feelthesilence
feelthesilence (üye)
Antalya / Amatör

... Milyon Piksel...

!!! MİLYON PİKSEL !!!

Piksel(picture element-görüntü birimi).Piksel denilen şey aslında görüntünün en küçük birimidir ve
Pikseller bir araya gelerek fotoğrafı ya da görünyü oluşturur.

Fotoğrafcılığa yeni başlayan veya başlamak isteyen herkezin kafasını karıştıran bir konudur bu aslında.piyasada çok fazla çeşit ve özelliklerde makina var,haliyle insanın kafası karışıyo,hangisini alsam diye.Bende aynı karmaşayla uğraştım ve biraz araştırmadan sonra çok fazla da karışık olmadığını anladım.Tek başına piksel'de bir şey ifade etmiyor aslında,keskinlik-kontrast-renk doygunluğu-optik-algılayıcı sensör-makinanın işlemcisi ve yazılımlar vb... bileşenlerde çok önemli yani bunları bütün olarak değerlendirmemiz lazım.Sadece makinanın pikseli yüksek diye alırsanız bence paranızı boşa harcamış olursunuz.Neden mi?

Kartpostal büyüklüğünün(10a 15cm) dışında baskılar bastırmayı düşünmüyorsanız,pahalı olan makinelere ihtiyacınız yok demektir 10-12mpiksel bir makina fazlasıyla yeter de artar bile, kaldi ki kullanıcıların büyük bir yüzde çoğunluğu baskı olayını aklından bile geçirmiyor.bu da paranızın boşa gittiği anlamına geliyor.Sanane kardeşim param var alıcam diyorsanız saygı duyarım.

Sonuç olarak piksele fazla takılmayıp,iyi bir araştırma yaptıktan sonra hangi makinanın size uygun olduğunu belirleyin,illa piksele kafayı taktıysanız Leica'nın 37.5 Mpiksellik S2-P ürününe bakmanızı tavsiye ederim,bu arada unutmadan S2-p'nin sensör boyutu 30&45dir.!!!!!Fiyatı 40.000 tl+KDV.!!!!!,anlatabildim mi? bilmiyorum,bu da şu demek oluyor Nikon d5000 veya canon x veya Minolta x...vb bir işe yaramaz.Hayır abi yarar hem de fazlasıyla yarar!!!.Pahalı bir makina almak yerine(CANON EOS7D,EOS50D,NİKON D300S,D90 aklıma bunlar geldi).Çok daha ucuz olan bir kit lensli veya sadece gövde olarak Nikon d5000 ve üzerine biraz daha para ekleyip kaliteli bir lens alabilirsiniz bu tarz bir kombinasyonla pahalı bir makina almadan en az onlar kadar kaliteli fotoğraflar çekebilirsiniz...NOT:Nikon kullanıcısı olduğum için Nikon'dan örnek verdim.Yazdıklarım benim gibi yeni başlayan arkadaşlara öneridir.

Tarih: 29 Eylül 2010, 14:16 - İp: 212.***.**3.156
yozkan88
yozkan88 (üye)
İzmir / Meraklı

Dslr kullanıcıları/taliplerinin çok sorguladığı birşey değil zaten megapiksel.Yani en azından fotoğrafçılığı hobi olarak gören çoğunluk için diyeyim. Biri 12 diğeri 14 mp diye iki makina arasında kalan görmedim forumda şu ana kadar,belki vardır görmemişimdir. Megapiksel daha çok bas çek tipli makinalarda alıcıları cezbetmek için kullanılan bir hile bence. Yeni yeni iso değerleri belirtilir oldu bu tip kompakt makinaların ilanlarında. Bu makinalara yönelen insanların en kolay algılayabileceği teknik özellik olduğu için sürekli öne çıkartılıyor bu megapiksel olayı.

#yozkan88' tarafından 29.09.2010 16:00:03 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 29 Eylül 2010, 15:59 - İp: 92.***.**6.5
gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

Kartpostal büyüklüğünün(10a 15cm) dışında baskılar bastırmayı düşünmüyorsanız,pahalı olan makinelere ihtiyacınız yok demektir 10-12mpiksel bir makina fazlasıyla yeter de artar bile



degil kartpostal 40*30 inç (100-75) baskı bile alınır 12 mp ile. yuksek pikselli makineleri genellikle kuş fotografcılıgı yapanlar crop yaptıktan sonrada elde birşeyler kalsın diye kullanır.

hiçbir amator kullanıcının gidip baskı aldıgını sanmıyorum zaten.
yapanda evde printerda yapıyordur ki maksimum a4 boyutlu fotograf kagıdına baskı alır.

--------

megapiksel ilk cıktıgı donemlerde fotografların daha buyuk olacagını ifade etmek için kullanılırken, tukeici algısında fotografların daha kaliteli olacagı gibi bir izlenim olustu.
sonrasında megapikselin bukadar on plana cıkarılma nedeni hem bu algıdır, hemde yeni modelde megapikseli arttırmanın zor bir iş olmamasıdır.

firmalar, sensor boyutu- optik kalitesi- govde ergonomisi gibi seyler için maliyetlere katlanmak zorundayken megapiksel için ufak bir yazılım yeterli.


forumda yazılanları okumaya bile tenezzul etmeyıp sonra birde kimse yardım etmiyor diye ağlaşan insanlar için uzunca bir yazı yazmısınız.
surekli tekrar ettigimiz seylerin bir kere daha ifade edilmesi belki bir kişinin dahi olsa işine yarar. elinize saglık.

 

Tarih: 29 Eylül 2010, 16:01 - İp: 217.***.**8.43
  • 1