afrikalı
afrikalı (üye)
Yurtdışı / Amatör

Karasızlar

Öncelikle Merhabalar,
Uzun zamandır yazmadan takip ediyorum. Fotoğrafın cazibesine kapılan arkadaşlar makine seçiminde son derece kararsız ve teredüte düşüyorlar. Güzel fotoğrafı son teknoloji devasa makineler çakiyormuş hissiyatı ile haraket ediyorlar. büyük ve prestijli makineler mutlaka güven duygusunu aktif tutacaktır ama neticeye sanıldığı kadar etki etmeyeceğini ustalar da yeterince anlatmıyorlar sanırım. Özellikle dijital icad oldu ustalık bitti, saatlerce ışık ve renk hesapları yapanların yerini fotoşop programı kaptı artık. Ersin Alok hocanın saatlerce, hatta bir gün boyunca ışık beklediğini bizatihi izledim. Yerini de söyleyeyim. Hocamız okursa ona da saygılar sunarım. Libya Mısurata Ticari Liman İnşaatı... Bu nedenle çok iyi bir ekipman ile mükemmel fotoğraflar çekmek gene de çok iyi bir bilgi birikimine ihtiyaç duysa da, iyi bir fotoşop kullanıcısı bu neticeyi net bir fotoğrafta masa başında elde edebiliyor.

"Hangi makineyi alayım, hangi objektifi kullanmalıyım, Canon mu yoksa Nikon mu?.." diyerek bocalamak anlamsız bence. Mutlaka pahalı aletlere sahip olmak, kişinin kendisini mutlu hissettmesini sağlayacaktır. Türkiye'de iki marka dışında makine yok gibi davranılıyor. Diğer markalar dünyada satış yapmadan mı faaliyetlerini sürdürüler.

Çok iyi bir compakt makine ile çok güzel, kabul edilir fotoğraflar çekilmekte. Hatta her profesyönelin yanında bir kompakt makina olduğunu da bilelim.

Bu marka tartışması da ticari bir taktikten başka bir şey değil. Bütçesi kısıtlı olan için de, bir makinede kullanmayacağın bir özelliğe boşuna para vermek de doğru değil.

Şu Mega Piksel tartışması da ayrı bir ticari atraksiyon. Konuya yabancı olanlar yüksek pikselli sensörlere sahip makinelerin daha iyi olduğu düşünürler. Oysa sonuca bütün bileşenlerin etki ettiği gibi sensör boyutu da belirleyici rol oynar. Siz bir apsc boyutuna 18Mp koyacaksınız ve bu minik transistörler çalışırken birbirlerini etkileymiyecek. Mor saçılma etkisi dedikleri olay bu nedenden kaynaklandığını biliyorsunuz.

Yani yeni teknoloji iyi bir elketro filme sahip, iyi bir işlemci ile donatılmış gövde tatmin edici olacaktır. Lensler için bir söz diyemem kaliteli lensleri zaten hemen herkes bilmekte ve bu konuda tereddüt pek olmamakta.

Parasl olarak sorunu olmayanlar için elbette üst seviyelerdeki makineleri tavsiye ederim. Fotğraf çekerken kendine güvenme, ekipmanına güvenme kişinin dikkatini sadece objeye, kompozisyon ve ışık olaylarına yöneltecek ve başarısını artıracaktır.

Yazıyı kısa tutmak adına daldan dala birer cümle söylemek istedim.

Tarih: 23 Kasım 2011, 21:02 - İp: 95.***.**9.135
yorgundev
yorgundev (üye)
Trabzon / Amatör

çok güzel bir konuya değinmişsin abicim teşekkürler.bunları okudukça içimdeki küçük de olsa bazı şüphelerin yok olmasına vesile oluyor.

 

Tarih: 24 Kasım 2011, 19:52 - İp: 88.***.**2.75
bilalmertcilek
bilalmertcilek (üye)
İstanbul / Amatör

Markası modeli ne olursa olsun ister kompakt ister dslr olsun. Önce makineyi sevmek gerekiyor bence. Zaten bu kararsızlık da bu yüzden oluyor.
Bu faydalı bilgilendirmeniz için teşekkür ederim. Özellikle megapixel tartışmasına çok iyi değinmişsiniz.
Selamlar.

 

Tarih: 24 Kasım 2011, 21:53 - İp: 212.***.**6.36
  • 1