ikarussel
ikarussel (üye)
İstanbul / Amatör

K10d Raw İşleme

Merhaba arkadaşlar, ben raw çekme olayının hiçbir artısını göremedim, raw+ çekiyorum, yani hem raw hem de jpeg kaydediyorum, çektiğim raw dosyasını ps'da hiçbir değişiklik yapmadan (yani yukarıdaki "camera default" ayarıyla bırakarak) jpeg'e dönüştürsem bile renkler makinenin kendi jpeg kaydettiğinden çok daha kötü bir hal alıyor, puslaşıyor, sanki lensin önüne sis çökmüş gibi. Çevirdiğim raw dosyasıyla makinanın kendi kaydettiği jpeg imajını karşılaştırdığımda, jpeg'in renklerinin çok daha doygun olduğunu görüyorum. Makinanın jpeg performansı düşük, raw performansı çok iyi deniyor diye raw çekmeyi deniyorum ama gördüğüm kadarıyla öyle değil. Ben bu işlerde yeniyim bişeyleri yanlış yapıyor olabilirim. Bilgisi olan varsa ve beni aydınlatırsa çok sevinirim. Teşekkürler.

Tarih: 17 Şubat 2008, 13:55 - İp: 78.***.**8.153
drk_m
drk_m (üye)
Rize / Amatör

Raw işlemek sıkıntılıdır Raw dosyayı açıp gönlüne göre ışığını contrastını vb. ayarladıktan sonra jpeg çevirip. Aynı jpeg dosyasını ps de tekrar açıp usm(unsharp mask) işlemine tabi tutman gerekir. Yoksa fotoğraf dediğiniz gibi sisli durur.

 

Tarih: 17 Şubat 2008, 18:11 - İp: 88.***.**7.211
ikarussel
ikarussel (üye)
İstanbul / Amatör

Unsharp mask uygulamak gerektiğini hiç bilmiyodum, şimdi baktım ps'dan, denedim, ama teorik olarak bilmek için soruyorum, bu unsharp mask nedir, ne için kullanılır? Bir de amount ve radius değerleri var, bu değerleri neye göre belirmek gerekiyor? Mesela amount genelde %50'de bırakılıp radius mu değiştirilmeli? Radius'un görevi nedir? Bunlar ps bilgileri gerci ama başka kime sorulur bilmem, aydınlatırsanız sevinirim.

 

Tarih: 17 Şubat 2008, 18:29 - İp: 78.***.**8.153
onixon
onixon (üye)
İstanbul / Reklam Fotoğrafçısı

K10D rawlarını ancak CS3.1 güzel işliyor.

Radius vb nette araştırabilirsiniz ,sharpen konusunu ben bile tam bilmiyorum derin bir mevzu

 

Tarih: 17 Şubat 2008, 19:46 - İp: 85.***.**7.251
drk_m
drk_m (üye)
Rize / Amatör

Ben fotoşopta usm yaparken şu değerleri kullanıyorum:
amount :100
radius:2(ustüne çıkmıyorum bu değerin ama gerekirse altına iniyorum, nasıl karar veriyorsun dersen göz kararı)
treshold: 1

Benim kullandığım değerler bunlar. Değerlerle oynayarak kendi zevkine göre şekillendirebilirsin.

 

Tarih: 17 Şubat 2008, 20:49 - İp: 88.***.**2.45
lazut
lazut (Objektif)
Sinop / Amatör

Sevgili ikarussel RAW grçekten zaman isteyen ve benim de uğraşmadığım çekim modu..

Sevgili serkanın dediği gibi en iyi pS 3.1 işlior onu.

öte yandan keskinleştirme konusunda..Şu an elimde Scott Kelby nin Dijital fotoğrafçılar için Photoshop kitabı var.Bu kitabı mutlaka tvsiye eederim..Burda adamanın kullandığı ayarlar sırasıyla 85-1-4..Ve bu gerketen hemen hemen her fotoğraf uygulanabilcek bir keskinlik..E tabi tüm düzenlemelerinizi yaptıktan sonra bunu uygulayacaksınız..

Öte yanda
amaount sürgüsü,uygulanan keskinleştirmenin ne kadar olduğunu,
radius keskinleştirmenin kenarlardan itibaren kaç tne pikseli etkilediğini
threshold sürgüsü de keskinleştirmenin yoğunluğunu belirler..ama bu yoğunluk değeri ne kadar küçükse o kadar büyüktür

 

Tarih: 20 Şubat 2008, 00:03 - İp: 88.***.**2.70
ikarussel
ikarussel (üye)
İstanbul / Amatör

Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Lazut arkadaşım, söylediğiniz değerleri 85-1-4 yaptığımda veya drk_m arkadaşımızın söylediği gibi radiusu 2'nin üstüne çıkarmadığımda, fotoğrafta bir değişiklik olmuyor, hala makinanın kaydettiği jpeg çok daha güzel görünüyor.

Ayrıca çok önemli bir şey daha sormak istiyorum. Asıl merak ettiğim de bu zaten, bu unsharp mask olayının her fotoğrafta uygulanması mı gerekiyor? Yani uygulamazsak fotolarımız hep böyle puslu mu gözükecek? Öyle olduğunu hiç sanmıyorum, mesela lens testi yapılırken, mutlaka belirtilir fotolar raw formatrında çekildi ve hiçbir modifikasyon yapılmadı diye. Ben o fotolara bakıyorum ayna gibi, özellikle de geçenlerde pentax'ın yeni çıkardığı 200mm'lik prime lensin sample'larına baktığımda fotonun canlı gibi keskin olduğunu gördüm. Yani bu iş bu kadar çetrefilli olmamalı, benim bildiğim jpeg'e dönüştürmeden önce beyaz ayarı, kontrast pozlama vs degerlerini girip jpeg'e dönüştürürsün ve fotoğrafın hazırdır, bundan sonrası aslında fotoğrafın doğasına da aykırıdır. Yanılıyor muyum?

Bu arada ben ps cs kullanıyorum, belki de o onixon'un söylediği gibi ondan böyle çıkıyodur, cs3 kurmak lazım...

 

Tarih: 21 Şubat 2008, 22:41 - İp: 78.***.**0.107
onixon
onixon (üye)
İstanbul / Reklam Fotoğrafçısı

makine bir fotoyu jpeg yaparken

contrast,fill light,saturasyon,keskinlik,gölge ve aydınlık alanlarda özel logaritma ile sıkıştırma,bir çok işleme tabi tutar.

makinenin o ayarlarından daha iyi jpeg işlemek için Camera Raw 4.2 'de Photoshopta biraz çalışmalısınız.

 

Tarih: 21 Şubat 2008, 22:53 - İp: 85.***.**4.76
lazut
lazut (Objektif)
Sinop / Amatör

Sevgili ikarussel değişiklik elbette oluyor..Ama fotoğrafınıza %100 de baktığınızda bunu daha iyi görebilirsiniz..

Artı hayır her fotoğrafı keskinleştirmek zorunda değilsiniz..Bu size bağlı..Duygusal bir fotoğrafta doğrusu keskinlik pek iyi gitmez..Yani sizin kompozisyonunuza bağlı..

Öte yandan RAW konuusu aslıonda benim de canımı sıkan bir unsur..Hani keşke iki tıkla b bir JPG elde etsek..Böyle bir progragram benim de aradığım bir profram..

 

Tarih: 22 Şubat 2008, 18:18 - İp: 88.***.**4.85
  • 1