foto_renk80
foto_renk80 (üye)
Bursa / Stüdyo Fotoğrafçısı

Nikon D7000 Hakkında

merhaba arkadaşlar 1 sene önce stüdyomda kullanmak üzere nikonun d7000 modelini aldım geçen zaman içerisinde yavaş yavaş sensörde yağlanma başladı karfoya gönderdim 10 gün önce haladaha orada sensör camı değişmesi gerekiyormuş temizleyememişler ciddi bir yağ atma sorunu varmış sensör camı ellerinde olmadıklarını japonyadan getireceklerini söylediler en erken 10 günde onu beklicekmişiz sayın karfo karacasulu servisinden bu zaman içerisinde bana en azından makina temin etmelerini istedim ellerinde olmadığını söylediler bakın nikon nasıl müşterisinin ve hatalı malının arkasında duruyor sakın ama sakın nikon d7000 almayınız bu hata d7000 modellerinde kronik bir ağrıza nikon kendi bacagına kurşun sıkıyor farkında değil 2. makinamı almak için d800 niyetliydim ondada netleme problemi varmış hadi d600 alaym dedim tozlanma sıkıntısı varmış bunedirya başka seçenek kalmadı en iyisi mark 2 almak sanırım . canondan şaşmayın bence

Tarih: 12 Şubat 2013, 14:34 - İp: 78.***.**9.146
mbu
mbu (üye)
İstanbul / Doğa Fotoğrafçısı



Bunlar yağ lekesimi yoksa tozmu? alttaki f/4 te siyah benek şeklinde görünüyor fotoğrafta ve eskiden kadrajın ortasındaydı, şimdi sol alta gelmiş..

 

Tarih: 18 Şubat 2013, 21:21 - İp: 176.***.**5.97
buzlucam
buzlucam (üye)
Yurtdışı / Meraklı

makinanın kendi temeizleme mekanizmasını menuden çalıştırıp makineyi karşıya doğru düz tut , belki toz ise kalkabilir... hatta temizleme esnasında makineyi ince ince hafif salla ben bazen öyle yapıyorum daha fazla dokuluyor tozlar... green clean sensör temizleme kitleri ıslak kuru olan var ama deneyimin yok o işe hiç girme başını belaya sokma pişman olma derim ben...

#buzlucam' tarafından 19.02.2013 01:23:03 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 19 Şubat 2013, 01:22 - İp: 78.***.**2.207
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Lensin icinde/ustunde toz olmasin ?

Yag lekesi olmadigi kesin....

 

Tarih: 19 Şubat 2013, 02:26 - İp: 96.***.**5.17
mbu
mbu (üye)
İstanbul / Doğa Fotoğrafçısı

Farkli lenslerde denedim birsey degismedi. Sensoru isikla inceledim ama toz filan goremedim.. Backfocus problemi ince af ayariyla duzeliyormus. Suanda netlemede herhangi bir sorun yasamiyorum. Tek sorun şu ne oldugu belirsiz lekeler..

 

Tarih: 19 Şubat 2013, 23:51 - İp: 176.***.**5.97
gladiator1155
gladiator1155 (üye)
Bursa / Amatör

sayın mbu,teknik bilginiz nasıl bilmediğimden size bu soruyu yazarak başlayayım.
acaba senzörü nasıl incelediniz.sönzör sadece objektifi(lensi)çikararak bakmakla incelenmez.eğer bu şekilde incelediyseniz aynayı incelemiş olursunuz.
senzörü incelerken makineyi acıp bulb modunda dlankşör basılı tutulup perdenin (ayna)devamlı açık kalması şartı ile kontrol edilir.birde bu şekilde kontrollerde size toz bulunmayan bir yerde kontrol etmenizi öneririm yoksa senzöre daha fazla toz girmesi mümkü.bu işlemi banyo gibi yerlerde yapın çünki banyolarda fazla toz bulunmaz.

 

Tarih: 20 Şubat 2013, 00:42 - İp: 78.***.**7.201
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Yanlis anlasilmayacagini umarak yazayim ...

Nikon D7000 problemleri malum - gercekten sorunu olan bir dolu insan var. Ama belki onun kat kat fazlasi teknik bilgi eksikligi , kullanim/algilama kaynakli tyanlis teshisler var - direk makinanin forumlarda bahsedilen kusuruna baglanan.

Bu tip sikayetler geldiginde genelde yapmaya calistigim, o kisinin portfolyosuna girip cekimlerine bir goz atmak . Bir kac fotograf, o kisinin ne yaptigini bilip bilmedigini anlamak, kusurun kullanicida mi makinada mi oldugunu cozmek icin yeterli. Ama bakacak portfolyo olmadiginda veya orneklerle desteklemediginde, dusuncem kullanici hatasi/ yanlis teshis oldugu yonunde.

D7000 problemleri, makinanin ciktigi aylarda belki yuzlerce forum sayfasini doldurmusken, son 1-1,5 yil icinde ciddi forumlarda bahsi bile gecmiyor. Kusurlarin en cok irdelendigi, halen D600/D800 sorumlari ile dolu olan NikonRumors forumlarinda , D7000 sikayeti yok. Belirtilen tek tuk sorunlarin da biraz kurcalandiginda acemilikten yanlis teshis oldugu anlasiliyor.

Bu ornekte de sensordekinin yag degil, muhtemelen basit bir toz oldugunu goruyoruz.

Bu arada, gecenlerde burada sikayet belirtilen Karfodan yeni alinmis bir D7000'in EXIFini inceledigimde, gozuken seri numarasinin yabanci forumlarda sikayet belirtilmis bir makinadan sadece bir kac yuz ( son 3 rakam ) farkli oldugunu gordum. O makina tam 19 ay once satin alimmis ! Seri numarasinin ilk rakamlari uretim tarihi ile alakali olmasa da, ilk rakamlar tutup, sadece son 3 rakamda bir kac yuz adetlik fark olunca, o 2 makinanin ayni "batch"/es zamanli uretim oldugunu soylemek mumkun. Ozetle Karfo'nun elinde hala ilk uretim makinalar olmasi muhtemel veya musteri iadelerini sevisleyip tekrar satisa koyuyorlar.

 

Tarih: 20 Şubat 2013, 08:46 - İp: 96.***.**5.17
buzlucam
buzlucam (üye)
Yurtdışı / Meraklı

sensöre bulb modunda bakmaya gerek yok menuden sensör temizleme seçeneği seçilip deklanşöre basıldığınnda perde açılır, çıplak gözle inceleme pek bilgi vermez tavsiyem bakmaya uğraşmamanızdır ama ille bakacaksanız banyoda makineyi ters çevirip kuvvetli ışık altında buyuteçle incelemeniz gerekir.... sn paperman ilk üreetim son üretim türkiye iadeleri kakalama vs bilmem ben bunlarda sorun var... yazılsada yazılmasada... gerisi hikaye bence... BEN İLK OLARAK 2 SENE önce d7000 sorunlarını yazdığımda burada onlarca kişi bana hakarete varan seyler yazdılar koskoca nikon anlamadıda birtek senmi anladın bu makinenin problemli olduğunu diyenden geçilmedi, bütün sorunlarını tek tek yazdım focus problemi, yağ sıçratma, overexpose incelediğim her d7000 de bunların olduğunu benim makinaya ait bir sorun olmadığınıda yazdım seninki sorunluymuş diyenden geçilmedi, 2 sene sonra geldiğimiz yer neresi!!!!! benim forumdaki yazılarımI dönüp okusunlar... TAKIM TUTAR GİBİ MARKA TUTMAYA GEREK YOK SORUN VAR VE DEVAM EDİYOR..... SADECE MİLLET YAZMAKTAN BIKTI AMA NİKON ANLAMAMAKTA ISRARLI... AYLARDIR BEN BİLE BU KONUDA YAZMIYORUM.. BU AYIP BASİT BİR AYIP DEĞİL ONBİNLERCE İNSANIN PARA VERİP ALDIĞI MAKİNALARININ SENSÖRÜ TELEF OLMAKLA YÜZ YÜZE KUSURA BAKMA AMA SENDE ARTIK BU SAVUNUCULUĞU DAHA MANTIKLI YAPMAN LAZIM GELDİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM.... YAZIKTIR BU KADAR İNSANIN DİŞİNDEN TIRNAĞINDAN ARTIRIP BUNCA HEVESLE VERDİĞİ PARAYA!!!




#buzlucam' tarafından 20.02.2013 20:56:46 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 20 Şubat 2013, 20:34 - İp: 78.***.**2.207
mbu
mbu (üye)
İstanbul / Doğa Fotoğrafçısı

@gladiator1155: aynen aynayi kaldirip sensoru inceledigimde en ufak leke goremedim..

D7000le ilgili butun yazilanlari okudum. Konu actim 7d ile d7000 arasinda kaldigima dair kimseden yardim gelmedi. israrla alma denseydi bana kesinlikle d7000 almazdim.. Bende eski konulari arastirdim ve hangisi ucuzsa onu alin denmisti bazi uyelere. Eski seriler bitti yeni serilerde sıkıntı yok sozune inandim d7000 aldim yurtdisindan. Makine elime varir varmaz seri numarasina baktim 5xxxx le basliyor. Burda 1-0 yedik zaten. Sonra 5-10 fotograf cektim ve sensor temizligini kontrol etmek geldi icimden. Daha 50 shuttera ulasmamisken yukaridaki koyu lekeler gorundu. Buyrun 2-0.. İlk defa ben lens taktim makineye, hangi ara toz girdi?! Temizlerim gecer dedim ciktim dolastim bol bol fotograf cektim ve eve gelip pcye taktigimda bi baktim net fotografim yok. Durum 3-0.
-----------------------------------------------------------------------------------------

#Mbu' tarafından 22.02.2013 03:25:12 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 20 Şubat 2013, 23:02 - İp: 176.***.**5.97
gladiator1155
gladiator1155 (üye)
Bursa / Amatör

sayın mtu,
internette biraz yurt dışı sayfalarında nikon d7000 hakkında araştırma yaptım.sizin bu örnek fotoğrafta görünen tozdur yağ olmadına aşadaki flick sitesinden görüntülere bakarak kanat getirdim.yağ lekesi biraz garklı oluyor yani lekenin kenarında ayrı bir halka oluşuyor

http://www.flickr.com/groups/d7000-oil-on-sensor/pool/with/6635450945/#photo_6635450945

bir alman sitessinde okuduğuma göre bu tip sensör temizlemelerini kesinlikle -eclipse-isminde temizleyici ile temizletmeyin diye yazıyor bu ürün sensörlere zarar verebiliyormuş.ayrıca almanyadaki nikon islak temizleme önerniyormuş yeni nesil nikonlarda.

okuduğum yer
http://www.kameraforum.camera-info.de/index.php?threads/flecken-auf-dem-sensor.40582/

bu ürün http://www.sensorswab.com/eclipseproduct.htm

ıslak temizlemeye alternatıf olarak üfleme metodu ve tos çeken fırça kulanılması öneriliyor

buda fırca ve büyütücü ile toz arama metudu be toz çeken fırça videosu

http://www.youtube.com/watch?v=MCxTkh6qnrA&feature=youtu.be

buda pompa ve kuru temizlemi metodu

http://www.youtube.com/watch?v=s8_0GK41AcA

ve son olarak özellikle nikon d7000 lere yaararlı olacaını duşündüğüm bir yöntem var.bu yöntemle eski plak temizleyicisi kullanılıyor.bu gel şeklinde bir lusyon ve 2 saat kuruduktan sonra film gibi sökülüyor.burada fil tabakası oluştuğunda kamaranın içi saf basınçlı oksijen ile temizlenebiliniyor ve burada hem fazla yağ ve diğer tozlar heleki dlankşörden oluşan metal parçaları dişarı atılıyor ve sensör bu film tabakası ile korunduğundan sönzöre pislik yapışmıyor.bunu yaaptıktan sonra videoda gösterildiği gibi yazıçı kağıdı uygun şekilde kesilip tekrar bir damla bu jelden kenara damlatılıp yarım saat kuruması beklendikten sonra kurumuş fil usulcasık sensörden çekiliyor.bufilmde tüm pislikler yapışıp sensör tertemiz oluyormuş.videosu ve ürün aşağıda.ürünün adı disk film

http://www.youtube.com/watch?v=6s_AxUWFXe4

yanı son uygulama bence üretimden kalan atıkları temizlemek için en iyi yöntem.saf temiz hava ile basınçlı olarak makinenin içini temizlemek

birde bu ürün var sensor-film

http://www.gletscherbruch.de/foto/sensor/sensorcleaning.html

http://www.sensor-film.com/cleaning.html

















#gladiator1155' tarafından 21.02.2013 03:36:47 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 21 Şubat 2013, 03:04 - İp: 78.***.**7.201
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

@ mbu

1. Makinayi hangi ulkeden hangi magazadan aldiniz - Nikon garantili degil mi sonucta ?

2. 5xxxx serisi neden 1-0 ? Nedir bu seri ile duydugunuz ? Ilk rakamlar genelde satisa sunuldugu pazar/ulke/kita ile ilgilidir.

3. Makinanizda gozukenler yag lekesi olmadigina ,gore niye makinanizda yag sorunu olduguna inaniyorsunuz ?

4. Cikan fotograflar net degil diye teshisiniz direk back focus mu ? Back focus problemini oyle gozle kolay kolay ilk bakista gorebileceginiz bir sey degil ki - hem de her fotografta. Mesela cekilen fotograflarin diyafram degeri nedir ? ( Back focus ancak en acik diyaframlarda gozukur - digerlerinde alan derinligi kusur varsa kapatir ) . Su sorunlu fotograflarin mudahele edilmemis ( AF noktasini gorebilmemiz icin ) 1-2 ornegini yukler misiniz ?

-----------

@buzlucam

Turkiye'de sorun devam ediyor - dogru; sebebi piyasadaki refurbished, eski, diger ulkelerden toplama makinalar. Yani Nikon 2 yildir back focus problemini cozememis dusuncesi dogru degil.

Onun disinda bu forumda yeni alinip da sorun belirtilen makinalarin hepsi Sirkeci/Hayyam/gri market kaynakli. Yukarida yazan mbu arkadasimizin ( yurtdisindan almis - bilgisini bekliyorum ) makinasinda yag sorunu yok, back focus teshisi de sadece fotograflarinin flu olmasina bagliyor.

Yabanci forumlarda neden artik bahsedilen D7000 sorunlari yok - bir dusunmek lazim. Yeni cikan D600/800 ile yuzlerce/binlerce varken neden D7000 ile artik 1-1.5 senedir sikayet yok ? ( Olanlarinki genelde sonradan anlasiliyor ki kullanici hatasi/ yanlis teshisi . Dun bir tanesi sonunda makinasini refurbished aldigini belirtmisti )

Tabi sonucta, Turkiye'de olunduguna gore, memlekette D7000ler hala sorunlu demek dogru ama D7000 sorununu Nikon yillardir cozemedi demek biraz haksizlik . ( Ama serbestcene Nikon son 2 yildaki 3 modelde feci cuvalladi/guven yitirdi denebilir . Ne dense az aslinda )

Neyse , sonucta D7100 cikti gibi - artik D7000 konusu da biter belki
. Siz siz olun, ilk 3-4 ay D7100'un yanina bile yaklasmayin




#paperman' tarafından 21.02.2013 08:02:58 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 21 Şubat 2013, 07:43 - İp: 96.***.**5.17