caglareral
caglareral (üye)
İzmir / Amatör

Is-vr’den Anladığını İddea Edenlere

Anti-blur özelliğinin enstanteneyi yükseltmek için iso'yu arttırdığını fakat bu sefer de haliyle gürültü miktarının da arttığını biliyoruz. peki o zaman 3200asa mertebelerine bile daha makul noise ile çıkabilen dslr makinaların ıs ve vr sistemlerine çok da ihtiyacı yok mu o zaman..? en fazla 1600 iso kullanarak 1/2000 enstantene hızına çıkabilen fuji 5600 bile anti-blur özelliğiyle titreşimin önüne geçtiğini iddea edebiliyorsa, iso değeri 3200'den ve enstantene hızları 1/4000'den aşağıya inmeyen dslr'lerin aynı mantığı kullanarak titreşimi çok daha etkili bir biçimde ortadan kaldırmaları gerekmezmiydi. üstelik bir düşünün ki konica minolta 5d dslr modeli ile 3200 asa'da bile çok başarılı ve 1/4000 sn hızında çekim yapabiliyor ama yine de gövdeye yerleşik titreşim önleme sistemine sahip. ama tüm bu donanımına rağmen yine de her durumda titreşimin önüne geçemediğini bir kullanıcı yorumunda okumuştum..
kısacası anladığım şu ki.. bu anti-blur muhabbeti ya tamaman fasafiso ya da bizim anladığımızdan daha farklı bir mantıkla çalışıyor..ya da dslr kullanıcıların mevcut asa ve enstantene değerleri ile birlikte titreşim önleme sistemine falan ihtiyaçları yok..
nedersiniz..?

#caglareral' tarafından 02.03.2006 17:18:20 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 2 Mart 2006, 17:12 - İp: yok
omerbey
omerbey (üye)
İstanbul / Profesyonel Fotoğrafçı

pek karmaşık yazmışsınız ama ben birkaç şey yazayım.

iso + diyafram + perde hızı
pozlamamız bu.

yüksek iso kalitesi (kullanılabilirliği), hızlı lens, vr/is/as, doğru nefes alma ayrı ayrı artılardır. fokal uzaklık önemli bir kriterdir. hepsi biraraya geldiğinde artılar fazlalaşır. bunlar kümülatiftir. birikir yani.

netice itibariyle, daha zor şartlarda daha doğru pozlama ve netlik elde etmemize yarayan şeyler bunlar. kimin işine yarıyorsa o kullanır. işine yaramayan kullanmaz. ayrıca elde çok sayıda artı bulununca fedakarlık edilecek şey daha rahat seçilebilir. mesela 1" pozlama ile 400 isoda gece fotoğrafı çekmeniz mümkün olabilir.

vr/is sistemlerini anlamanız için vr/is li bir lens takılmış bir makine vizöründen bakmanız yeterli. neticede tüm titreşimi ortadan kaldırmak sözkonusu değil. 2-3 stopluk bir avantaj sağlar. olup olacağı odur.

 

Tarih: 2 Mart 2006, 17:50 - İp: 85.***.**1.162
droral
droral (üye)
Ankara / Amatör

Sana katıldığımı söylemek ve şunu da ilave etmek isterim Çağlar; görüntü sabitleme sistemlerinin (IS. VR, OIS, vb.) yararlanım alanları sadece düşük ışıklı ortamlar değil, yüksek teleli çekimlerde de yardımcı bir özellik...Dolayısıyla DSLR ya da DSLR-like farketmez, bol ışıklı ortmada, ISO'yu en yukarı alsan bile tele çekimlerde anti-blur özelliği pek bir işe yaramaz, ancak görüntü sabitleme sistemleri mucize yaratmasalar da daha keskin bir resim alınmasına olanak sağlayabilirler...

 

Tarih: 2 Mart 2006, 18:02 - İp: 195.***.**3.49
omerbey
omerbey (üye)
İstanbul / Profesyonel Fotoğrafçı

bol ışıklı ortamda zaten vr/is sistemlerine de pek gerek kalmaz. perde hızını yükseltirsiniz olur biter. isterseniz 400mm ile elde çekin. 1/1000 ile çektikten sonra titredi mi diye kontrol etmenize bile gerek yok.

 

Tarih: 2 Mart 2006, 18:15 - İp: 85.***.**1.162
tekno
tekno (üye)
İstanbul / Amatör

Açıkçası IS özelliği olan bir fotoğraf makinasını kullanmaya başladıktan sonra bunun kıymetini daha iyi anladım. Çünkü %99 elde çekim yapan biri olduğum için, eskisinde ne kadar nefesimi kontrol etsem elime koluma dikkat etsem ve makinayı titretmemeye çalışsamda az ışık alan ortamlarda istediğim netliği sağlamada sıkıntılarım vardı. IS özelliği genelde benim gibi elde çekim yapanların arayacağı bir özellik olmalı. Resim netliğine ciddi katkısı var.

 

Tarih: 2 Mart 2006, 18:32 - İp: 81.***.**8.2
renovatio
renovatio (üye)
İstanbul / Amatör

benim bildiğim kadarıyla vr ve is özellikli lenslerin makinedeki iso ayarıyla bir ilgisi yok. ben şahsen 18-200 vr kullanıyorum ve noise problemi yok denecek kadar az (iso 800 e kadar).bu lensler tamamen kendi içlerindeki anti blur sistemleriyle çalışıyor yani resim kalitesine negatif bir etkisi yoktur...

 

Tarih: 3 Mart 2006, 01:17 - İp: 85.***.**0.233
bitpire
bitpire (üye)
İstanbul / Amatör

Hareket etkisini vurgulamak istediğimiz durumlarda özellikle düşük enstantane kullanmamız gerektiği için tripodun tek alternatifi is/vr/as'dir. Omerbeyin dediği gibi elimizdeki artılarımız ne kadar çok olursa değişik çekim şartlarında o kadar rahat ederiz. Her zaman birbirini ikame edemeyebilir bunlar.

 

Tarih: 3 Mart 2006, 11:02 - İp: 213.***.**5.242
pazarbey
pazarbey (Avukat)
Kütahya / Amatör

Is/vr/as aynı şikilde çalışıyor temelde.Mekanik olarak titreşem engelleniyor. Bence en mantıklısı ve kullanışlısı as. Çünkü sensörde. Diğerleri objektifte.Bu yüzden dslr lerde problem.
İşe yaradığı konusunda konuşmak bile gereksiz.

 

Tarih: 3 Mart 2006, 18:02 - İp: 85.***.**4.30
tekno
tekno (üye)
İstanbul / Amatör

@renovatio arkadaşım anti-blur veya noise ile AntiShake (AS), IS veya VR gibi özellikleri birbirine karıştırmış sanırım. Titreşim engelleme (IS, AS veya VR) özelliklerinin direkt noise sorununa direkt etkisi yok sadece indirekt olarak ortam şartlarına bağlı olarak daha düşük ISO değerlerini seçmeye faydası var. Ben titreşim engelleme özelliğinin fotoğraf makinasının noise sorununu biraz olsa perdeleyeceğinin düşünülmemesi gerektiği inancındayım. Çünkü bu iş tamamen bir çekim tekniğidir. Titreşim engelleme ile noise arasındaki bağlantı bence yanlış olacaktır. ISO'yu titreşim engelleme özelliği de olsa her zaman düşüremiyorsunuz, çünkü titreşimi fotoğraf makinasının ne kadar engellediğide ayrı bir konu. Kimi titreşim engelleme sistemleri çok daha başarılı iken bazıları daha az yeterli olabiliyor. Fotoğraf makinasında titreşim engelleme açık iken zaten vizörde titreşim seviyesi ölçülüp uygun pozlama olduğunda OK işareti beliriyor. Bu bilgiyi vizörden okumak bile önemli. "Titreşimin önlenebilme seviyesi" konusunda bilgi sahibi olmadan çekilecek fotoğraflar umut kırıcı olabilir. Yani sonuç olarak tecrübelerime göre; titreşim engellemenin direkt olarak fotoğrafın netliğine katkısı vardır.

 

Tarih: 3 Mart 2006, 18:10 - İp: 85.***.**7.180
  • 1