engineer90
engineer90 (üye)
İzmir / Meraklı

Nasıl Bir Fotoğraf Makinesi Almalıyım?

iyi günler,
meraklı olduğum fotoğrafçılığa kendimi daha fazla geliştirebilmek adına bir makine alarak devam etmek istiyorum ancak 800-1000tl lik bir bütçeyle nasıl bir makine alabilirim yardım almak istedim.
yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

Tarih: 5 Şubat 2010, 13:10 - İp: 81.***.**6.181
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

2.el compact veya DSLR-like istememekda haklısınız. Çünkü bu makinaların üretim mantığının cep telefonundan pek bir farkı yok, 2-3 sene kullanılıp atılmak için üretiliyor, tamir ettirilemiyorlar. Zaten herşeyiyle tamir edilmeyecek şekilde tasarlanmışlar, öyleki garanti süresi içinde bir tarafına birşey olursa servis bunu çoğunlukla onarmıyor. Türiye'deki servisler çoğunlukla suçu kullanıcıya atarak üçkağıtla işi garanti kapsamının dışına çıkarıp makinanın kendi fiyatından daha yüksek tamir faturası çekiyorlar, yemezse yani tüketici kanıtlı belgeli üstlerine gelirse yine de tamir etmiyorlar, yenisiyle değiştiriyorlar. Aslına bakarsanız niyetleri iyi de olsa, tamir etmek isteseler de tamir edemezler.

Bu forumun tüketici sayfaları bunun gibi örneklerle dolu.

Hemen klasik bir arızaya örnek vereyim: Bu tür makinaların lensleri makina açılır açılmaz hemen harekete geçerler. Bu açma kapama işleminde fazladan pil tüketimine sebep olduğu gibi zamanla lens mekanizması üzerinde toz biriktikçe lensi hareket ettiren motorun zamanla zorlanmasına, sonunda hiç çalışmamasına sebep olur. Sonuçta 200 YTLlik makina için 300YTLlik tamir faturası çıkıyor. Hani illa DSLR-like alacaksanız aklınızda bulunsun tamamıyla mekanik objektifi olan bir tane seçin.

SLR veya DSLRlarda durum farklı. Bir kere bunlar dayanmak üzere üretiliyorlar. Dahası kolay tamir edilebilsin diye daha modüler tasarlanıyorlar, yani içinden bir şey arızalandıysa sadece ilgili sistem değiştiriliyor. Daha mekanik olduğu için, en azından Sirkeci'deki ustalar, olaya müdahale edebiliyorlar. Sonuçta bu makinaların sahiplerinin profili daha bilinçli olduğu için, servisin bu profile davranışı da ona göre oluyor.

Uzun lafın kısası, 2.el DSLR/SLR almak ile compact/DSLR-like almak arasında dağlar kadar fark var.


#antika' tarafından 07.02.2010 18:11:52 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 7 Şubat 2010, 15:35 - İp: 88.***.**1.121
sansabosa
sansabosa (Dedektif)
Ankara / Özel Gün Fotoğrafçısı

2.el compact veya DSLR-like istememekda haklısınız. Çünkü bu makinaların üretim mantığının cep telefonun pek bir farkı yok, 2-3 sene kullanılıp atılmak için üretiliyor, tamir ettirilemiyorlar. Zaten herşeyiyle tamir edilmeyecek şekilde tasarlanmışlar, öyleki garanti süresi içinde bir tarafına birşey olursa servis bunu çoğunlukla onarmıyor. Türiye'deki servisler çoğunlukla suçu kullanıcıya atarak üçkağıtla işi garanti kapsamının dışına çıkarıp makinanın kendi fiyatından daha yüksek tamir faturası çekiyorlar, yemezse yani tüketici kanıtlı belgeli üstlerine gelirse yine de tamir etmiyorlar, yenisiyle değiştiriyorlar. Aslına bakarsanız niyetleri iyi de olsa, tamir etmek isteseler de tamir edemezler.

Bu cümelelere katılıyorum. Bundan iki yıl önce aldığım kodak z710 makinenin bir gün sonra flaşı çalışmadı. Garanti kapsamında olduğu için götürdüm. tamam dediler ve aldılar makineyi. yaklaşık 1 ay sonra makineyi geri alabalidim ve flaşı çalışıyordu. Aradan çok geçmeden açma kapama düğmesi bozuldu. Artık garanti diye nerde yaptırdılarsa makineyi iyice içine etmişler anlayacağınız. Tekrar vermeye de korktum açıkcası. Yani ucuz etin yahnisi de yavan oluyor

 

Tarih: 7 Şubat 2010, 15:44 - İp: 78.***.**7.19
crw1928
crw1928 (üye)
İzmir / Meraklı

Paperman,

Hocam öyle bir yazmışsın ki Dlsr like makine almaktan vazgeçirtirsin adamı

Yalnız şöyle de bir şey var ; Fiyat aralığımız belli ve ayrıca da Hd Video çekimide yapmak istiyoruz..

700-800 Fiyat aralığıyla sıfır bir Dslr alamayız
2.el al dersende hiç sıcak bakmıyorm bu görüşe nitekim karşıdakine güvenememezlik var ,yok makinede sorun vardır,yok tozlanmıştır vs vs sinir stres sahibi olmak daha kötü..

Fz38 de karar kılmıştım ama diğer arkadaşta garanti sorununu dile getirmiş vede hak verdim bende..

ee napıcağız ? Almayalım yani makine falan

 

Tarih: 11 Şubat 2010, 02:46 - İp: 78.***.**0.116
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

HD videodan vazgeçseniz , bahsettiğiniz rakamlara yurtdışına giden bir arkadaşınızdan Nikon D3000 , Pentax başlangıç modelleri $ 450 -500 civarına getirtmeniz mümkün . Pentax 1080p olmasa da 720p video da çekiyor - her ne kadar DSLR'de video bana anlamsız gelse de ...

2.elden de bu kadar korkmayın . Başka bir arkadaş da değinmiş , DSLR'ler "dayansın" diye yapılıyor . Alan kişinin yıllarca kullanacağı düşünülüp dizayn ediliyor . Kazanılan müşterinin bir ömür boyu aynı markada üst sınıflarla devam edebileceği bilindiğinden marka bağımlılığı hedefleniyor kaliteli ürünler ile . Üstelik tamiri de mümkün bozulursa .

DSLR-like'ları üretenler ise , biliyor ki kullanıcı nasıl olsa 1-2 yıl içinde DSLR'ye gececek - müşterileri tek kullanımlık

2. el DSLR alıyorsanız , yapacağınız şey nelere dikkat edilmesi gerektiğini bilen biriyle almaya gitmeniz . Bir de herhangi bir şeyden şüphelendiğinizde , satıcı aksini ispat edemediği sürece , hislerinizi doğru varsaymanız ve o ürünü almamanız .


 

Tarih: 12 Şubat 2010, 09:33 - İp: 94.***.**4.57
cedayroy
cedayroy (üye)
Yurtdışı / Amatör

Arkadaşlar foruma yeni katıldım. Bende DSLR ye geçmek istyorum. Yurtdışında yaşıyorum ve burda dün itibariyle güzel bi kampanya vardı. Sony A-300x ler türk parasıyla 800 tl civarındaydı. Çok istedim ama malesef stoklar tükendiği için kısmet olmadı. Sonylerde lcd den görmenin avantajlı olduğunu biliyorum fakat compact yine compact sony makinamdan edindiğim tecrübelerle sonyler yüksek iso larda kararsızlaşıyorlar. SLR ye yeni başlayacağım, hobi olarak kullanacağım, yüksek pikseller yerine her daim iyi resimler çekebilecek bir makina istiyorum ve alacağım makinadan pişman olup 2-3 yıl sonra değiştirmek gibi bir fikrede sahip olmak istemiyorum. Kısacası hem başlangıç seviyesinde orta seviyede bir makina. Sony lerde ki lcd durumu benim için avantaj gibi görünüyor. Sizden makina tavsiyeleri bekliyorum.

 

Tarih: 12 Şubat 2010, 11:50 - İp: 81.***.**3.86
crw1928
crw1928 (üye)
İzmir / Meraklı

Malesef hocam,videodan vazgeçmeyi düşünmediğim için dlsr like daha uygn olucak,ha dediğiniz gibi ilerde dlsr ye geçmek isteyeblrm ama bu yine elimde kalır en azından video kullanımı için..

Peki ozaman Dlsr Like seçimimde yardmcı olabilirmisiniz ?

 

Tarih: 13 Şubat 2010, 00:41 - İp: 78.***.**0.116
ftgzgn
ftgzgn (üye)
Eskişehir / Amatör


Nikon D80, D90, D3000, D5000
Sony A200-A300-A350
Canon Eos 450D, 500D, 1000D

fotoğraf makineleri Jpeg, Raw, Nef fotoğraf çekebiliyor. TIFF formatında fotoğraf çekemiyorsunuz. Ama Nikon D100 ile TIFF formatında fotoğraf çekebiliyorsunuz....

D100 de JPEG - NEF - TIFF
D90, D200 de JPEG - NEF

formatlı çekiyorsunuz.

Eğer çekim yaptıktan sonra da görüntü üzerinde oynama yapma imkânınız olmasını istiyorsanız, dosyaları mutlaka 16 bit TIFF kaydetmelisiniz. Görüntü üzerinde istediğiniz düzeltme ve ayarları yaptıktan sonra, fotoğrafı 8 bit olarak kaydedebilirsiniz; çünkü baskı sistemleri 8 bit veriye göre ayarlanmıştır.

Jpeg 8 bit
RAW - NEF ( Nikon Electronic Format ) - CEF ( Canon Elektronic Format ) 12-14 bit
TIFF 16 bit


Nikon D100 çözünürlüğü düşük, eski model olsada D200 yerine D100 alırdım ben...
Param varsada Full Frame alırdım... TIFF çeken.

#ftgzgn' tarafından 13.02.2010 12:27:01 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 13 Şubat 2010, 12:25 - İp: 88.***.**3.14
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

" Peki ozaman Dlsr Like seçimimde yardmcı olabilirmisiniz ? "

DSLR-like 'ların bana göre eksik yanlarını ve en çok ne yönlerini sevmediğimi belirtmiştim - en başta da makinanın ilk fokus ve çekim hızı geliyordu .

Incelediklerim içinde , çekimi en hızlı gerçekleştiren FZ38 oldu . Diğer kriterlerde görüşlerim aynen geçerli ama DSLR-like almam gerekse FZ38 alırdım .

 

Tarih: 13 Şubat 2010, 12:44 - İp: 78.***.**0.180
ahseral
ahseral (üye)
Şırnak / Amatör

mrb aranıza katılmaktan memnunum) bana faydalı olacağını düşünüyorum... ilginç ve güzel fotoğraflar konusuda o kadar merkalıysamda fotoğraf makinesi konusunda yeterince bilgim yok... bilen arkadaşım bana yardımca olursa sevinirim. aşağıdaki foto önden net arkadan puslu görünmesi fotoğraf makinenin hangi özelliği acaba... bu tarzda foto çeken hangi fotoğraf makineleri var...



#ahseral' tarafından 13.02.2010 13:41:12 tarihinde düzenlendi.


#ahseral' tarafından 13.02.2010 13:45:57 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 13 Şubat 2010, 13:38 - İp: 78.***.**0.114
ozansan
ozansan (üye)
Yurtdışı / Reklam Fotoğrafçısı

Arkadasim ben Tokyoda 10 seneden beri yasiyan bir Turk olarak ve senelereden beri tukettigim yani kullandigim(teknoloji hizla degistigi icin al-sat) makinanin haddi hesabi yok.Sadece parani kucuk kameralarda harcama ve eger harciyacaksan ve kucuk olmasi iyidir dersen yeni micro 4\3 denilen Panasonicten GF1,Olympustanda EP-1-2 veya yeni gelen ucuz versiyon EPL-1 almani tavsiye ederim.Ancak suanda 550 dolar civarinda olan Nikon D3000 ile bu butce ile fotograf cekmenin zevkine daha iyi varirsin diye dusunuyorum.Teknoloji hizla ilerliyor ve ben ne kadar Nikon ve Canoncu olsamda yeni ve degisik sonuclar veren cok kamerayada herzaman ilgi duydum ve belli kaliplarda bir kafaya sahip degilim.Turkiyede nasil destek aliniyor inan bilmiyorum ancak Japon firmalarinin kolay kolay zorluk cikartacaklarini sanmiyorum.Cikartanlar Turklerdir orda ...Yani sana kamera bile gonderecek kadar yardimci olabilirim aslinda ama bu devirde kimse kimseye guvenmiyor.Dedigim gibi sana 550 dolara D3000 (18-55 VR lens dahil) cok yakisirdi.Orda nasil kaziklandiginizi ozur dileyerek soylemek istiyorum.Bu yuzden her turkiye seyahatinde en az 5 tane kamera goturuyorum ve milllet bedava almis gibi seviniyor inan.Yardimci olabilecegim bir konu var ise sevinirim ileride.Bol sans.

 

Tarih: 13 Şubat 2010, 16:05 - İp: 221.***.**4.187