jeyon
jeyon (üye)
Isparta / Amatör

İki Aydır Burayı Takip Ediyorum.

İki aydır burayı takip ediyorum. Makina seçimi yapmak üzereyim. Sonuç olarak bir çok makina üzerinde durdum en sonunda üç makina (aynı düzeyde olmasalarda) arasında kaldım.
1. Nikon D70s
2. Canon Eos 20D
3. Fuji S3Pro
Fotoğraf için ölüyorum diyeyim özetle. Lütfen bu makinaları bilenler yardımcı olsun bana. Bir süre slr-like makinaların araştırmasıyla zaman geçirdim. Sonunda Canon S2 aldım kitapçığını makinayı da karıştırarak (bilmediğim bir şey çıkabilir belki diyerek) sabaha kadar bitirdim. Bir hafta boyunca her çeşit çekimin yüzlercesini yaptım ve büyük bir hayal kırıklığına uğradım. Çok komik bir makina idi. Çektiklerine fotoğraf diyesim gelmedi. Bu makinanın bu parayı hakettiğine kesinlikle inanmıyorum. Bir hafta sonra makinayı büyük zararla hemen sattım görecek gözüm kalmadı. Bir oyuncak o. S9500 ü gidip inceledim makyajına rağmen o da aynı belli. Sonunda şimdi büyük ümitlerle dslr ye bakıyorum. Hayal kırıklığı istemiyorum. Alacağım makinaya grip takılabilmesi, bilgisayar kontrollü çekim yapabilmesi, gelişmiş bir teleskopla (plütonu görebilen bir teleskop diyeyim kısaca) kullanılabilir olması aradığım özellikler. Bu konularda tam bilgi toplayamadım. Bayilere sordum cevap veremediler hepsine.
Bir kere fotoğraf fotoğraf olmalı. Renkler ve ışık gölgedeki doğallık çok önemli. Bunu nasıl anlatacağımı bilemiyorum. Rüyalarımda görüyorum ve tatmin oluyorum. Bazı fotoğraflar da beni büyülüyor. Fotoğrafı çektiğim zaman iki saat karşısında zevkle çayımı içebilmeliyim; sanırım kendimi ifade edebiliyorumdur. Ben ressamım. Yıllar önce üniversitede fotoğrafçılık ve temel optik dersi almıştım bir yıl. Karanlık oda çalışmalarına kadar yaptık her tür çekim yaptık. Analog slr kullanıyorduk o zamanlar. Yıllardır çekmedim ve içimde kaldı gitti. Sonra artık patladı. Madem dedim fotoğraf rüyalarıma kadar giriyor madem benim için bu kadar önemli ve çekici; niçin benim iyi bir makinem yok? Zaten hayat başka türlü nasıl bir şey olurdu ki? Sanat felsefesi konusunda olağanüstü birikimim var. Makina alıpta çekmeye başladığımda foto yorumlarına sanat odaklı (salt teknik hatta belki hiç değil) bir orjin kazandırmak ta istiyorum. Ama dediğim gibi tekniği kapmam gerekiyor.
DSLR konusunda tecrübeli arkadaşlardan çok rica ediyorum lütfen biraz benim için yorulun ve bana yardımcı olun.
Temel meselelerden biri canon - nikon meselesi çünkü lensler yüzünden ileride de birine mahkum olacağım. Gireceğimiz yol ilerleyeceğimiz yoldur sonra başka yola sapamayacağız.Maddi imkanlarım keşke ikisi konusunda da serbestlik sağlayabilseydi ama değil tabi. Biri üzerinde ekipmanı büyütme çizgisini takip edeceğim mecburen.
Uzattıysam kızmayın n'olur ve bana lütfen tecrübenizle yol gösterin. Bu yabancıya yolun doğrusunu gösterin.
Teşekkür eder fotoğraf çekiyor ve bunu seviyor olmanız yüzünden gönül yakınlığı duyduğum sizlere ayrı ayrı teşekkür ederim şimdiden.
Saygılar...

Tarih: 22 Mart 2006, 23:59 - İp: yok
omergin
omergin (üye)
Kayseri / Meraklı

100-400 u 30d ile kullanıyorum ercekten cok guzel bir lens ama 70-200 f/4 umu satmıstım bunu almak icin onunkeskinliine ulasamıyor ama ercekten cok kullanıslı bir aralıa sahip.
bence paranız varsa hic dusunmeden 70-200 lerden biri ile 400mm f/5.6 yı birlikte alın ozellikle kus vs. cekimlerinde cok basarılıdır 400mm prime cok hızlı afsi vardır ayrıca.
buarada 30d icin camera rawda cıktı haberiniz olsun.

 

Tarih: 9 Mayıs 2006, 15:16 - İp: 85.***.**6.96
omergin
omergin (üye)
Kayseri / Meraklı

buarada makinenin kutusunda erkayaların garanti belgesi cıktımı eger erkayalara ait herhagi bele yoksa makineniz kacaktır

 

Tarih: 9 Mayıs 2006, 15:18 - İp: 85.***.**6.96
osmanlı
osmanlı (üye)
İzmir / Amatör

Jeyon aşkolsun.Vallahi hepimizin kafasını karıştırdın.Makinayı ilk aldığında buraya yazdığın yazıyı aynen copy-paste yapıyorum:
Bu gün ilk fotoğraflarımı çektim. Hayal kırıklığı ne demek; umabildiğimin çok üstünde. Keyiften bulutuların üstündeydim bugün. Tanrım ne makinaymış ama... S2 beni korkutmuştu. Hevesle aldım ama fotoğrafları tatmin etmekten keyif vermekten çok uzaktı. Hayallerim hevesim yerle yeksan olmuştu. 30D ile ilk fotoğraflarımı bu sütten dili yanmış halimle korka korka çektim. Tabi ki farklı kulvarların makinaları ama işte insanoğlunda bu tip korkular oluşabiliyor demek ki...
Fotoğraflarının tatminkarlık düzeyi hayallerimin ötesinde. Bu gece 30D yi bayramlık pabucunu yatağının yanına koyupta yatan o eski zamanların çocukları gibi yanıbaşıma koyarak uyumak istiyorum neredeyse. Makinaya hayran oldum.

Bu yazında çektiğin fotoğrafların hayal ettiğinin çok üstünde olduğunu söylüyorsun.Yine başka bir yazında,fotoğrafçının çektiğin fotoğrafları görüp etkilendiğini ve sana profesyonel olup olmadığını sorduğunu söylüyorsun.Madem o zaman alınan sonuçlar en kaba tabirle tatmin ediciydi,peki geçen zamanda ne değişti de bu 18-55mm'den soğudun?Bizler senin değerli yorumlarına göre kafamızda bir mukayese yapıp 'evet 30D iyi bir makinadır ve kit lens bile olsa 30D'nin performansı,bu vasat lensin bile iyi kareler ortaya çıkarmasını sağlıyor'diyoruz.Şimdi ise sen bu lensi çöpe atmak istediğini söylüyorsun.Yeni fark ettiğin bir eksikliği varsa,bizlerle paylaşırsan seviniriz.

 

Tarih: 9 Mayıs 2006, 15:28 - İp: 85.***.**3.200
jeyon
jeyon (üye)
Isparta / Amatör

şöyle diyeyim Osmanlı:
o ilk yazdıklarım aynen geçerlidir. S2 ye göre tahminlerimin çok ötesinde bu çekimler. Bu aynen böyle ama;
makinanın gücünü ve yapabilirlik düzeyini sanki hisseder gibi oluyorum. Bu lensin verebildiklerini kat be kat aşıyor gibi geliyor bana. Bu lens kötü bir lens. Ha tamam bu lensle bile S2 nin fersah fersah önündeyim. Renk, derinlik, ayar zenginliği herşey bambaşka 30D de. Fakat bu makina bu lensle gerçek varlığını ortaya koyamıyor. S2 ye göre çok memnun olmama rağmen makina daha istiyor o kadar iyi. Bunu hissedebiliyorum. Lens önünü kesiyor. Onu durduruyor. Şundan emin olunuz bu kötü lensle bile S2 ile asla kıyas götürmez. Fakat makina benim beklentilerimin çok daha üstündeymiş. İlk fotoğrafları çektiğimde de bunu söylemiştim. Sonra ise durumun bu ilk farkettiğimden daha derin olduğunu iyi bir lensle aya çıkabileceğimi farkettim. Yani makina mükemmel... Onda asla şüphe yok. Fakat bu lens bu makinayı açmıyor. O azıcık açtığı kadarı bile beni mutlu etmişti ama işte insanız çok daha ötesinin olabileceğini görünce insan elindekinden çabuk bıkıyor. Ben arabamla 200 km hız yapabilmek istiyordum diyelim ve bir araba alıyorum bunun için (S2) bakıyorum ki 150 de kalıyor. Sonra onu satıp daha iyi bir araba alıyorum 200 yapabilmek için. 200 yaparsa ne güzel olur diyerek. (30D) Bakıyorum ki ilk denemede 30D 250 yapıyor. Bu beni çok mutlu ediyor. Tahminlerimin üzerinde diyorum. Hemen arkasından farkediyorum ki uygun yakıt ve lastikle 500 de yapabilecek. Bunu bilince artık o ilk beğendiğiniz 250 sizi mutlu etmiyor artık. Bunun gibi işte. Yani kısıtlı tecrübemle söylüyorum bu makina bu kadar iyi. İsteyip de yapamayacağın neredeyse yok gibi. Görüntüyle istediğin gibi oynayabiliyorsun. Hiç alakasız bir görüntüyü ruhunun arzusuna uygun bir hale sokabiliyorsun.
Makina tamam ama 18-55 bu makina için hiç yeterli değil. 30D ye ayak bağı başka bir şey değil. Bunu hemen anladım. ilk şaşkınlığı attıktan sonra.

Ömergin makinanın içinden garanti belgesi çıktı. Kitapçığı da varmış ama içinde gelmedi dediler. Bilemiyorum belki de alıp birine verdiler. Pazartesi yenisi gelecekti. Yani gelmiş olmalı. Bir ara uğrayıp alacağım.
Bu camera rawı nasıl temin edebilirim. Nereden bulabilirim. Şu meşhur raw formatında bir fotoğraf oynayalım bakalım. Bakalım jpeg den ayar tutması bakımından farklı mı. Yani kayıpsız oluşu dışında bir avantajı var mı?
Bu arada bu lensleri spot, daha hesaplı bulabilmemin bir yolu var mı ya da böyle bir yol yöntem var mı biliyorsanız lütfen yardımcı olunuz.

Saygılar...

 

Tarih: 9 Mayıs 2006, 16:03 - İp: 212.***.**2.144
omergin
omergin (üye)
Kayseri / Meraklı

http://www.adobe.com/support/downloads/detail.jsp?ftpID=3364

 

Tarih: 9 Mayıs 2006, 16:11 - İp: 85.***.**6.96
kontrast
kontrast (üye)
İstanbul / Meraklı

muhakkakki fotografları basan arkadaş belirli kalibre ayarlaı doğrultusunda oynama yapacaktır. Monitör farklılıkları nedeniyle. Bunun tek çözümü arkadaşın dediği gibi ahbap olacagınız bir labaratuarcının yardımlarıyla aşılacak bir durum. Ev baskılar hem masraflı hem zahmetli hemde cok fazla kalıcı değil.

 

Tarih: 9 Mayıs 2006, 16:20 - İp: 88.***.**3.192
jeyon
jeyon (üye)
Isparta / Amatör

OSMANLI,
MAKİNAMI O KADAR SEVDİM Kİ YANIMDAN AYIRAMIYORUM İNAN. YANİ BENİ SİYAH SLR FETİŞİSTİ FALAN SANACAKLAR O DERECE. NEREDEYSE MAKİNAM OLMADAN SADECE TUVALETE GİDİYORUM. HERKESİN DİKKATİNİ ÇEKİYOR. NERDE NE ÇIKACAĞI BELLİ OLMUYOR. GEÇENDE 70 KM LİK BİR YOL KATEDİYORUM. NORMALDE 30-35 DAKKADA ALDIĞIM BİR YOL(HIZLI KULLANIYORUM BİRAZ) TAM 3.5 SAATTE GELDİM. HAVADA ACAYİP BİR DURUM VARDI. KİMİ YER BULUT BAZEN GÜNEŞ ÇIKIYOR FALAN HATTA BİR YERDE GÖKKUŞAĞI BELİRDİ BİR ARA. DURUP DURUP ÇEKTİM DEFALARCA. 3.5 SAAT OLMUŞ. KAÇ KERE DURDUM YOLDA ARABAYI ÇEKTİM KENARA VE FOTOĞRAF ÇEKTİM. GEÇERKEN KORNA ÇALANLARI MI ARARSIN SELEKTÖR YAPANLARI MI ARARSIN, SELAM VERİP GEÇEN POLİSLERİ Mİ ARARSIN. RENKLİ BİZİM ÜLKEMİZ VESSELAM...

MAKİNASIZ EVDEN ÇIKAMIYORUM. 20 DADİKALIĞINA ARABADAN İNİYORUM BİR YERE GİRİP ÇIKMAM GEREKİYOR MAKİNAMI DA ALIYORUM. HA İLLAKİ FOTOĞRAF ÇEKMEK İÇİN Mİ HAYIR. ONUN YANIMDA TAŞIMAK BENİ MUTLU EDİYOR. (DURUMUMUZ BU KADAR KÖTÜ YANİ; RUHUMUZU KATEGORİZASYONCU BİR TAHAKKÜM ALTINA ALAN TEKNOLOJİNİN BU KADAR ESİRİYİZ DEMEK Kİ)
NEYSE DURUMUM UMUTSUZ OLSA DA BU...
MAKİNAM OLMADAN ASLA...
MASAMA KOYUYORUM ONU GÖRDÜKÇE MUTLU OLUYORUM. FOTOĞRAFLARINI SEYRETMEK BİR ÖMÜR.
DÜN 5000-6400 ENSTANTANELERLE İLK DEFA HAYATIMDA SU, DAMLA FOTOĞRAFLARI FALAN ÇEKTİM. DAHA ÖNCE BUNU YAPABİLECEK BİR MAKİNAM HİÇ OLMAMIŞTI. DÜN AKLIMA GELDİ BU İŞTE. NE KADAR KOLAYMIŞ 5000 ENSTANTANEYLE BU İŞ. SU CAMDAN HEYKELLER GİBİ ÇIKIYOR FOTOĞRAFTA. BUNU S2 İLE DENEMİŞTİM (ONUN SINIRI 3200 ENSTANTANE) OLMAMIŞTI. YETERLİ GELMİYORDU BULANIK ÇIKIYORDU. BU ÖYLE DEĞİL SANKİ SU BİR AN DURMUŞ VE POZ VERMİŞ GİBİ... E BUNLAR BENİ MUTLU EDİYOR TABİ.
DİYORLAR Kİ CANON BU MAKİNAYLA CEPTEN YİYORMUŞ. VALLA NE YALAN SÖYLEYEYİM BU PARAYA BÖYLE BİR MAKİNAYA SAHİP OLMAK BENİ DE ŞAŞIRTTI. S2 NİN 1 MİLYARI KESİNLİKLE HAKETMEDİĞİNİ DÜŞÜNMÜŞTÜM ALDIĞIMDA. 30D DE İSE DURUM DEĞİŞTİ. BU PARAYA BUNU NASIL SATABİLİYORLAR DİYE DÜŞÜNÜYORUM. BU KADAR ZENGİN BİR MAKİNA. BU KADAR GÜÇLÜ BİR MAKİNA. GÖRÜNTÜSÜ FALAN BANA MÜKEMMEL GELİYOR.
FAKAT ŞUNU SÖYLEMELİYİM. BU SİTE OLMASAYDI BU SEÇİMİ YAPAMAZDIM. YA DA YAPARDIM BELKİ DE İSABETLİ Mİ OLURDU BİLEMİYORUM. BURADAN ÇOK ŞEY ÖĞRENDİM. 30D GİBİ BİR MAKİNA ALMIŞSAM BUGÜN BU SİTE SAYESİNDEDİR. YOKSA BEN BİR MAKİNAYA BU KADAR PARA VERMEYİ DÜŞÜNMEZDİM ASLINDA. DÜŞÜNSENİZE ALT TARAFI BİR FOTOĞRAF MAKİNASI. AMA ARALARINDAKİ FARKLARI GÖRÜNCE İNSANIN BEKLENTİLERİ YÜKSELİYOR. SİTEYE İLK GİRİP ÇIKMAYA BAŞLADIĞIMDA 350D KAFAMDA ERİŞİLMEZ BİR MAKİNAYDI MESELA VE FOTOĞRAFLARINI GÖRDÜĞÜMDE YÜZDE ELLİ TANIYABİLİYORDUM. YA DA NİKON D70s. SONRA D200 LE 30D Yİ DÜŞÜNMEYE BAŞLADIM. ALDIM VE MEMNUNUM. BU MAKİNANIN KENDİSİNE VERİLEN HER KURUŞU FAZLASIYLA HAKETTİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM. İNSAN HAYRAN OLUYOR. AMA 18-55 LE HAYIR. BOYLU POSLU ŞAMPİYON BİR YARIŞ ATINI SÜT ARABASINA BAĞLAYIP SÜT SATMAYA BENZİYOR.
İNŞALLAH LENSLERİ DE BURADAKİ SİZ DEĞERLİ ARKADAŞLARIN YARDIMLARI VE KLAVUZLUK ETMELERİYLE ALACAĞIM. 5D DEDE KULLANABİLECEĞİM LENSLER OLMASINI İSTİYORUM TABİ. HEMEN ALACAĞIM AMA FİYATLARI YÜKSEK. UCUZ NEREDEN NASIL BULURUM DİYE BAKIYORUM. SPOT FALAN.

SAYGILAR...

SAYGILAR...

 

Tarih: 9 Mayıs 2006, 16:42 - İp: 212.***.**2.132
xtolga
xtolga (üye)
İstanbul / Amatör

Lens olarak düşündüğün aralık nedir, Geniş açımı yoksa zoom m u daha önce geliyor senin için, bunların doğrultusunda tavsiyelerde bulunmaya çalışırız

 

Tarih: 9 Mayıs 2006, 16:54 - İp: 212.***.**0.50
jeyon
jeyon (üye)
Isparta / Amatör

benim düşündüğüm lensler yani arasından seçim yapacağım lensler şunlar:

1. Canon EF 17-40mm f/4 L USM
2. Canon EF 70-200mm f2.8 L
3. Canon EF 100-400mm f4.5/5.6 L IS USM
4. Canon 400mm f 5.6 L USM

4. Sigma Apo50-500 mm F 4-6.3 EX DG / HSM
6. Sigma Apo 80-400 mm F 4.5-5.6 EX OS

Bunlar arasından seçeceğim. Uygun fiyata nerden bulabilirim diye araştırıyorum. Spot bulabilirsem çok iyi olur uygun fiyata...

Saygılar...

 

Tarih: 9 Mayıs 2006, 17:41 - İp: 212.***.**2.138
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

selam arkadaslar..

jeyon, bazi sorular sormussun..

murgur cevaplamis aslinda, ama, ben de birseyler soyleyeyim.. 5d ile kullanabilecegin prime lensler mevcut.. ki biri disinda hepsini kullanabilirsin.. o biri, ef-s 60mm macro lensi.. sadece aklinda olsun, eger ki ef-s lensi ise full frame makinelerle kullanamazsin.. ef lenslerinin hepsini 5d gibi makinelerle kullanabilirsin..
prime sabit odakli lens demek, yani zoom yapilamayan.. 300mm f/2.8 gibi mesela.. 70-200 gibi lensler ise zoom yapilabilen lensler, yani prime degil..
prime lensler optik acidan cok daha iyi oluyorlar.. zaten soyle dusun; zoom lenslerinde birsuru problemler yasanir, cunku lens, tum odak uzunluklarinda basarili olmak zorunda.. dolayisiyla birsuru lens kullanilir icinde.. oysaki prime lensler daha sadedir.. tek bir odak uzunlugu oldugundan, en iyi sonuclar alinir bu lenslerle..
.................
fotograflarin bilgisayarda ve baskida farkli cikacaktir; cunku her ikisi de farkli renk uzaylarinda calisiyordur ve ikisi arasindaki en iyi dengeyi bulabilmek icin, cok kaliteli monitorlere ve calibration cihazlarina ihtiyacin var.. bunu yazilimlarla da bir yere kadar basarabilirsin.. ama dedigim gibi kaliteli monitor sart..
bence de en iyisi kendine bir printer alman.. printer ucretleri cok da yuksek degil.. ki sen cok kaliteli bir set kuruyorsun kendine.. benim sana tavsiyem epson veya canon printer alman.. cok pahali olanlari acikcasi en iyileri ama cok da buyuk farklar yok aralarinda..
bence canon pixma 5200 veya epson stylus r340 cok iyiler.. (zaten degerlendirmelerde de bu printerlarin iyi oldugu soylendi..)
tabii ki A4 printer yerine A3 alarak, makinenin yapabileceklerini bir parca daha gorebilirsin.. mesela hem fiyati hem de kalitesi yuzunden, epson r1800 alarak.. daha buyuk ciktileri da disarida yaptirirsin..
(printer alarak, kendine deneme ciktilari da alabilirsin.. dolayisiyla bilgisayarinda daha fazla mudahele etme sansin olur.. sonra disarida da istedigin ozelliklerde bastirirsin.. ama unutma ki, printer'dan printer'a yine farkliliklar olacaktir.. yakin sonuclar alabilmek acisindan..)
acikcasi renk konusu cok derin.. hele ki printer alirsan, o zaman ne demek istedigimi gorursun.. cok problemler yasayacaksindir.. ama ogrendikce cozulmeyecek sorun yok..

...........................

mtf grafiklerinin okunmasi konusu cok da basit degil aslinda.. ama en basit sekliyle, akilda kalacak sekilde aciklamak gerekirse; fonksiyon egrisinin ne kadar yukarida baslayip ne kadar yukarida bitiyor olmasi iyi birsey.. ve fonksiyon egrisinin cok kivrimli olmasi iyi birsey degil.. ne kadar duz olursa o kadar iyi..
(canon mtf grafiklerinde iki ayri renkte grafikler vardir.. ustte bulunani, lensi f/8'de kullaninca alinan sonuclaridir.. alttaki egriler ise en genis diyaframinda..
eger ki her egri de ustteyse, lens, en genis diyaframda bile cok iyi sonuclar aliyor demektir..)

mtf grafiklerinde bircok veriler vardir aslinda.. ama burada meridional ve sagittal lines'lara 10 ile 30 lp/mm'lere girersek zor olabilir anlasilmasi..(tabii ki istersen sana detayli sekilde aciklayabilirim..)

sadece mantigini cozebilmek acisindan; yatay eksen (x), makinenin sensor buyuklugu oraninda, merkezden, fotografin kenarlarina dogru kac mm yaklasildigini ifade eder..
soyle ki, 35mm bir makinede fotografin genisligi 36mm'dir.. iste merkezden kenarlara dogru 18mm'lik bir mesafe vardir..
senin makinende ise 24mm.. yani 12mm'lik mesafe onemli senin icin.. sonrasi nasil olsa lens tarafindan kullanilamayacak..
iyice karisiyor sanirim..
soyle soyleyeyim; lensin merkezi, kanarlarina gore cok daha keskindir, iyidir.. kenarlara gidildikce bozulmalar olur, keskinlik azalir falan.. iste mesela L serisi lenslerde bu bozulmalar cok cok azdir.. lens, kenarlarda bile keskin sonuclar verir..(yani fonksiyon egrisi ne kadar duz ve yukarida olursa o kadar iyi..)

dikey eksen ise, lensin basarabildigi kontrast basarisidir.. 1, en yuksek kontrasta sahip lens.. 0'

 

Tarih: 9 Mayıs 2006, 17:58 - İp: 62.***.**2.10