dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

Hangi K10d'nin Renkleri???

ayni k10d hakkinda mi konusuluyor forumda, acikcasi bayagi merak etmeye basladim..

bir renk tutmamasi muhabbetleri aldi basini gidiyor nedense..

.....

dusunuyorum da, buradaki insanlar mi yoksa burada olmayan insanlar mi dogru dusunuyorlar diye, acikcasi hangisi dogru bulmakta zorlaniyorum..

..neyse, konuya gireyim..

http://www.popphoto.com/cameras/3512/camera-test-pentax-k10d.html

adresinde testi yapilmis.. sonuc: excellent color accuracy.. yani turkcesi mukemmel renk dogrulugu..

http://www.imaging-resource.com/PRODS/K10D/K10DIMATEST.HTM

adresinde yine testi var..



acik bir sekilde gosteriyor ki, k10d'nin renk dogrulugu yine tavanda..

http://www.imaging-resource.com/PRODS/D200/D200IMATEST.HTM

adresinde de d200'un testi var.. ve color accuracy grafigi de aynen soyle..



....belki anlamayanlar vardir, o yuzden aciklama gerekliligi duyuyorum; eger ki o kareyle daire arasindaki cizgi uzunsa, renk dogru olarak cikmiyor demek oluyor.. sanirim k10d'nin grafiginden cikan sonuc, acik bir sekilde de goruluyor ki, daha iyi..

bu testlerden sonra kalkip da, yok boyle falan demeyin arkadaslar.. cunku artik bilimsel bir sonuca da ikaz etmis olursunuz o durumda..
kimseye bir ithamda bulunmadigimi da acikca burada soylemek istiyorum.. (ozellikle huseyin kesinlikle yanlis anlama beni hocam.. amacim yeni kamera almak isteyenlere isin dogrusu nedir onu gostermeye calismak.. tabii basarabildigim kadariyla..)

madem bu k10d ile d200 konusuna girdik, baska bir konuyu da acikliga kavusturalim..
"Dynamic Range (in f-stops) vs Image Quality
(At camera's minimum ISO)" tablosuna bakarsaniz eger, k10d'nin d200'den daha fazla da dynamic range'e sahip oldugunu gorebilirsiniz..
hatta ilginctir, k10d'nin kotu olan jpeg kalitesinde bile d200'un jpeg'lerinden daha fazla dynamic range bulunmakta..
gercekten de ilginc veriler bunlar.. ama herkes soylesin burada: ayni sinifin bile kamerasi bile degiller..





..........
neyse.. bu konuyu geciyorum.. sonra bunlara da geliriz tabii ki..

http://www.dcresource.com/reviews/pentax/k10d-review/index.shtml

adresindeki degerlendirmeye bakarsaniz eger,
orada aynen soyle bir sekil var:



nedir bu sekil gercekten?.. ne ise yarar?..

k10d'deki custom WB'yi, k10d kullanan bir arkadas anlatabilir mi acaba?.. neden bu ozelligin kameranin en buyuk artilarindan biri oldugu soyleniyor acaba ogrenelim gercekten de..
....

ephotozine reviews the Pentax K10D where they write - 'Pentax are back! With the possible exception of frame rate, made up for in part with the Shake-reduction and dual RAW capability, this camera is up there with Nikon’s D200 and Canon’s 30D. Packed with features that have been well thought out and are easily accessible in a body that has been built to withstand the pressures of hard use in typically English climates it has a lot going for it. If their lens line-up takes a similar leap in the next twelve months, Pentax will be back toe-to-toe with the big boys. This is a serious advanced amateur or semi-pro camera.'

Popular Photography has posted their review of the Pentax K10D where they write - 'Overall image quality is Excellent throughout the IS

Tarih: 13 Mayıs 2007, 04:49 - İp: 86.***.**0.120
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

magentaya kactigi dogru renklerin ki bundan da butun review siteleri bahsetmekte onixon.. ama iste dogru renkleri de bulabilmek cok cok kolay.. insanlar biraz makinelerini kurcalasalar, kolaylikla duzeltebilecekler bu bozulmalari..
....
pazarbey sana yazdiktan sonra, OS olanini kastettigini dusundum valla.. o lens hakkinda bilgim yok dogrusu ve bildigim kadariyla da henuz cikmadi piyasaya.. ayni tokinanin cikacak dedigi lensleri gibi cikmamakta direniyor biraz..
18-200'ler arasinda nikon'unki bir numara pazarbey.. d80 ile 18-200 VR cok iyi olur bence..
biliyorsun hakan da a100 ile sony 18-200 aldi; gordugum kadariyla sony 18-200 de fena degil.. ama sonucta tamron 18-200'un tum karekteristiklerini tasiyan bir lens bu..

madem tek lens ve 18-200 istiyorsun, bence d80 ile 18-200 VR al.. ama iste onun da fiyati yuksek..
nikon 105 VR'in ustune de macro lensi yok bence..

 

Tarih: 13 Mayıs 2007, 14:44 - İp: 86.***.**0.120
asinan
asinan (üye)
Sakarya / Amatör

İlker abi adam gibi elinden geldiğince bilgiler toparlamış.

Ama hemen gelin cıvıtın. Ne garip adamlarsınız siz ya.

Forumun içine bence flash oyunlar koyulmalı siz oralarda

takılın.

 

Tarih: 13 Mayıs 2007, 15:02 - İp: 88.***.**3.200
sdtyrdkn
sdtyrdkn (üye)
Bursa / Meraklı

merhaba ilker abi. gerçekten custom wb çok iyi bir olayı. onu anlayabilmek için denemeler yapıyorum ama henüz tam çözebilmiş değilim. awb için önerilen nedir bilgin var mı? biraz paylaşabilir misin? malum ingilizceyi senin kadar anlayamıyoruz

 

Tarih: 13 Mayıs 2007, 15:41 - İp: 85.***.**3.239
winnerboy
winnerboy (üye)
Ankara / Amatör


diğer topiğin zaten suyu çıkmıştı teknik veriler doğrultusunda bizi aydınlatığın için saol ilker abi..

 

Tarih: 13 Mayıs 2007, 17:40 - İp: 85.***.**1.76
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

selamlar arkadaslar..

herseyden once sunu belirtmek gerekir ki, awb ayari hicbir kamerada mukemmel degildir.. zaten o yuzden custom secenekler mevcut.. kelvin ayarlari verilir veya fine-tuning icin mired degerleri girilir manuel olarak..
stdyr... (hocam nick'ini yazmak ne kadar da zor boyle.. ismin sadettin mi? eger oyleyse seni oyle cagirayim..)
acikcasi k10d'ye sahip olsaydim, cok acik bir sekilde aciklamaya calisirdim ama ne yazik ki 350d kullaniyorum ben..
tabii bu demek degildir ki hicbir yardimda da bulunamam..

http://www.pentaximaging.com/files/product/K10D_Manual.pdf

adresinden k10d manuel'ini download ettim.. gorulen o ki, k10d, inanilmaz bir kolaylik saglamakta wb ayarinin dogru olarak saptanabilmesi icin..
123.cu sayfayi acarsan, wb'yi nasil ayarlayacagin maddeler halinde anlatilmis.. ve zaten basta da soylenmis, eger ki awb ayarindan memnun kalmazsaniz, bircok seceneginiz de var diye..

en onemli artilarindan biri k10d'nin, fine tuning wb yapabilmen.. o da yetmezmis gibi, manuel olarak girebiliyorsun ve ustune renk sicakligini da belirterek wb'yi set edebiliyorsun..:D

http://theonlinephotographer.blogspot.com/2007/01/camera-manual-easter-egg-hunt-pentax.html

adresinde de acik bir sekilde soylenmis.. baktin ki renkler garip gorunuyor, Fn tusuna basiyorsun.. sonra wb'yi seciyorsun ve dort yonlu kontrol ile fine-tuning yapabiliyorsun.. ve en guzeli de fotografda gozleyebiliyorsun anladigim kadariyla olacak degisimi..
GM compensation yaparak, yesil-magenta rengi arasinda oynama yapabiliyorsun.. BA ile de mavi-amber renklerinde oynama yapabiliyorsun..

benim tavsiyem ayni zamanda rgb histogramini da kontrol etmen dogrultusunda olacak.. eger ki rgb histogramindaki grafiklerdeki yukselme yeri ayni alanda oluyorsa, uygun wb'yi saglamis oldugunu anlayabilirsin..

....fakat sunu da belirtmekte fayda var; awb ayarindayken, k10d, sadece 4000-8000 kelvin'lik degerler arasinda calisabiliyormus ancak.. bu da su demek; eger ki oda icinde falan yaparsan cekimleri, awb ayari bazi hatalar verebilir..
bunun icin sana tavsiyem, tabii ki ilk once fine-tuning yapman.. ama her sorunu rahatlikla asabilmek icin raw modunda cekim yapmalisin.. zaten dslr kullanmanin tadi da raw'dadir..

bunun disinda, sana bir tavsiyem de saturation'i bir kademe azaltarak cekim yapman..

http://www.imaging-resource.com/PRODS/K10D/K10DA7.HTM
adresinde sunlit portrait baslikli yerin altindaki skin tones'a bakarsan aciklama da yapilmis.. saturation series ornek fotograflarindan; 0 ve -1 olanlari indirip incele.. bana -1 ayarindayken daha dogal gorundu sonuc..
ve yine tabii ki, rgb hiztogrami takip etmek gerekir her halde..
eger ki renklerden biri underexpose olmussa mesela, ki bu genel olarak red channel'dadir; o zaman biraz az pozlayarak sorunu cozebilirsin.. ve burada onemli olan sey; kirmiziyi azaltmak icin az pozladiginda yesil channel cok daha az pozlanacaktir..

.......bundan sonrasini adnan gelince o anlatsin.. ne de olsa k10d kullaniyor ve en iyisini o bilecektir..

 

Tarih: 13 Mayıs 2007, 19:10 - İp: 86.***.**0.120
erdenbay
erdenbay (üye)
Bursa / Doğa Fotoğrafçısı

Bir marka veya modeli hakkındaki beğeni veya beğenmemenizi,çıkar böyle ispatlı,bilgili ve belgeli anlatırsınız. Ve gerçek ortaya çıkar. Kişiler de ispatlı ve belgeli olarak size inanırlar veya inanmazlar. Fakat inandıkları zaten onlara olan tarafsız güvenlerinden ve bilgilerinden,forumlarda bellidir zaten

Diğer şahsi zevke göre yapılmış ,belgesiz,bilgisiz ve o makinayı kullanmadan yapılan yorumlar ise, makina alma konusunda böyle forumlara güvenen insanları,ve o makinayı almış olan kişileri üzer ve yanlış yönlendirir ve forumu takip eden herkesin de böyle yorumları yapanlara bu konuda güveni kalmaz

İlk defa fotoğraf makinesi alıcam ve şu an DSLR alma konusunda araştırma yapıyorum...Yanii bir K10d kullanıcısı değilim...
Her zamanki gibi tarafsız ve bilgili açıklamaların için Teşekkürler dadanagast....

#erdenbay' tarafından 13.05.2007 22:35:32 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 13 Mayıs 2007, 22:26 - İp: 88.***.**3.148
endorf
endorf (üye)
Ankara / Amatör

sevgili ilker, eline sağlık uğraşmışsın, en azından geyik olsun diye (aksi taktirde gerçekten çekim yapıp; "hımm evet bak hakikaten böyle bir durum varmış" deyip topic açılmadığı için böyle diyorum) olmayan makina ile yapılmış fotolarla uğraşanlara, ve daha vahimi bunu kaale alıp da savunma (yada açıklama diyelim) yapan arkadaşlara ama en önemlisi makinalar hakkında araştırma yapan insanlara fikir versin.

 

Tarih: 13 Mayıs 2007, 23:35 - İp: 88.***.**7.105
cancanamca
cancanamca (üye)
İstanbul / Amatör

Bir arkadaş elinde makine olmadan bir tespitte bulunuyor ve bu tespitini elinde makine olan kişilerin çektiği fotolar ile ispatlamaya açalışıyor, başka bir arkadaş elinde makine olmadan diğer arkadaşın ispatlamaya çalıştığı şeyi çürütmek adına başkalarının yaptığı testleri yayınlıyor.!!!
Buraya kadar kimsenin itirazı yok sanırım.
Şimdi bir grup 1. arkadaşın yazdıklarına ve gösterdiklerine göre yorumlarda bulunuyor, diğer bir grupda 2. arkadaşın yazdıkları ve gösterdiklerine göre yorumlarda bulunuyor hatta ne alaka anlamadım ama avukatlığına soyunuyor, sonuç olarak bu makinayı kullanmamış 2 arkadaş makina hakkında menfi ve müspet 2 olguyu bence son derece objektif ve yalın bir şekilde ortaya koyuyor ve ben bunları okumakdan çok zevk alıyorum.
Sadece bir konuyu merak ediyorum gerçek ve profesyonel manada kullanıcı olan AS arkadaşın açtığı topikde yayınladığı fotolarda neden gres yağını bile temizler denilen makinada o toz var ve neden o fotolar karşı görüştekiler tarafından gerçek rengi vermediği yönünde eleştirilip tekrar elden geçirilebiliyor.
Bu forumda ilk defa bu kadar güzel bir tartışmaya tanık oluyorum.
Diğer arkadaşlarda yorumlarında objektif olurlarsa bu topikler tadından yenmez

 

Tarih: 14 Mayıs 2007, 00:09 - İp: 85.***.**3.169
erdenbay
erdenbay (üye)
Bursa / Doğa Fotoğrafçısı

Güneş balçıkla sıvanmaz arkadaşlar.. Kimse kimsenin avukatlığını yapmıyor. Dünyanın kabul ettiği bilimsel test ve gerçekleri bulup gösterdiği ve bizleri aydınlatmaya vesile olduğu için ,bir arkadaşımıza teşekkür ediyoruz hepsi bu... Kulaktan dolma sözler ve testler değil herhalde üstteki dünyadaki testler
İsteyen bu bir sürü test ve incelemenin sonucuna inanır,isteyen da hala kendince sebepler bulup avunmaya çalışır. Herkesin görüş açısına saygım var,fakat geneldeki neticeye bakmak lazım. O da yukardaki dünya genelinde bu işten anlıyan söz sahiplerinin bilimsel inceleme ve yorumlarında zaten belli...

 

Tarih: 14 Mayıs 2007, 01:23 - İp: 88.***.**3.148
ulyses
ulyses (üye)
İçel / Amatör

Testler gerçek yaşam performansını veremeyebilir herzaman. Böyle bir olasılık var. Ama kullanıcı olarak bizlerin söyledikleri de kaale alınmıyor. K10D nin renkleri başlığında çektiğim fotolarda bir problem olmadığını, auto w/b nin bazen tutarsızlaştığını ama manuel ayarlayarak gayet güzel sonuçlar alındığını ifade etmeye çalıştım ben. Hatta kendim rastlamasamda, yeşil-sarı tonların neden meydana gelebileceğine dair fikrimi de sundum. Cevaben Kontrastın verdiği bir mesaj dışında hiçbirşey yok. Sanki hiç bunlar söylenmemiş, bir k10d kullanıcısı tecrübelerini paylaşmamış gibi nikon makine sahibi kişiler kendi aralarında muhabbete devam ettiler. Ciddiye alınacak bir başlık değil bence o. Burada yayınlanan testler gösterdi ki sarı ve yeşil renklerde çok başarılı bir makine k10d..Yani diğerlerindeki gibi pancar suratlar görmememizin nedeni bu. Ama pancar surata alışmış olan da onu istiyor işte.

 

Tarih: 14 Mayıs 2007, 01:36 - İp: 88.***.**7.254