yalcinaydi
yalcinaydi (üye)
İzmir / Amatör

Neme Dayanıklı Dslr

Benim durumum genel neyi alayımcılardan biraz farklı. Ben sadece amatörlükte kalmayı düşünmeyen bu işe ciddi zaman ve emek harcamaya niyetli bir kullanıcıyım. Resim konusunda yetenekliyim, bunu fotoğrafçılığa da aktarmayı düşünüyorum ve fotoğraf çekerken ciddi olarak zevk alıyorum. Genel girişi geçip farkıma gelirsek: Doğa sporları (trekking, yeni yeni dağcılık) ile de uğraşan biri olarak neme, suya dayanıklı bir dijital SLR arıyorum. Önceliğim geniş açı manzara/doğa fotoğrafları, tele ikinci planda, macro'ya şuan için pek merakım yok.Çokyüksek irtifalarda dijital kameralar da çalışmıyormuş ama 4000m'nin altında çalışabilecek bir model şuan işimi görecek

Pentax K10D olarak seçimimi belirlemiştim ama kullananlardan ve internetten araştırmalarım sonucunda aksesuar zenginliği ve ergonomi olarak şuan Nikon modellerinin daha avantajlı olduğunu okudum, duydum.

Ben hem ileriye yatırım olsun (lens koleksiyonumu marka değiştirerek değiştirmek zorunda kalmak istemiyorum) hem de aksesuar konusunda daha zengin seçeneklere sahip olduğu için Nikon'da karar kıldım. Body ergonomisi nedeniyle ve çok kötü kit lensi ile deneme fırsatı bulduğum EOS 400D'yi eledim. Asıl beğendiğim model D200 ama şuan için bütçemi aştığından Nikon'un daha alt modellerine yöneldim. D80 ve D70S arasında tercih yapmak zorunda kaldığımda aradaki fiyat farkına rağmen body dayanımı konusunda D70S in üstüne çok birşey koyamayan D80 de elendi (6MP benim için gayet yeterli, D80'in RGB histogramı D70S'te de olsa hoş olurdu) ve garantili, sıfır 1450YTL'ye 18-70mm Nikon lens ile D70S tercihim oldu.

Yağmur için yağmur kılıfı almak şuan için yeterli gözüktü bana kullanan varsa uygun model bilgisini vermeleri de çok güzel olur.
1-2 sene içinde body, D200 gibi Magnezyum kasaya sahip üst model bir Nikon ile değişecek benim merak ettiğim D70S nem konusunda nasıl bir tepki veriyor? Ağustosta 7 gün Kaçkarlarda olacağım, makinayı da o zamana kadar almış olmak istiyorum. Düşüncelerinizi okumak istiyorum. Şimdiden teşekkürler.

Ek olarak:
Şuan yalcinlar'da kampanya ile: D70S+18-70lens: 1450YTL. Sıfır ürünü daha uygun fiyata bulabileceğim bri yer varsa paylaşırsanız sevinirim. Temiz bir makina bulabilsem ikinci el de alabilirim ama fiyatının 1450YTL'ye göre mantıklı bir seviyede olması lazım.

Aladağlarda, 1800m-3270m (Sokullupınar, Emler) arasında A95'im ile çekilmiş fotoğraflarım:
http://www.yalcinaydin.com/yalcin/foto/aladaglar/

#yalcinaydi' tarafından 12.06.2007 17:36:41 tarihinde düzenlendi.


#yalcinaydi' tarafından 12.06.2007 17:39:13 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 12 Haziran 2007, 17:35 - İp: 212.***.**7.130
yalcinaydi
yalcinaydi (üye)
İzmir / Amatör

ulyses,
DHW'e girmeyeli çok oldu. Forum kalitesi düşmeye başlayınca ayrılmıştık arkadaşlarla (Mirage'ı bilirsin belki yöneticiydi o da). Temizlik yapıyorlar galiba onlarda, neyse dün orada çok uygun bir D70S ilanı gördüm ama nakit param olmadığı için bakmakla yetindim yoksa şuan bir D70S sahibi olmuş olabilirdim.

K10 D incelemesinde 50nci sayfaya geldim ve diyebileceğim makina ve objektifler tecrübeli ellerde hayat buluyor. AS'nin kit lens ile çekimlerini görünce ilk etapta başka lense ihtiyacım olmayacağını düşünmeye başladım. Ergonomiyi bir kenara bırakırsak K10 D kesinlikle beni üzmeyecek bir alet. Bir adet daha geniş açı lens de ileride alışveriş listemize dahil olur. İleri ben D70S i satıp D200 benzeri birşey almayı düşünüyordum, Pentax'ın da daha ergonik bir aletle piyasaya girmeyeceği ne malum değil mi

 

Tarih: 13 Haziran 2007, 16:53 - İp: 212.***.**7.130
ulyses
ulyses (üye)
İçel / Amatör

Tabi ki. Bütçeni ve ihtiyaçlarını gözeterek alman en mantıklısı. Daha yeni modeller yolda zaten. Bütün markaların hazırlıkları var. Çok daha uygun fiyata, daha güzel makineler yolda. Tam bir geçiş dönemi yaşıyor dslr dünyası.Pentax k10d ile giriş-profesyonel sınıfta çıtayı çok yükseltti ve fiyatları düşürdü. Piyasa kızışmış vaziyette. Eğer çok acil ihtiyacın yoksa biraz beklemen en mantıklısı olur.

 

Tarih: 13 Haziran 2007, 17:00 - İp: 88.***.**1.64
yalcinaydi
yalcinaydi (üye)
İzmir / Amatör

onixon da mevcut lensler ileride işe yaramayacak sistem değişecek demiş, benim gelişmelerden haberim yok, biri anlatsa da durumu öğrensem ben de Gerekirse fazla yatırım yapmadan ikinci el daha düşük model birşeyler alırım şimdilik.

Sonuçta ne alırsam alayım makina olarak ömrü 5 yılı geçmeyecek. Canon A95'im şuan 3 yaşında ve gayet tatmin edici bir makina. 36-114mm lik objktif geniş açı ve tele ihtiyacımı karşılayamadığı için DSLR ye geçmek istiyordum. Shutter release, harici flaş takabilmek gibi başka nedenler de var tabii de bu asıl neden.

ekleme:
hep aklımda da cevaplarda yazmayı unutuyorum AS, arkadaşının afrika deneyimiyle ve yazdıklarıyla zaten benim neme dayanıklılık konusundaki sorularımı yanıtlamış. Fotoğraflar da K10 D nin resim kalitesi konusunda aklımda soru işareti bırakmıyor.

#yalcinaydi' tarafından 13.06.2007 17:24:00 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 13 Haziran 2007, 17:21 - İp: 212.***.**7.130
onixon
onixon (üye)
İstanbul / Reklam Fotoğrafçısı

crop faktör değişeceği kesin 1.1 gibi.1.5 nin son demleri seneye 12.x Mp ler sora bitti gibi.1.1x crop uyumu (FF) olmayan lensler zaten kullanılamaz.

Şu tarihte D-SLR alırsanız eğer çok para kazanmıyorsanız ( yani parasını en geç 5-6 ayda çıkarmıyorsa)4-5 sene kullacaksınız.Çok büyük egonuz yoksa.4-5 artık uzun bir süre

Sora yeni sensorler :D,bakmışınız etrafa bir çok şey çıkmış o tarihte karar verilir.Zaten işin profları parayı çok çabuk çıkarıyolar.Dert değil,şirketler malzemede sağlıyorlar.

Devamlı yatırım yaparsınız,yapabilirsiniz ama sonuç sizin ellerinizdeki ustalığa bağlıdır
Yada herşey bende :D deyip PS'de boyar sunarsınız.

 

Tarih: 13 Haziran 2007, 17:27 - İp: 88.***.**2.177
sdtyrdkn
sdtyrdkn (üye)
Bursa / Meraklı

d200 için neme toza suya dayanıklı objektif var mı bilmiyorum ama yakında k10d için olacak...

ben k10d ile yağmur altında da fotoğraf çektim, bir sorun olmadı. en azından kullanırken korkum olmadı, o yeter..


d70s de çok kaliteli ama k10d nin raw'ları. sarsıntı önlemesi çok kaliteli. hem sensörü de toza karşı çok iyi korunuyor. ben çok obj değiştiriyorum çok tozlu ortamlarda kullanıyorum ve hiç bir problemim yok. mesela bugün marangozhanede fotoğraf çekiyorum. objektif de değiştiriyorum. k10d topicinde bi fotoğraf yükledim, ortamın tozunu o fotoğrafta görebilirsiniz. yarın beyaz bir a4 çekerim, toz var mı yok mu bakarsınız..

 

Tarih: 13 Haziran 2007, 19:07 - İp: 88.***.**1.77
kartal53
kartal53 (üye)
İstanbul / Meraklı

gaijin ben arkadaşın açtığı konuya kendimce yorum yapmışım benle ilgili saçmalamışın ben marka bağımlısı deyilim farz et ii sana ne senin kullandığın makineye ve sana bir yorumum varmı varsa bir derdin yorumunu yaparsın kışılere kırıcı davranamasın makineler hakkında saçmalarsın asla kışılere zarar verırsen bunun karşılığını en ağır şekilde alırsın

 

Tarih: 13 Haziran 2007, 19:30 - İp: 85.***.**5.164
gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

evet problemde orada "kendince yaptıgın asılsız mantıksız tutarsız dayanaksız ve alakasız" yorumlarında.nemli ortamda cekim yapacagım maklina onerin diyen birine oto yıkama yaglama vs. cevaplar vermek mesela...

buarada:
senmi bana terbiye dersi veriyorsun???
kırıcı davranamazsın falan diyorsun???(nickin neden suanda fufuli degilde kartal53???)
kimin ne oldugu cok iyi biliniyorken hala daha noktasız virgulsuz cumlelerinle kafa agrıtıyorsun..
verebilecegin en agır karsılık neymiş gorelim bakalım??belki benim dağarcıgımdada esdeger biseyler vardır???

varsa fikrin paylaş,birilerine yardımcı ol,yoksa golge etme..

 

Tarih: 13 Haziran 2007, 20:57 - İp: 88.***.**8.92
kartal53
kartal53 (üye)
İstanbul / Meraklı

gaijin benden ve yorumlarımdan fazlasıyla etkilenıyorsun bu durumdan dolayı bana sataşarak bir yer varamasın ben yine yeni nikimle de kendime güvenen bir yorumcuyum siz bir fırın ekmek yemelısınız benimle bu tür polimiklere lütfen girmeyiniz benim mailerim ve yorumlarımı kale almayın okumayın benden faydalanmaya çalışmayın kömık duruma düşüyorsunuz evet noktalama hataları vardır doğrudur rizeli olmamdan dolayı karadeniz şivesi oluyor bence bir masuru yok sizde cevap vermez ve okumazsınız bu konuda hal olur


 

Tarih: 13 Haziran 2007, 22:06 - İp: 85.***.**5.164
yalcinaydi
yalcinaydi (üye)
İzmir / Amatör

Ağsal paylaşım ortamı olan bu tür forum sistemlerinde kişisel atışmalara girmek kimseyi bir yere götürmez kimseye de yararı olmaz. Rica ediyorum en azından bu konuda cevaplaşmanızı burada kesin. Şuana kadar yardımcı olan herkese çok teşekkür ediyorum

 

Tarih: 13 Haziran 2007, 22:10 - İp: 81.***.**4.210
fdemirhan
fdemirhan (üye)
İstanbul / Amatör

Sn Yalcinaydi,
bu konuda oldukça deneyimi olan biri olarak size yardımcı olmaya çalışayım.
1) Gerçek su geçirmezlik olarak sadece gövde değil, dışarıya çıkıntısı en fazla olan lenslerin su geçirmezliğide oldukça önemli. Ayrıca kesinlikle bir filtre ve parasoley kullanmanız lazım. Filtre ön objektif elemanının lekelenmesini önler, düz yüzeyi nedeniyle temizliği kolaydır, ve gerekirse değiştirilebilir. Parasoley ise filtreye su gelmesini engeller.
2) Tüm DSLR makineler neme ve hafif yağmura dayanır.
3) Bu iş için yapılan mekine ve objektif yağmurlukları var ve türkiyede satılıyor (kamer ithalatın web sitesinde vardı sanırım) Ağır yağmurda kullanacaksanız Mutlak su geçirmez makine için K10D veya D200 bakın, ama su geçirmez lens konusunu unutmayın. lens- makine bağlantısından su girerse epey canınızı sıkar.

4) Sizde bilirisiniz, yüksek irtifada taşıdığınız her gram önemlidir, alabileceğiniz en hafif gövde + plastik kit lens + makine yağmurluğu, yabana atılır bir seçenek değil. Hatta zirve çıkışlarında ben bir DSLR değil, bir ultracompact tercih ederdim.

Bu arada bir pratik tavsiye..
Kullandığım makine su geçirmez değil, ama lensim su geçirmez. Hafif yağmurda, sprey nemde (şelale ve yakını) rahat rahat kullanıyorum. Bazen lens-filtre birleşim yerini çepçevre duct tape veya yoksa seloteyple sarmaliyorum.
Ancak yağmur ve sprey olmasa bile nemli ortamda lens değiştirmekten kaçınırım, sensör nemlenince tozlar yapışıyor, ve hava pompası, titreşim vs ile gitmiyor.
Lensinizi gideceğiniz yere göre seçin, kuru ortama gelene kadar değiştirmeyin.

 

Tarih: 13 Haziran 2007, 22:44 - İp: 85.***.**0.179