtınası sırasında yönlendirici oluyor inanın bana..

Ancak şunu söylemek istiyorum.. Bana normal bir dslr yetmez.. Yani içimdeki hayalleri, kurguları harika derinliklerde fotoğraf çekme imkanıyla ateşleyebiliyorrum.. Ancak, manuel alan derinlikli ve muhteşem renklere sahip video diyince, işte o zaman yatağımda dakikalarca dön dön.. sürekli kurgular.. Muhteşem birşey..

Manuel alan derinliğini, lens çeşitliliğini bir camcorder bana vermiyor.. Demek istediğim şu videoya bir bakın

http://vimeo.com/1955145 Gecenin bir yarısı, Hong Kong'daki Disneyland manzarası ve havai fişekler...

http://vimeo.com/1955145 Şimdi de sadece 2 lens ile nasıl muhteşem videolar çekilir bir bakın...

http://vimeo.com/1955145 Bu da 50mm lenslerle potre çekenlerin ağzını suyunu akıtacak bir video...

http://vimeo.com/1836490 Video efeklerine düşkünler.. Bakın size chromekey performansı.. Araba çarpma sahnesi...

Yanlış anlamayın.. Ben bu aleti sadece video için almıyorum.. Ama bir böceğin örümcek ağındaki çırpınışını fotoğraf karesi olarak sonsuzlaştırdıktan sonra.. Harika alan derinliğiyle videoya çekmek ho olmaz mı.. Bakın yukarıdaki videoları izlemeyenler lütfen yanıt yazmasın.. çünkü video diyince midesi kalkanDSLR tutkunları yukarıda sadece 2-3 video'da aslında ne zamandır içlerinde olan Canavar'ın da nasıl uyandığını görecektir..

Fotoğraf ve kurgu.. D90 Bunu bana 450D ve MiniDV fiyatında ve 2'sinden de daha iyi yaparak verebiliyor..

Ah maddiyat ah.. Ama eğer almazsam bu maddiyattan dolayıdır bunu bilin Dolar düşerse biraz daha fiyat geriler belki.. Bu sırada biraz daha düşünüyorum...

 

Tarih: 14 Ekim 2008, 11:49 - İp: 88.***.**3.214
macrolog
macrolog (üye)
İstanbul / Meraklı

Bu arada 450D den daha küçük boyutlarda demişim, düzeltiyorum D50'den boyut olarak daha küçük...

 

Tarih: 14 Ekim 2008, 11:52 - İp: 88.***.**3.214
bisquit
bisquit (üye)
Antalya / Meraklı

hocam dpreview.com sitesinde d90 incelemesi yapıldı.

Video capabilities limited in a number of ways diyor ki, bu hangi video yeteneği hangi yollarda kısıtlanmış bilmek lazım.

canon hv30 mini dv, şu an için alabileceğiniz mini dv kameralar içersinde en iyisi olarak biliyorum, ki 700dolar abd fiyatı.

 

Tarih: 14 Ekim 2008, 17:06 - İp: 62.***.**1.61
macrolog
macrolog (üye)
İstanbul / Meraklı

bisquit, sanırım limited derken kastettiği, exposure ayarlarının zannedersem video çekmeye başlamadan önce kilitlenmesi yada kilitlenememesi..

Birde bazı sitelerde video modunda oto focus olmamasını da aslında bir handicap olarak söylemişler ama bence değil.. Zaten düğünde video çekmek için değil.. Daha çok özel anlarda çekmek ister insan bir dslr ile... onun da keyfi elle manuel ayarlanarak çıkar heralde..

Gözüm ağrıdı bütün gün bu makineyi incelemekten.. hala sipariş verecek cesareti gösteremedim.. Artık eve gidiyorum herkese selamlar...

 

Tarih: 14 Ekim 2008, 17:12 - İp: 88.***.**3.214
larmor
larmor (üye)
İstanbul / Amatör

sevgili macrolog,
1- Adınız macro sevdanızdan geliyorsa ve öğretmenseniz işiniz zor.. En iyi makroyu abraham lincoln ve george washington çeker nitekim...

2- "alıcağım makinanın fiyatı ilerde düşer mi aman" diyorsanız Nikon makinaların fiyatları biraz daha inatçıdır. Daha yavaş değer kaybediyor..

3- sensör temizlemenin çok bi halta faydası olmadığı gibi, ancak boyuna farklı lensleri takıp söken biriyseniz önemli..Misal benim makinanın her açılışta temizleme dalgası çalışıyor ama sensöründe ketçap lekesi olabileceğinden şüpheleniyorum..Niye..onu tak bunu çıkar sürekli lens değiştir vs. vs.. .. ama siz zaten "bi lens olsun bütün işimi görsün" şeklinde düşünceye sahip olduğunuz için pek sorun olmaz..

 

Tarih: 15 Ekim 2008, 01:41 - İp: 85.***.**3.6
macrolog
macrolog (üye)
İstanbul / Meraklı

Sabah sular kesik olduğundan moral bozuk bir şekilde geldim okula ancak sabahın ilk tebessüm ve kahkahasını yaşattınız bana.. Nükteli mesajınız için çok teşekkür ediyorum..

Evet aslında ben macro resimleri alan derinliğini tek oluşturabildiğim resimler olduğu için seviyorum.. Çünkü insanın elinde dslr olunca yakın mesafede herbişeyi, makrodaki gibi güzel bir kompozisyonda görebiliyor sanırım..

Fiyat bilgisi için teşekkür ediyorum.. Bir de ketçap esprisine bayıldım.. :D Sanırım kit lensle pek macro çekmek mümkün olmaycak belki tele-macro.. Çünkü 18-105 lensle yabancı bir forumdan arkadaş 45cm'den itibaren makro çekebilirsin dedi.. O da bir incelemede okumuş..

 

Tarih: 15 Ekim 2008, 09:53 - İp: 88.***.**3.214
dadas2525
dadas2525 (üye)
İstanbul / Amatör

dpreview d90 sizce haksızlık yapmışmıdır veya nikona? full reviewi pek d90 için pek umut vermiyo.sırf bu inceleme yüzünden d90 almaktan vazgeçenlere şahit oldum.sanırım en iyi inceleme yine kullanıcılardan gelecek ben şahsen dpreviewin tamamen tarafsız olduğu konusunda emin değilim.

 

Tarih: 18 Ekim 2008, 15:41 - İp: 85.***.**7.96
mehmetklyr
mehmetklyr (üye)
İstanbul / Amatör

Nikonu D90'ı çıkardığı için kınıyorum açıkcası... Fotoğraf makinesi fotoğraf çekmek içindir.. Heleki DSLR makineye video çekim özelliği eklemek büyük bir yanlıştır kanımca...

 

Tarih: 18 Ekim 2008, 20:16 - İp: 88.***.**9.135