jeyon
jeyon (üye)
Isparta / Amatör

İki Aydır Burayı Takip Ediyorum.

İki aydır burayı takip ediyorum. Makina seçimi yapmak üzereyim. Sonuç olarak bir çok makina üzerinde durdum en sonunda üç makina (aynı düzeyde olmasalarda) arasında kaldım.
1. Nikon D70s
2. Canon Eos 20D
3. Fuji S3Pro
Fotoğraf için ölüyorum diyeyim özetle. Lütfen bu makinaları bilenler yardımcı olsun bana. Bir süre slr-like makinaların araştırmasıyla zaman geçirdim. Sonunda Canon S2 aldım kitapçığını makinayı da karıştırarak (bilmediğim bir şey çıkabilir belki diyerek) sabaha kadar bitirdim. Bir hafta boyunca her çeşit çekimin yüzlercesini yaptım ve büyük bir hayal kırıklığına uğradım. Çok komik bir makina idi. Çektiklerine fotoğraf diyesim gelmedi. Bu makinanın bu parayı hakettiğine kesinlikle inanmıyorum. Bir hafta sonra makinayı büyük zararla hemen sattım görecek gözüm kalmadı. Bir oyuncak o. S9500 ü gidip inceledim makyajına rağmen o da aynı belli. Sonunda şimdi büyük ümitlerle dslr ye bakıyorum. Hayal kırıklığı istemiyorum. Alacağım makinaya grip takılabilmesi, bilgisayar kontrollü çekim yapabilmesi, gelişmiş bir teleskopla (plütonu görebilen bir teleskop diyeyim kısaca) kullanılabilir olması aradığım özellikler. Bu konularda tam bilgi toplayamadım. Bayilere sordum cevap veremediler hepsine.
Bir kere fotoğraf fotoğraf olmalı. Renkler ve ışık gölgedeki doğallık çok önemli. Bunu nasıl anlatacağımı bilemiyorum. Rüyalarımda görüyorum ve tatmin oluyorum. Bazı fotoğraflar da beni büyülüyor. Fotoğrafı çektiğim zaman iki saat karşısında zevkle çayımı içebilmeliyim; sanırım kendimi ifade edebiliyorumdur. Ben ressamım. Yıllar önce üniversitede fotoğrafçılık ve temel optik dersi almıştım bir yıl. Karanlık oda çalışmalarına kadar yaptık her tür çekim yaptık. Analog slr kullanıyorduk o zamanlar. Yıllardır çekmedim ve içimde kaldı gitti. Sonra artık patladı. Madem dedim fotoğraf rüyalarıma kadar giriyor madem benim için bu kadar önemli ve çekici; niçin benim iyi bir makinem yok? Zaten hayat başka türlü nasıl bir şey olurdu ki? Sanat felsefesi konusunda olağanüstü birikimim var. Makina alıpta çekmeye başladığımda foto yorumlarına sanat odaklı (salt teknik hatta belki hiç değil) bir orjin kazandırmak ta istiyorum. Ama dediğim gibi tekniği kapmam gerekiyor.
DSLR konusunda tecrübeli arkadaşlardan çok rica ediyorum lütfen biraz benim için yorulun ve bana yardımcı olun.
Temel meselelerden biri canon - nikon meselesi çünkü lensler yüzünden ileride de birine mahkum olacağım. Gireceğimiz yol ilerleyeceğimiz yoldur sonra başka yola sapamayacağız.Maddi imkanlarım keşke ikisi konusunda da serbestlik sağlayabilseydi ama değil tabi. Biri üzerinde ekipmanı büyütme çizgisini takip edeceğim mecburen.
Uzattıysam kızmayın n'olur ve bana lütfen tecrübenizle yol gösterin. Bu yabancıya yolun doğrusunu gösterin.
Teşekkür eder fotoğraf çekiyor ve bunu seviyor olmanız yüzünden gönül yakınlığı duyduğum sizlere ayrı ayrı teşekkür ederim şimdiden.
Saygılar...

Tarih: 22 Mart 2006, 23:59 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

jeyon bence canon 300mm f/4 L IS'i de ekle listene.. hem daha hizli bir lens hem de IS'i var..
ama oncelikle 70-200 ve extender ile basla.. sonrasinda hangi focal uzunlugunda bir lense ihtiyacin oldugunu daha net belirleyebilirsin..

 

Tarih: 9 Mayıs 2006, 18:02 - İp: 62.***.**2.10
fdemirhan
fdemirhan (üye)
İstanbul / Amatör

Merhaba Jeyon,
Öncelikle yeni makinenizi keyifle kullanın, güzel seçim.
Lens konusundaki kararınız bence doğru, bir süre geniş açı sıkıntınız olacak ancak yatırımınızı koruyacaksınız.

17-40 L oldukça iyi bir seçim. L lens olduğu için odak ayarı veya zoom esnasında objektifin harici boyutu değişmiyor, ön element hareket etmiyor, dolayısı ile polarize filtre ayarınız sabit kalıyor, ve lensin iç mekaniğine toz girmesi imkansız. Çok uzun ömürlü bir lens, ve profesyonel kullanım için tasarlanmış. Ayrıca lensin gövdeye bağlandığı yerde bir lastik conta var, yağmurlu havada vs çok başarılı. CA problemlerine karşı çok iyi bir kaplaması var, ve L lens olduğu çin içinde en az bir flor mercek var. Ben çok beğendim bu lensi. Ayrıca çok ağır değil, ve taşıması pratik. Alırken dikkat edilmesi gereken ince bir noktası var, minik bir test yapmak lazım. Türkiyeden almanızı, yurt dışından getirtmemenizi öneririm. Bu lensin Amerika'daki fiyatı yaklaşık 750 dolar ve 900 dolar arası değişiyor, sirkecide spot piyasada 850 dolara satıldığını görünce ben oradan aldım. Bence Lenste garanti çok önemli değil, kırarsanız zaten bir garanti söz konusu olamaz, L türü lensler ise garanti süresinin çok çok çok üzerinde mekanik olarak dayanırlar.

70-200 içinde yazacağım. Bu arada fotograflarınızı takip ediyorum.

 

Tarih: 9 Mayıs 2006, 18:13 - İp: 85.***.**3.170
fdemirhan
fdemirhan (üye)
İstanbul / Amatör

tele çok tarzım olmamasına rağmen,70-200 kullanmayı çok sevdiğim bir lens. Daha uzun lenslerimi artık çantamda bile taşımıyorum. Geniş açının büyüsü çok kuvvetli.
İlker bu lensleri(3 çeşidi var) teknik olarak çok iyi tanıyor, benden daha detaylı bilgi verir, L serisi olduğu için hepsi çok kaliteli, meknik ve optik olarak.
Bu lenste en sevdiğim şey, renk ayırımı, renk geçişleri. Kullandığım her lensten daha farklı ve güzel renkli geliyor bana. Filtre bile takmaya kıyamıyorum. Taşıma kolaylığı açısından f4 olanı aldım, diğerleri biraz ağır. Uzun parkura çıkıyorsanız, ağırlık çok farkediyor. Ancak söylemeliyim, 200mm bile keskin fotograf için uzun. Tripod gerekiyor. IS biraz fayda eder tabii ama gerçekten keskin istiyorsanız hiç bir şey, ama hiç bir şey, tripod + mirror-up + deklanşör kablosunun yerini tutamaz.

 

Tarih: 9 Mayıs 2006, 23:23 - İp: 85.***.**3.170
jeyon
jeyon (üye)
Isparta / Amatör

Fatih bey çok teşekkür ederim.
İlker bey den bu konularda zaten kolay kolay bulamayacağım bilgiler aldım.

Kendisi hala bana yardımcı olmaya devam ediyor.
Sayenizde bu işin içinden de çıkacağım inşaallah...

Sizlere minnettarım.

Fatih bey size bir de şunu söylemek istiyorum; içimden geliyor: Tercihimin Canon'dan yana olmasında sizin etkiniz büyük oldu. Daha doğrusu bana örnek bir fotodan bahsetmiştiniz. Kendi çektiğiniz bir şelale fotoğrafı. O fotoğrafı görünce içimde bir şeyler alevlendi. Günlerce havsalamda canlı kaldı hemen hergün baktım. Bu fotoğrafı çeken makinaya içim ısındı. Canon 5D ile çekmişsiniz. İleride bu makinayı kullanmak istedim ben de. Rüya gibi bir fotoğraf. Hani köşesinde küçük pet şişe olan. O pet şişe de orda aslında çok önemliydi. Bazıları olmasaydı iyiydi demiş ama tam tersi. Fotoğraf semantik kaidelere onun sayesinde oturuyor. Fotoğrafı zamanımıza taşıyor. Bugünün bu zamanın çocuğu yapıyor. Aynı zamanda tabiatta 400 yılda kaybolan bu nesne bu özelliğiyle başka anlamlar da katıyor fotoğrafa. Tüm bunu fotoğrafın köşesinden usulca kaynayarak yapıyor. Bence çok yerindeydi. O pet şişe oradan çıksa fotoğraf tamamen ve başka anlamlar taşımaya başlar ve bu kadar kabul edilebilir olmaz.
Fakat dediğim gibi çekim tekniği, renkler ve gelen olarak fotoğrafın havası belki biraz gotik atmosferi inanılmazdı. Rüya gibi. Bu fotoğraf kafamda hep önemli bir klavuz oldu.
Yönelimlerimde pay sahibi oldu.Üzerine bir yazı kaleme almayı hep düşündüm. İlham vericiydi.
Dostoyevski'nin Budala isimli romanını Hans Holbein'in bir resmine 20 dakika bakakalmışken kafasında yazdığı söylenir.Budala da ordaki İsa figürünün yüzündeki ifadeyle şekillenmiştir. Ondan aldığı ilhamla bir karakter yaratmıştır kafasında.

Fotoğrafınız için tekrar tebrikler ve teşekkürler.
Fotoğraflarımı takip ettiğinizi söylemişsiniz bu beni sevindirdi. Sizin gibi yetenekli bir ustanın fikirleri benim için önemli. Fotoğraflarınız her şeyi ortaya koyuyor.
İyi ki varsınız...

Saygılar...

 

Tarih: 9 Mayıs 2006, 23:47 - İp: 212.***.**2.135
jeyon
jeyon (üye)
Isparta / Amatör

Yine içimden gelen bir şey:
İlker bey sizin bir amatör olduğunuza inanamıyorum. Çok düşündüm bu kadar bilgiyi nasıl edindiniz diye. Nasıl duruma hakim oldunuz. Bu ne kadar zaman aldı. Bu kadar bilgiye rağmen alçakgönüllülüğünüz ve sabrınızdah zaten hiç bahsetmiyorum.
Merak ediyorum siz İngiltere'de ne iş yapıyorsunuz kuzum. Fotoğrafla falan ilgili mi, eğitiminiz nedir gibi...
İşiniz fotoğrafta saklıyor musunuz yoksa.
İşiniz mi bu yoksa çok mu zekisiniz IQ meselesi yani.
Ya da İngilizce bilmenizin payı mı var bunda. Takdir edersiniz ki bu konularda Türkçe kaynak ve derinlikli kaynak nette neredeyse yok. Yani yok denilecek kadar az ya da ben bulamadım. Ama İngilizce bilen biri için akıl almaz boyutlarda bir birikim mevcuttur heralde. Bu mudur? Yok değilse nedir?
Bir soruyu bunu bilmiyor olabilir mi acaba şüphesi olmadan sormak ne demek. Ekol, okul adamsın vesselam...
Sizden aldığım bilgilerle fotoğrafçılar bile beni artık anlamıyorlar ki ben daha ne biliyorum.
İlker bey bilgi düzeyinizi takdir ediyor ve tebriklerimi sunuyorum. Yardımlarınız için de minnet duygularımı sunmayı borç bilirim. Sizlere her zaman borçluyum. Teşekkürler...

Bu arada yine bana yardımcı olan, yardımlarını esirgemeyen Magnat, Omerbey, Xtolga, haymana81, Osmanlı ve lazut61 e de teşekkürlerimi sunmayı bir borç bilirim yine... Çok sağolun, rahat ve iyi yaşayın.
Yardımlarınız beni duygulandırıyor.

Saygılar sunuyorum hepinize...

 

Tarih: 10 Mayıs 2006, 00:00 - İp: 212.***.**2.185
as
as (Üye)
İzmir / Doğa Fotoğrafçısı

Arkadaşım
Nikon D2X ve
Nikon 28-70mm f/2.8 ED-IF AF-S Zoom-Nikkor lensi onun haricinde sana bu topicte önerilen tüm makina ve lensler hikaye.
R1,D70S,EOS350D,KM5D,EOS20D,EOS30D,D50,KM7D,D200,Olympus ların tümü,Pentax ların tümü,hangi lensi takarsan tak benim sana yazdığım konfigürasyondan daha iyi sonuç alamazsın.Bu konfigürasyon test edilmiştir.
Yazdığım konfigürasyonu geçebilecek tek makina L serisi bir lensle Canon EOS-1Ds Mark II dir.
Daha iyi bir önerisi olan varsa buyursun önersin.

 

Tarih: 10 Mayıs 2006, 00:23 - İp: 85.***.**3.28
jeyon
jeyon (üye)
Isparta / Amatör

Benim şimdiki derdim spot bulabilmek.
Ben acaba günübirlik İstanbul'a gitsem Sirkeci'de gezsem bu lensleri spot bulabilir miyim.
Benim ilk etapta almak istediğim lensler 17-40 f4 L ve 700-200 F 2.8 USM.
IS lisinden vazgeçtim. İlker senin verdiğin tablo da bu en üstte. Bunu almak istiyorum. Sirkeci'de spot piyasada kaç paraya bulunuyor bu lens acaba. ve diğeri 17-40 f 4 L kaç paradır. Bulunur mu?
Yani bilsem basıp gideceğim İstanbul'a. Bir günde halledip geleceğim işimi. Bunların yanında tabi ilk etapta 50-500 sigma da olabilir. 100-400 Canon ve 300 mm canon u daha sonra ikinci bir partide almayı düşünüyor gibiyim.
Tabi 1.4 extender (canon) filtreler, teleskop alacağım ama o da tam bir muamma. İyisi Türkiye'de yokmuymuş neymiş. Galaksi Dobson diye bir marka var o da Almanya'da satılıyor. Türkiye'de ondan daha kötüleri bile iki katı fiyata zaten...

Teleskop sonraki iş tabi de şimdiki sorun lensler...

Saygılar...

 

Tarih: 10 Mayıs 2006, 00:28 - İp: 212.***.**2.184
jeyon
jeyon (üye)
Isparta / Amatör

Teşekkürler As,
Demek ki en iyisi yine Canon da. Bende de şimdilik 30D var. Alacağım lensler zaten L serisi. 1Ds Mark II ye de yükselebiliriz kimbilir. Bütün mesele ilgimi kaybetmemek. Bu makina beni doyurursa yükseltmeyebilirim bile. Önce bir işi kapmalı denemeli tecrübe etmeliyim. İçine girmeliyim işin biraz. Sonrası Allah kerim. İlgim artarak devam ederse 1Ds Mark II de alırım. Ama kendimi tanımalıyım bu işin içinde, kendini dinlemeliyim. Kargışlamalı irkitmeliyim.
Sonrası o kadar da zor değil heralde...

En iyisinin Canon'da olduğunu bilmek benim için yeterli. ne olursa olsun hem bir noise problemini çözememiş markayı ne yapayım çözmüşü varken diye düşünüyorum. Yüksek isolarda içim rahat çekiyorum. Diğeri keyfe keder olacaktı. Keşke Canon alsaydım diyecektim. Şimdi ise keşke Nikon demiyorum. İyi ki bunu almışım diyorum.

Saygılar...

 

Tarih: 10 Mayıs 2006, 00:36 - İp: 212.***.**2.147
osmanlı
osmanlı (üye)
İzmir / Amatör

Jeyon Canon 5D alırsan,elindeki 30D+18-55mm lensini benim S9500 ile değişirmisin.Evet yanlış duymadın.Ben 30D'nin hayranı oldum.Hem özellikli,hem kibar hem de senin anlattıklarına göre süper.Aklıma girdin jeyon.Mesela bu makinayı birkaç ay içinde satsan kaça gider piyasası?
Bu arada makinaya hazır ısınmaya başlamışken foruma Canon Eos 30D Test adı altında bir başlık açıp,vaktinde varsa biz site sakinleri için makinanı test edermisin?Bu makina ile ilgili görüşlerini,çektiğin fotoğrafları,kullanım şeklini vs. anlatırsan seviniriz.Nede olsa şimdilik senden başkasında yok bu model...

 

Tarih: 10 Mayıs 2006, 01:37 - İp: 85.***.**3.200
omergin
omergin (üye)
Kayseri / Meraklı

jeyon merhaba,
tabiki bulabilirsin sirkecide, mesela ben sirkeciden 17-40 ı 900 usd ye almıstım ama daha sonra 800 e satan yerler oldugunuda ogrendim sana kolay gelsin eminim makineye 17-40 takınca gozune cok daha guzel gozukecek benim elimde olsa 17-40 ı hic cıkarmayacagım onunla birlikte ergonomisi cok guzel oluyor buarada gel bigmadan vazgec sana bi 100-400 alalım

#omergin' tarafyndan 10.05.2006 02:08:04 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 10 Mayıs 2006, 02:00 - İp: 85.***.**6.96