jeyon
jeyon (üye)
Isparta / Amatör

İki Aydır Burayı Takip Ediyorum.

İki aydır burayı takip ediyorum. Makina seçimi yapmak üzereyim. Sonuç olarak bir çok makina üzerinde durdum en sonunda üç makina (aynı düzeyde olmasalarda) arasında kaldım.
1. Nikon D70s
2. Canon Eos 20D
3. Fuji S3Pro
Fotoğraf için ölüyorum diyeyim özetle. Lütfen bu makinaları bilenler yardımcı olsun bana. Bir süre slr-like makinaların araştırmasıyla zaman geçirdim. Sonunda Canon S2 aldım kitapçığını makinayı da karıştırarak (bilmediğim bir şey çıkabilir belki diyerek) sabaha kadar bitirdim. Bir hafta boyunca her çeşit çekimin yüzlercesini yaptım ve büyük bir hayal kırıklığına uğradım. Çok komik bir makina idi. Çektiklerine fotoğraf diyesim gelmedi. Bu makinanın bu parayı hakettiğine kesinlikle inanmıyorum. Bir hafta sonra makinayı büyük zararla hemen sattım görecek gözüm kalmadı. Bir oyuncak o. S9500 ü gidip inceledim makyajına rağmen o da aynı belli. Sonunda şimdi büyük ümitlerle dslr ye bakıyorum. Hayal kırıklığı istemiyorum. Alacağım makinaya grip takılabilmesi, bilgisayar kontrollü çekim yapabilmesi, gelişmiş bir teleskopla (plütonu görebilen bir teleskop diyeyim kısaca) kullanılabilir olması aradığım özellikler. Bu konularda tam bilgi toplayamadım. Bayilere sordum cevap veremediler hepsine.
Bir kere fotoğraf fotoğraf olmalı. Renkler ve ışık gölgedeki doğallık çok önemli. Bunu nasıl anlatacağımı bilemiyorum. Rüyalarımda görüyorum ve tatmin oluyorum. Bazı fotoğraflar da beni büyülüyor. Fotoğrafı çektiğim zaman iki saat karşısında zevkle çayımı içebilmeliyim; sanırım kendimi ifade edebiliyorumdur. Ben ressamım. Yıllar önce üniversitede fotoğrafçılık ve temel optik dersi almıştım bir yıl. Karanlık oda çalışmalarına kadar yaptık her tür çekim yaptık. Analog slr kullanıyorduk o zamanlar. Yıllardır çekmedim ve içimde kaldı gitti. Sonra artık patladı. Madem dedim fotoğraf rüyalarıma kadar giriyor madem benim için bu kadar önemli ve çekici; niçin benim iyi bir makinem yok? Zaten hayat başka türlü nasıl bir şey olurdu ki? Sanat felsefesi konusunda olağanüstü birikimim var. Makina alıpta çekmeye başladığımda foto yorumlarına sanat odaklı (salt teknik hatta belki hiç değil) bir orjin kazandırmak ta istiyorum. Ama dediğim gibi tekniği kapmam gerekiyor.
DSLR konusunda tecrübeli arkadaşlardan çok rica ediyorum lütfen biraz benim için yorulun ve bana yardımcı olun.
Temel meselelerden biri canon - nikon meselesi çünkü lensler yüzünden ileride de birine mahkum olacağım. Gireceğimiz yol ilerleyeceğimiz yoldur sonra başka yola sapamayacağız.Maddi imkanlarım keşke ikisi konusunda da serbestlik sağlayabilseydi ama değil tabi. Biri üzerinde ekipmanı büyütme çizgisini takip edeceğim mecburen.
Uzattıysam kızmayın n'olur ve bana lütfen tecrübenizle yol gösterin. Bu yabancıya yolun doğrusunu gösterin.
Teşekkür eder fotoğraf çekiyor ve bunu seviyor olmanız yüzünden gönül yakınlığı duyduğum sizlere ayrı ayrı teşekkür ederim şimdiden.
Saygılar...

Tarih: 22 Mart 2006, 23:59 - İp: yok
jeyon
jeyon (üye)
Isparta / Amatör

Valla Osmanlı hiç belli değil durumum. Eğer sararsa direk Canon Eos 1Ds Mark II'yede terfi edebilirim. Cuma gün bir arkadaşım bu 1Ds Mark II yi getirecek. İnceleyip biraz fotoğraf çekeceğiz. Duruma bakacağım. Gerçekten benimkinden farklıysa 5Dyi atlayabilirim de. Tabi bu biraz zaman işi çünkü henüz 30Dyi bile hakkını vererek kullanamıyorumdur. Şu lens işini çözeyim makina üzerine yoğunlaşacağım. Lenslerden sonra öyle bir test yapabilirim evet. Amatörce bir test olacak tabi ama sanırım yine de faydalı olabilir.
S9500 ü satamıyor musun? 1 milyar gibi bir paraya rahat satılır gibi geliyor bana. Ben mesela S2 yi aldığım paraya sattım sadece KDV si düştü o kadar. Tabi 2 yıllık garantisi her şeyi vardı. Tertemizdi. Makinayı aldığım yerden tanığıdım bir kaç arkadaş satıverdi. Hem bir pazar akşamı bıraktım oraya makinayı. Ertesi sabah satılmış. Hayret dedim bu ne hız.
Osmanlı onu satabiliyorsan sat derim ben. Sonra üstünü taksit maksit yap bişey 30 d al. Spot 2 milyara bulunabiliyor deniyor. Sana bu konuda yardımcı olacak arkadaşlar var bu sitede. 500-600 milyon daha koyarsan garantili olur. Bulunabiliyormuş bu fiyatlara.
Ya da onu da satma yedek dursun. 30D nin 100000 çekimlik deklanşörü de beni etkilemişti. Bu sahada ilkmiş bu düzeyde garanti. Dedim ki kendi kendine çek çek bitmez. Makinayla çekerken makinanın ömrünü yediğim düşüncesi başat olmamalı.
Makinanın tipi müthiş bence. Her gören de "üff o ne yav kaç para bu abi be?" diyor. Makina ilgi odağı olabiliyor rahatlıkla. Büyüklüğü herşeyi iyi geliyor bana.
Bu makina Omerginde de var bildiğim kadarıyla. O daha önce almıştı.

Omergin,
bu lensleri dediğin fiyatlara o bana bir adres vermiştin; İstanbul'a gitmeden oradan getirtebilir miyim acaba? Yoksa gitmekte fayda var mı? Bir günde işim biter mi? Bundan git gel 1300 km civarı yol o açıdan. Gitmekte fayda varsa giderim elbet ama gitmeden de aynı şartlarla alabileceksek boşa gitmiş olmayalın diye soruyorum. Kayseri'desin ama anladığım kadarıyla Sirkeci'yle sık sık bağlantı halindesin.
Telefon etsem mi o dediğin yere...

Arkadaşlar bu konuyla ilgili olarak yardımlarınız olabilirse özelden de bana yazabilirsiniz buradan yazamadığınız şeyler de olabilir kimbilir.
Lensleri (17-40 f4 L ile 70-200 f 2.8 L Canon lensler) spot, Amerika fiyatlarına yakın bulabileceğim ve alabileceğim yer arıyorum. Yardımcı olursanız sevinirim.

Omergin 100-400 daha sonra almayı düşündüğüm lensler arasında var zaten. Onu ikinci bir sortide alacağız inşaallah... Hem fotoğrafında bayağı da güzel görünüyor 100-400...

Saygılar...

 

Tarih: 10 Mayıs 2006, 10:08 - İp: 212.***.**2.140
osmanlı
osmanlı (üye)
İzmir / Amatör

Yok jeyon makinmdan memnunum.Ben espri olsun diye değişelim dedim sana.Bu arada sen fabrikatör yada armaörmüsün?
Bayağa bir para harcayabiliyorsun bu işe...
Bana kalırsa 1DS mark 2 çok profesyonel fotoğrafçıların kullandığı bir makina.30D den beklentin ne bilemiyorum fakat 1DS mark2 bu işten para kazanan bilhassa moda ve reklam fotoğrafçılarının kullandığı makinalar.

 

Tarih: 10 Mayıs 2006, 10:23 - İp: 88.***.**3.22
muratsen
muratsen (üye)
Kocaeli / Amatör

arkadaşlar gözünüzü seveyim bu kadar abartmayın bu olayı! asgari ücretin 400 küsür YTL olduğu bir ülkede 30D en iyisi hadi hemen al gibi uyarılarda bulunmayın!

O makinenin fiyatı neredeyse 4000 YTL bide buna adam gibi lensler alacaksanız rakam 6000-7000 YTL yi bulacak...
yani fotoğrafcılıkdan para kazanmayan biri için hepten gereksiz bir harcama!

Kullandığımız Fz30'lar - S9500'ler - R1'ler ve daha ucuz compact modeller bizim işimizi haydi haydi görür.

At sahibine göre kişner arkadaşlar her şey donanım demek değilki yahu!
işte size 2 foto ama farklı türden bir karşılaştırma olacak...





Hangisi iyi? anlamlı ve başarılı? kesinlikle 2. fotoğraf...
Halbuki 1. fotoğraf Canon EOS 1D Mark II ile 2. fotoğraf ise Canon powershot A70 ile çekildi yani asla kıyaslanamyacak 2 makine!

Kişinin artistik yetenekleri (SLR like ve SLR makinelerin artistik amaçlarla kullanıldığını varsayarak) sınırında başarılı bütün makineler. ve bence şu an dijital makineler bu kadar gelişmişken kötü yada iyi makine yok kötü fotoğrafcı, iyi fotoğrafcı var.

dandik bir mercury makine ile başlayan fotğraf yolculuğum A80- Pro1 - R1 ile devam ediyor... en beğendiğim karemi pro1 ile çektim ama burada makineden ziyade Fotoğrafın duygusunun başarısıydı bu! R1 yada en pahalı SLr ve en iyi lensle bir daha bu kadar iyisini çekermiyim? hiç bilmiyorum (kendi sınırlarımda)
o yüzden artık herkesin kendi tercihleriyle mutlu olmasının zamanı geldi diye düşünüyorum. bu arada bahsettiğim kareyi sizlerle de paylaşmak isterim.

 

Tarih: 10 Mayıs 2006, 10:47 - İp: 85.***.**0.98
osmanlı
osmanlı (üye)
İzmir / Amatör

Muratsen şu konuda haklısın abi.Paran varsa 30D ve iyi bir lens,tabii ki bizim makinaların üstünde performans verir.
Fakat bütçen kısıtlıysa da en başta R1,Pro 1 ve S9500 de iyi sonuçlar verir.Benim kendimden tek şikayetim kolay kolay birşeyi beğenmiyor oluşum ve mesela 30D'nin çekmiş olduğu fotoğraflara bakıp,kendi makinamı onlarla kıyaslamaya çalışıyor oluşum.Sonuçta arz talep ve bütçe meselesi...
Burada fotoğrafçıya da büyük iş düşüyor,ve sen yukarıda siyah-beyaz bir çekim yapmışsın.İnanki harika olmuş.Bunlar gibi bende çekebilsem başka ne isterim ki.
Yalnız iş fotoğrafçının yanında makinada da bitiyor.Sana şöyle bir örnek vereyim;
2 adet araba var.Biri 100hp diğeri 150 hp.Gücü düşük olan aracı profesyonel bir pilot,diğerini kötü bir pilot kullanırsa belki de prof.pilot diğerini geçecektir.İşte bu iyi bir fotoğrafçının çok da iyi olmayan bir makina ile aynı senin Pro 1 ile çektiğin başarılı kareyi ortaya çıkaracaktır.Bu arada Pro 1'i kötülemek için söylemedim bunu.Düşün o fotoğrafçının elinde bir de Canon 5D olsa ortaya neler koyar.
Yetinmeyi bilmeliyiz kullandığımız makinalarla fakat paramız varsa ve bu işe gönül vermişsek neden potansiyeli ve limitleri daha yukarıda olan bir fot.makinası almayalım ki?

 

Tarih: 10 Mayıs 2006, 11:13 - İp: 88.***.**3.22
omergin
omergin (üye)
Kayseri / Meraklı

jeyon ben her işimi buradan telefonla hallediyorum nerdeyse aldıgım ürün ertesi gun elimde oluyor.
sana birkac numara daha yolluyorum ozelden.

 

Tarih: 10 Mayıs 2006, 11:15 - İp: 85.***.**6.96
muratsen
muratsen (üye)
Kocaeli / Amatör

Evet Osmanlı sende haklısın.
bak ben esnafım, Ülke şartlarına göre oldukca iyi bir gelirim var. eşimde çalışıyor. standartlarımdan gayet memnunum. ama gidip de 5-6000 YTL yi hiç bir vaad için bir fotoğraf makinesine bağlamam. tek geçerli sebep bu işten para kazanmak olabilir. Fotoğrafa gönül verdik diye illede pahalı makineler almak en yanlış şartlanma bence...

Bakın size Canon A80 le çektiğim (kendi reklamımı yapıyorum sanmayın lutfen) 2 fotoğraf daha.. lutfen makinenizi küçümsemeyin. eğer fotoğraflar kötü ise yetersiz olan büyük ihtimalle sizsiniz. (öylesiniz demiyorum. yanlış anlaşılmasın)




 

Tarih: 10 Mayıs 2006, 11:40 - İp: 85.***.**0.98
osmanlı
osmanlı (üye)
İzmir / Amatör

Elbette haklısın.Üstteki resimde netlemeyi iskeleye göre yaptın kasıtlı olarak değil mi?Su biraz bulanık çıkmış,netlemeden dolayı.Ben ikinci fotoğrafını biraz daha beğendim.Sanırım kendi fotoğraf görüşüme göre,anlam ifade eden fot.bana bir miktar daha cazip gelmekte...
Bu arada tamam fot.makinasından para kazanmak için iyi makina alınmalı ancak mesela bende çok büyük bir fotoğraf çekme aşkı varsa ve kendi sergimi açmak istiyorsam ki istiyorum,para biriktirip 5000-6000 ytl değil ama hiç olmazsa kendimi zorlayıp bir 30D almanın hayalini kuruyorum.
Bence bu sınır 3000 ytl olmalı.Yoksa 5000-10000 ytl fiyatlar biraz uçuk kaçıyor ülkemiz şartlarına göre...

 

Tarih: 10 Mayıs 2006, 11:47 - İp: 88.***.**3.22
muratsen
muratsen (üye)
Kocaeli / Amatör

sevgili Osmanlı o zaman şöyle bir soru sorayım. umarım haddimi aşmam!

benim çektiğim 3 fotoğraftan birini çekmiş olsaydın. (çok ustayım diye demiyorum. daha çok yolun başındayım bende.. lutfen yanlış anlama) serginde sergilemek istermiydin? eğer cevabın evet'se bile bu fotoğraflar yine A80 ile çekilmiş olacaktı. elindeki S9500 benimde almayı düşündüğüm (sonra R1 aldım) nefis bir makine...
kendi çemberin dar gelmeden yeni makine düşünme derim!

 

Tarih: 10 Mayıs 2006, 12:05 - İp: 85.***.**0.98
osmanlı
osmanlı (üye)
İzmir / Amatör

Estafurullah murat.Senin yorumların benim için önemli.
Evet bende senin A80 ile eçktiğin fotoğraflara hayran kaldım.Hele sanırım oğlunun üfleyerek çıkardığı balonların olduğu siyah-beyaz fotoğrafı çok beğendim.Sen de kendine haksızlık etme.Amatörce uğraşıyorsun ama sonuçları profesyonel oluyor.Bu açıdan seni ...
Ben hayalini kurduğum için,heyecan duyduğum,insanlarla duygu paylaşımına girmek için sergi açmak istiyorum.Yoksa iyi fotoğraf çekerim,ben bu konuda artık piştim demek istemiyorum,diyemem de.Sadece amatör bir sergi açma isteği benimkisi.S9500 den herzaman söylediğim gibi memnunum.
Ama mesela dprevirew'da çekilmiş fotoğraflara bakıyorum:
Orada Canon 30D ile adamlar 3200 iso'da çekimler yapmışlar ve inan benim makinam az iso üretmesi ile meşhur olduğu halde ben onun 3200 iso da gözle görülen kirlenmesini 200iso da hadi bilemedin en iyi ihtimalle 400 isoda veriyorum.Sen şimdi eline vicdanına koy ve söylearası olan bir insan olsan ki öylesin,fotoğraf çekmek ve kendini bu yönde ilerletmek istesen,demiş olduğun gibi manuel ayarlarıda iyice kavrasan R1 de kalırmısın yada S9500 de.
Yoksa DSLR ile devam edermisin yoluna.Gerçi R1'i saymayalım,o az noise üretiyor da.Demek istediğim aslında tüm makinalar ile iyi fotolar çekilir ancak sınırlara yani limitlere yaklaşıldığında güçsüz makinalar fire vermeye,eksiklerini gün ışığına çıkarmaya başlarlar.

 

Tarih: 10 Mayıs 2006, 12:28 - İp: 88.***.**3.22
muratsen
muratsen (üye)
Kocaeli / Amatör

tabii ki gönül her şeyin en iyisini ister Osmanlı
ama birde şu var. Dünyanın en iyi makinesini alsanda eğer yollara düşmüyor bol bol seyahat etmiyorsan yine kısır kalıyorsun. 19 Mayısta cunda için 3 Günlük bir foto gezisi yapacağım aşağı yukarı 500 YTL maliyeti olur bana... birde işin bu yönü var. Fotoğrafcılık ciddi anlamda uğraşırsan gerçekten pahalı bir Hobi!

isterdimki esnaf olmayayım, paramda çok olsun, Dünyayı gezeyim, En iyi SLrler onlarca lensim olsun. isterdim elbette bende

 

Tarih: 10 Mayıs 2006, 12:45 - İp: 85.***.**0.98