lazut
lazut (Objektif)
Sinop / Amatör

Iso Değerine Takıldım

Evet biliyorum önüne gelen konu açıyor..ben de küçük bir ayrıntı olan bu naktaya takıldığım için açmak zorunda kaldım.
Arkadaşlar ayırdığım 1000 ytl lik bütçem ile iki haftadır digital kamera araştırıyorum.Araştırmamın hemen hemen sonlarına geldim ama bu kuyruğu yüzemiyorum. Kafamda şekillenen makine canon s2..ipine ilmiğine kadar araştırdım onu.bir çok sitede incelemelerine baktım.tabiki pazarbeyin kini de..Daha çok manzara ve makro çekimleri için kullanacağım s2 ye kaydım gibi.Açıkcası s9500 beni çok etkiledi ama bana pahalı..bir de güvenemiyorum..evet itiraf ediyorum güvenemiyorum.Bu zamana kadar canon un analog makinlerini, sony ise video kameralarını kullandım.Yani işte güvenemiyorum başka markalara..ama temel sorun bu değil tabiki..sorun şu anki bütçem ve profesyonelliğe ulaşmayacağını bildiğim amatör bir fotograf tutkunu olmam..Evet s2 dedim ama onun da yüksek ISO ayarlarında çok kötü bir grenlenmesi olduğunu öğrendim.Pazarbeyin s9500 testinde karşılaştırmak amacıyla verdiği evler resminde bu çok açık gözüküyor.Bu durumda ben şimdi ne yapacağım.Pazarbey benim bildiğim yüksek ISO ayarı ışığın yeterli olmadığı durumlarda kullanılır.Oysa siz güneşli bir günde o fotoyu çektiniz.Acaba grenleşme "bu doğru bir seçim değil" diye mi olmuştur..biliyorum saçmalıyorum ama bi çıkış yolu arıyorum.Bu grenlşeme harbiden hep böyle rahatsız edici boyutta mı?Yoksa sadece yüksek ISO değerlerinde mi? Teknik söylenişi nasıldır bilmiyorum ama bi cisme 10x oranında zum yaptığımızda da bu grenleşme oluyor mu? Yoksa canon s2 den vaz mı geçeyim?

Tarih: 13 Ocak 2006, 21:37 - İp: yok
applemac
applemac (üye)
Konya / Amatör

sayın lazut61,

size faydalı olması açısından pazarbeyin s5600 testine bakmanızı öneririm.. oraya bu makinenin örnek fotoğraflarını koydum ve devamı da gelecek.. ben daha önce de bir çok başlık altında yorumlar yaptım.. yine benzer kelimeler ile kısaca anlatmak isterim..

bu kategoride düşünülmesi gereken makineler şunlar.. canon s2, fuji s5600, panasonic fz5 ve fz20 ile sony h1.. ben sony hariç hepsini kullandım.. bir de fz20 kullanmadım.. ama fz5 den farkı manuel zoom hepsi o kadar bildiğim kadarı ile..

bu kullanımlar sonucunda fuji de karar kıldım çünkü fotoğraf kalitesi gerçekten çok iyi.. diğer makinelerden daha güzel geldi bana.. daha sonra panasonic derim resim kalitesinde ama noise oranı çok yüksek.. yüksek isolardaki noise azlığı fuji de 5. nesil ccd sensör sayesinde hepsinin bir adım önünde.. pazarbeyin söylediğine de katılmamak yanlış olur: canon s2 aynı iso değerinde daha aydınlık fotolar sunuyor, lakin fark 200 isosu fujideki 800 isoya denk şeklindeki yorum tartışılır..

elimden çabuk çıkarabileceğim bir makine olmalı cümlenize ise vereceğim cevap ya canon alın ya da nikon olur.. çünkü bizim insanımız marka bağımlısıdır ve iyi de olsa kötü de olsa bildiklerini okurlar..

fuji s9500 ise apayrı bir kategoride.. o yüzden yukarıdaki saydığım makineler ile kıyaslama yapmanız yanlış olur kanaatindeyim..

her zaman söylenildiği gibi en iyi makine diye birşey yoktur, kişiye uygun makine vardır.. örneğin ben bu makinelerin arasında fujiyi seçtim, ama bir başkası canonu beğeniyor.. bence eğer imkanınız var ise bir teknosa veya benzeri mağazaya gidip denemeler yapın derim..

sağlıcakla..

 

Tarih: 14 Ocak 2006, 01:43 - İp: 85.***.**3.64
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

s2 de fazla noise olmasının tek nedeni sensör boyutunun çok küçük olmasıdır. Örneğin, A610 un sensör boyutu s2 den daha büyük ve ikisi de 5MP lik makineler. A610 bence s2 den daha kaliteli fotoğraf çeker, diğer özelliklerini bilemem. 9500 ün sensörü s2 den büyük ama A610 dan küçük ve o sensöre 9.1MP yüklenmiş. Ama Fujinin sensör teknolojisi biraz farklı bu nedenle daha küçük sensöre daha fazla MPde daha az noise üretiyor olabilir.

 

Tarih: 14 Ocak 2006, 01:56 - İp: 81.***.**5.81
lazut
lazut (Objektif)
Sinop / Amatör

applemac ve ocaklilar cevaplarınız için teşekkür ediyorum..ocaklilar acaba h1'in sensorü s2 den daha mı büyük? Bir de h1 incelenmesini içeren bi link biliyor musunuz? Ya da bilen arkadaş var mı? dün gece 03:00 e kadar aradım taradım ama bulamadım..h1 nerden çıktı derseniz hemen hemen s2 ile aynı özelliklere sahip..hem forum sayfalarında gördüğüm kadarıyla h1 ciler hiç objektif değiller..tamam makinelerinden memnun olabilirler ama özelliklerini daha ayrıntılı anlatsaydılar daha faydalı olabilirlerdi diye düşünüyorum..bir çok arkadaşa yardımcı olan sitenin babaları-ustaları şu günahkar ve kararsız amatöre de bi can simiti atsanız..

 

Tarih: 14 Ocak 2006, 11:40 - İp: 85.***.**1.10
pazarbey
pazarbey (Avukat)
Kütahya / Amatör

aynı parayı vereceksin başka makinaya bakma s2 al.Hiçte özellikleri anı değil s2 ile h1 in.
S2 de:
pil tüketimi 2500 fotoğraf akadar çıkıyor.Hemde 2100 lük pil ile.
videoda zomm kullanılabiliyor.
video çekerken fotoğrafta çekebiliyorsun.
sd kart kullanıyor
setereo ve 44 khz ses kaydediyor. rüzgar perdesi var.
movie makeri var.
seri çekimi korkunç. saniyede 2.4 adet ve kart bitinceye kadar. Ayrıca serim çekim bittiğinde bekleme diye bir dert yok.Aynen devam.
Fotoğraf izleme çok hızlı.
Daha doğrusu makina genelde çok hızlı. Aynı ifyatta h1 ile karşılaştırılmayacak kadar.
Ama h1 ucuz olsa alternatif olabilir.Mesela 5600 ucuz olması nedeni ile alternatif olabilir.YAda kodak z 740

 

Tarih: 14 Ocak 2006, 11:51 - İp: 85.***.**2.14
burkay
burkay (bilir kişi)
Ankara / Firma

Sevgili lazut,
Nois yada gürültü fotoğraf makinesi algılayıcısının (sensör ) tipi ve boyutu ile ilgilidir.
Temelde iki tip sensör vardır ccd ve cmos ve bunların alt versiyonları (foveona değinmeyeceğim)
Sensör niye nois üretir sorusuna gelince ...CCD sensörler kompakt makineler için söylüyorum yüksek kalitede resim çekerler ama buna karşılık harcadıkları enerjide fazladır.CCd hassasiyetini artımak demek (iso değerini yükseltmek) sensöre daha fazla enerji göndermek demektir buda zincirleme olarak daha fazla enerji daha fazla ısı o da daha fazla ark yapması ve sizede bunun nois olarak yansıması demektir.Marka ismi vermeden söyleyeyim 100 asada 3.2 volt kullanırken 400 asada 4.7 volt kullanıyor.Ve sonuç gern tarlası

Cmos sensörler ışığın yeterli olduğu ortamlarda kaliteli resim çekerken yetersiz olduğu ortamlarda berbat sonuçlar verdiğini hepimiz biliyoruz.Nois nedeni yüksek enerji kullanımı olduğundan cmos lar daha az enerji kullandıkları ve dolayısıylada az ısındıkları için nois sorun olmuyordu bunu bilen canon eos serilerinde Cmos sensörü geliştirdi...Nikon ise makineye nois filitreleme programı yükledi yani çektiğini fotoğraf filitreden geçtikten sonra saklandı ...O makinenin fotoğraflarıda zaten tutulmadı...
Süper ccd yapısı itibarı ile çok kanaldan müzik dinlemek gibi anlatabilirim yani dinlediğiniz eserin yaylıları bir hoparlörden nefeslileri bir başka hoparlörden geliyor gibi ve nefis bir üç boyut efekti....
Ama ben geleceğin teknolojisini foveon olarak görüyorum bu benim kişisel görüşüm karşı çıkanlar mutlaka olacaktır.

aydınlık havada yüksek asa ile fotoğraf çekmek bir hatadır. 5 vitesle bayır çıkmak gibi bir şey yani..bazen makinelerin fotoğraf sonuçlarını tartışırken makinenin değil fotoğrafçının hatalarını görmek gerekir.
www.exif.org sitesinden exif programı indirerek makinenin fotoğraf değerleri hakkında detaylı bilgilenebilirsiniz.

 

Tarih: 14 Ocak 2006, 12:25 - İp: 85.***.**4.118
lazut
lazut (Objektif)
Sinop / Amatör

valla pazarbey, burkay ve diğerleri..büyüksünüz hürmetlerimi sunarım..bundan daha fazla yardımcı olunmaz herhalde..ancak sensor boyutlarına değinmediniz..s2 ile h1 hangisinin sensoru daha büyük..bir de amatör bir fotgracı olarak ben genelde hangi ISOları kullanırım.yukarılarda bir yerde de dediğim gibi ben genelde manzara ve makro çekim yapmayı düşünüyorum.Fotograf sanatından bir şey anlamam.Amacım sadece doğadaki o enfes güzellikleri yakalamak.Üretmek değil.Bu çekimlerde s2 nin ISO 50-200 arası bana yeter mi?Genel olarak diyorum tabiki..Bu modlarda çektiğim fotolarda şu baş belası grenler "hey bak işte biz burdayız" der mi pis pis sırıtarak. ayrıca sizler H1 in incelenme linkine rastladınız mı? hey h1 ciler -sevmediğim bu tabiri ben de kullandım ya- ... makinenizi alırken nerelere baktınız. saygılar

 

Tarih: 14 Ocak 2006, 13:03 - İp: 85.***.**1.10
burkay
burkay (bilir kişi)
Ankara / Firma

Sevgili lazut herşeyi devletten bekleme artık birazda sen araştır boyutları falan....
sony makine alma git adam gibi bir makine al (niye diye sorma o zaman cıngar çıkıyor)
Makro fotoğraftan hoşlanıyorsan www.selimgumus.com 'daki yazıları okursan sana faydası olur

 

Tarih: 14 Ocak 2006, 13:13 - İp: 85.***.**4.118
lazut
lazut (Objektif)
Sinop / Amatör

peki burkay..

 

Tarih: 14 Ocak 2006, 13:21 - İp: 85.***.**1.10
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

lazut61,

http://www.dpreview.com/reviews/sidebyside.asp

İstediğin makinelerinin özelliklerini buradan karşılaştırabilirsin.

Bu arada, h1 ve s2 nin sensör boyutları hemen hemen aynıymış.

 

Tarih: 14 Ocak 2006, 15:05 - İp: 85.***.**3.39
lazut
lazut (Objektif)
Sinop / Amatör

teşekkürler ocaklilar..evet sensor boyutları aynıymış..pazarbeyden de bi cevap alırsam hiç durmayacağım vereceğim siparişimi..inşaallah pişman olmam

 

Tarih: 14 Ocak 2006, 16:13 - İp: 85.***.**3.161