n0sferatu
n0sferatu (üye)
İstanbul / Amatör

Nikon D40 / D40x / D50

Merhabalar.

Yaklaşık 5 senelik Nikon 5600 Modeli var elimde. Bir de sanyonun 250 TL lik hem video hem de foto çeken aparatı.

Şimdi son zamanlarda bi D-SLR almak istiyorum lakin bana hitap model olarak D40 / D40x ve D50 olarak düşündüm. D70s de olabilir fakat bütçe bakımından biraz beni aşacak. İlk etapta almak istediğim tabiki kit lensleri ile beraber. 1-2 ay sonra da ekstra lens alabilirim.

Yalnız D40 ile D40x arasında 10 MP, 2.5 yerine 3 FP ve ISO 100 den başlaması. 10 MP çok önemli değil benim için. 3 FP de öyle. Lakin ISO 100 ile ISO 200 arasındaki fark çok hissedilir mi, çok gerekli midir? Bir de 10 MP de piksel boyutları büyüdüğünden Gürültü (Noise) artışında bir miktar daha fazlalık olduğunu okudum yabancı forumlarda.

D40 ile D40x arasında bu şekilde kaldım. D50 de AF Motorunun olması biraz beni cezbediyor fakat boyut olarak biraz kaba geldi. Yani D40/X in boyutları D50 ye göre daha estetik. Yanılmıyorsam da D40/X D50 den daha sonra üretildi.

Şimdi kullanacağım makina öğrenme ve başlangıç amaçlı olacak. Başka makinaları da araştırdım fakan Canon'a antipatim olduğundan arkadaşlarım da sürekli nikon kullandığından ve Nikonun body tasarımı, elde duruşu, kullanım kolaylığına ve Menülerine (Arkadaşımın d70s i ile bi ara haşır neşhirdim) alıştığımdan Nikon'da ısrarcıyım.

İlk başlarda hayal kırıklığı, sana yetmez, başlangıç için kötü alet, kiti yaramaz vs.. gibi yorumlara hiç gerek yok arkadaşlar. Çünkü zaten başlangıç, yani öyle hemen mükemmel fotoğraflar çekmeyi beklemiyorum. Zaten çok iyi olmamasını da ben istiyorum makinanın.

Malum müziğe başlarken de çok dandik olmasa da profesyonel sayılabilecek bir klavyede piştim (Korg i3), ilerledikçe, klavyeye hakim olduktan sonra ve isteklerime göre klavyeyi değiştirdim ve şu anda en iyi olmasa da elimde müzik namına benim işimi gören ve isteklerimi karşılayan bir klavyem var. Başka arkadaşlarda benden çok daha iyi klavyeler var ama ortaya konacak eser kullananın yeteneğine kaldığından dolayı aletin iyi olmasının yanında kullanbileceğin ve hakim olabileceğin bir aletin olmasının önemi burada ortaya çıkıyor. Bu yüzden bildiğim tanıdığım Nikon D40/X/50 Modellerinde ısrarcıyım

Neyin fotoğraflarını çekeceksin diyenlere , aile eş dost sağ sol fotoğrafları için elimde zaten 2 adet fotoğraf makinası olduğunu belirteyim. Amacım Fotoğrafçılık-Fotoğraf Sanatı adına birşeyler ortaya koymak, yavaş yavaş kendimi geliştirmek için bir başlangıç yapmak istiyorum.

Bu modelleri sıfır almak ne kadar mantıklıdır? D40x i full kit 950 tl ye sahibinden de gördüm. Ama d40 için 600 civarı bir bütçe ayırabilirim. D50 için de maksimum 700.

Bu arada photoshop bilgim çok iyi olduğundan fotoğraflara gerekli müdahaleyi yapacağımdan dolayı da az çok iş bende bitiyor. Bu nedenle ille de mükemmel sonuç verecek bir makina aramıyorum.

Vereceğiniz bilgiler için şimdiden çok teşekkürler. Biraz fazla uzun yazdım sanırım umarım sıkılmamışsınızdır

Tarih: 21 Ekim 2009, 09:26 - İp: 78.***.**8.6
puskas
puskas (üye)
İzmir / Amatör

1ncisi önyargı kaybettirir.. Canon menüleri bana göre çok daha kullanışlıdır buda 2ncisi.. d50 diye bir makinemi kaldı artık.. nerden bulcan merak ettim?? Şansa kalmış 2nci elini belki bulursun..

Bahsettiğin makinelerin sıfırlarını bulman çok zor.. d50 ve d70s zaten üretilmiyo artık.. Photoshop bilgin çok iyi ve iş sende bitiyor bu nasıl bir mantıktır?? O zaman elindeki makinelerle çek şopta bitir işi.. SLR almaya ne gerek var.. Ha illaki alacaksan

Pentax k200d hepsinden daha ii tercihtir..

 

Tarih: 21 Ekim 2009, 12:05 - İp: 78.***.**6.244
n0sferatu
n0sferatu (üye)
İstanbul / Amatör

@puskas

Dostum anlayamamışsın sen beni.

1. Önyargı değil, sadece tutkudur bu. Bütün arkadaşlarım nikon kullanıyor ve bundan dolayı, kendime daha yakın hissedeceğimden dolayı, sahip olduğumda beni tatmin edecek makina Nikon olduğundan Nikon istiyorum. Dizaynı, bodysi, malzeme kalitesi, tuşlarına alışkanlığım bakımından bildiğim bir makina.

2. si olarak "Sana göre" canon menüleri, bana göre de nikonun menüleri kolay. Bunun ne alakası var anlamadım. Herkes kendine göre ne kolaysa onu seçer, tercih meselesidir. Bana göre Nokia menüleri sana göre de Samsung menüleri kolaydır.

Zaten sıfır almak ile ikinci el almak arasında ne gibi farklar olabilir, onu sormuştum. Sıfır alıcam diye bir şartım yok. Bu işe başlangıç için istediğimden ikinci el bir makina hayli hayli işime yarayacaktır. Sadece d40x in sıfırı satılıyor, sıfır mı almak yoksa ikinci el mi almak mantıklıdır diye sordum.

Photoshop bilgim iyidir ve iş bende bitiyor kısmı ise şöyle.

Mesela Canon ile Nikon arasında çekilen fotoğraflarda renkler, tonlamalar, vs.. arasında fark var. Canon son teknoloji kullandığından biraz daha iyi, en azından forumlardan takip ettiğim, fotoğraflarını karşılaştırdığım üzere.

Ve ben photoshop ile gerekli level, renk, ton, contrast, vs.. gibi ayarları halledip fotoğrafı görmek istediğim şekle sokacağımdan illaki son teknoloji olması konusunda ısrarcı olmadığımı belirtmek için photoshop konusunda yeterliyim diye belirttim.

Sen sadece fotoğrafı çekip o şekilde işini bitirip hiç bir photoshop müdahalesinde bulunmuyorsan orasını bilemem tabi, saygı duyarım.

Zaten elimdeki makinalar ile oldukça iyi işler çıkartıyorum ama maalesef artık bana yetmiyor, sorun burada.

Ben de isterim makinanın görünüşüne bakmayayım, kullanılışlılığı, menüleri vs.. bana hitap etmese de son teknoloji bişeyler alayım, çektiğim fotoğraflar kalite bakımından gayet iyi olsun, lakin bu işin kolayıdır bana göre.

Ben de birşeyleri başaracaksam en azından başlangıç seviyesinde tatmin edici görüntüler ortaya koyup bunu en iyi nasıl çıkartabilirimi öğrenmek. Sonrasında zaten beklentilerime göre hangi makina, hangi kalite, vs.. bunlara çok rahat karar verebilirim.

 

Tarih: 21 Ekim 2009, 13:32 - İp: 78.***.**8.6
last hope
last hope (Objektif)
Amasya / Meraklı

gövdesinde AF motoru olmayan makineleri tercih ederseniz ileride iyi bir lens almaya kalkıştığınızda karşılaşacağınız sorunlara hazırsanız problem yoktur

 

Tarih: 21 Ekim 2009, 13:38 - İp: 81.***.**7.150
puskas
puskas (üye)
İzmir / Amatör

Tamam şimdi oldu.. tavsiyem illede Nikon alcaksan d80 al. Gövdede AF motoru olduğu için Nikon lenslerinde rahat edersin. Diğer türlü sıkıntı olur.. 2nci elden ziyade spot alırsan daha güzel olur, aralarında uçurum farklar yok çünkü..

 

Tarih: 21 Ekim 2009, 14:12 - İp: 78.***.**6.244
n0sferatu
n0sferatu (üye)
İstanbul / Amatör

Af motoru olup olmamasını pek dert etmiyorum aslında da gene bilemiyorum açıkçası. D80 isterim lakin bütçe olarak ikinci el makinaya maksimum d40/x/d50 için 600 tl, sıfır veya spot olursa 800-900 verebilrim.

Yani bu yüzden D80 bulabilir miyim bir fikrim yok.

Peki merak ettiğim şimdi Makinada AF Motoru var ve lenste de AF Motoru var. Bunun sonucunda odaklanma nasıl çalışıyor? Biri devre dışı mı kalıyor? Problem yaratmıyor mu?

@puskas

2. el baya bi foto çekilmiş makina ne gibi sıkıntılar yaratabilir? Spot almak fiyat bakımından pek bir uçurum yoksa mantıklı geliyor aslında. Fiyatlara sahibinden ve GG den baktım oradan biliyorum. Normalde hayyam pasajındaki fiyatlar nasıldır hiç bir fikrim yok aslında.

Şimdilik 1 sene civarı bu alacağım makinayı kullanmayı düşünüyorum. İleride de ekstra bi tane lens (sanırım 55-300 mm gibi birşey) alırım diye düşünüyorum. Belki yıl içerisinde de güzel portre fotoları çekmek için bir lens. Yani bunlar için AF Motorsuz bir makina ne gibi sıkıntılar yaratabilir?

Son dönemlerde lenslerin çoğu AF Motorlu üretilmiyor mu? Heh derseniz ki eski kalitesi ispatlanmış lenslerden almak istersin sadece manuel kullanmak zorunda kalırsın o konuda da bir bilgim yok açıkçası. O yüzden yardımlarınızı yorumlarınızı bekliyorum zaten.

Tekrardan Teşekkürler.

 

Tarih: 21 Ekim 2009, 16:03 - İp: 78.***.**8.6
puskas
puskas (üye)
İzmir / Amatör

Perde ömrü kısa bir sürede içinde bitebilir yada bitmeyebilir.. Makineyle ne kadar çekim yapıldığıyla alakalı bir durum bu.. Biraz şans işi bazen çok az kullanılmış ürünler piyasaya düşebiliyor.. Fazla bi sıkıntı olcağını zannetmiyorum.. Ama yinede sıfır spot almak daha iyi olur senin için.. d40/x/50 yerine d70s alman daha iyi bir seçim olabilir.. Tabii bütçeni zorlayıp d80 alabilirsen çok iyi olur derim..

Burda bi abimiz stüdyosunda d70s kullanıyo 50x70 çıkışlar almış hepside cok iyi gözüküyor..

Nikon kullanmadığım için AF motoru konusunda yüzeysel bir bilgiye sahibim.. Sadece diyebileceğim.. Lens almaya kalktığında AF özelliği araman gerekiyor.. Evt dediğin gibi bir çok lens AF li üretiliyor.. Ama tabii bunlarda fiyatları oldukça yüksek lensler..

Aslına bakarsan yerinde olsam bu bütçeyle Nikon'a yaklaşmazdım.. d70s alcağıma sıfır 450d yada Pentax k200d almayı tercih ederdim.. Tabii bunlar diğer alternatifler bence diğer makineleride listene almanı öneririm.. Hayyam fiyatları 450d'nin bildiğim kadarıyla 1.100 seviyelerinde..

 

Tarih: 21 Ekim 2009, 18:20 - İp: 78.***.**2.32
gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

oncelikle,
az paraya cok ozellik almanın ne gibi bir sakıncasını goruyorsunuz gercekten anlayamıyorum. biri size az paraya daha cok ozellik diyor siz yok almayayım diyorsunuz.
aynı fiyata, ergonomi malzeme kalitesi bakımından geri kalmayan ve ustune farklı ve fotograf cekerken yararlı olacak ozelliklere sahip olmak varken "tutku" diyerek nikon almak puskasın dedigi gibi onyargıdır malesef.
marka tutkusundan degilde fotografcılık tutkusundan bahsetseniz anlarım..

misal yine puskasın ilk mesajında soyledigi gibi pentax hem ergonomi ve malzeme kalitesi olarak geri kalmayan bir makine,hemde govdede titreşim onleme, af motoru, makine ust kısmında lcd ekran gibi cok cok faydalı seyler sunuyor..
lens alırken af motoru titreşim onleme gibi seyler gerektirmediginden nikon makine uzerınde ornegin 70-300 af ve vrli lense 1200 lira civarında verecekken pentax uzerıne alacagınız 70-300 lense 500-600 liraya sahıp olabilirsiniz.

---------
Ben de isterim makinanın görünüşüne bakmayayım, kullanılışlılığı, menüleri vs.. bana hitap etmese de son teknoloji bişeyler alayım, çektiğim fotoğraflar kalite bakımından gayet iyi olsun, lakin bu işin kolayıdır bana göre.

---------
e aynı fiyata cok fazla ozellik veriyor bir baska model ve makine, alın işte madem istiyorsunuz.onunuzde bir engel yok ki.
bahsettiginiz makinelerin fotograf kaliteleri arasında hemen hemen hiçbir fark yok.
siz eger diyafram nedir enstantane nedir biliyorsanız, bunlara hakimseniz cekim tekniklerini biliyorsanız kullandıgınız makine ne olursa olsun aynı fotografı alırsınız.
ve bunları bilmiyorsanızda aynı fotografları alırsınız.

asıl photoshop biliyorum, eksikleri telafi ederim demek işin kolayına kacmaktır.
ayrıca işin kolayı diye birseyde yok..bu fotografa cok teknik bir bakıs..


*********************************
sorularınıza gelirsek,
evet lensler af li olarakta uretiliyor.
tabi afsiz lens ornegin 500 ken afli lens 800 lira. titreşim onleme ve afli lens 1200 lira..ki 70-300 gibi bir lens alırsanız hem af hem vr ihtiyacınız olacaktır ister istemez. nekadar usta olursanız olun.
--
ikinci el makinenin, kozmetik sorunları cok sorun olmasada perdesi yıpranmıs olabilir,af sisteminde arıza cıkmıs olabilir, tusların etkinligi azalmıs olabilir, tamir gormus olabilir, sonucta elektronik bir alet oldugundan uzun sureli kullanım hata verme olasılıgını arttırır.
d40-d40x neysede d50 almak bu tip sorunları daha cok yasama olasılıgı ortaya cıkarır bana gore,eski bir model nede olsa.
---



son olarak, amacım pentaxı oveyim,gidin pentax alın demek degil.
elinizdeki butceyle,cok daha iyi bir makine alma sansınız oldugunu gostermek.
size 5 yıllık yada af motoru olmayan bir makinedense yeni ve af+titreşim onleme olan bir makine alabilirsiniz demek.

tekrar ediyorum,tutkunuzun fotografamı yoksa fotograf makinesi markasınamı oldugunu bir kararlastırın once.
markayaysa ne desek boş alın bir d70s-d40x zevkle fotograf cekin.
yok eger fotografaysa, sizinde farkında oldugunuzu dusundugum gibi,makine bir aractır.

seciminizde kolay gelsin.

 

Tarih: 21 Ekim 2009, 19:36 - İp: 78.***.**2.249
n0sferatu
n0sferatu (üye)
İstanbul / Amatör

@puskas

Çok teşekkür ediyorum. En güzeli hayyam pasajına gittiğimde adam gibi inceleyip bir bakmak. Fiyatlara, seçeneklere. Yoksa böyle iyice kafam karışacak Bütçe olayı dediğim gibi. Kafamda birşey yok lakin yeni telefon aldım onun taksitleri var ve en fazla 60-70 lira aylık taksitle 8-10 taksite kadar bişeyler almak istiyorum. Bundan dolayı bütçem maksimum 700-800 diyelim.

@gaijin

Önyargı demeyelim aslında. Sadece başlangıç için almam gerektiğine inandığım modeller olarak değerlendirebiliriz bu durumu. Yoksa canon veya pentax veya nikon olmuş pek bi farkı yok benim için. Ama elimde görüp fotoğraf çekmekte kullanmak istediğim Nikon Heh cumartesi hayyama doğru gidecem orada gördüğüm modellere göre değişecek tabiiki herşey.

Photoshop biliyorum dediğimi yanlış anladınız. Sadece çektiğim fotoğrafta tatmin olmassam gerekli müdahaleyi Photoshop ile yapabilecek kıvamdayım o yüzden belirtmek istemiştim.

Yani kısacası Nikona 700-800 vereceğime Pentax veya Canondan aynı fiyata alayım diyorsunuz, hem teknolojik olsun, hem fotoğraflar daha kaliteli hem de makinalar daha yeni diyorsunuz. Peki hangi modelleri?Bu modellerin lens kaliteleri ne durumdadır? Lens fiyatları nasıldır? Aksesuarları vs..?

Bazı sorularım

- Iso çekimlerinde gürültü azlığı bakımından hangi modeller daha başarılı?
- Titreşim önleyici özelliği olan modeller hangileri? Ve ne kadar etkisi var? Gece çekimlerinde iş yapıyor mu?
- Gece çekimlerinde diğer modellerin başarı grafiği nedir?
- AF Moturunun makinada olmasının ne gibi avantajları var?
- Nikon yerine önerdiğiniz modellerde nikona göre artısı olan başka özellikler ve bunun fotoğraflara yansımaları nelerdir?
- Bir de belli bir süre makinayı kit lensleri ile kullanacağımdan kit lens kalitesi f/p oranına göre iyi olan modeller hangileridir (Bana önerebileceğiniz) ?
- Lens uyumu bakımından en uyumlu, her lensle kullanabileceğim, makinayı değiştirsem bile lensi başka makina ile kullanabileceğim modeller nelerdir?
- Makinayı değiştirmeye karar verdiğimde kolay satabileceğim markalar nelerdir?

Bu son sorularım model seçmede oldukça yardımcı olacaklardır bana.

#n0sferatu' tarafından 21.10.2009 22:07:47 tarihinde düzenlendi.


#n0sferatu' tarafından 21.10.2009 22:10:08 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 21 Ekim 2009, 21:52 - İp: 85.***.**7.36
puskas
puskas (üye)
İzmir / Amatör

Öncelikle giriş seviyesi cihazda bu kadar cok özellikli tahlil yapmaya kalkarsan inan makine alamazsın.. Sorularına bildiğim kadarıyla cevap vermeye çalışayım..

Cevaplarım Giriş Seviye Cihazlar İçin..

- Iso konusunda başarılı olan modeller: Canon 450d, Sony A300
- Gövdeden IS özelliğine sahip modeller Pentax k100d, k200d ve Sony a200-a300-a350. Canon'da IS özelliği sadece Lensinde var..
- Gece çekimlerinde Iso başarısı önemli modelleri tercih etmen gerekir. Ama diğerleride iş yapar tabiki..
- AF Motorunu sölemiştim zaten..
- Yeni teknoloji konfor demektir.. Image kalitesindede ciddi gelişmeler sağlamış modellerde 450d, k200d gibi makineler..
- Kit lensi en iyi cihaz Pentax'tır.. Özellikle SMC 18-55 AL II modeli..
- Bu soru 2 yönlü.. Bayonet farklılığından dolayı örn Canon Marka Lensleri sadece Canon gövdelerde kullanabilirsin.. Diğer taraftan 1972'den buyana çıkmış Lensleri kullanabilen bu alanda en iyi marka Pentaxtır..
- Makineyi değiştirmek istediğinde Canon, Nikon markalarını kolay satarsın.. Pentax biraz daha ağır gider..


 

Tarih: 21 Ekim 2009, 22:56 - İp: 78.***.**2.32
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı


- Iso çekimlerinde gürültü azlığı bakımından hangi modeller daha başarılı?

Bu kriteri kafanıza takmayın. Fizik kanunları gereği, megapikseli ve sensör büyüklüğü aynı olduğu sürece temelde hepsi aynı. Forum ve review sayfalarındaki yorumları umursamayın, fizik kanunlarına güvenin. Modeller arasında marjinal farklar olsa bile pratikte pekbir farkları yok birbirlerinden. Resimlere %500 büyütüp bakma huyunuz varsa, orasını bilemem tabii..

MP arttıkça gürültü, buna bağlı olarak safları kandırmak için firmaların uyguladığı yazılım numaraları ve çeşitleri, en nihayetinde aslından daha bulanık resimler artıyor. Sonuçta yüksek MPli resimleri aynı boyuttaki ekrana yansıtınca veya kağıda bastırınca alacağınız sonuç aynı oluyor. Arada düşük FPS ve büyük dosya boyutları gibi cezalar da ödeniyor, bir hiç için.

- Gece çekimlerinde diğer modellerin başarı grafiği nedir?

Yukarıdakine benzer cevabı var bu sorunun.

- Titreşim önleyici özelliği olan modeller hangileri? Ve ne kadar etkisi var? Gece çekimlerinde iş yapıyor mu?

Ben bizzat kullandım denedim, işe yarıyor, yaklaşık 2 stop falan kazanç sağlıyor. Benim makinam 4 senelik model (KM 5D), şimdikiler biraz daha iyidir herhalde. 2 stop demek, normalden 4 kere daha yavaş perde hızında çekim imkanı sağlıyor.

35mm filmli makina için önerilen perde hızı, lensin fokal uzunluğunun tersidir mesala
50mm için 1/60sn , 100mm için 1/120sn. Bu değerler APS*C sensörlü DSLRlar için bir de 1.5 ile çarpılır, yani DSLR için biraz daha yüksek perde hızı gerekir, mesela 50mm'lik lens için 1/80sn falan. Eğer konu sabitse stabilizasyon 1/20 sn'de net çekim ihtimalini arttıracaktır.

Gece çekimler, yani 1/4 saniye ve daha uzun çekimler yukarıdaki önermenin sınırlarının bir hayli dışında kalıyor, yani elde çekimde büyük ihtimalle flu sonuç alınır ama yine stabilizasyon bir nebze işe yarıyor.


- AF Moturunun makinada olmasının ne gibi avantajları var?

Nikon için :
AF motoru olmayan modeller sadece AF-S ve AF-I lenslerle AF yapabilirler. Sorun şu ki Nikon 25 senedir AF lens üretiyor ama bunların çok az bir kısmı AF-S/I ve 2.elde AF-S/I olanların hepsi çok pahalı. Nikon sadece 1-2 senedir makul fiyatlı denebilecek AF-S/I lens modelleri üretetiyor. Nikon 2.el lens bulunabilirliği açısından 1 numaralı seçenek ama AF motoru olmayan bir gövdeniz varda seçenekleriniz diğer markaların çok arkasına düşüyor. Mesela fotografçının olmazsa olmazı olan 50mm'lik lens için Canon, AF motorlu Nikon, Pentax ve Sony kullanıcıları 250 YTL öderken sizi bunun belki 3-4 katını ödeyeceksiniz.

Genel olarak:
AF motorku lensler teoride daha hızlı ve sessiz çalışır. Pratikte, en azından sizin bütçe menzilinize giren gerçeklik bağlamında, sadece biraz daha sessizler. 2-3 bin USD'lik lensler seviyesine çıktığınızda bütün markalar size USM-SSM-HSM vs. AF motorlu supersonic modellerini sunuyorlar.

- Nikon yerine önerdiğiniz modellerde nikona göre artısı olan başka özellikler ve bunun fotoğraflara yansımaları nelerdir?

Sony, Pentax ve hatta Olmpus gövdeden stabilizasyon sağlıyor. 25-30 yıllık ucuz lensler bile stabilizasyon özelliğine kavuşuyor.

- Bir de belli bir süre makinayı kit lensleri ile kullanacağımdan kit lens kalitesi f/p oranına göre iyi olan modeller hangileridir (Bana önerebileceğiniz) ?

Bir zamanlar Canon'un kit lensi faciaydı, son modellerde nasıldır bilemiyorum. Nikon'un D40 ve sonraki modellerinin kit lens iyi diye duydum. Olympus kiti için de iyi derler. Pentax'ı bilmiyorum, kullanan arkadaşlar söylesiç

Sony/Minolta 18/70'in görüntü kalitesi iyi değildir ama çok hızlıdır ve iyi AF yapar. Artık Sony de 18-55 ile çıkarıyor yeni modellerini, pek bilmiyorum.

Bence kit lens olayına çok takılmayın, aşağı yukarı hepsi aynı. Bir an önce ucuz prime (zoomsuz) lens edinmeye bakın.

- Lens uyumu bakımından en uyumlu, her lensle kullanabileceğim, makinayı değiştirsem bile lensi başka makina ile kullanabileceğim modeller nelerdir?

Canon: Herşey herşeye uyar.

Sony(Minolta) : Herşey herşeye uyar, neredeyse. Dijitalde sorun yok. Filmli makinalar Maxxum/Dynax 7 hariç SSM kullanamaz. Maxxum/Dynax 9'un SSM kullanması için board'un değiştirilmiş olması gerekiyormuş. Sony gelecekte Nikon'un D40 ile yaptığı eşşekliği yapmazsa Sony iyi yatırım.

Nikon: uzun hikaye bkz. http://www.kenrockwell.com/nikon/compatibility-lens.htm

Pentax : Son 15-20 senenin lensleriyle bir uyum sorunu yok ama yine uzun hikaye bkz. http://kmp.bdimitrov.de/technology/summary/index.html

- Makinayı değiştirmeye karar verdiğimde kolay satabileceğim markalar nelerdir?

Canon ve Nikon

 

Tarih: 22 Ekim 2009, 00:13 - İp: 88.***.**1.160