ogel
ogel (üye)
İstanbul / Amatör

K100d Autofocus Problemi

Sahip oldugum uc lenste de (Pentax 18-55, Sigma 70-300 ve Cosina 50) makinanin kendi odaklama sistemi, hafifce "Front-Focus" yapiyor. Yani "Tamam" dedigi noktadan daha yakin bir noktayi odakliyor. Sapma uc lenste de asagi-yukari ayni gibi. Gozle, manuel odaklama yaptigimda sorun yok. Sanirim bir kalibrasyon sorunu. Makina bir yillik, henuz garantide.

Bu sorunu kendim cozebilir miyim? Eger cozemez isem, yetkili servislerden hangisini onerirsiniz? (Istanbul'da yasiyorum)

Tarih: 7 Ocak 2009, 00:43 - İp: 88.***.**6.81
burkay
burkay (bilir kişi)
Ankara / Firma

sen kendin çözemezsin.
sorun makineden değil lenslerden kaynaklanıyor.
lenslerin yeniden programlanması gerekiyor ama bu çözüm olmuyor
çünkü lenler aritmetik ortalamaya göre ayarlandığı için kötünün iyisi oluyor.
(ehven-i şer )
benim önerim o lensleri elden çıkar orjinal lens veya tamron lens al

pentax servisi www.optikelektronik.com

#burkay' tarafından 07.01.2009 01:21:08 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 7 Ocak 2009, 01:19 - İp: 85.***.**4.70
t_yaman
t_yaman (üye)
İzmir / Amatör

Aynı problem benim de başıma gelmişti. Her üç lenste de front focus yaşadığınıza göre sorun makinada gibi görünüyor. Bu sorunu gidermek için servis menüsüne girmek gerekiyor ve bu çok kolay bir işlem ama muhakkak bir riski de var. Ben de aynı sorunu yaşamıştım ve kendim çok kolay bir şekilde hallettim ama makinam garantili değildi. Sizin makinanız garantili olduğu için bence en iyisi servise götürün. Onlar da büyük olasılıkla servis menüsünden ayarlama yapacaklardır. Ancak yine de Pentax K100D de servis menüsüne nasıl girileceğini anlatan forum topiğinin linkini aşağıda veriyorum. 3 numaralı mesajda K100D için nasıl yapılacağını anlatır. K10D için yaptım ve sorun yaşamadım ancak K100D için hiç denemedim tabi. Tekrar belirteyim, makinanız garantili olduğu için servis hakkınızı kullanmak en iyisi olacaktır.

Pentax K100D fokus ayarlama

Bu işlemin K10D de nasıl yapılacağını anlatan bir konu başlığı da ben açmıştım, belki yardımcı olur diye onun da linkini aşağıda veriyorum

Pentax K10D fokus sorunu giderme konusu

 

Tarih: 7 Ocak 2009, 07:48 - İp: 78.***.**5.148
ogel
ogel (üye)
İstanbul / Amatör

Yanitlar icin cok tesekkurler arkadaslar.

Bunu ayni zamanda Ingilizce foruma da sormustum. Adamin biri "Sari isikta test yapma, sari isikta bircok DSLR sorun cikariyor" demisti. Bu sabah gun isiginda ve UV filtreleri cikararak testi tekrarladim. Tabii keramet sari isikta mi, yoksa filtrelerde mi, orasi ayri bir konu. Isin dogrusu ayri ayri test etmekti. Yani iki degiskeni birden degil, iki degiskeni ayri ayri degistirerek test etmekti... Neyse...

Sonuca gelelim:
Cosina 50mm f/1.4'u Pentax'in "Enable FI with S Lens used" secenegini kullanarak test ettigimde sorun devam ediyor, ancak diger lenslerde sorun yok. Cosina'yi gozle ayarladigimda da sorun yok.

Bu durumda makinada da, AF lenslerde de bir sorun olmadigini ve Pentax servisinin bu konuda yapabilecegi bir sey olmadigini dusunuyorum.

Dogru mudur?

 

Tarih: 7 Ocak 2009, 11:25 - İp: 88.***.**6.81
t_yaman
t_yaman (üye)
İzmir / Amatör

Şu meşhur 45 derece eğik yüzeye test tablosunu koyarak çekim yapma testini yaptıysanız doğrudur, sarı ışıkta yanılttığını ben de okumuştum. Çekim açısını tam ayarlayamayınca da sorun oluyor. İki tane kalem pili, birini daha arkada olacak şekilde koyarak çekim testi daha iyi sonuç veriyor bence.
Eğer iki lensle doğru fokus yapıyorsa elbette makinada sorun yoktur. Bu Cosina manuel fokus lens değilmi? Eğer öyleyse, zaten manuel fokuslama yaparken, fokus belirten ışığın yanılttığını birçok forumda okumuştum (Pentax için, diğerlerini bilmiyorum). Hatta bu yüzden fokus belirtme uyarısını kapatan (yanılmamak için) birkaç kişiye de rastlamıştım. Yani manuel Cosina'da da sorun olmayabilir bu durumda. Neyse problem olmadığına sevindim.

 

Tarih: 7 Ocak 2009, 11:39 - İp: 78.***.**5.148
pazarbey
pazarbey (Avukat)
Kütahya / Amatör

Şimdi sorun varmı yokmu anlamadım :Benim 28-300 le yaşadığım gibi bir sorun sanırım
K20 de bunu çözmek için her objektif için ayrı hafıza koymuşlar. Yani objektifler arısı fark varsa hangisini takarsan ona göre focus yapıyor. Ne güzel demi.

 

Tarih: 7 Ocak 2009, 12:13 - İp: 88.***.**0.136
t_yaman
t_yaman (üye)
İzmir / Amatör

Evet PAzarbey, K20D deki 20 lense kadar ince ayar yapıp hafızaya alma seçeneği var. Çok güzel bir özellik bence. Yanılmıyorsam ilk D300 çıkarmıştı bu özelliği.

 

Tarih: 7 Ocak 2009, 12:38 - İp: 78.***.**5.148
  • 1