jeyon
jeyon (üye)
Isparta / Amatör

İki Aydır Burayı Takip Ediyorum.

İki aydır burayı takip ediyorum. Makina seçimi yapmak üzereyim. Sonuç olarak bir çok makina üzerinde durdum en sonunda üç makina (aynı düzeyde olmasalarda) arasında kaldım.
1. Nikon D70s
2. Canon Eos 20D
3. Fuji S3Pro
Fotoğraf için ölüyorum diyeyim özetle. Lütfen bu makinaları bilenler yardımcı olsun bana. Bir süre slr-like makinaların araştırmasıyla zaman geçirdim. Sonunda Canon S2 aldım kitapçığını makinayı da karıştırarak (bilmediğim bir şey çıkabilir belki diyerek) sabaha kadar bitirdim. Bir hafta boyunca her çeşit çekimin yüzlercesini yaptım ve büyük bir hayal kırıklığına uğradım. Çok komik bir makina idi. Çektiklerine fotoğraf diyesim gelmedi. Bu makinanın bu parayı hakettiğine kesinlikle inanmıyorum. Bir hafta sonra makinayı büyük zararla hemen sattım görecek gözüm kalmadı. Bir oyuncak o. S9500 ü gidip inceledim makyajına rağmen o da aynı belli. Sonunda şimdi büyük ümitlerle dslr ye bakıyorum. Hayal kırıklığı istemiyorum. Alacağım makinaya grip takılabilmesi, bilgisayar kontrollü çekim yapabilmesi, gelişmiş bir teleskopla (plütonu görebilen bir teleskop diyeyim kısaca) kullanılabilir olması aradığım özellikler. Bu konularda tam bilgi toplayamadım. Bayilere sordum cevap veremediler hepsine.
Bir kere fotoğraf fotoğraf olmalı. Renkler ve ışık gölgedeki doğallık çok önemli. Bunu nasıl anlatacağımı bilemiyorum. Rüyalarımda görüyorum ve tatmin oluyorum. Bazı fotoğraflar da beni büyülüyor. Fotoğrafı çektiğim zaman iki saat karşısında zevkle çayımı içebilmeliyim; sanırım kendimi ifade edebiliyorumdur. Ben ressamım. Yıllar önce üniversitede fotoğrafçılık ve temel optik dersi almıştım bir yıl. Karanlık oda çalışmalarına kadar yaptık her tür çekim yaptık. Analog slr kullanıyorduk o zamanlar. Yıllardır çekmedim ve içimde kaldı gitti. Sonra artık patladı. Madem dedim fotoğraf rüyalarıma kadar giriyor madem benim için bu kadar önemli ve çekici; niçin benim iyi bir makinem yok? Zaten hayat başka türlü nasıl bir şey olurdu ki? Sanat felsefesi konusunda olağanüstü birikimim var. Makina alıpta çekmeye başladığımda foto yorumlarına sanat odaklı (salt teknik hatta belki hiç değil) bir orjin kazandırmak ta istiyorum. Ama dediğim gibi tekniği kapmam gerekiyor.
DSLR konusunda tecrübeli arkadaşlardan çok rica ediyorum lütfen biraz benim için yorulun ve bana yardımcı olun.
Temel meselelerden biri canon - nikon meselesi çünkü lensler yüzünden ileride de birine mahkum olacağım. Gireceğimiz yol ilerleyeceğimiz yoldur sonra başka yola sapamayacağız.Maddi imkanlarım keşke ikisi konusunda da serbestlik sağlayabilseydi ama değil tabi. Biri üzerinde ekipmanı büyütme çizgisini takip edeceğim mecburen.
Uzattıysam kızmayın n'olur ve bana lütfen tecrübenizle yol gösterin. Bu yabancıya yolun doğrusunu gösterin.
Teşekkür eder fotoğraf çekiyor ve bunu seviyor olmanız yüzünden gönül yakınlığı duyduğum sizlere ayrı ayrı teşekkür ederim şimdiden.
Saygılar...

Tarih: 22 Mart 2006, 23:59 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

osmanliya katiliyorum; lutfen kirici olmayalim arkadaslar.. kirici olmamizi gerektiren bir durum da yok ortada..
...
acikcasi, jeyon'un icerisinde bulundugu durum, bircogumuzun yasadiklari ile ayni..
jeyon merhaba, foruma hosgeldin oncelikle..
benim dusuncelerime gore deyip bir yerden baslamam gerekirse.... her uc makine de harika dslr'lar.. ama senin dusuncene gore, d50, d70s ve d200 de guzel sonuclar veremediler.. bu noktada hemen hayal kirikliligi yasamamalisin.. cunku dslr'in uzerine takacagin lensin cok onemi var fotograf kalitesinde..
sana tavsiyem, alabilecegin en ucuz dslr'i alirken, uzerine alabilecegin en pahali lenslerden alman olacak.. iste o zaman guclu renkleri ve dogalligi yakalayabileceksin..

grip olayinda, d50'ye ya da d70s'e grip takamazsin.. s3 pro'nun zaten grip'i vardir.. 20d'ye ise grip takabilirsin.. ama ihtiyac duyacagini da hic sanmam acikcasi.. tabii gokyuzu cekimleri cok onemli bu noktada.. ne kadar surelik pozlama yapacagin.. ama bence herseyden once, makineyi alip kullanmaya basladiktan sonra kararini ver grip konusunda.. yedek bir pille de isi cozumseyebilirsin de.. ustelik yedek pillerin orijinal olanindan almana da gerek yok.. mesela burada 10 pound'a baska markalarin canon pillerini bulabiliyorsun.. oysaki orijinal olaninin fiyati neredeyse 50, grip ise 100 pound civarinda..

bilgisayar kontrollu cekim olarak, canon'da camera window yazilimi paketin icinde geliyor.. oradan remote shooting yapabilirsin.. eminim diger markalarin da vardir..
ama buyuk ihtimalle, makineni tripod uzerine yerlestirip remote shutter release kullanacaksin..
tabii ki studyo ortaminda kullanmak icin cok daha farkli donanimlara ihtiyacin olur, ama sen studyoda da kullanmayacaksin..

her birine teleskop baglayabilirsin.. ama oncelikle belirtmek isterim ki, genel amacin ozellikle astronomi fotografciligi ise, alacagin kamera eso 20d degil 20da olmali.. low-pass filtresi disinda baska farkliligi yok makinelerin.. ve ozellikle astronomi fotografciligi icin cikartilmis bir kamera..
bu kamerayi gundelik fotografcilikta da kullanabilirsin ama infrared-cutting veya hot mirror filtresi ile birlikte kullanarak..
teleskop ile kullanimi icin t-ring alman gerekecek.. kolaylikla bulabilirsin internetten..
............

nikon'un da cok kaliteli dslr'lari mevcut.. d200 de bunlardan birisi.. ama 1Ds MII kadar ust klas bir makinesi olmasa da d2x modeli, hic de geri kalacak bir model degil..
fakat her iki model de senin butceni fazlasiyla asacaktir..
...

hatali ayarlarla cekilmis bir fotografi, duzgun ayarlarla cekilmis bir fotografla karsilastirmamak gerekir jeyon.. d50 de harika fotograflar verebilecek bir makine.. ama yine hatirlatmak istiyorum, uzerine takacagin lensin onemi cok ama cok onemli..

perde omrunu de o kadar onemseme.. 100 bin veya 200 bin.. ille de verilen shutter'da omru bitecek diye birsey olmadigi gibi, biterse de perdesini degistirerek makineni kullanmaya devam edebilirsin.. fiyat olarak da hic yuksek degil.. sanirim 100 pound civerinda ortalama..

fiyat-performans-kalite baglaminda her markanin gelecegi var.. daha dogrusu butun buyuk markalarin.. canon da nikon da gelecekte; hesapli, kaliteli ve performansli makineler cikartmak zorundalar, yoksa hayatta kalamazlar..
su an icin her iki markayla da kullanabilecegin yuzlerce lens bulman da mumkun..
her ikisinin lens kaliteleri de siniflarinda en ust siralarda..

.....................

makine seciminde bir yerlerden baslamak gerekirse.. oncelikle d50 ve d70s'den baslayalim.. d50'de viewfinder grid yoktur mesela.. ayrica ayri bir harici flash kullanarak, isiktan yararlanmak niyetindeysen, d50'nin flash'ini remote kontrol olarak kullanamazsin.. bir baskasi ise beyaz ayari fine-tuning opsiyonu yoktur d50'de.. sanirim senin ihtiyac duyabilecegin ozellikler olacaktir bunlar.. bir baskasi da depth-of-field dugmesinin olmayisi d50'de..
...noise seviyelerini o kadar da kafana takma derim.. eger ki plutonun fotografini cekmeye niyetli

 

Tarih: 23 Mart 2006, 13:37 - İp: 62.***.**2.10
jeyon
jeyon (üye)
Isparta / Amatör

Sevgili Osmanlı, Ömerbey ve Dadanagast,
hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Nazik cevaplarınız için minnettarım.
Dadanagast,
S3 proyu ben bir ara hemen hemen almak üzereydim ki bir yerde sizin S3pro'nun fuji'nin kendi sitesindeki fotoğrafları konusunda işlemcisinin iyi olmadığını, Canon 20D'nin kendi sitesindeki fotoğraflarının (mankenler vardı; fotoğraflara yazınızı gördükten sonra bakmıştım) canlılığını taşımadığını yazdığınızı hatırlıyorum. S3 pronun oradaki fotoğraflarını ben de beğenmemiştim görünce. İdeal şartlarda ideal lenslerle çekilmiş fotoğraflar daha iyi olmalıydı. O fotoğraflar hala araştırmalarım için oluşturduğum dosyalarda bilgisayarımda duruyor şu an.
Fakat sonradan gördüm ki 1Ds Mark II'nin fotoğrafları da iyi değil koydukları yerde. Bu birinci mevzuu...
İkincisi; Nikon D70s'in piksel değerinin diğerlerine nazaran düşük olması. Fotoğrafı çektikten sonra croplayabilme serbestimin daralacağı mevzuu...

Gittiğim bayii (Nikon, Canon, Fuji ve şimdi hatırlayamadığım başka markaların hepsinin birden yetkili bayisi olup milyon dolarlık ekipman barındıran bir dükkan bu; 200.000 dolarlık bir baskı makinası kullanıyorlar örneğin) S3 Pro'yu bir süre önce kullandıklarını ve iyi sonuçlar aldıklarını söylemişlerdi ama tüm imkanlarına rağmen çektikleri fotoğrafları gördükten sonra iyi fotoğraftan ne anladıkları konusunda şüphelere kapıldığım için güvenemedim ve içime düğümlenmiş bir enerji sıkışması ile sanki berzahta kalır gibi kalakaldım öylece...
Tavsiyelerinizi barındıran yazınızı kaydettim ve dikkatle inceliyorum ve değerlendirmeye bir süre daha devam edeceğim.

Değerli arkadaşlar, internet bağlantımdaki ne olduğunu bilemediğim bir sorundan dolayı yazdıklarımı bazen istediğim an gönderemiyorum. Dün de böyle oldu ama bu hayırlısı imiş: Ne sebepten olduğunu tahmin edersiniz ki üslubumu bozduğum bir yazı kaleme almıştım; uzun mu uzun... "Kietzsche" bir imajla kendini sunan hastalıklı ve IQ'su oldukça düşük agressivizme bir cevap vermekten kendimi alakoyamadım. Sinirle yazdım ve saçmalığını tüm boyutlarıyla ortaya koydum. Beni gözünüzde antipatik sevimsiz bir şey yapacağını ve aslında hiç bir işe yaramayacağını bile bile öfkeyle yazdım. Ama bereket gönderemedim. İyiki de gönderememişim. Böylesi daha iyi oldu. Lüzumsuz sataşmalara cevap yazmak gibi bir nafile çaba ile vaktimi ve enerjimi harcamak mecrasının daha da uzayıp gitme tehlikesinden kurtulmuş olduk böylece. Sizlere bu konudaki tavrınız ve açıksözlülüğünüz için de teşekkür ederim ayrıca.

Bir tanıdığım Malezya'ya gidiyor. Bana oradan S3pro getirebileceğini söyledi. Hatta şu an Malezya'da... Ne dersiniz ona bir mesaj atayım mı al gel diye. Bunun bir sakıncası var mıdır? Yoksa buradan alacağım ve burada da 4000YTL civarı.Lensler hariç tabi. Malezya'da çok daha hesaplı olabileceği söyleniyor. Malezya'yı bilmiyorum ama örneğin Singapur'dan bir arkadaşım makinalar getirtmiş ama hepsi sorunlu çıkmış. Bu konuda da varsa bilgilerinizi ve fikirlerinizi paylaşmanızı bekliyorum.

Herkese ayrı ayrı saygı ve hürmetlerimi sunarım...

 

Tarih: 23 Mart 2006, 19:47 - İp: 212.***.**2.153
jeyon
jeyon (üye)
Isparta / Amatör

Sevgili Mffoto,
detaylı yazınızı bekliyorum merakla bu arada...

Saygılar.

 

Tarih: 23 Mart 2006, 21:03 - İp: 212.***.**2.159
fdemirhan
fdemirhan (üye)
İstanbul / Amatör

Sn Jeyon,
Yazdıklarımın sonunda Ömerbey'in söylediği noktaya geleceğimi önceden belirteyim.
Beraber fotograf çekmeye gittiğimiz 5 kişilik bir grubumuz var. Aramızda profesyonel bir kişide var. Bu grupta d70s, d200, eos 350d, eos 20D ve eos 5d makineler var. Şahsen en iyi tanıdığım makineler 20D ve 5D.
Öncelikle şunu belirteyim, bu makinelerin herbiri, çok özel şartlar dışında, diğerlerinin çektiği fotografların aynısını çekebilir. Genel fotografçılık yapıyorsanız herbiri iş görür.
Tabii bu kadar bilgi ile yetinmeyeceksiniz, yazdıklarınız bana oldukça meraklı bir insan olduğunuz izlenimini verdi.
Fotograf makineleri eskiden bugünkü kadar önemli değildi. önemli olan şeyler lens ve film idi, makine ise kolaylıklar sunardı (auto focus, prizma/ayna değiştirebilme ...) enstantane aralığı dışında fotografa pek etkisi olmazdı. Şimdi durum farklı. Filmin yerini sensor alınca çok ciddi bir değişiklik oldu. 2 parametre kontrolundan (diyafram ve enstantane) 3 parametreye çıktık. Her karede asa değiştirebiliyoruz. Ancak büyük bir geri adım attık. Film değiştiremiyoruz. Artık velvia, previa, ectachrome... gitti bunlar. Filmimiz ya nikon ya canon. Yani gövde çok önemli.
Bu kadar uzun izahtan sonra makinenizi ya canon yada nikon alın diyeceğim. En büyük firmalar onlar, en ciddi fotografçılar ikisinden birini kullanıyorlar. Araştırmaya en ciddi parayı onlar yatırıyorlar. Lens yatırımlarınızı en iyi bu ikisiyle koruyabilirsiniz.
Daha sonra size canon ve nikon için kendi değerlendirmelerimi aktaracağım.

 

Tarih: 23 Mart 2006, 21:44 - İp: 85.***.**5.6
jeyon
jeyon (üye)
Isparta / Amatör

Sn. Mffoto,
Meraklı olduğum ilgi duyduğum konular için geçerlidir. Bu konuya da ilgi duyuyorum. Bir de yeni makinamı alsam bilgimi yüksek bir hızla arttıracağımı biliyorum. İlgi duyup sevdiğim alanlarda günlerce neredeyse yemeden içmeden okuyabilirim. Hakimiyet duygusu oluşana kadar da bu hızla sürer bu. Sonra da ilgilendiğim sürece takip ederim.

Sanırım şu an meşgulsünüz. Aktaracağınızı söylediğiniz bilgileri sabırsızlıkla bekliyorum. Fotoğraf çekmek için grup üyesi olmuş birinin söyleyecekleri benim için pek tabi çok önemli.

Bir diğer mesele Fuji S3pro aldığım zaman da hata yapmış olmam size göre değil mi? Yani lens yatırımlarımın boşa gitmemesi anlamında.

Saygılarımla...

 

Tarih: 23 Mart 2006, 21:56 - İp: 212.***.**2.169
omerbey
omerbey (üye)
İstanbul / Profesyonel Fotoğrafçı

jeyon, fuji s3proyu şahsen tavsiye etmiyorum. sunduklarına göre fazla pahalı bir makine.

tüm saygımla beraber şunu söylemek istiyorum. grip istiyorsunuz, teleskopa takmak istiyorsunuz, harika şeyler yapmak istiyorsunuz ve baştan en iyisine sahip olmak istiyorsunuz. bunu anlıyorum, pek çok tanıdığım benzer heyecanda insan var

lakin neyi nasıl yapacağınızı, neyi seveceğinizi, ne yönde ilerleyeceğinizi, neyden hoşlanıp neyden rahatsız olduğunuzu anlamak için bir döneme ihtiyacınız var. hatta o hararetli dönemi atlattıktan sonra da beklenti ve ihtiyaçlarınız daha yavaş bir şekilde değişmeye devam edecek herkes gibi. demek istediğim, macro çekicem diyip makine ve lens alıp, iki hafta içinde makrodan hoşlanmadığını sokak fotoğrafından hoşlandığını anlayan insanlar var. şahsen biliyorum. allahtan iyi ve rahatça elden çıkarabilecekleri lenslerle noktalayabiliyorlar bu durumu.

neticeye geleyim. bana kalırsa, bir d70s ve bir 17-50 2.8 tamron lens ile beraber bir dolaşın. birkaç arkadaş edinin makinelerini elleyin. zamanla kendinizi makinenizi, ve aranızdaki ilişkiyi kavradıktan sonra ne istediğinizi ve istediğinizin ne olduğunu zaten bileceksiniz. sadece, kullanmaya devam edebileceğiniz yahut değeri kolay düşmeyecek birşey almaya dikkat edin. temiz kullanılmış ikinci elden kaçınmayın. bu kadar mükemmeliyetçi olmaya en azından şimdilik gerek yok.

hem ekipman ihtiyacı asla tükenmez . arabadan bile öndedir fotoğraf. erkekler bu yüzden fotoğraf sever

sevgiler.

 

Tarih: 23 Mart 2006, 23:04 - İp: 85.***.**0.244
fdemirhan
fdemirhan (üye)
İstanbul / Amatör

Tekrar selamlar, kusura bakmayın, biraz ara vermek zorunda kaldım.
S3pro bildiğim bir makine değil, ama lens yatırımınızı korur, Nikon mount lens kullanıyordu. Ancak DSLR pazarının %85 veya 90 (rakamları internetten aldım) canon ve nikon un eşite yakın (biraz canon öndeymiş) paylaştıklarını, geri kalan %10-15 in ise çoğunun olympus olduğunu okursanız neden sadece bu iki markaya yoğunlaştığımı kolayca anlarsınız.
Gelelim canon ve nikon konusunda düşündüklerime.
Canon kullananlar makinelerini mantıklı, kaliteli, ve genelde akılcı buluyorlar, ama nikon kullananlar arasında makinesine aşık birsürü insan biliyorum. Bir sebepten ötürü nikon daha çok sevilebilen bir makine. Belki daha eski ve köklü geliyor insanlara, belki daha asil.
Bende nikon'u çok severim, ama full frame makinesi olmayınca Canon aldım. Full frame'i daha çok seviyorum.
Teknik olarak karşılaştırırsak, bence digital dünyada canon şimdilik biraz daha önde, Özellikle düşük ışıkta. Bir adım sonra nikon onu geçer, sonra canon hamle yapar.....
özel şartlar diyordum, az ışıkta yüksek iso performansı canonda daha iyi. 1000 iso da çektiğim bir kedi fotografı var sitede. İsterseniz tam boyunu yollarım, ama 300 dpi'da kağıda basılmayınca birşey anlamak zor, ekran 70 dpi kalitesinde. Genede 1000 iso için fikir verir sitedeki foto.
Özellikle az ışıkta siyah beyaz çalışıyorsanız, 2 poz iterseniz (max 3200 iso yu 2 poz underexpose çekerseniz) pratik olarak 12000 küsur iso da hala kullanılabilir fotograf elde edebiliyorsunuz. Bu canon'un üstünlüğü. Dediğim gibi özel şartlar, normal değil.
Lens konusunda galiba canon biraz daha zengin, ama beni etkileyebilecek birşey değil, benim kullanacağım menzilde her ikisindede istediğim kalitede lens bulunuyor.
Bu makinelerin hepsi ile fotograf çektim, hepsi gayet iyi makineler, kullanım kolaylıkları (spot metering, af hızı ..) pek önemsediğim şeyler değil, ancak megapixel boyutları baskı boyu için önemli, 300 dpi baskı için en kabadayısı 30x40 basıyor. Herhalde üreticilerin istediği trend 2 yılda bir gövde değişikliği. Hiçbiri anakartta yapılabilen CPU değişikliği gibi, değişebilen sensor yapmayı planlamıyor, illa makineyi yenileyeceğiz.

Sonuç olarak, canon veya nikon alın, makinenizi çok uzun süre kullanmayı planlamayın, ama yatırımı full frame lenslere yapın derim. Ömerbeyin tavsiyesine uyun, her iki makineyide elinize alın, hangisi daha sıcak geliyorsa elnize, fazla tereddüt etmeden alın, hiçbiri yanlış makine değil.
İnternetteki resimler sizi aldatır, ben kendi koyduğum resimlerden örnek vereyim. bakın küçük şelale resmine ne kadar abartılı renkli, tüm makineler o kadar renkli sonuç verebilirler, ayar meselesidir. Birde cami resmine bakın polarize filtre ile notr ayarda çekildi. Diğer şelale resmine bakın, biraz post processing ile istediğinizi yaparsınız. Tekrarlıyorum, canon - nikon genel kullanım için farketmez. Sormak istediğiniz başka şey varsa buyrun sorun, cesaretinizi kıracak yazılara aldırmayın, forumdaki (hemen hemen) herkes yardımcı olmayı sever.
Sevgiler.
Fatih Demirhan

 

Tarih: 23 Mart 2006, 23:43 - İp: 85.***.**5.6
fdemirhan
fdemirhan (üye)
İstanbul / Amatör

Not: Aklıma geldi, lütfen yazdıklarımı okuyan kimse fotograflarıma yorum yapmasın, reklam gibi oldu sanki, pardon. Başkasının fotograflarını izin alarak örnek verebilirdim daha iyi düşünseydim.

 

Tarih: 23 Mart 2006, 23:49 - İp: 85.***.**5.6
jeyon
jeyon (üye)
Isparta / Amatör

çok yardımcı oluyorsunuz bana çok teşekkür ediyorum.

Evet Ömerbey'in ne demek istediğini anlayabiliyorum.
Belki de öyle yapmalıyım ama övülüp durduğu için aldığım bir makinayı sattım zaten onun için biraz hassaslaştım böyle.

Gerçekten tavsiyeleriniz ve bilgileriniz bana yardımcı oluyor. Bulanık görüntü netleşmeye başlıyor yavaş yavaş.

Aklınıza gelen ya da eklemek istediğiniz şeyler olursa lütfen yine yazın; bekliyorum.

Önümüzdeki hafta bir makina almış olacağım çok büyük bir ihtimalle. 15-16 Nisan'da Süha Derbent'in Amasra gezisi haberi geldi maille fotofanclub'tan. Haberiniz vardır mutlaka hatta belki de katılıyorsunuzdur bilemiyorum. Ben şu an Isparta'da bulunduğum için İstanbul'dan bu geziye katılamıyorum ama bir kaç arkadaş buradan o hafta sonu için Amasra'ya gideceğiz. Türkiye'nin hemen hemen her yerini gezmiş biri olarak Amasra'yı görmemiş olmam da bir faktör tabi ki ama asıl mesele bu fotoğrafçılar grubunu görmek istemem sanırım. Paylaşmak istedim sadece...

Saygılarımla...

 

Tarih: 24 Mart 2006, 14:32 - İp: 88.***.**1.15
osmanlı
osmanlı (üye)
İzmir / Amatör

R1 de düşünebilirsin.Yani kendini illaki DSLR alacağım diye şartlama.R1 i eline alınca kalitesini ve ağırlığını görüp hayran kalabilirsin.Bak sevgili arkadaşım as,dadanagast'ın bir yazısını sitede yayınladı.Sony 5 yıldız almış yapılan incelemede...

 

Tarih: 24 Mart 2006, 14:56 - İp: 85.***.**0.109