webdeveloper
webdeveloper (üye)
İstanbul / Amatör

Nikon D5000, Uygun Lens Ve Fotoğrafçılık

Merhaba

Ben fotoğrafçılığa yeni başlayacağım. Ne terimleri bilirim, ne de elime bir DSLR almışlığım vardır. Grafik ve WEB tasarım işine gönüş vermiş biriyim.

Nikon 5000 almayı düşünüyorum. Öncelikle Nikon D3000 alacaktım ama kıyaslamaları okuduktan sonra fotoğraf kalitesinin daha iyi olduğunu ve nefis videolar çektiğini gördüm. Nikon D3000'ün sanırım tek üstün yanı yeni başlayanlar için ayarlamaları kategori halinde yapması.

Nikon D5000'in bazı özelliklerinin Nikon D90'da da olduğu söyleniyor. Bu iki ürünün kıyaslamasına baktığımda teknik terimler nedeniyle pek anladığımı söylemem. Mümkünse D90 ile D5000 arasındaki farkları genel bir dille özetleyebilir misiniz? Zira iki ürünün de çektiği yüzlerce fotoğraf gördüm ama görüntü kalitesi bazında bir fark göremedim.

Nikon D5000'i body-only şeklinde almak istiyorum. Yanında önerebileceğiniz güzel bir lens ne olabilir? Ben kısaca beklentilerimi söyleyeyim. İnsan yüzü ve modeller üzerinde çalışmayı düşünüyorum, ayrıca macro çalışmaları yapacağım. Bu nedenle netliğin benim için devasa boyutlarda olmasını gerekiyor. Lens'e verebileceğim miktar 400-600 TL.

Görüş ve önerilerinizi bekliyorum.

Tarih: 31 Temmuz 2010, 19:59 - İp: 78.***.**0.252
kerempekin
kerempekin (üye)
İstanbul / Amatör

Nikon D90 ile D5000 arasındaki en temel fark AF motorunun D90 da gövdede olması, bu sebeple D5000 e lens seçerken DX kodlu lensleri seçmeniz gerektiği yani Af motoru lens üstünde olmalı. Bildiğim kadarı ile sensörleri aynı, onun için aynı lens ile yapılan çekimlerde görüntü kalitesinde fark olmaması gerekiyor. Ben D5000 ile 18-135 kullanıyorum, son derecede memnumun. Yalnış hatırlamıyorsam fiyatı 700 TL civarlarındaydı. Ama bu lensle macro çekim yapamazsınız. Devasa dediğiniz boyutlarda bir macro lensi için D5000 body fiyatından fazlasını gözden çıkarmanız gerekir.

 

Tarih: 31 Temmuz 2010, 21:21 - İp: 78.***.**7.212
yunusemre54
yunusemre54 (üye)
Yurtdışı / Amatör

1-2 hafta kadar arkadasimin d5000 nini kullandim ben de d90 var. goze batan farklar d5000 nin bodysi biraz daha ufak, lcd ekrani kucuk ve dusuk kalitede gosteriyor. cektigin fotograf iyi cikmis mi cikmamis mi anlayamiorsun bilgisayara atmadan.

d90da ustte kucuk bi ekran daha var, ordan bir cok ayari yapabiliorsun bu da sarj omrunu uzatior. tam sarjla 2 gun kullaniorm makineyi.
d5000 de lens motoru yok. motorlu lens alman lazim, onlarin fiyatlari da biraz tuzlu.
nikonun cok kaliteli ucuz lensleri var (motorsuz) 50mm f1.8 gibi. bunu d5000 e takarsan autofocus yapmaz. autofocus onemli mi ? bence onemli.

ama fotograf kalitesi olarak bi fark yok. ayni sensoru kullaniorlar sanirim.

d90 pahali ama cok da buyuk bi ucuurm yok d5000le arasinda. amerikaya gelen giden varsa tanidigin epey ucuza kapatirsin. (biraz arastir mutlaka bulursun birini)

6 ay once d90 + 18-200 vr lens + canta +hafiza karti 1390 dolara aldim. turkiyede kim ne tuturursa.

lens olayi bambaska bir konu. 18-200 ve 50mm kullaniorm. ikisi de guzel. en azindan ikisinin de kullanimi keyifli.

 

Tarih: 31 Temmuz 2010, 21:55 - İp: 24.***.**6.168
webdeveloper
webdeveloper (üye)
İstanbul / Amatör

Sayın @kerempekin, kit lens kullanarak bile güzel macro çekim yapanlar görüyorum. Dediğiniz lens, kit lensten daha iyi olmalı. Neden macro çekim yapamıyoruz?

Sayın @yunusemre54

Motolu lens ile motorsuz lens arasındaki fiyat farkından kısaca bahseder misiniz? Ayrıca autofocus nasıl bir önem taşıyor? Benim bildiğim autofocus, nesneleri otomatik olarak algılıyor ve görüntüyü farklı açılardan aldığınızda aynı netlikte sunuyor. Ancak benim d5000 test olarak izlediğim tüm videolarda bu odak sorunu vardı. Şimdi düşünüyorum acaba hepsi motorsuz lens mi kullanıyordu? Eğer autofocus özelliğiyle o görüntü bozukluğunu alıyorlarsa autofocus'un işlevi tam olarak nedir? Ayrıca taksit ile alacağım. Bu yüzden Türkiye'den alma durumundayım. Fiyat farkı çok büyük değil demişsiniz. Arattığımda biri 1200 TL den diğeri 2500 TL den başlıyor. Bu benim için büyük bir fark, öğrenciyim, karşılayabileceğimi sanmıyorum.

Bu arada motorlu lenslerin pahalı olduğuna değiniliyor sürekli. Güzel bir nikkor lens, macro ve model çekim ihtiyaçlarımı karşılamaya yetmez mi? Neden değiştirmem gereksin ilerde?

Teşekkürler.

 

Tarih: 31 Temmuz 2010, 22:31 - İp: 78.***.**0.252
kerempekin
kerempekin (üye)
İstanbul / Amatör

Forumda macro çekim ve lenslerle ilgili arama yaparsanız bir çok faydalı bilgiye ulaşırsınız...

 

Tarih: 31 Temmuz 2010, 23:29 - İp: 78.***.**7.212
yunusemre54
yunusemre54 (üye)
Yurtdışı / Amatör

hareketli cisimleri manuel focusla cekmek kolay olmasa gerek. kullanim kolayligi saglar, yolda yururken bi an denk geldi hemen cekmen lazim. sen focusu ayarlicam derken ucar gider. bi de net olup olmayacagi muamma. auto focus bence onemli.

bir kac hafta once motorsuz prime lens olan nikon 50mm f1.8 aldim fiyati 109 dolar. sence de ucuz degil mi ?
kit lensle macro cekemezsin. macro resimleri bi incele istersen, adam sinegin gozunu, kafasindaki tuyleri goruntuluor. bunu kit lensle yapamazsin.

eger insanlar lens degistirme ihtiyaci duymasalardi sanirim piyasada bu kadar cok lens olmazdi.

ben de almadan once aynen senin gibi dusunuyordum, zaten dunyanin parasi, kit lensle isi kurtaramaz miyim die. tabiki olur, alinca goreceksin ogrenmen gereken bi suru ozellik var, birbiriyle koordineli calisan ayarlar var. bu donemi atlatana kadar lensin pek onemi yok. ama ondan sonra illaki bisi istersin.
su anda genis aci lenslerle cekilmis fotograflara sarmis durumdayim, uygun fiyatli bi lens denk getirirsem almak isterim acikcasi.

bi oneri

ozelliklerini iyi bilmiorm, sen arastirmissindir. d3000 ile d5000 arasinda sadece hd video farki varsa git d3000 al derim. inan bana kullanmayacaksin video ozelligini. zaten pahali aletler, sensoru video ile yormak mantik isi degil.
aradaki farkla, daha iyi bir lens veya aksesuar alabilirsin.

 

Tarih: 1 Ağustos 2010, 18:43 - İp: 24.***.**9.22
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

" Ancak benim d5000 test olarak izlediğim tüm videolarda bu odak sorunu vardı. Şimdi düşünüyorum acaba hepsi motorsuz lens mi kullanıyordu? "

Videodaki autofocus ile fotoğraf çekerken AF'u birbirine karıştırmayın . Vdeo çekim esnasında D5000 , üzerinde ne lens olursa olsun Autofocus YAPMAZ .

Fotoğraf çekerken motorlu/motorsuz lens durumuna bağlı olarak AF yapar veya yapmaz.

 

Tarih: 1 Ağustos 2010, 22:10 - İp: 96.***.**4.180
gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

bahsettiginiz iki makine arasındaki goruntu kalitesini bilgisayar ekranından bakarak anlayamazsınız.
baskıda anlasılacak farklar bunlar.
gercek anlamda fark yaratacak sey lenstir ki onlar içinde enaz makine parası kadar parayı gozden cıkarman gerek.

bu iki makineninde eksikleri hakkında sayfalarca yazı yazıldı,forumda kısacık bir arastırma butun sorularınızı cevaplıyor.
ama yeni konu acmak eski konuları okumaktan daha kolay tabi...
o yuzden bosverin forum kurallarını.

**********
daha makineler ya da fotografcılık hakkında bilginiz yokken, lens arastırmaya baslamayın, alacagınız hiçbir lensin digerinden farkını goremeyeceksiniz ilk etapta.
kit lens FAZLASIYLA yeterlidir
keskinlik; ısık, diyafram degerleri birazcıkta bilgisayar mudahalesiyle alakalı bir durum. 400-600 liraya alabileceginiz hiçbir lens makine uzerindekinden kaliteli olmayacaktır.
zaten d3000 yada d5000de af motoru olmadıgı için , bu fiyata alacagınız lenslerdede af motoru olmayacagı için keskinlik isteginizi daha ilk etapta baltalamış olursunuz.
el becerinize bakar diyelim

paranız cebinizde kalsın.
*************************

hiç bir kit lens ile makro cekemezsiniz.
makro ozelligi olmayan hiçbir lensle makro cekemeyeceginiz gibi.
lensin 5000 lira olması makro cekebilecegi anlamına gelmez.
daha keskin olmasıda makro cekebilecgi anlamına gelmez.

ornegin kadrajın 3 te 1 ini ancak dolduran bir kelebek fotografı makro degildir, sadece kelebek fotografıdır.
konuya yaklasmak istiyorsan ya gidip 1:1 buyutme saglayan (enazından 1:2 buyutme saglayan 70-300 gibi bir lens) makro lens alacaksın, yada alternatif makro cekme yontemlerini kullanacaksın.

unutmadan sürpriiiiizzzz d5000 govdede af motoru olmadıgı için 70-300 alsanda af li modelini alman gerekecek (o da butceni aşıyor), yoksa hareketli hiçbir nesnenin makro fotografını cekemezsin.



uzuuuun lafın kısası,

nikonun giriş seviyesi makinelerini almaktansa gidip g11 gibi kompakt bir makine bile alsanız daha iyi bir alısveriş olur.

sony a serisi, mesela a550
yada video onemliyse canon 500d gibi bir makine almak cok daha iyi olacaktır.



 

Tarih: 1 Ağustos 2010, 23:17 - İp: 217.***.**3.12
webdeveloper
webdeveloper (üye)
İstanbul / Amatör

@gaijin

Forum kurallarını boş vermeyelim de, yazdıklarımın forumda düzensizliğe sebep olduğuna inanıyor musunuz gerçekten?

Gördüğünüz gibi sorun iki ürünün eksikleri, kıyaslaması...vs ndan ziyade belli durumları kapsıyor. Verilen cevapların da diğer verilen cevaplardan farklı olduğunu görüyorsunuz. Önerileriniz için ayrıca teşekkür ederim, çok naziksiniz.

Açıklama yapma zahmetinde bulunan diğer arkadaşlara da teşekkür ederim.

D5000'e giriş seviyesi damgası vurulduğunu bilmiyordum. D90 veya D300s gibi biraz daha üst seviye makineler almak da beni aşar açıkçası.

Nikon istiyorum çünkü bayağı kör bir acemiyim. Benim ayarları ve fonksiyonları şartlara göre ayarlayabilmem uzun bir süreç gerektirir. Nikon da (as far as I'm concerned) bu ayarlamaların ince noktalarını yapamayanlar için en iyi sonucu veren bir makine. Bu tabi ki ayrı bir tartışma konusudur.

Bir kere alıp yıllarca kullanmak istiyorum. Konuyu kişiselleştirdiğim için bağışlayın.

 

Tarih: 7 Ağustos 2010, 01:04 - İp: 78.***.**8.37
gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

malesef diger konularda yazılmayan hıcbırsey yazılmadı bu konu altındada.
sadece yanlıs bilgiler duzeltildi ki zaten dogrularınıda onceden baska konular altında yazmıstık. yanlıs bilgileri paylasanlarda okusa,yanlıs bilgi olmazdı ortada,dunya daha guzel bir yer olurdu.
bu konu altında forumda okuyup bulamayacagınız hiçbirsey yazılmadı malesef.
cevap evet, d3000 d5000 hakkında acılmıs daha onceki konular varken,farklı birsey sorulmadıgı için bu konu fazlalıktır bana gore.

******
nıkonun acemi kullanıcıya en iyi sonucu veren makine oldugu gibi bir yanlıs bilgiyide duzeltmek gerek mesela.
boyle bir sey yok.
tam tersine soyle bir durum varki;

govdede af motoru olmadıgı için acemi bir kullanıcı olarak, afli bir lens almazsanız ( muadillerinden birkac yuz lira daha fazlaya) epeyi bir acemilik cekersiniz.
acacagınız bir diger konunun d3000-d5000 lens uyumlulugu uzerıne olacagını tahmin etmek guc degil bu durumda. bu makineleri oneren arkadaslar af motoru konusunu pek gozonunde tutmadıgı için, sonradan lens alıp hayalkırıklıgı yasayan sayısı epeyi fazla.

en iyi sonucu verme dusunceside buyuk ihtimalle canlı renkler meselesiyle ilgilidir..
bunun içinde sony giriş seviyesi bir model almak nikonun bu süslü ikiz kardeşlerini almaktan daha iyi bir tercih olur. hem govdede titreşim onleme af motoru hem hareketli lcd artıları olur.

nikona marka sempatisi varsa soyleyecek birsey yok tabi.

********************

konuyu kişiselleştirmek degil bu forum kurallarını hatırlatmak,kuralların bir nedeni var nede olsa.

#gaijin' tarafından 07.08.2010 02:56:42 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 7 Ağustos 2010, 01:56 - İp: 92.***.**3.238
ozansan
ozansan (üye)
Yurtdışı / Reklam Fotoğrafçısı

Sen bakma Gaijin e.Hem farkli birsey yok der hemde masallah siralar satir satir yorumlarini.Zaten insanlar konulari arsivden takip etseler gazete gibi bisey olur burasi kimse yazismaz sadece okur.
D5000 e gelince AF motoru yokdur,vardir falan bunlar artik eski muhabbetler olmaya basladi ve can SIKIYOR acikcasi.Nikon lenslerde ucuz bir lens var oda 50mm 1.8 motorsuz olarak,butun gumburtu bundan kopuyor.Ayrica yeni cikan yuksek MP li digital makinalardada artik kaliteli ve duzgun sonuclar almak ve yuksek MP lerin hakkini vermekte artik yeni optik yapiya ve kaplamalara sahip,yeni lenslerden gecer.Ayrica eski lenslerin de artik kimin elinde nasil kullanildigi,ne kadar saglikli sonuclar verecekleri gibi sorularda kafa agrisindan baska bisey degil inan.Nikkor lenslerinin kalitesi ve makinalarinin genel performansini bilmeyen yok.Lens kalitesi,Flash ve isiklandirma dengesinden tut,dayaniklilik,ergonomi ve diger teknik bircok konuda piyasaya onculuk eden Nikon ve Canon gibi markalar herzaman kullanicida bir guven duygusunun gelismesine yol acar ve bu guven de bunca sene bosuna devam etmiyor.Arada baska firmalardanda urunler goruyoruz ve tabiki tercih edilebilecekleri degisik siniflarda hos ve cazip makinalarida mevcut.Ancak uzun bir surece yonelik yapilan ciddi alisverislerde ve musteri memnuniyeti acisindan, bu firmalar piyasaya nekadar hizli girdi iseler,o kadar da hizli cikabilecekleri icin siz bu konuda Nikon ve Canon gibi saglam markalardan sasmayin derim.Ben Nikonu tercih ediyorum cunku hem makinalarinin performansini,hemde lenslerinin kalitesini test ettim onalayladim
Hala bana Af motorlu,motorsuz falan muhabbeti yapacak olanlarada artik tamam siz almayin,eksik olsun sizin alisverisiniz Nikondan diyerek bu mevzuyu noktaliyorum.

 

Tarih: 7 Ağustos 2010, 07:34 - İp: 221.***.**6.23