dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

K10d'nin Keskin Olmayan Jpeg'leri???

selamlar arkadaslar.. yine ben..
k10d hakkinda jpeg olunca keskin cikmiyor, yani k10d'nin jpeg'leri iyi degil.. mi acaba..

asagidaki fotograflar sirasiyla;
birincisi natural modda cekilmis ve saturation/contrast/sharpening ayarlari 0'da..
ikinci fotografda ise yine natural modda ama saturation/contrast/sharpening ayarlarinin hepsi +2'de..
ucuncu fotograf bright modunda cekilmis.. saturation/contrast/sharpening ayarlari 0'da..
dorduncu fotografda ise, bright mod ve contrast/sharpening +2'de ve saturation da 0'da..










ve orijinal fotograf..



.......

sizce nasil gorunuyor jpeg'ler eger ki bright modda cekilirse?..

#dadanagast' tarafından 13.05.2007 19:21:18 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 13 Mayıs 2007, 19:20 - İp: 86.***.**0.120
onixon
onixon (üye)
İstanbul / Reklam Fotoğrafçısı

dadanagast , hiç güzel çalışmalarını jpeg çekermisin?

Negatifleri çöpe atmak gibi bence DSLR'da jpeg.Ama ayarları bilmenin şu avantajı var bence uzun süreli organizasyonlarda taşınabilir PC yoksa SD :D sıkıntısı oluyor.Yada galiba fatih abi'de sd'leri takınca direk hdd ye aktaran birşey vardı.

 

Tarih: 13 Mayıs 2007, 21:18 - İp: 85.***.**1.104
onixon
onixon (üye)
İstanbul / Reklam Fotoğrafçısı



bu toblodaki meal nedir.

 

Tarih: 13 Mayıs 2007, 21:47 - İp: 85.***.**1.104
ulyses
ulyses (üye)
İçel / Amatör

Kontrast teşekkür ederim bilgiler için.

 

Tarih: 13 Mayıs 2007, 22:24 - İp: 88.***.**7.254
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

onixon merhaba..

tabloyu sana anlatabilmek icin iki ornek fotograf verecegim oncelikle..

1.0 (low) fotograf ornegi:



0.1 (high) fotograf ornegi:



1.0, 0.50, 025 ve 0.1 rakamlari noise threshold degerleridir.. yani noise esik noktasi..
0.1 noise threshold'a sahip olan en yuksek fotograf kalitesine sahiptir.. 1.0 olan da en dusuk..
....
1.0 olandaki icin shadows'dan ayrintiyi alabilmek icin gamma'yi cok fazla arttirisin, ki bu noktadan sonra, noise degerleri dayanilamayacak seviyeye cikar.. dolayisiyla olabilecek maksimum noise miktari olusurken dynamic range de maksimumuna cikar..
amac ne peki? shadows'dan daha fazla ayrinti yakalayabilmek..
normalde 0.25 ile 0.50 noise esik degerleri, normal kullanicilar icin yeterlidir.. eger ki anti-noise'cu bir insansan, 0.1 degerlerine bak.. eger ki dynamic range onemliyse, yuksek rakamli noise esik degerlerine..

..........................

ben jpeg cekmem onixon, cunku dslr kullaniyorum.. ama biliyorsun, dslr kullanip da jpeg cekme zorunlulugunda olan insanlar da var.. o yuzden jepg ve raw olarak degerlendirme yapmak gerekir..
tabii surasi da var ki, bu forumda zannetmiyorum ki jpeg cekme zorunlulugu olan insan olsun.. neyse..



Yine de genel amaçlı çekimlerde, arkadaşlara göstermek ve webde yayınlamak için sRGB daha kullanışlı oluyor.

ulyses, eger ki raw cekiyorsan ve 16 bit tiff'e cevirip isleyeceksen ps'de, o zaman argb'nin yararini gorursun.. ama ki web'de kullanmak uzere jpeg cekiyorsan, srgb olarak cekmen daha iyi..

 

Tarih: 13 Mayıs 2007, 23:32 - İp: 86.***.**0.120
fufuli
fufuli (üye)
İstanbul / Meraklı



Üyeliği iptal edilmiştir.

 

Tarih: 13 Mayıs 2007, 23:45 - İp: 85.***.**4.98
onixon
onixon (üye)
İstanbul / Reklam Fotoğrafçısı

hmm biraz anladım gibi.
Bana denen siyah içinde detay olsun hep.Teşekkürler bu arada bayabir iyi oldu,bilgiler.Filmden sora bu dinamik rance kafamı karıştırıyordu.

gökyüzünü kaybetmemek için Gölgeleri tam siyaha vurmadan en koyu pozlamayı yapmak bide raw üzerinde istediğimiz ayarlamayı sağlıyor,dinamik range ne kadar iyi ise o kadar açma yapabiliyoruz demek.

sitemimide AdobeRGB ye göre yapılandrdım.EPSON'ûn bide color sync 'i varmış photoshop için.Ne işe yara heralde renkleri alete göre kalibre ediyor.

R serisinden Beyaz,Mavi,Kırmızı gibi renk içeren 8 kartuşlu modelini düşünüyorum.

Poster boyları için Matbaa'ya zaten :D



#onixon' tarafından 14.05.2007 00:01:34 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 13 Mayıs 2007, 23:45 - İp: 85.***.**8.64
onixon
onixon (üye)
İstanbul / Reklam Fotoğrafçısı

ingilizce var iyi bende sorumu sorayım.Şu Piksellerin filtresi k10d 'de yatayı için bir tartışma var.Bir kısım avantaj demiş,software ile istenen seviyede etki giderilir.Bir kısım yok filan :s çözemedim ,tam anlasam.

----
In their very thorough review at German website Photozone Klaus Schroiff and Sebastian Milczanowski points their view at so called phantom pixels phenomenon. They have provided an explanation:

“The Pentax K10D has an extremely weak vertical AA (Anti Aliasing) filter. An AA filter is a low-pass filter that smooths the discrete “steps” caused by the sensor pixels.

A weak or non-existent AA filter results in Moire-effects - this is where the “false” colors come from. The reason for the phantom pixels is a bit more mysterious.

It could originate in the pixel layout on the sensor or in the pre-processing by the camera in conjunction with the demosaic algorithm.” Despite this issue, their verdict is

“Highly recommended” except for lack of telephoto lenses in the K system.
----

 

Tarih: 14 Mayıs 2007, 01:45 - İp: 85.***.**8.64
ulyses
ulyses (üye)
İçel / Amatör

Alman sitesi Photozone dan Sebastian Milczanowski ve Klaus Schroiff yorumlamış;
'K10D nin dikey low-pass (düşük seviye) AA (Anti alising:kenar yuvarlatma) filtresi çok zayıf. Bu yüzden moire effect (yani konturlarda balık sırtı,tırtıklı görünüm) oluşması kaçınılmaz. Bu da bu bölgelerde renk sapmalarına neden olur. Phantom pixellerin (sanırım AA nın yuvarlatma için yarı saydam hale getirdiği piksellerden bahsediyor) etkisi ise biraz daha gizemlidir.(Yani güçlü bir AA filtre daha tahmin edilemeyen sapmalara neden olur diyor)
Bu kameranın sensöründe ya da işlemcisinde demosaic algorithm (bunun tercümesi yok ama anlamışsınızdır) ile düzeltilebilmeliydi.
Sonuç olarak bu saptamalara ve K mount telefoto lens yetersizliğine rağmen k10d yi higly recommended(şiddetle tavsiye edilir) ilan etmişler.

 

Tarih: 14 Mayıs 2007, 02:41 - İp: 88.***.**7.254
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

onixon merhaba hocam..


Bana denen siyah içinde detay olsun hep.Teşekkürler bu arada bayabir iyi oldu,bilgiler.Filmden sora bu dinamik rance kafamı karıştırıyordu. gökyüzünü kaybetmemek için Gölgeleri tam siyaha vurmadan en koyu pozlamayı yapmak bide raw üzerinde istediğimiz ayarlamayı sağlıyor,dinamik range ne kadar iyi ise o kadar açma yapabiliyoruz demek.

simdi sanirim biraz karisti.. tabii ki toparlariz herseyi..
sen bir fotografci olarak, fotograflarindan bekledigin nedir dynamic range konusunda?.. yuksek dynamic range istersin degil mi?.. iste o yuzden de shadows'dan, fotograf bilgisini kurtarmaya calisirsin.. patlayan beyazlardan bilgiyi kurtaramazsin ama..
iste o shadows'dan bilgiyi kurtarmaya calisirken, noise olusur.. ve burada verilen bilgiler de, noise'in miktarini belirliyor.. 1.0 noise threshold'un manasi; maksimum dynamic range alinabilecek seviyeye cekiliyor fotograf ve sensorun verebilecegi maksimum aliniyor.. daha fazla bilgiyi kurtarmaya basladiginda da, noise artik tamamen fotografi ele geciriyor.. eger ki shadows'dan daha az bilgi kurtarilmaya calisilirsa, biliyorsun ki daha az noise olusur.. ama daha az bilgi kurtarildigi icin de, brightness'dan shadows'a gecisi belirleyen dynamic range de daha dusuk olur..
o yuzden sen fazla bilgiyi kurtarmazsin shadows'dan, cunku bilirsin ki ne kadar fazla ileriye gidersen, bu sana daha da fazla noise olarak donecektir..
iste 0.25 ile 0.5 noise threshold degerleri, normal kullanicilari memnun edecek seviyede noise'a sahip olanlar.. ama gordugun gibi, shadows'dan cok fazla bilgiyi kurtarmadigin icin, dynamic range de cok genis olamiyor..
eger ki noise hic olusmasin dersen de dynamic range minimum'a iniyor, yani 0.1 NT seviyesindeyken..
......

http://www.dijitalfokus.com/index.php?topic=133.0

adresinde dynamic range, S/N ratio ve noise konusunda bir yazi yazmistim, istersen bir oku ayrica..

.....................

o verdigin paragrafda sormak istedigin sanirim phantom pixel'lerin ne oldugu..
sonra k10d'nin ince AA filtresine ship olduguna ve bundan dolayi da moire olustuguna geliriz.. ayrica demosaicing hakkinda ogrenmek istiyorsun..

phantom pixellerin ne oldugunu, en basit ifadeyle anlatmak istersek.... sensor uzerinde kotu pixeller vardir.. ve bunlar kamera hafizasi tarafindan islem disi birakilirlar bazi algoritmalarla.. iste o yeri bosalan pixeller de bir sekilde fotografda belirmek zorundadirlar ve bu yuzden de yanlarindaki pixellerden fotograf bilgisini alirlar.. bu da bazi durumlarda kotu gorunumlu pixeller olusmasini saglar..
peki bundan nasil kurtulunur? firmware upgrade ile kurtulunabilir onixon.. bu konuda pentax, eminim yeni bir firmware yapacaktir..
ayrica su da var ki; phantom pixelleri cogu durumda gorunmezler fotograf icerisinde.. eger ki cok sade bir cisim varsa, bunlarda ortaya cikabilirler..
......
demosaicing evresinde de phantom pixelleri olusabilirler.. cunku demosaicing evresi, kameranin raw file'i alip da jpeg'e donusturmeye basladiginda yapacagi ilk istir.. demosaicing icin kullanilan algoritmalarin kalitesi ve buna bagli olarak da hizina gore; daha fazla cozunurluk, daha az noise, daha iyi renkler ve daha efektif moire'dan arindirilir fotograf.. iste noise'i azaltma ve moire effectlerden kurtarmayi iyi yapamazsa kamera, yine garip pixeller belirir fotograflarda.. kendini sasirmis pixeller olur etrafda..

bunlari dert etmeye gerek yok, cunku firmware upgrade'i ile iyilesecektir.. beklemek en iyisi..

 

Tarih: 14 Mayıs 2007, 02:47 - İp: 86.***.**0.120
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

ulyses merhaba..

"Bu kameranın sensöründe ya da işlemcisinde demosaic algorithm (bunun tercümesi yok ama anlamışsınızdır) ile düzeltilebilmeliydi."
demissin ama tam tercumesi sanirim oyle degil..

A weak or non-existent AA filter results in Moire-effects - this is where the “false” colors come from. The reason for the phantom pixels is a bit more mysterious. It could originate in the pixel layout on the sensor or in the pre-processing by the camera in conjunction with the demosaic algorithm.”

zayif ve ince aa filtresi olmasi demek, moire olusacak olmasi demek.. false colors derken, yanlis renklerin bu yuzden olustugunu soyluyor.. phantom pixellerin olusumu ise daha gizemlidir demis..
evet, sensor uzerindeki pixellerin siralanislarindan veya demosaicing algoritmasi uygulanma asamasinda meydana gelir phantom pixelleri..
ki zaten bir onceki mesajimda anlatmaya calistim..

 

Tarih: 14 Mayıs 2007, 02:55 - İp: 86.***.**0.120