dynamique
dynamique (üye)
Bursa / Meraklı

Juggler (melih Bey) Canon 300d

Slm,

Melih bey sizin yorumlarınızı özellikle takip ediyorum. Son derce açıklayıcı ve mantıklı yorumlar yapıyor ve beni mükemmel bilgilendiriyorsunuz, şu an Bursada ikamet etmekteyim ve BUFSAD( Bursa Fotoğraf Sanatı Derneği) bünyesinde yapılan 6 haftalık eğitim seminerlerine katılıyorum. Hobi bile olsa yapılan etkinliğin bilinçli şekilde yapılması taraftarıyım.

Sizden ricam şu, şu an uygun fiyatlı ve başlangıç için yeterli olarak gördüğüm Hp 945 makinasıyla çekim yapıyorum ve amatör düzeyde makineden çok memnunum, benim de kafamı taktığım makine Canon 300D, bu tür bir makinenin alınması gerekirse ikinci el bir makine almanın ne tür eksileri olabilir bu konuda beni bilgilendirirseniz sevinirim. Şimdiden teşekkürler

Tarih: 5 Şubat 2005, 19:31 - İp: yok
juggler
juggler (üye)
Ankara / Doğa Fotoğrafçısı

Selamlar,

Oncelikle yazdiklariniz icin tesekkur ederim, faydali oluyorsa yazdiklarim ne mutlu.

Ikinci el govde almanin cok buyuk bir sakincasi yok, alirken dikkat etmeniz gereken bir kac onemli nokta var, onlari kontrol ederseniz sorun olmaz... Birinci kural, makinayi iyice bir incelemeden almayin. Ilk bakilacak sey, butun dugmeleri gerektigi gibi calisiyor mu, herhangi bir boslama, ya da takilma var mi?


Deklansore bastiginiz zaman cikan ses temiz bir ses mi?. bu arada 300d yi salladiginiz zaman icinde bir sey tikirdar, normaldir, hem flash'i tutan menteseler, hem de icindeki yon algilayicilari bu sese neden olur.

Makinalarin perde mekanizmalari belli 'dongu'yu saglayacak sekilde yapilirlar, 300d icin sanirim bu 50 bin civarinda. Yani 50 bin kere deklansore bastiginizda perdenin 'tahmin edilen' omru dolacaktir. Daha dogrusu bu rakamdan sonra olusacak aksakliklar 'beklenmedik' aksaklik sinifina girmeyecektir. Perdeyi olusturan elemanlarda bir metal yorulmasi olusacaktir. Eger bu durum olusursa servise gidip degismesi gerekir. Ancak tabii bu rakam oldukca yuksek bir rakam, ben 300d yi yanimdan hic ayirmadan bir yil gecirdim ve cok foograf ceken birisiyim, yine de 15 bin rakamina anca geldim. Ama olur ya, ikinci el alacaginiz sahsiyet, 6 ayligina br belgesel calismasina gitmistir, yuzbin kare fotograf cekmistir. olabilir. "kac fotograf cekildi" sorusunun cevabi icin sadece ceken insanin size soyledigine guvenebilirsiniz, cunku eger makinaya farkli kartlar takilmissa numaralar sirayla devam etmemis olabilir.

makinayi incelerken takili objektifin diyaframini en kisik haline alin (f22, f36vs) ve manuel netlemede duz bir sathin fotografini cekin (bulutsuz gokyuzu, beyaz tavan vs).. perde suresinin onemi yok, eliniz titrese de farketmez. Sonra o cektiginiz fotografa bakin, sensorde herhangi bir cizik vs olup olmadigini kontrol edin. Buyuk ihtimalle tozlardan kaynaklanan siyah ya da gri noktalar gorursunuz, onlar normaldir. Ama miktari cok fazlaysa o kisi makinasina iyi bakmamis demektir. Sonra tam beyaz ve tam siyah zeminleri cekin, fotografa bakin kirmizi ya da beyaz 'hot pixel' var mi. Eger oyle bir seyler varsa bu butun fotograflarda kendisini gosterecektir. Sensorun o pikseli isiga karsi hassasiyetini kaybetmis demektir. Alip almamakta karar sizindir. O noktalarin gecmesi icin servise bir ziyaret gerekir.

Makinanin ekraninda da bu tur 'olu pikseller' olabilir ama bir onemi yok onun, sadece siz LCD den fotografa bakarken farkeder.. Fotograf kalitesine bir etkisi yoktur.

Objektifi cikarin, objektifin temas ettigi kisimlara bakin, cizik, kopukluk vs olup olmadigini kontrol edin. Makinanin aynasini da kontrol edin, uzerinde cizik vs var mi diye. ayni sekilde vizorden bakarken 'kalici' bir hasar gibi gorunen bir sey var mi onlari kontrol edin. Pil kapagini ve diger acilan kapanan kapaklari kontrol edin, acin kapayin, normalde yumusak bir hareketle acilip kapanmalari gerekir. Tripod vidasina bakin, disleri saglam mi, zorlama yapilmis mi, siyrilmis gibi gorunuyor mu?.. Kartin kondugu kismin dibine bir goz atin, karta giren ince igneler tam olarak duzgun mu, egilip tekrar duzeltilmis gibi bir hali var mi? Kart zorlama yapmadan girip cikabiliyor olmali.

Makinanin flasini acin, flasin takilmadan hizli (ve biraz da gurultulu) bir sekilde acilmasi gerekir. Flasla fotograf cekin, sonuca bakin, duzgun gorunuyor mu (tabii neyin fotografini cektiginize gore degisecektir ama o kadar kursa gidiyorsunuz, guzel bir fotograf cekersiniz)... 300d netleme yardimcisi olarak flas kullanir, eger netleme yapamayacak kadar karanliksa flas hizli hizli yanip sonerek netlenecek nesneyi aydinlatir. Karanlik bir yerde deneme imkaniniz olursa bu ozelligin de calisip calismadigini deneyin.

Govdesini bir kontrol edin, ezik,catlak, kirik vs var mi? Bu aletler elektronik oldugu icin herhangi bir dusmede parcalar yerinden oynayabilir, ve o anda calissalar bile daha sonra ufak bir hamlede yerlerinden cikip soruna yol acabilirle

 

Tarih: 7 Şubat 2005, 14:11 - İp: yok
dynamique
dynamique (üye)
Bursa / Meraklı

Elinize sağlık, herşeyi detaylı bir şekilde üşenmeden yazmışsınız, alırken bahsettiğiniz konulara muhakkak özen göstereceğim, tekrar teşekkür ederim...

 

Tarih: 7 Şubat 2005, 14:47 - İp: yok
burkay
burkay (bilir kişi)
Ankara / Firma

Sevgili Dynamique,
Jugglere ilaveten: Aynayı kaldırdığında onun da altında minik bir otofokus aynası vardır en çok o aynayı tutan pim yamulur ve yerinden çıkar onda bir yamukluk var mı?( Makine manuel de çeker otofokusa aldığında bulanık tır ve sürekli uyarı verir)
Pil kapağıda en çok kırılan yerlerdendir pil kapağının diline bak beyazlaşma var mı?

 

Tarih: 7 Şubat 2005, 18:23 - İp: yok
dynamique
dynamique (üye)
Bursa / Meraklı

Burkay abi, teşekkür ederim sizin de yorumlarınızı okuyorum, makine tamircisi olduğunuzu biliyorum, uyarılarınız için teşekkürler...

 

Tarih: 7 Şubat 2005, 19:39 - İp: yok
rokomet
rokomet (üye)
Ankara / Amatör

faydali bir topik olmuş vallahi
unutmamak lazım
sevgiyle anmalı..
anılarla gönülleri hoş tutmalı
bu topikteki ikinci mesajı okumalı

 

Tarih: 3 Ekim 2006, 17:27 - İp: 81.***.**0.157
fehmicano
fehmicano (üye)
Ankara / Meraklı

Bu güzel bilgiler için ben de bir teşekkür etmek isterim.
Teşekkürler, sağolun arkadaşlar.

 

Tarih: 3 Ekim 2006, 18:12 - İp: 88.***.**0.188
  • 1