n0sferatu
n0sferatu (üye)
İstanbul / Amatör

Nikon D40 / D40x / D50

Merhabalar.

Yaklaşık 5 senelik Nikon 5600 Modeli var elimde. Bir de sanyonun 250 TL lik hem video hem de foto çeken aparatı.

Şimdi son zamanlarda bi D-SLR almak istiyorum lakin bana hitap model olarak D40 / D40x ve D50 olarak düşündüm. D70s de olabilir fakat bütçe bakımından biraz beni aşacak. İlk etapta almak istediğim tabiki kit lensleri ile beraber. 1-2 ay sonra da ekstra lens alabilirim.

Yalnız D40 ile D40x arasında 10 MP, 2.5 yerine 3 FP ve ISO 100 den başlaması. 10 MP çok önemli değil benim için. 3 FP de öyle. Lakin ISO 100 ile ISO 200 arasındaki fark çok hissedilir mi, çok gerekli midir? Bir de 10 MP de piksel boyutları büyüdüğünden Gürültü (Noise) artışında bir miktar daha fazlalık olduğunu okudum yabancı forumlarda.

D40 ile D40x arasında bu şekilde kaldım. D50 de AF Motorunun olması biraz beni cezbediyor fakat boyut olarak biraz kaba geldi. Yani D40/X in boyutları D50 ye göre daha estetik. Yanılmıyorsam da D40/X D50 den daha sonra üretildi.

Şimdi kullanacağım makina öğrenme ve başlangıç amaçlı olacak. Başka makinaları da araştırdım fakan Canon'a antipatim olduğundan arkadaşlarım da sürekli nikon kullandığından ve Nikonun body tasarımı, elde duruşu, kullanım kolaylığına ve Menülerine (Arkadaşımın d70s i ile bi ara haşır neşhirdim) alıştığımdan Nikon'da ısrarcıyım.

İlk başlarda hayal kırıklığı, sana yetmez, başlangıç için kötü alet, kiti yaramaz vs.. gibi yorumlara hiç gerek yok arkadaşlar. Çünkü zaten başlangıç, yani öyle hemen mükemmel fotoğraflar çekmeyi beklemiyorum. Zaten çok iyi olmamasını da ben istiyorum makinanın.

Malum müziğe başlarken de çok dandik olmasa da profesyonel sayılabilecek bir klavyede piştim (Korg i3), ilerledikçe, klavyeye hakim olduktan sonra ve isteklerime göre klavyeyi değiştirdim ve şu anda en iyi olmasa da elimde müzik namına benim işimi gören ve isteklerimi karşılayan bir klavyem var. Başka arkadaşlarda benden çok daha iyi klavyeler var ama ortaya konacak eser kullananın yeteneğine kaldığından dolayı aletin iyi olmasının yanında kullanbileceğin ve hakim olabileceğin bir aletin olmasının önemi burada ortaya çıkıyor. Bu yüzden bildiğim tanıdığım Nikon D40/X/50 Modellerinde ısrarcıyım

Neyin fotoğraflarını çekeceksin diyenlere , aile eş dost sağ sol fotoğrafları için elimde zaten 2 adet fotoğraf makinası olduğunu belirteyim. Amacım Fotoğrafçılık-Fotoğraf Sanatı adına birşeyler ortaya koymak, yavaş yavaş kendimi geliştirmek için bir başlangıç yapmak istiyorum.

Bu modelleri sıfır almak ne kadar mantıklıdır? D40x i full kit 950 tl ye sahibinden de gördüm. Ama d40 için 600 civarı bir bütçe ayırabilirim. D50 için de maksimum 700.

Bu arada photoshop bilgim çok iyi olduğundan fotoğraflara gerekli müdahaleyi yapacağımdan dolayı da az çok iş bende bitiyor. Bu nedenle ille de mükemmel sonuç verecek bir makina aramıyorum.

Vereceğiniz bilgiler için şimdiden çok teşekkürler. Biraz fazla uzun yazdım sanırım umarım sıkılmamışsınızdır

Tarih: 21 Ekim 2009, 09:26 - İp: 78.***.**8.6
gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

- Iso çekimlerinde gürültü azlığı bakımından hangi modeller daha başarılı?
- Titreşim önleyici özelliği olan modeller hangileri? Ve ne kadar etkisi var? Gece çekimlerinde iş yapıyor mu?
- Gece çekimlerinde diğer modellerin başarı grafiği nedir?
- AF Moturunun makinada olmasının ne gibi avantajları var?
- Nikon yerine önerdiğiniz modellerde nikona göre artısı olan başka özellikler ve bunun fotoğraflara yansımaları nelerdir?
- Bir de belli bir süre makinayı kit lensleri ile kullanacağımdan kit lens kalitesi f/p oranına göre iyi olan modeller hangileridir (Bana önerebileceğiniz) ?
- Lens uyumu bakımından en uyumlu, her lensle kullanabileceğim, makinayı değiştirsem bile lensi başka makina ile kullanabileceğim modeller nelerdir?
- Makinayı değiştirmeye karar verdiğimde kolay satabileceğim markalar nelerdir?


- iso konusunda giriş seviyesi modellerden 400d-450d digerlerinden bir basamak ustte ancak bu test fotografları için gecerli,gercek hayat fotografcılıgı için buyuk farklar yok
- titreşim onleme 3-4 stopa kadar avantaj saglar, ozellikle telede inanılmaz fark yaratır.
-gece cekiminde manzara vs cekecekseniz, hiçbir makine size fark yaratmaz.
diger durumlardada hepsi benzer performans verir.
-af motorunun makinede olmasının en basit faydası af yapmak için aynı lensin af motorlusundan alma geregi olmaması,ucuz lens kullanmak,baska faydaya gerekmi var?


-canon için sadece govdede af motoru,
pentax için govdede af motoru+govdede titreşim onleme+ust lcd ekran+gecmiş lens uyumlulugu+kaliteli kit lens bence fazlasıyla yeterli,
sony a300-a350; govdede af motoru+govdede titreşim onleme+hareketli lcd ekran ve liveview da girer işin içineki daha ne olsun..


-kit lensler kucumsenecek lensler degil,oyuzden aralarında fark aramak yersiz.hepsi "gercek hayat fotografcılıkta" aynı sonucları verir.
e test laboratuarlarında cekim yapmadıgımıza gore?
sony 18-70mm ile daha geniş bir aralık sundugu için bence tercih edilebilir ancak yeni modellerde sony de 18-55 kullanıyor artık.
-lens uyumu konusuna gelirsek, ir marka lensi baska marka makinede kullanmak için adaptor gerekli.
pentax ve canon bu konuda daha sanslı,nikonda sonsuza odaklama problemi var.
- kolay satabileceginiz markalar canon-nikon
ancak bir a300-450d-yada k200d alırsanız bunları uzun sure ne satma ne degiştirme gereksinimi duymazsınız.cunku bir eksiklik duymazsınız,aksesuarlarında sorun yasamazsınız.
ancak bahsettiginiz d40x yada d50 yi, bir sure sonra (d40x af motoru,d50 eski oldugu için) elden cıkarma ihtiyacı duyacaksınızdır..

 

Tarih: 22 Ekim 2009, 00:43 - İp: 78.***.**2.249
n0sferatu
n0sferatu (üye)
İstanbul / Amatör

Cevaplarınız için çok teşekkürler. Çok yardımcı oldunuz, artık iş bana cumartesi gittiğimde makinaları elime alıp inceleyip duıygusal anlamda karar vermeme kalacak. En azından bilmem gereken herşeyi sayenizde öğrendim.

Dün canon 400d ile çekilen fotoğrafları karşılaştırdım pentax k200d ye göre daha başarılı buldum. Tabi çekenin de rolü önemli yalnız genel bir izlenim benimkisi.

İllaki Nikon Alırsam da en az d70s ve d80 alacağım muhtemelen. Veya Canon 400d. Pentaxa açıkçası pek sıcak bakmıyorum, yani elimden çıkartırken kolay satabilmek açısından.

 

Tarih: 22 Ekim 2009, 09:11 - İp: 78.***.**8.6
puskas
puskas (üye)
İzmir / Amatör

Düşüncelerinin değiştiğini görmek güzel.. Sonuçta burda tavsiye verenlerin cebine birşey girmiyor... Kazançlı çıkacak olan sensin.. Saydığın makineler senin uzun süre götürür emin ol..

 

Tarih: 22 Ekim 2009, 09:17 - İp: 78.***.**0.241
n0sferatu
n0sferatu (üye)
İstanbul / Amatör

Öncelikle bütün herkese çok teşekkür ediyorum.

Dün hayyam pasajına gittim, baya bi dolaştım bakındım lakin fiyatlar umduğumdan da yüksek çıktı

O yüzden alabileceğim en iyi makinayı (d40) aldım. Çok temiz, shutter sayısı 3000 lerde. Makinanın sıfırdan farkı yok, hatta görünce hiç kullanılmamış mı bu falan dedim. Ne bir çizik ne bir darbe ne bir leke.

Diğer makinalara falan da bakındım lakin kredi kartıyla almaktan başka seçeneğim olmadığından imkanlarımı zorlayarak alabileceğim tek makina buydu

Artık sıra makinayı tam çözmeye, kurcalamaya geldi.

 

Tarih: 25 Ekim 2009, 19:24 - İp: 88.***.**6.227
gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

hayırlı olsun,güle güle kullanın.

 

Tarih: 25 Ekim 2009, 19:41 - İp: 78.***.**6.167
puskas
puskas (üye)
İzmir / Amatör

hayırlı olsun.. iyi günlerde kullanın..

 

Tarih: 25 Ekim 2009, 19:51 - İp: 78.***.**1.194
n0sferatu
n0sferatu (üye)
İstanbul / Amatör

Tekrardan selamlar. Çektiğim fotoğraflardan bazılarını sizlerle paylaşmak istedim [Photoshop ile renklerde oynamalar olmuştur] Umarım işin çok başında ve amatör birisi için beğenirsiniz































 

Tarih: 30 Ekim 2009, 13:25 - İp: 78.***.**8.6