buzlucam
buzlucam (üye)
Yurtdışı / Meraklı

Nıkon D7100 Yenı Foto Orneklerı

YENİ d7100 İSO PERFORMANSI (BİRAZ SIKINTILI GÖRÜNÜYOR...)



ornek d7100 fotoları YUKSEK ISO TIKLA

#buzlucam' tarafından 20.03.2013 14:43:37 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 20 Mart 2013, 14:35 - İp: 88.***.**7.19
buzlucam
buzlucam (üye)
Yurtdışı / Meraklı

benim için sn yede kaç tane çektiği o kadar buyuk önem arzetmiyor doğrusu ama doğru ve hızlı odaklanma çok daha mühim... Sensör kirlenme sorunu olmaması çok daha önemli vs vs...

 

Tarih: 30 Mart 2013, 10:26 - İp: 78.***.**3.177
mbu
mbu (üye)
İstanbul / Doğa Fotoğrafçısı

Yazdiklarinizi okuyan, duelloyu takip edenler var

 

Tarih: 31 Mart 2013, 11:41 - İp: 176.***.**0.144
muzafferacar
muzafferacar (üye)
Manisa / Meraklı

makineyi cumartesiden beri kullanıyorum. Oturup saatlerce test chartlar ile test yapmadım ama çektiğim fotoğraflarda herhangi bir fokus sorunu ile karşılaşmadım. Diğer taraftan yine internette fokus sorunları ile ilgili binlerce yazı bulabileceğiniz Canon 7D yi de kullandım onda da bir sorun yaşamamıştım gerçi.

Yüksek İSO noise sorunu farklı bir konu bence, RAW değerlendirmelerinde karlanma azaltma özellikleri kapalı iken D7000 den daha iyi performans sergilemiş. Ancak Jpeg formatında fotoğraf çekiyorsanız makinenin eğilimi noise azaltmak yerine detay korumak üzerine kurgulanmış bence. Evet yüksek iso larda noise var, ancak bugüne kadar kullandığım hiç bir makinede görmediğim kadar çok detayı koruyor. 6400 iso ile Yüksek İso Karlanma azaltma özelliği NORM da iken çektiğim fotoğraflar standart bilgisayar ekranında gayet sorunsuz görünüyor. Ama 100 croplarsanız elbette bariz bir noise görüntüsü var.

Forumda okuduğum kadarı ile Nikon un yaptığı herşey sorunlu olmak zorundaymış gibi bir algı oluşmuş. Bende D7000 kullandım ve overexpose sorunu yüzünden memnun kalmadım. Sonrasında görece çok daha basit bir model olan D5100 ü kullandım herşeyiyle ziyadesiyle memnun kaldım tabiri caizse tık demedi. Nikon makinelerin sensörleri kirleniyor deniliyor ise benim bir arkadaşım için aldığım Canon 600D makinenin sensörü de hiç lens çıkarmadan 1.000 shutter olmadan kirlendi mesela. Elbette objektif olunmalı ama daha hiç kimsenin kullanmadığı bir makineyi bu kadar önyargılı karşılamak doğru değil. Ben aldım diye de demiyorum, işin parasal boyutu da çok umurumda değil beğenmez ise bir miktar zarar ile satar geçerim. Zaten çokça makine değiştirmeyi seven biriyim.

Ayrıca bir inceleme de yazdım makine hakkında. henüz 200-300 kare çekebilmişimdir, inanılmaz üstün özellikleri var, buffer sayısını bilemiyorum çünkü kendi amatör fotoğrafçılık dünyamda hiç seri çekimler yapmıyorum. yapacağım en seri çekim 3-5 kare olacağı için onu zaten her makine karşılıyor.

sonuç olarak sonradan farklı olumsuzluklar yaşamaz isem benim ilk 2 günlük izlenimlerim son derece olumlu. 18-105 lensle bile fantastik bir keskinlik elde edilebiliyor. Bahis yüksek iso karlanması ise Canon 7D ile aralarında 2-3 stop fark olduğunu söylemem mümkün, elbette 3-4 yıllık makine yaş farkı da bunda etkendir.

Yalnız şuna katılmadığımı özellikle tekrar belirteyim, Nikon yapmışsa kötüdür yaklaşımı ile olaylara bakmak hiç doğru değil bence. evet sorunlu makineleri olmuş olabilir ancak bence Canon modellerinin de bir bu kadar sorunlu örnekleri var, örneğini verdiğim Canon 7D af problemi diye arama yaparsanız ne çok sorun bildirildiğini görebilirsiniz.

Sonuç olarak 2 günlük deneyimim ile son derece mutluyum, umarım bu zamanla değişmez.

 

Tarih: 1 Nisan 2013, 16:30 - İp: 62.***.**4.1
buzlucam
buzlucam (üye)
Yurtdışı / Meraklı

Muzaffer bey deneyimlerinizi paylaştığınız için teşekkürler... d7000 le sorun yaşamış biri olarak Makinayı kendim denemeden bir yorumda bulunmayacağım ama kişisel fikrim d7000 den çok daha az sorunlu olduğu yönünde d7100 ün..... nikon bazı dersler çıkarmışa benziyor herşeye rağmen....
Ama alırmıyım başkasının kini elime aldığımda mı test ederim bilemem zaten d7000 i bir süre daha kullanacağım yoksa maddi olarak gereksiz külfet olacak o zamana kadar makineler netleşir..

çekilmiş örnek fotolarda yuksek isoda ayrıntıyı yok etmemek adına gren müdahelsi çok abartılmamaış aslında bu daha doğru bir yaklaşım bence...

#buzlucam' tarafından 01.04.2013 16:51:18 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 1 Nisan 2013, 16:45 - İp: 88.***.**7.19
muzafferacar
muzafferacar (üye)
Manisa / Meraklı

Nikon d800 ün AF performansını bilemeyeceğim. Ancak bu makinede kullanılan daha çok D300S den devşirilmiş olan DX3500CAM modülü. D300S sahiplerinden çokça focus şikayeti gelmediğini düşünürsek (kaldıki arasak o da bulunur hatta bütün makinelerle alakalı bulunur mutlaka) ben bu makinede önemli focus sorunları olmasını beklemiyorum. Diğer taraftan bu kadar komplike bir AF sisteminde hata yapmak daha olası, dolayısıyla cep telefonun AF sistemi hiç hata yapmıyor hep aynı noktaya odaklandığı için.

D7000 in af sorunu ile alakalı adı çıkınca kendi makinemi bende AF CHART ları üzerinde denemiştim. sonrasında Canon 7D ye geçince onuda denedim. Üstelik kullandığım lens 24-105 L lens idi. Ve sonuç olarak orada da bir miktar frontfocus olduğunu gördüm ve af ince ayarı ile düzelttim. Böyle bakınca 7D de daha az sorunlu bir makine diye düşünemeyiz. Ki şuana kadar kullandığım makineler içinde en sevdiğim modellerden biri idi, resmen tank gibiydi herşeyden önce.

sonuç olarak Nikon D800 ün AF sinin de hata yaptığı zamanlar oluyordur ama bence ehil olmayan ellerde 5D mk3 de sırası geldiğinde hata yapar. Bir kere benim gibi makinesini sürekli oto AF modunda kullanan biri için makinenin hep en yakındaki nesneyi odaklama eğilimini bilmiyor olmak başlıbaşına AF sorunu demektir. Öte yandan laboratuvar ortamında yapılan hassas mm lik testler de açıkçası benim çekeceğim amatör karelerde düşünüldüğü kadar büyük sorunlar yaratmıyor. Ben D7100 ile 300 adet fotoğraf çektim ve bunların 270 tanesi doğru focuslanmış ise benim açımdan sorun yok açıkçası.

inceleme yazımda belirttim 1.3 crop modu diye bir özellik var, tele çalışanlar için inanılmaz bir özellik, ciddi avantajları var, makine bir çok yönüyle D7000 den ileride. Kusura bakılmasın ama gövde ve tasarım dışındaki diğer tüm yönleriyle de canon 7d den ileride zaten. Hani şöyle düşünüyorum mutlaka bu makineye bir sorun yakıştırılmalı ve hiç birşey bulunamayınca da iso performansı denilmiş gibi o da olmazsa buffer, onu da beğenmezsen başka bişey. D800 ün AF testleri ile bu makineyi eleştirmek ne kadar doğru?

Şuanda link veremedim ama keşke bir kaç %100 crop örneği koyma şansım olsaydı, kesilen alandaki keskinliği detay zenginliği ve 24mp in başarısını gösterebilme imkanım olsa idi. Daha sonra flickr a örnekler yükler ve link de veririm.

 

Tarih: 1 Nisan 2013, 17:11 - İp: 62.***.**4.1
turk
turk (üye)
Balıkesir / Meraklı

paperman; senin yine kaşıntın tutumaya başladı.

Farklı testler, farklı karşılaştırmalar elbette olacaktır, hangisini ciddiye alıp almayacağımıza üç kuruşluk aklınla sen mi karar vereceksin.
Biz ne dedik. Bu makinayla ilgili çok bilgi yok, birisi buffer konusunda, makina speclerin gerisinde demiş, diğeri sol ve sağ AF noktaları merkezdekiler kadar başarılı AF yapmıyor diyerek test fotoğrafları koymuş, bizde linki burada paylaştık. Bunlar neden zoruna gitti, elinden şekeri alınmış çocuk gibi yırtınıyorsun.

Adam test etmiş yazmış, beğenmiyorsan gider derdini orada anlatır, itirazını adama yaparsın, linki verip böyle bir şikayet'te varmış diyene değil.

Çekilen fotoğrafta 14 bit lik veri elde etmek varken kim 12 bit lik veriyi tercih eder diye sormuştum, sende
"Ben ve muhtemelen %80-90 gibi bir cogunluk ... Cekim hizina onem verenlerin hepsi ..." demişsin.

12 bit lik veri ile 14 bit lik veri arasında, 4 kat daha fazla veri bilgisi olmasına rağmen, sen hız için bundan fedakarlık etmek zorunda kalıyorsan bu sana yeter...
12 bit lik her fotoğraf çekişinde bu satırları umarım hatırlarsın.


"Dosyayı 2 kat fazla sıkıstırırsın, olur 2 kat JPEG buffer ! ! Benim aklima gelmedi , bildigim tum makinalardaki 40-60 taneyi yazdim. Senin 5DMIII'un JPEG bufferi ne kadar peki ?? 63 kare JPEG L/F mi neymis ? O sebeple bufferda RAW'a bakiliyor - JPEG dosya buyuklukleri degisebildigi icin. Bilgine , D7100'de ise JPEG F/L dosyalar 10-12 MB."

Kısaca 7D de firmware güncellemesi ile jpeg boyutları azaltılıp buffer performansı arttrılmış demişsin.

Sen hiç eline 7D alıpta kullandınmı? Firmware öncesi ve sonrasında çekim yapıp bunları karşılaştırdınmı ?
Yine orandan burandan atıp tutmuşsun.

Buraya cevap yazmadan önce 7D sahibi bir arkadaşımdan benzer ışık koşullarında, benzer çekim ayarlarında firmware öncesi ve sonrasında çekilmiş jpeg ve raw lar arasında dosya büyüklüklerinde dikkat çekici farklar olup olmadığını sordum.
Aldığım cevap her zamanki gibi bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olduğunu doğruladı.

7D yi kullanan arkadaşım raw ların firmware öncesi ve sonrasında yine 15-25mb. civarında, jpeglerinde 7-12 mb. civarında yoğunlaştığını söyledi. Yani senin dediğin gibi firmware sonrasında buffer performansını arttırmak için dosya boyutlarının 2 kat fazla sıkıştırıldığı şeklindeki söylemin tamamen palavra.

Bununla bağlantılı olarak, alıntı yaptığım cümlendeki bir ifadene özellikle dikkat çekmek istiyorum.
"O sebeple bufferda RAW'a bakiliyor - JPEG dosya buyuklukleri degisebildigi icin. Bilgine"

Madem buffer performansı konusunda Raw, tek ve en doğru veri, o halde biraz araştırda 7D nin firmware öncesi ve sonrasında RAW kapasitesi ne kadar artmış öğren.
Bilgi: ( 7D nin buffer kapasitesi firmware öncesi 15 iken, firmware sonrası 25 olmuş, hemde 12 bit dümeni falan olmadan, direk 14 bit kalitesinde )

Fiziksel olarak makinada bir değişiklik olmadan, bu hızın nasıl arttığını merak istiyorsan, makinanın Dual DIGIC 4 processorü nün nelere kadir olduğunu biraz araştır...

=============================================================

Muzaffer bey makinanız hayırlı olsun.
4-5 gündür internete giremediğim için yazınızı yeni gördüm.
İnternete giremediğim süre içinde yeni çıkan kullanıcı yorumlarında, makinanızın D7000 den daha iyi olduğu şeklinde yorumlar okudum.
D7000 den ağzı yanan Nikon kullanıcıları için bu güzel haber.
Ayrıca sizin makinanızda fokus sorunu olmamasıda sevindirici.
Makinanızı güle güle kullanın.


Edit: İlave...

Muzaffer bey Nikon D7100 konusu içinde Canon tartışması maalesef paperman nın Nikon bir gövdeyi tartışırken her zamanki gibi saplantısı olduğu markayı üstün göstermek için Canon a laf atmasıyla başladı.

Ben açıkçası arkadaşlarımla geziye çıktığımda emanet kullandığım 7D hakkında az çok fikir sahibi oldum.
Sizde mesajınızda demişsiniz ki;
"Canon 7D ye geçince onuda denedim. Üstelik kullandığım lens 24-105 L lens idi. Ve sonuç olarak orada da bir miktar frontfocus olduğunu gördüm ve af ince ayarı ile düzelttim. Böyle bakınca 7D de daha az sorunlu bir makine diye düşünemeyiz"

Sözünü ettiğiniz front fokus lensle alakalı bir durum. lenste böyle bir sorun varsa bu gövde sorunlu demek değildir. D800 lerde olan front veya back fokus sorunu farklı bir sorundur.

İlave olarak
"inceleme yazımda belirttim 1.3 crop modu diye bir özellik var, tele çalışanlar için inanılmaz bir özellik, ciddi avantajları var, makine bir çok yönüyle D7000 den ileride. Kusura bakılmasın ama gövde ve tasarım dışındaki diğer tüm yönleriyle de canon 7d den ileride zaten."

1.3 crop faktöründen inanılmaz bir özellik olarak bahsetmişsiniz. Bu modda çekilen fotoğraf, normal DX modda çektiğiniz fotoğrafın Photoshopta 1.3 oranında croplanmışı değilmidir. Bunu biraz detaylandırırmısınız.

Ancak ben yazınızda söylediğiniz tüm yönleriyle 7D den daha ileride ifadenize takıldım.
Bu yönleri biraz açarmısınız.
Mesela D7100 ün megapiksel fazlalığından başka hangi özelliklerini daha üstün buldunuz.

Birde makinanızla aynı noktaya vizörden yapılan AF ile LiveView modda, LCD den yapılan AF arasında fokus başarımı açısından fark varmıdır?

Kusura bakmayın forumda D7100 sahibi bildiğim kadarı bir tek siz varsınız. Bu soruları makinanızı kötülemek için değil, makinayı daha iyi tanımak için sordum.





#turk' tarafından 03.04.2013 17:20:35 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 3 Nisan 2013, 14:42 - İp: 78.***.**6.46
buzlucam
buzlucam (üye)
Yurtdışı / Meraklı

1.3 crop meselesi biraz yanlış olmuş bence bir getirisi olmaz.. Ben d7000 de her sorunu çözebildim sadece kendi yaklaşımlarımla servisin vs faydası olmadı, ama sensör kirlenmesi sorunu başlı başına bir facia bugün f20 de daha 2 ay önce temizlediğim sensörde yine lekeler görüyorum ve bu nikona olan bütün sempatimi yerin dibine geçiriyor malesef... eğer d7100 de aynı sorun çıkarsa hiç bu makina da başka yorum yapma gereği kalmaz, 25000 shutterdaki makinada hala yağlanma sorunu bitmedi bu çok iğrenç bir sorun doğrusu bunun yüzünden sensörler çiziliyor servis bile temizlese kaç kişinin sensörü telef oldu, bunun yenir yutulur tarafı yok inşallah d7100 de bu soruun giderilmiştir... kendim ne zaman bir makineyi test ederim öyle inanırım sorunların gittiğine benim için gerisi hikaye...



#buzlucam' tarafından 03.04.2013 21:53:04 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 3 Nisan 2013, 18:45 - İp: 78.***.**3.74
turk
turk (üye)
Balıkesir / Meraklı

buzlucam bende 1.3 crop u anlamaya çalışıyorum.

Bu özellik Muzaffer beyin ifadesiyle inanılmaz bir şey olduğuna göre, bildiğimiz PS de yapılan croptan farklı bir şeydir diye tahmin ediyorum, yada öyle bir şey olması lazım.
Koskoca Nikon gibi bir firma, croplu makinanın fotoğrafını bir daha croplayıp, bunu millete yeni bir özellik diye yutturacak değil ya.


Hazır forumda bu özellikte bir makinayı kullanan arkadaşımız olduğuna göre bunu bize anlatır, bizde öğreniriz, bu inanılmaz özellik için gerekiyorsa Nikonu alkışlarız da.
Yanlış anlaşılmasın sözlerimde bir ima yok, öğrenmek için soruyorum.

Yağ konusunda ise D7100 lerin sorun çıkartıp çıkartmayacağını beklemek gerek. Çünkü D7000 ler hemen ilk başlarda bu sorunu belli ederken, D600 lerin sensör yağlanma sorunu 2000-3000 shutter civarında belirginleşiyordu.




#turk' tarafından 04.04.2013 02:39:21 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 3 Nisan 2013, 19:58 - İp: 78.***.**6.46
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

" paperman; senin yine kaşıntın tutumaya başladı...
.. üç kuruşluk aklınla sen mi karar vereceksin ...
...elinden şekeri alınmış çocuk gibi yırtınıyorsun...."


Oncelikle uslubuna hayran oldugumu belirteyim. Agabeylerin defalarca uyardigi halde aynen devam ... Ifadede zorlandigin, bastirilmis bir seyler olmali ki bu tarz hakaretlere yoneliyorsun.

" Farklı testler, farklı karşılaştırmalar elbette olacaktır, hangisini ciddiye alıp almayacağımıza üç kuruşluk aklınla sen mi karar vereceksin. ..... bizde linki burada paylaştık. Bunlar neden zoruna gitti, elinden şekeri alınmış çocuk gibi yırtınıyorsun. "

Anlamamissin ki - itirazim testi yanlis yapip 33'luk bufferi 12 cikaran zavalliya degil, senin arastirmadan saf saf ona inanmana da degil. Ama gidip " Nikon cuvalladi/yalani ortaya cikti " diye sallayinca, dogrusunu yazayim dedim.

" Sen hiç eline 7D alıpta kullandınmı? Firmware öncesi ve sonrasında çekim yapıp bunları karşılaştırdınmı ? Yine orandan burandan atıp tutmuşsun."

-----------------------

Gelelim benim 7D konusunda atip tutmama, arkadasinin 12 MB'ye ulasan JPEG dosyalarina ... Asagidaki sayfa Canon 7D kullanim klavuzundan - ATMA, TUTMA, TAHMIN vs YOK ! Bakalim ne kadarmis JPEG dosyalar.



6.6 MB .. Eh nerede 12 MB ?? Hadi ortalamsi desek 9-10 MB . Hayallerde mi ? ( Aslinda 6.6'dan 7 - alt limiti yakaliyor. )

Demek ki ilk gordugun teste inanmadigin gibi , arkadasinin da her sozune inanmayacaksin.

Benim 12 Mp D300'unkiler de 5-7MB. 18Mp 7D'ninki de ayni boysa, bu ne demek ?? Canon 7D ister firmware oncesi, ister sonrasi dosyayi sıkıstırıp JPEG bufferini yuksek tutmus demek.

Bu arada, kullanim klavuzuna da gerek yok - biraz duz mantik yurutebilen biri icin - sadece sen anlamiyorsun diye ekledim . Basit matematik yapabilen herkes, toplam bufferdan dosya buyuklugunu hesaplayabilir.

Buffer 25MB x 33 adet = +/- 830 MB .
830 MB / 120 adet JPEG = +/- 6.5 MB JPEG dosya .

12MB JPEG cekmeyi becerirsen de ( teknigi arkadasinda gizli ), bil ki o buffer HAYATTA 65-70 taneyi GECMEZ ! ! ...

Bu mantigi yurutemeyen, bu hesabi bile yapamayanlarin, gordukleri her internet haberine gecmiste ve bu sefer de oldugu gibi atlamalari normal.

Neyse artik bundan sonra artik 2 kere dusunur, 3 ayri yerden kontrol edersin , haber olarak anons etmeden... En azindan son 2 seferinde, her okudugun habere, her gordugun teste inanmaman gerektigini ogrendin ... Bir de arkadasindan duyduklarin var tabi

-----


" Fiziksel olarak makinada bir değişiklik olmadan, bu hızın nasıl arttığını merak istiyorsan, makinanın Dual DIGIC 4 processorü nün nelere kadir olduğunu biraz araştır..."

Vallahi meraktan arastirdim - Buffer kapasitesinin en basindan beri buyuk oldugu, ucuk fiyatli 1D'ye yakinlasmamasi icin ozellikle kisitlandigi yazilir ... ( Esegi kaybedip, sonradan buldurup sevindirmisler ). Yazanlarin yalancisiyim artik .



#paperman' tarafından 04.04.2013 08:20:52 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 4 Nisan 2013, 06:03 - İp: 96.***.**5.17
buzlucam
buzlucam (üye)
Yurtdışı / Meraklı

daha öncede yazmıştım tekrar yazıyorum lütfen kişisel hakaret cümleleri her tartışmanın sonunda birbirimize yönelmeyelim ya ortada makina karşılaştırmaları olurken birden cümleler sahsileşiyor buna gerek varmı.... tekrar yazıyorum bu forumu takip edenler içinde kaç kişi bu bufferları kullanacak bu kadar çok sayıda seri çekime ihtiyacı olacak.... belli bir rakamın üzerinde buradaki yüzde 99.9 kişinin ihtiyacı olmaz bu tartıma bir yere varsada varmasada kullanıcı açısından birincil ikinci üçüncükl önemde değil bence..... Benim bilmmem kaç senedir bu ndan fazlasına ihtiyacım olmadı, bir bardak suda fırtına koparmaya gerek yok bence... esas önemli olan imalat hataları servis problemleri yanlış tasarım olmasın...

 

Tarih: 4 Nisan 2013, 10:04 - İp: 88.***.**7.19