engineer90
engineer90 (üye)
İzmir / Meraklı

Nasıl Bir Fotoğraf Makinesi Almalıyım?

iyi günler,
meraklı olduğum fotoğrafçılığa kendimi daha fazla geliştirebilmek adına bir makine alarak devam etmek istiyorum ancak 800-1000tl lik bir bütçeyle nasıl bir makine alabilirim yardım almak istedim.
yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

Tarih: 5 Şubat 2010, 13:10 - İp: 81.***.**6.181
demirciler
demirciler (üye)
İstanbul / Amatör

SLR Like türü bir makina sizin için uygun olacaktır size önerim
Canon G11 olacaktır sizi manuel ayarlarıyla DSLR ye geçişte de avantaj sağlayacaktır.
İkinci bier alternatif olarakta bütçenize uygun ikinci el kit lensli Canon 450D düşünebilirsiniz.

 

Tarih: 5 Şubat 2010, 22:39 - İp: 88.***.**5.101
engineer90
engineer90 (üye)
İzmir / Meraklı

teşekkürler,
Canon G11 kendimi geliştirebilmem için yeterli olanağı sağlayacak anladığım kadarıyla zaten uzun bir süre dslr ye geçiş gözükmüyor.
başka alternatifleri de bilmek isterim, forumdaki herkesin görüşlerinin benim için önemli olacağı kanısındayım

 

Tarih: 6 Şubat 2010, 00:12 - İp: 88.***.**4.100
engineer90
engineer90 (üye)
İzmir / Meraklı

arkadaşlar,
konuyu okuyan çok kişi olmasına rağmen yardımcı olan 1 kişi var. yardımlarınız benim için önemli ve cevaplarınızı bekliyorum.
teşekkürler

 

Tarih: 6 Şubat 2010, 16:17 - İp: 85.***.**0.86
sayisalci
sayisalci (üye)
İstanbul / Meraklı

bende fotograf makinası almak istiyorum arkadaslar. teknik özelliklerine baktm bi kaç makinann ama benim istedigim özellkle makro özelliginn yüksek olması. ayrıntılar her zamn dikktmi çekmş,onları ön plana cıkarmk istemşmdir. nikon marka bin tl'ye kadr fiyati olan makina arıyorum. tavsiyelerniz varsa beklyrum. şimdiden tesekkrler

 

Tarih: 6 Şubat 2010, 16:38 - İp: 85.***.**4.207
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Bu forumlarda aynı soru sıkça soruldu ; ben de şimdiye kadar " DSLR-like " alın türünde verilen cevapları uygun bularak, DSLR tavsiye edenlere kızanların yanında oldum . Şu an DSLR kullanmama rağmen , 2004-2008 yılları arasında DSLR-like kullandığım ve çok memnun olduğum için fotoğrafçılıkta izlenmesi gereken yolun bu olduğunu düşünüyordum .

Ta ki , eşimin kullanımı için 2 ay önce bir DSLR-like alıp ara sıra deneme çekimleri yapmaya başlayıncaya kadar .

Anladım ki , DSLR ve DSLR-like ayrı dünyalar ... Tamam , ikisi ile de fotoğraf çekiliyor ama DSLR kullanımı , DSLR-like'dan kat ve kat kolay .
Inanması zor ama , DSLR-like kullanımı , DSLR kullanımından çok daha fazla emek ve sabır istiyor .

Bana en zor gelen kısım fokuslama yaparken aradan 1-2 saniye geçmesi , makinanın deklanşöre bastıktan 1-2 saniye sonrası reaksiyon vermesi . Yani bir kuş , koşan bir çocuk , iniş yapan bir uçak çekiyorsanız , siz çekene kadar poz kaçıp gidiyor . Bunu çözmenin bir takım yolları var ama DSLR'de belki 1/10 saniyede eforsuz yapacağınız bir çekim için , DSLR-like'da resmen bir ön hazırlık ve belki 2 saniyelik bir çekim süresi ve çok daha fazla da ustalık gerekiyor .

DSLR'deki vizör yerine arka ekrana bakarak çekim yapılması da ayrı bir problem - hareketli objeleri bulup , fokus yaptırıp takip edebilmek açısından . Tamam , onların da istenirse vizörlerinden bakılıyor ama bakılan vizordeki LCD ekran görüntüsü genelde o kadar kalitesiz ki , tam olarak neyi nasıl çektiğinizi kestirmek zor .

Makinanın hafifliği ve yüksek zoom özelliği müthiş bir titreme problemi yaratıyor . DSLR ise ele oyle bir oturuyor ki , düşük hızlarda titretmeden çekim mümkün oluyor .

Bildiğim kadarıyla , DSLR-like'ların işlemcileri de DSLR'lerinki kadar maharetli değil ( en azından benim denediklerim ) ve çıkan JPEG dosyalar , PC müdahelesi görmezse renkler ( bir DSLR'ye göre ) çok sönük kalıyor .

Sensorlerin küçüklüğü sebebiyle , ISO 200 üzerine çıkıldığında gürültü çok belirginleşiyor . Bir DSLR'nin ISO 3200 'de vereceği gürültüden fazlasını , DSLR-like'larda ISO 400 ( hatta ISO 200 ) 'de görmek mümkün .

Bunları yazdım ama yanlış anlaşılmaması gereken bir konu var - sanılmasın ki DSLR-like'lar ile iyi fotoğraf çekilmez . Çekilir - bu sitede DSLR-like'larını çok ustaca kullanan onlarca fotoğrafçı var ve mükemmel diyebileceğim manzara ve makro çekimleri yapıyorlar ( makina kısıtlamaları yüzünden hareketli , anlık & enstantaneli çekimlere pek girmiyorlar ) . Ben o fotoğrafları gördükçe de o kişileri maharetleri sebebiyle takdir ediyorum . ( Biz belki DSLR kullanırken makinamızın %50 kapasitesini kullanırken , onlar DSLR-like'larının üst limitlerini zorlayıp , makinalarının kapasitesinin %90-95'ini kullanıyorlar )

ISO 100'u geçmiyorsunuz , statik objelere yoğunlaşıyorsunuz , tripod kullanıyorsunuz , fotografınıza PC'de biraz müdahele ediyorsunuz , çekeceğiniz fotoğrafı önceden planlıyorsunuz ve harika sonuçlar alabiliyorsunuz DSLR-like'larda da .... Anahtar , makinanızın özelliklerini çok iyi tanımak ve sabırdan geçiyor . Makina iyi performans veriyor ama çok dar bir skalada .

DSLR'de ise bu kadar planlamadan,yorulmadan,hareketli-hareketsiz, aydınlık-karanlık ne varsa çok daha kolayca çekiyorsunuz . Limitleriniz çok dar değil - hata kaldırıyor diyelim . Fark da burada ....

Özetle diyeceğim ( tüm görüşlerin aksine ), DSLR kullanımı , DSLR-like kullanımından daha az maharet gerektiriyor ( benim görüşüm ) .Yeni bir DSLR-like yerine aynı paraya kullanılmış bir DSLR alın , derim ben

 

Tarih: 6 Şubat 2010, 18:52 - İp: 78.***.**2.140
engineer90
engineer90 (üye)
İzmir / Meraklı

verdiğiniz bilgiler için teşekkürler,
ancak öğrencilik hayatındaki malum sebeplerden dolayı 900tl üzerine çıkmak biraz zor gözüküyor. bu fiyat civarındaki öneriler daha yararlı olabilir.

 

Tarih: 6 Şubat 2010, 21:25 - İp: 85.***.**8.182
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

1100 TL civarına kit lensli 2. el Nikon D80 alınabildiğine göre , dediğiniz rakamlara yine 2. el Canon 450D , 400D , Nikon D70s ve Pentax'ın başlangıç serisi 2. el DSLR'lerini alabilmeniz lazım .

 

Tarih: 6 Şubat 2010, 22:37 - İp: 78.***.**2.140
dedemkorkut
dedemkorkut (üye)
İstanbul / Amatör

paperman çok iyi açıklamış.herkes insanların içindeki fotoğraf sevgisini ölçmeden lıke al diyor. adam sonradan çektiği fotoğrafları beğenmezse nolucak.ne alayım ile ilgili bu konu fotoğrafa ilgi duymak yada ilgisiz kalmak meselesidir.

 

Tarih: 6 Şubat 2010, 23:11 - İp: 88.***.**4.46
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

Ben uzun zamn öncel bu forum sayfalarında DSLR olmayan makinalarla ilgili kriterlerimi açıklamıştım :

1. Cebe sığacak
2. Ucuz olacak. Giriş seviyesi en ucuz DSLR kitin yarı fiyatından daha pahalı olmayacak. (bugün için 450 YTL falan)

Bu kriterlere uymayan bilimum DSLR-like makinanın akacak kanı damarda tutmayacağını, gerçek ihtiyaçlar ortaya çıkınca eninde sonunda DSLR alınacağını ve DSLR-like verilen paranın çöpe gideceğini de yazmıştım o zamanlar. Ve bu düşüncelerimi DSLR-like'dan DSLR geçmiş biri olarak belirtmiştim.

Aradan geçen zaman zarfında kriterlerim biraz değişti. Şöyleki, son 1.5 senedir filmli SLR makina kullanıyorum. Piyasadaki gelmiş geçmiş bütün DSLR-like makinalardan daha iyi, hem kullaım kolaylığı, hem de ortaya çıkan sonuç açısından. Bir kere aynı güzel renkleri ve tonları dijitalde (DSLR dahil) yakalamak mümkün değil veya çok zor. Beri taraftan "full-frame" optik vizörle bilimum DSLR-likedan daha seri kullanıyorum.

AF yapabilen, kendi flaşı olan, üzerinde P, A (Av), S (Tv) ve M çekim modları olan bir makina kit lensiyle beraber 150-250 YTL arasında satılıyor. Dolayısı ile daha önce açıklamış olduğum 450 YTL fiyat kriterini 150 YTL'ye indiriyorum.

İtirazı olan DSLR-like tutkunlarını da bana değil, gözlerine inanmaya davet ediyorum. Bizzat filmle çekilmiş, iyi yerde banyo ettirilip taranmış karelere alıcı gözüyle bir baksınlar. (Negatif film dahil)

 

Tarih: 7 Şubat 2010, 00:01 - İp: 88.***.**8.11
sayisalci
sayisalci (üye)
İstanbul / Meraklı

hayır iyi olur yada olmazsa die bişy yok bnde ögrenciym ve bu konuda deneyimi olanlardan bi tavsye istiyorum sadece varsa kullananlardn (makro özelllgi önmli) nikon marka tavsyelerni bekliyorum 2.el almayı düşünmüyorum çnkü hep bi sorun cıkarıyolar. bu yüzden yeni alcm. bilgisi olan paylşsın lütfen

paperman arkadsm sana da cook teskkrler verdgn bilgiler için, kendme güvenm geldi acıkcası. profsyönl deglm ama DSLR olmasına karar verdm

 

Tarih: 7 Şubat 2010, 13:58 - İp: 88.***.**3.40