jeyon
jeyon (üye)
Isparta / Amatör

İki Aydır Burayı Takip Ediyorum.

İki aydır burayı takip ediyorum. Makina seçimi yapmak üzereyim. Sonuç olarak bir çok makina üzerinde durdum en sonunda üç makina (aynı düzeyde olmasalarda) arasında kaldım.
1. Nikon D70s
2. Canon Eos 20D
3. Fuji S3Pro
Fotoğraf için ölüyorum diyeyim özetle. Lütfen bu makinaları bilenler yardımcı olsun bana. Bir süre slr-like makinaların araştırmasıyla zaman geçirdim. Sonunda Canon S2 aldım kitapçığını makinayı da karıştırarak (bilmediğim bir şey çıkabilir belki diyerek) sabaha kadar bitirdim. Bir hafta boyunca her çeşit çekimin yüzlercesini yaptım ve büyük bir hayal kırıklığına uğradım. Çok komik bir makina idi. Çektiklerine fotoğraf diyesim gelmedi. Bu makinanın bu parayı hakettiğine kesinlikle inanmıyorum. Bir hafta sonra makinayı büyük zararla hemen sattım görecek gözüm kalmadı. Bir oyuncak o. S9500 ü gidip inceledim makyajına rağmen o da aynı belli. Sonunda şimdi büyük ümitlerle dslr ye bakıyorum. Hayal kırıklığı istemiyorum. Alacağım makinaya grip takılabilmesi, bilgisayar kontrollü çekim yapabilmesi, gelişmiş bir teleskopla (plütonu görebilen bir teleskop diyeyim kısaca) kullanılabilir olması aradığım özellikler. Bu konularda tam bilgi toplayamadım. Bayilere sordum cevap veremediler hepsine.
Bir kere fotoğraf fotoğraf olmalı. Renkler ve ışık gölgedeki doğallık çok önemli. Bunu nasıl anlatacağımı bilemiyorum. Rüyalarımda görüyorum ve tatmin oluyorum. Bazı fotoğraflar da beni büyülüyor. Fotoğrafı çektiğim zaman iki saat karşısında zevkle çayımı içebilmeliyim; sanırım kendimi ifade edebiliyorumdur. Ben ressamım. Yıllar önce üniversitede fotoğrafçılık ve temel optik dersi almıştım bir yıl. Karanlık oda çalışmalarına kadar yaptık her tür çekim yaptık. Analog slr kullanıyorduk o zamanlar. Yıllardır çekmedim ve içimde kaldı gitti. Sonra artık patladı. Madem dedim fotoğraf rüyalarıma kadar giriyor madem benim için bu kadar önemli ve çekici; niçin benim iyi bir makinem yok? Zaten hayat başka türlü nasıl bir şey olurdu ki? Sanat felsefesi konusunda olağanüstü birikimim var. Makina alıpta çekmeye başladığımda foto yorumlarına sanat odaklı (salt teknik hatta belki hiç değil) bir orjin kazandırmak ta istiyorum. Ama dediğim gibi tekniği kapmam gerekiyor.
DSLR konusunda tecrübeli arkadaşlardan çok rica ediyorum lütfen biraz benim için yorulun ve bana yardımcı olun.
Temel meselelerden biri canon - nikon meselesi çünkü lensler yüzünden ileride de birine mahkum olacağım. Gireceğimiz yol ilerleyeceğimiz yoldur sonra başka yola sapamayacağız.Maddi imkanlarım keşke ikisi konusunda da serbestlik sağlayabilseydi ama değil tabi. Biri üzerinde ekipmanı büyütme çizgisini takip edeceğim mecburen.
Uzattıysam kızmayın n'olur ve bana lütfen tecrübenizle yol gösterin. Bu yabancıya yolun doğrusunu gösterin.
Teşekkür eder fotoğraf çekiyor ve bunu seviyor olmanız yüzünden gönül yakınlığı duyduğum sizlere ayrı ayrı teşekkür ederim şimdiden.
Saygılar...

Tarih: 22 Mart 2006, 23:59 - İp: yok
osmanlı
osmanlı (üye)
İzmir / Amatör

Evet kim istemez ki dünyayı dolaşmak yanında da en iyi dostu(DSLR) ile...
Sana iyi eğlenceler dilerim Cunda adasında.Ve birçok da fotoğraf çekmeni diliyorum.Bu arada kendi mağazandan sattığın DSLR lerden birini kullansana?Hem nasıl çekim yaptıklarını görürsün.Yoksa sıfır makina oldukları ve kutuda durdukları için mi açmıyorsun?Hani müşteri açısından...

 

Tarih: 10 Mayıs 2006, 12:50 - İp: 88.***.**3.22
muratsen
muratsen (üye)
Kocaeli / Amatör

Biz Stoğumuızda daha çok bilgisayar parçalarını tutuyoruz Osmanlı... SLR makineleri ön siparişle ertesi günü gelecek şekilde tedarik ediyoruz. zaten daha çok compact sınıf satılıyor. ha geçen aylarda aylarca 350D kullandım (yakın arkadaşımda var. "kullanmıyorum al uğraş" dediğinde 2 ay bende kalmıştı )

Sonuçta hepsi makine! içine insanı koymadan olmuyorrr olmuyor.

(sana sözüm var, yeni makine aldığında toptancı fiyatıyla satacağım. tabi arzu edersen )

 

Tarih: 10 Mayıs 2006, 12:54 - İp: 85.***.**0.98
osmanlı
osmanlı (üye)
İzmir / Amatör

Tabi zevkle murat.Düşüncen için sağol.Bunun için bayağa beklemek gerekecek ya olsun canın sağolsun.Ben şimdi okulu bitirmeye çabalıyorum.2 sene sonra uzun dönem askerlik yaparsam alacağım.Malum teğmenlere ayda 1000 ytl civarında maaş veriyorlar...

 

Tarih: 10 Mayıs 2006, 13:01 - İp: 88.***.**3.22
xtolga
xtolga (üye)
İstanbul / Amatör

Sn Osmanlı, fotoğraf çekme isteğini çok iyi anlıyorum, ama DSLr ye geçmeden önce bence elindeki makineden alabileceğin çok şey var. makinenin yeteneklerini kendi yeteneğinle birleştir.

İnceleme sayfalarında gördüğün 30D ile çekilmiş fotoğraflar moralini bozmasın. İyi fotoğraf demek sadece Noise nin olmadığı fotoğraf demek değil. Fotoğrafta en önemli şey kompozisyondur.

Sn muratsen in A80 le çektiği fotoğraflar çok iyi bir örnek oluşturuyor. S9500 teknik olarak sana daha fazla imkan sunuyor.

S9500 den sonra alacağın makine mutlaka DSLR olsun, ama 30D bence fazla, çünkü hobi amaçlı fotoğraf çekeceksen gereksiz bir yatırım yapmış olursun. bunu neden söylüyorum, Çalıştığım gazetenin hafta sonu eklerindeki kocaman fotoğraflar bile D70 le çekiliyor. Giriş seviyesindeki bir DSLR ye orta kalitede bir objektif eklediğinde harika sonuçlar alabilirsin.

Kendi yeteneklerin makinenin yeteneklerinden daha ön planda gelmelidir. Bence s9500 le bol bol fotoğraf çekip kendini geliştir. bol fotoğraflı günler.

#xtolga' tarafyndan 10.05.2006 13:03:20 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 10 Mayıs 2006, 13:01 - İp: 212.***.**0.50
osmanlı
osmanlı (üye)
İzmir / Amatör

Selam tolga.Aslında senden öğreneceğim çok fazla şey var.
Mesela bir sergi açmak için S9500 yeterlimidir?Ben 6 ay içinde kendi çapımda amatör bir sergi açmak istiyorum.Ve bu heves ile devam eder isem ve ufak çapta para kazanmaya başlarsam sence 30D yine de fazla mı gelir?
Bir açıdan da düşünüyorum,D70S iyi bir makina ama yaklaşık 400-500 ytl daha verince (tabiki birkaç yıl sonra),30D almak da var.D70S zaten bana çok kaba geldi.Elime alıp baktım da...
Neyse yani bu amatör sergi için fikrin nedir ve sergi-makina markası arasındaki ikilemimi göz önüne alarak bana bir açıklama yapabilirmisin?

 

Tarih: 10 Mayıs 2006, 13:54 - İp: 88.***.**3.22
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

jeyon cok tesekkur ederim iltifatin icin.. evet, bir amatorum.. ustelik bayagi amator bir insanim.. benimkisi daha cok teknoloji meraki.. tabii elime gecen her firsatta fotograf cekmeyi de cok seviyorum.. hatta markete bile giderken makinemi yanimdan ayirmiyorum falan.. neyse..
............
as, sanirim seni biraz sinirlendirdim.. umarim r1 mi dslr mi tartismalarimizi ciddiye almazsin.. bak 10 gun sonra bulusacagiz hem.. o zaman yuzyilin testini yapacagiz seninle.. R1 mi daha etkili 350d mi diye..
D2X'in kalitesi aslinda benim bildigim kadariyla 1Ds'den de yuksek.. hele ki 28-70 ile artik yeme de yaninda yat olur.. ama gel gor ki, bir 30d ile prime lens kullanacak olursan, mesela 85mm f/1.2 gibi; d2x+28-70 kombosu biraz sonuk kalir yaninda.. eminim ki 85mm ile cekilmis fotograflari gormussundur, benim gorduklerimin kalitesi medium format kalitesindeydi resmen..
ayrica, bu kadar tartisiyoruz ediyoruz ama murat'in dedikleri son derece dogru.. cunku asil is fotografcida bitiyor.. benim esimin babasi mesela, benim kamerayi eline aldi ve hicbir ayar falan yapmadan birkac fotograf cekti, gozlerime inanamadim.. vay be, benim makinem boyle fotograflar da cekebilir demek dedim icimden..
fakat murat da takdir eder ki sanirim, makinenin onemi de ayni osmanlinin soyledigi gibi cok buyuk.. kompozisyondur evet fotograf, ama o kompozisyonu bir dslr ile daha rahat kurarsiniz.. daha net gorerek.. nereden ne cikiyor iyice gorerek..
bu konuda acikcasi 350d ile 30d'yi bile karsilastirmak cok sacma kaliyor.. cunku 350d'nin viewfinder'i ufacik.. oysaki 30d'ninki kocaman.. daha rahat bicimde ne cektigini gorebiliyorsun..
daha once anlatmistim; bir fuara gitmistim ve hasselblad h2d'yi denemistim.. inanilmazdi kesinlikle.. biz burada yok %96 buyultme oranlarindan falan konusuyoruz dslr'lar icin; h2d'ninki %270.. resmen kare onunde..
neyse.. sonucta insanlarin 18000 pound'u bir kameraya vermek icin de nedenleri var arkadaslar.. evet, h2d ile cekilen bir fotografda gozun uzerindeki kilcal damarlari bile net sekilde gorebiliyorsun falan ama biz amatorler icin 30d gibi makineleri cok gormeyin lutfen.. tabii sizler turkiye sartlarinda konusuyorsunuz..
ama sonucta bu tamamen insanin alabilme imkaniyla baglantili bir olay..
acikcasi benim su anda alabilecek gucum olsa acimam ve 30d'ye yukseltirim makinemi.. cunku 350d cogu durumda bana istediklerimi veremiyor.. sanirim sihirli kelime bu.. istediklerimi verememe..
arkadaslar, ozellik 30d bile amatorler icin uretilen kameralardan.. en basitinden uzerinde hazir cekim modlari var.. landscape, portrait gibi..
.............
sonucta demek istedigim su ki, su kadar ucretden sonra profesyonelsen ancak odersin gibi bir dusunce pek de dogru degil.. cunku profesyonelin amatorden farki sadece, onu isi olarak yapmasi, yani para kazanmasi.. ama biz amatorler de bu isten, doyum kazaniyoruz.. ki bence cok daha onemli..
psikolojiyi sanirim hep atliyoruz.. eminim hepimiz, makinelerimizi aldiktan sonra, %100 olcekte bilgisayarda bakip acaba pixeller nasil cikti diye bakiyoruz.. veya ne kadar miktarda noise cikmis.. veya deneyler yapiyoruz kendimizce.. veya aylarca arastirip hangi makine dogru diye dusunup duruyoruz.. bunun nedeni nedir? evet, tabii ki verecegimiz parayla en iyisini alabilmeyi istememiz ama baska neler var bunun ardindan olusan?
acikcasi doyumsuzuz..cunku iyisini, daha da iyisini almayi dusunuyoruz hep.. ama bu insanin dogasinda var..
o halde neden, imkani varsa bir insanin, kalkip da alabileceginin en iyisini almasin?
........
tabii ki 5-6 milyar parayi bu isten para bile kazanmayacak olduktan sonra baglamak pek de akillica gorunmeyebilir.. ama sadece kamera olayinda mi yapiyoruz bunu? mesela arabalar.. neden insanlar pahali arabalar aliyorlar? cunku zevkler.. insan, zevki dogrultusunda, alacagi doyumdan dolayi milyarlari harcayabiliyor.. ben belki parami kamera icin harciyorum, bir baskasi da dunya turu icin.. bu s

 

Tarih: 10 Mayıs 2006, 14:34 - İp: 62.***.**2.10
muratsen
muratsen (üye)
Kocaeli / Amatör

tüm karşıt fikirlere rağmen son derece seviyeli devam eden sohbetimizden dolayı hepinizi kutluyorum. (gerçi başladığımız noktadayız ama olsun )

 

Tarih: 10 Mayıs 2006, 14:40 - İp: 85.***.**0.98
osmanlı
osmanlı (üye)
İzmir / Amatör

dadanagast sana tamamen katılıyorum.Tabi bu seçim işi biraz da zevk ve arz talep meselesi.Murat'a da seviyeli tartışma konusunda katılıyorum.Sonuçta hepinize bir miktar katılıyorum ve diyorum ki hepimize Allah gönlümüzdeki DSLR'yi(Benim için 30D) nasib etsin.

 

Tarih: 10 Mayıs 2006, 15:02 - İp: 88.***.**3.22
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör


bana da osmanli, bana da.. ama ben 1D MII N isterim..
ve tabii ki herkes istedigini alabilsin..

 

Tarih: 10 Mayıs 2006, 22:09 - İp: 62.***.**2.10
jeyon
jeyon (üye)
Isparta / Amatör

Dadanagast evet dediğin programları kurdum ve ömergin senin gösterdiğin camera rawı da ekledim (o seriler bende yoktu) ve artık jpeg çekmiyorum. Neymiş bu raw böyle yav. Bu kadarını tahmin etmiyordum. Jpeg makinalara boşa mı konmuş ne. İnsanlara fotoğrafın raw formatında çekileceğini söylemek lazım. Gerçekten çok farklıymış.
Demin 1600 iso da fotoğraf çektim dışarıda karanlıkta. Etrafımda abartmıyorum 50 kişi falan oluştu. Nasıl çekiyor bu karanlıkta bu aydınlık gündüz gibi fotoğrafları bu makina diye. Kimi şaşkınlıktan sövüyor kimi inanamıyor. Ama fotoğraflarda (18-55in bulanıklığı hariç) leke yok. Ayna gibi çıkıyor uzun pozlama, yüksek iso ve tripodla. Gerçekten gündüz gibi. İnsanı hayran bırakıyor.
Mutluyum lay lay loooomm...
Selamlar ve saygılar..

 

Tarih: 11 Mayıs 2006, 22:38 - İp: 212.***.**2.147